Last news in Fakti

23 Юни, 2024 07:24 1 060 10

Весела Чернева: Дуелът в ЕП ще е Мелони срещу Шолц

  • весела чернева-
  • европейски парламент-
  • европейски съюз

Грешен подход беше щабът на Фон дер Лайен да преговаря със социалисти и либерали без консултация с Мелони, смята заместник-директор на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП)

Весела Чернева: Дуелът в ЕП ще е Мелони срещу Шолц - 1
Снимка: БГНЕС

Чисто математически ЕНП, социалистите и либералите имат мнозинството – над 400 гласа в ЕП, мнозинството от 361 гласа трябвало да се получи лесно, Мелони не е необходима, за да бъде гласувана Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК.

Това коментира в интервю пред БНР Весела Чернева заместник-директор на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП) и ръководител на софийския офис, дали Джорджа Мелони държи ключа за втория мандат на Урсула фон дер Лайен.

Според нея "се смята, че ще има недоволни от Урсула и в трите фракции в ЕП".

"Затова се смята че е рисковано да се тръгне изолирано и конфронтационно по отношение на Мелони. Мисля, че ако се стигне до ситуация Урсула фон дер Лайен да не събере достатъчно гласове – 17 юли, трябва да се започне договаряне на целия пакет отначало. Едва тогава може да се мисли за дял на консерваторите на Мелони в разпределението на големите постове, което означава, че гласуването за ЕК ще е към края на годината. Това е сценарии, ако 3 центристки фракции не съберат необходимите гласове", обясни Весела Чернева.

И прогнозира:

"Ако този пакет мине в момента следва, че Мелони ще трябва да се съобразява с центристкия консенсус и ще има повече място за италианеца Марио Драги, които беше натоварен да направи доклад за конкуретоспособността на Европа, за да посъветва Брюксел и европейските столиците как са се реформира пазара, за да се създадат големи суперкомпании, които да се състезават на глобалния пазар."

"Още в понеделник нещата се промениха. Стана ясно, че ЕНП са направили 2 грешки в планирането. Първата е, че тяхната собствена алчност за постове създаде проблем, защото хърватският премиер предложи ЕНП да получи и половината от мандата на председателя на Европейския съвет. На практика да има участие в 3 от 4 поста. Това взриви баланса. Другият грешен подход беше, че щабът на Фон дер Лайен реши да направи предварителни преговори със социалисти и либерали без консултация с Мелони, която току ще беше председателствала Г7. На личностно ниво консенсусъст беше разклатен. На този фон решението на Бабиш да напусне групата на либералите, беше очаквано и доста хора очакваха да се случи. Бабиш е разследван за корупция. Напускането му затвърждава четвъртото място на либералите в ЕП", коментира Весела Чернева, какво се промени в новия ЕП след вчерашното решение на Андрей Бабиш.

И допълни:

"Не мисля, че напускането му е лоша новина и че има, кой знае какво, значение за разпределянето на четирите големи поста, защото Бабиш отдавна вироглаво се дели от консенсуса в либералния център."

"За мен въпросът е къде той би отишъл и все повече се говори, че както и Орбан, Бабиш може да се опита да създаде алтернативна парламента група, тъй като той и Орбан не могат да си намерят място в съществуваща конфигурация", прогнозира Чернева.

Според нея дуелът в ЕП ще е не Мелони – Макрон, а по-скоро Мелони срещу Шолц, "защото Макрон е зает с изборите за парламент във Франция, свика ги предсрочно след поражението на изборите за ЕП".


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тази е национален предател

    14 4 Отговор
    Вместо да е на подсъдимата скамейка, заедно с киро канадеца, вие и давате трибуна!

    Коментиран от #3

  • 2 А МрЪсула

    8 2 Отговор
    Ще гледа отстрани биейки Катерицата
  • 3 Природата я е наказала

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Тази е национален предател":

    Достатъчно,нама нужда и Ние да сме Жестоки

    Коментиран от #6

  • 4 да де

    9 3 Отговор
    Урсула е като Нинова ще докара ЕС до дупката.
  • 5 България приключи

    9 3 Отговор
    Мафията трайно се настани във всяка една държавна институция. Или българите трябва да бягат от България. Или такива като госпожата на снимката трябва да си отидат. Как, не знам? Друг изход няма.
  • 6 В случаят

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Природата я е наказала":

    не си ти жестокият, а тя към теб и след като едно общество има изградени правила, е редно да си понесе отговорността от собственото си деяние! В противен случай, утре ще има други като нея!!
  • 7 Сопола

    6 3 Отговор
    Урсула да си гледа джендър идеологиите заедно със Сорос, Хилърито, Юнкер и Вебер! Да си направят едно голямо семейство и да не пропуснат мутрата Боко Тиквата от сик! ДНК - то на Тиквата е много скъпо..
  • 8 Въй

    5 2 Отговор
    Бочката много е напълнял. Преди не беше такъв.
  • 9 До 18 месеца

    6 1 Отговор
    всички ще забравят за Макрон. На Шолц жал а му майчина и успех за Льо Пен и Мелони.
  • 10 Стършел

    3 0 Отговор
    Така е ! Продаваш Родината си иии Хоп зам . Директор на ЕСВП!А съд Кога?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове