Last news in Fakti

25 Юни, 2024 14:04 5 236 37

Туризъм ли? Двойни цени на къмпингите у нас в сравнение с Венеция и тоалетни като в "Сървайвър"

  • къмпинги-
  • туризъм

България има само около 20 регистрирани къмпинга, докато Румъния гордо е домакин на над 460, казва председателят на Българската кемпер асоциация Йордан Ибришимов

Туризъм ли? Двойни цени на къмпингите у нас в сравнение с Венеция и тоалетни като в "Сървайвър" - 1

Къмпинг индустрията в Европа отбеляза значителен подем, има 30% увеличение на броя на къмпингуващите след пандемията.

Председателят на Българската кемпер асоциация Йордан Ибришимов сподели пред Euronews България, че страната вече има 16 000 регистрирани каравани. Остава обаче един сериозен проблем- недостигът на къмпинги, които се придържат към европейските стандарти и високите цени заради липсата на конкуренция.

Изоставане

Сравнително къмпинг инфраструктурата на България изостава значително от съседите.

„На практика сме на нулевата точка“, отбеляза Ибришимов, като посочи, че България има само около 20 регистрирани къмпинга, докато Румъния гордо е домакин на над 460. Този ярък контраст подчертава пропуснатата възможност за използване на естествената красота на България за къмпинг туризъм.

Ценови спекулации и липса на съоръжения

Малкото налични морски къмпинги в България не отговарят на изискванията, като собствениците често определят прекомерни цени поради липса на конкуренция. Ибришимов разкритикува тези практики, отбелязвайки, че някои къмпинги таксуват два пъти повече от тези на първокласни места като Венецианската ривиера, предлагайки минимални удобства. А къмпинги у нас, които не предлагат нищо освен една поляна и тоалетни като от "Сървайвър", слагат двойно по-високи цени. Но докато в Италия цените тръгват от 35 евро, у нас са двойни.

„Това е възмутително“, каза той, призовавайки за държавна намеса за по-ефективно регулиране и насърчаване на къмпинг туризма.

Визия за качествен къмпинг

За да бъде привлекателен един къмпинг, той трябва да предлага простор, спокойствие, възможности за забавление, подходящи санитарни помещения и детски площадки. За съжаление, според Ибришимов, българските черноморски къмпинги не отговарят на тези критерии.

Той подчерта необходимостта от подобрение не само за привличане на повече къмпингуващи, но и за да бъде в крак с процъфтяващия къмпинг туризъм в страни като Германия, Франция и Италия. Без действия България рискува да бъде засенчена от нововъзникващи дестинации за къмпинг като Босна, Черна гора и Албания.

Призив за действие

Посланието е ясно: България има потенциал да се превърне в първокласна къмпинг дестинация, благодарение на зашеметяващите си природни пейзажи. Въпреки това, за да се реализира този потенциал, са необходими значителни подобрения в качеството и количеството на неговите къмпинги. Като се справи с тези проблеми, България може да се възползва от нарастващото търсене на къмпинг в Европа и да си осигури място на картата като топ избор както за любителите на природата, така и за търсачите на приключения.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Инспектора

    27 37 Отговор
    Аман от диви къмпингуващи!

    Коментиран от #11

  • 2 Пешо Кюствндилецо

    28 3 Отговор
    Па я си спием у Астрата пущим седалките и като се излегнем па що като не е каравана. Само касетките с домати ми пречат отначало първите неколко дена досека ги поизедем.

    Коментиран от #6

  • 3 Всичко е 2 пъти по скъпо в територията

    58 3 Отговор
    в сравнение с Европа. Не само къмпингите.

    Коментиран от #7

  • 4 Няма как да е развито друго

    35 3 Отговор
    Освен бетона щото така ше има изтичане на жертви от капаните на бетона и мутри и политици и милиционери и магистрати стоящи зад бетона ....крадливата шаика е сметнала че само с бтона ше имат яко далавера и грабеж от жертвите наивници почиващи и затова нищо друго няма да е развито нито ще позволят да се развива
  • 5 Да не забравим

    37 4 Отговор
    да споменем и кафявото море...
  • 6 Аз така права у зафирата

    23 2 Отговор

    До коментар #2 от "Пешо Кюствндилецо":

    И ми е по широко и си спя като у легло ама мутрите немат келепир от мене
  • 7 Сила

    36 4 Отговор

    До коментар #3 от "Всичко е 2 пъти по скъпо в територията":

    БЪЛГАРИЯ Е ЕДИН МНОООООГО СКЪП КЕНЕФ.... КЛЕКАЛО ПО ТОЧНО!
  • 8 о това тръгна от германия

    13 3 Отговор
    къща микробус , а и къмпинги много . сядаш да ядеш и до тебе другия кемпер и те сядат . вечер поркаш и другите и те . Можеш да седиш 9 месеца . Не съм им почитател . ФРГ са изградили Зони за къмпинг . чешми , тоалетна , кофи за смет , ако искаш с палатка . Тук няма нищо . А са вдигнали много цените . Няма и позната дето така почива . Изградиха 300-400 селища с палатки, бараки , по цялото море . има още 200-300 с бунгала дето не се използват хич . Поне землянки да бяха . Слизаш и спиш, ядеш , тв . После се качваш отгоре .
  • 9 Смех

    15 10 Отговор
    Какви детски площадки го гонят тоя тъпак. ТОВА Е КЪМПИНГ! В нормалните държави се осигурява ток. Идваш и си отиваш.
  • 10 Много

    6 10 Отговор
    Им здраве! Аз съм само на първа линия пет звезди!
  • 11 Съдията Дред

    28 4 Отговор

    До коментар #1 от "Инспектора":

    У нас има явление, непознато в света. Караваната се превръща в недвижима собственост, харесват си някакво място, слагат я там, правят ограда, някъде зидат барбекю или пещ, опъват навеси, и като дойдат да ги бутат като незаконно строителство, почват да пищят - как направили нещо хубаво, ама лошите общинари им пречат. А това, че са без позволение в чужд имот, независимо дали частен, общински или държавен, не им пука, те си имат своето феодално владение и го пазят. На Карадере, ако не си от мафията им, не можеш да припариш до брега. Нацвъкали каравани и огромни палатки , пазят с кучета, пушки, все едно е военен лагер.

    Коментиран от #12, #13, #15

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 провинциалист

    11 7 Отговор

    До коментар #11 от "Съдията Дред":

    Колко да е непознато? Чисто катунарство си е това. На запад сигурно са го забравили, защото е имало времена, в които са ги отстрелвали като вреден дивеч, а сега ни втълпяват вина за нетолерантност.

    Коментиран от #30

  • 14 От Аликанте

    32 2 Отговор
    В момента тук на плаж Алиферета, бира Хайникен е 2.80€, скариди по Галисииско 9 евро!!! Красота качество, спокойствие. Отивай те в Слънчев бряг орки бирата на плажа Бургасско е самоооо7лв 7лв. Ориенталска koчина

    Коментиран от #17

  • 15 Сила

    23 1 Отговор

    До коментар #11 от "Съдията Дред":

    ТОЧНО КАРАДЕРЕ !!!!!!!!! ...... КАКВО БЕШЕ, В КАКВО ГО ПРЕВЪРНАХА..... ТОВА ОБАЧЕ Е ДО ВЪЗПИТАНИЕ И МАНТАЛИТЕТ, ПРОСТАКА СИ Е ПРОСТАК И ТОЧКА.....!!!
  • 16 пацо

    14 0 Отговор
    До инспектора,а тия които построили хотела си на плажа и дори влезли в морето и направили езера като в курорта Константин и Елена и то не е много добро
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 българина

    27 2 Отговор
    България е изостанала инфраструктурно и изчезваща демографски страна. Ще дойдат други на тази територия. Българите имаха 1400 г време да съградят нещо качествено и смислено, явно не могат и не могат и да се научат. Нишо тук не е наред и никога няма да бъде. който го осъзнае напуска територията завинаги и не упреквам никого. Бог ни даваше достатъчно шансове, последния 1878, е пак се оказа, че е безмислено, ще си изтлеем и без робство
  • 19 ОРК

    9 2 Отговор

    До коментар #17 от "джулайнинг":

    Аликанте е в Испания, а не в провинциална Гърция, плювач
  • 20 Бай Ганьо

    23 0 Отговор
    Мутрите зидат топла връзка Дуран Кулак - Резово, а свободните обръщат къмпингуването в катунарство. Нито едното не е като хората. Цените хвърчат, а качеството пада.
    Вече е съвсем фрапиращо. Преди Европа ни беше скъпа дестинация, сега там е по-евтино от тук, а качеството и отношението са съвсем различни.
    Имаме прекрасна природа и я осир@ме по всякакъв начин.
  • 21 морски

    20 0 Отговор
    Кое не е на двойни цени и с ниско качество ? Много отдавна давам конкренти примери на цените в другите държава и у нас . Никъде например не съм видял да се плаща вход в курорт (не паркинг ) , при нас например само за да се влезе в Албена се плаща , някой да ми каже къде го има това по света .Обиколил съм доста държави и не съм виждал . Цените например в ресторантите в Балчик , могат да се сравнят с цените в Монако и не съм сигурен дали в Монако няма да е малко по-евтино .За хранителни продукти и перилни препарати (козметика ) изобщо не искам да говоря , при нас цените са си двойни .Затова от мен имат бойкот .Пак си карам морската почивка , но по друг начин.
  • 22 Гошето

    25 0 Отговор
    Някой ходил ли е в Равда, една малка, тясна, мизерна плажна ивица, а десетки хотели около нея. за броя на ресторантите и местата за ядене, оставащи винаги без клиенти не иде и дума. За какви къмпинги иде реч, така е навсякъде у нас, лакомия без граници.
  • 23 Опааа

    14 1 Отговор
    Никога на каФ Явото море в БГ!
  • 24 урко

    12 0 Отговор
    Така е и с цените в хотелите, ресторантите и други неща по морето. Всичко живо иска да стане милионер за 3-4 месеца, колкото трае сезонът у нас. Да, ама хората вече не са будали, ходят по света и сравняват цени , качество на услугите и пр. Все повече ще реват нашите чорбаджии по морето , ще видим докога ще продължават да надуват балона без той да се пръсне
  • 25 нуди

    3 1 Отговор
    Capd age , Който търси приключения , това е мястото .Цените са нормални

    Коментиран от #34

  • 26 089954

    14 0 Отговор
    Абе хора , в Кранево е зараза и мръсотия , обаче ако видите цените , все едно сте някъде в Италия на 4 звезди минимум . Не им стъпвайте . Колкото до Равда , не ми е приятно да лежа на плажа и десетки хора да ме гледат от терасата на хотела .
  • 27 укра

    16 0 Отговор
    Миналата година разхождайки се по цялото черноморие , се отбихме в Албена , чудесен курорт,обаче ..... За да стихнем до плажа платихме на две бариери вход общо 20 лева , после масичка , шезлонги и чадър и нещата наближиха 100 лева , а още не бяхме си сложили хавлиите . Една бира беше 6 лева , пил съм и в друга държава и там около 2,5 евро директно на пясъка .Не знам нашите за какви се мислят ? Пожелавам им все по слънчево време , но все по къси за тях сезони .На кого разчитат на тези цени ?

    Коментиран от #31, #35

  • 28 немо

    8 0 Отговор
    Дръпнах кемпера до Румъния и спях на ВамаВече , всички са голи ! Изкарахме една седмица , цените са точно наполовина на нашите . Кой каквото и да говори , аз съм видял .
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Катунар

    9 1 Отговор

    До коментар #13 от "провинциалист":

    А нещо лошо ли има в катунарството? Аз съм израстнал по яхти и каравани и семейството ми никога не е притежавало недвижим имот. Какъв е ти е проблемът с това? Така съм си избрал, така си живея.
  • 31 гост

    0 3 Отговор

    До коментар #27 от "укра":

    къде точно за 2,5евра има бира на плаж от нивото и категорията на Албена? на Никити си ми дрънкат по 5евра за бира

    Коментиран от #37

  • 32 Факти

    7 6 Отговор
    Нека си припомним един неудобен факт - през 1878 г. ЦЯЛОТО румънско Черноморие е българско и попада в Северна Добруджа, но Русия със санстефанския договор го откъсва от България и го дава на Румъния в замяна на Бесарабия и така двете си разделят делтата на Дунава. Другият път като празнувате 3 ти март си спомнете, че празнувате как сме изгубили половината си Черноморие с всички бъдещи къмпинги и тем подобни - гарантирано от една чужда империя, която си гледа интереса, а ние умниците боготворим като родна майка.
  • 33 подай сигнал и разкажи на туристите .

    1 0 Отговор
    то няма път . риска е голям . до италия , до гръцка , до ФРГ с кемпер . катастрофи , дупки , без мантинели и знаци . а цените са по 2 . тока за фирмите е по пет . ако включиш и вода - топла и студена . Петно за караваната . било е 1000 лв , а сега е 2000 лв . на по луксозните места . 6 месеца са 14 бона . Къмпингара дава на борците 50 процента , а с другите се издържа . не инвестира , защото няма какво .
  • 34 Съдията Дред

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "нуди":

    Cap d,age с нормални цени ? Поне провери в нета какви са цените, преди да пишеш. Вярно, че купона е безкраен, но се бъркаш яко
  • 35 В Албена

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "укра":

    Оставяш колата горе край пътя и влизаш пеша, курорта и без това е макс. 30 мин пеша от единия край до другия. Има и друг начин - отиваш по пътя към балчик, караш няколко км, поне 5 бяха и има една отбивка вдясно без обозначение. Завиваш и слизаш на бетонната алея до самото море между Албена и Балчик. Ако няма някое свлачище, може да се стигне до Албена, и там има бариера, но може да се паркира колата, влизаш пеша до самия плаж, а до центъра са 10 мин. пеша.
    Колко пара са сега къмпингите в България покрай морето?

    Коментиран от #36

  • 36 Бегал

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "В Албена":

    Къмпинги, пак са толкова, ама чорбаджиите станаха много!
  • 37 Ноолукс

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "гост":

    Като имаш 600 за нощувка, що пискаш? Бухаха
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове