26 Юни, 2024 07:44 1 744 25

От 100 до 5000 лева глоба за къмпингуващи върху дюни

  • дюни-
  • каравани-
  • плаж-
  • черно море

Наредба за къмпингуване има, но от 2019 година чака да бъде приета

От 100 до 5000 лева глоба за къмпингуващи върху дюни - 1
Снимка: БГНЕС

Къмпингуващи с каравани, кемпери и автомобили са се самонастанили върху дюните на плаж “Крапец - Север”. Туристите разполагат и палатки в защитените зони. Наредба за къмпингуване има, но от 2019 година чака да бъде приета.

Затова сигнализираха зрители на БНТ.

Проблемът с унищожаването на дюните е от години и ескалира през активния летен сезон, когато плажната ивица се пълни с български и чуждестранни туристи. Кои институции имат право да осъществяват контрол и какви са глобите за нарушителите?

И през това лято десетки къмпингуващи с каравани, кемпери и автомобили паркират свободно върху дюните на плаж “Крапец - Север”. С тези си действия те допринасят за увреждането на дюнните местообитания, които са защитени от закона.

Глобите варират от 100 до 5000 лева, но явно тези санкции не притесняват нарушителите, които се настаняват свободно на първа линия на плаж “Крапец - Север” или иначе казано в дюните.

Плажът “Крапец - Север” е предпочитан от къмпингуващите заради широката ивица, която все още не е засегната от строителство. Привлича туристите и с чистата морска вода, която има тюркоазен цвят. От години този плаж е посещаван от български и чуждестранни туристи, които къмпингуват върху дюните или в близката гора.

"Систематично природата се унищожава безобразно от къмпингуващи и присъстващи незаконно. Говоря за хиляди души на седмица, които пребивават на дюните", каза Светослав Иванов, собственик на къмпинг.

Плажът и теренът около него попадат в защитена местност “Дуранкулашко езеро”. Тук важат правилата на два закона - за устройството на Черноморското крайбрежие и на биологичното разнообразие. Контролът се осъществява от екоинспекцията във Варна и от полицията.

"В някои случаи се съставят актове на място, в други се заснемат номерата на автомобилите, издирват се собствениците и се канят в Регионалната инспекция за съставяне на актове", посочи Стела Дочева, гл. експерт към РИОСВ - Варна.

Санкциите обаче не плашат къмпингуващи и туристи, които през активния летен сезон спират автомобилите си върху дюните.

"Ползват плажа едва ли не като паркинг за моторни превозни средства и каравани", констатира Веселин Димитров, главен експерт в Областна администрация Добрич.

При проверката румънско семейство, пристигнало в Крапец от Букурещ, се оказа сред нарушителите. Те получиха и протокол от полицаите с предупреждение за напускане на дюните. В рамките на 24 часа имат право да си тръгнат, ако не го направят, глобата е 1000 лева.

"Не, не знаем, че тук е забранено да се паркира. Разбрахме, че сме в нарушение и си тръгваме", каза Дана, Румъния.

Оказва се, че на чужденците, нарушили закона, не се пишат актове на място, защото изискването е да има преводач на терен.

"Тях задължително ги каним при нас, като организираме предварително часа и датата за съставяне на акта и в присъствието на преводач", обясни Стела Дочева, гл. експерт към РИОСВ - Варна.

Сорин също е пристигнал от румънската столица на плажа в Крапец. Мъжът казва, че е написал писмо до Министерството на туризма в България, за да научи за правилата за паркиране и отсядане в тази зона. Но така и не получил отговор, но пък при проверката получи предупреждение да премести автомобила си от дюните.

"Не знам и не виждам предупреждение, че не трябва да паркирам тук. Няма на английски език, може да има на български, но не и на английски", каза Сорин Фелага, Румъния.

Това е единствената табела, която указва, че на плажа важат разпоредбите на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Тя е сгушена между буйна растителност и трудно се вижда от шофьорите.

"Не я видях табелата. И при наличието на заведения и други неща по дюните, въобще не обърнах и внимание, че може да има някъде табела", обясни Милен Христов.

Информацията върху табелата е само на български език и трудно се възприема дори от нашите сънародници.

"Тук не знам, че са дюни. Никъде не пише, че са дюни. Дошъл съм кайт да карам, имаше много яка прогноза", каза Искрен Георгиев.

Хората настояват у нас да бъде въведен регламент за къмпингуване, какъвто има в много други страни от ЕС.

"Там е абсолютно недопустимо и всяко едно такова незаконно действие, унищожавайки природата е затвор", категоричен е Светослав Иванов, собственик на къмпинг.

Паркирането върху дюни се наблюдава и на други диви места по българското Черноморие, където все още няма бетон. Наредба за къмпингуване има, но от 2019 година чака да бъде приета.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А за тия

    37 0 Отговор
    дето ги разчиства с булдозери - потупване по рамото като наши хора.
  • 2 Измама

    30 7 Отговор
    Песъка е на милиони години обаче видиш ли като минела кола или като спре връз песъка и е унищожен и повреден песъка🤣🤣🤣🤣🤣като туриш палатака връз песъка наречен дюна също го унищожаваш🤣🤣🤣🤣на мутрите политиците и милиционерите бетона дето стана повече от морето обаче се води природосъобразен и не разрушава природата
  • 3 Град Козлодуй

    16 4 Отговор
    тая държава се издържа само от глоби
  • 4 Терзиев

    6 10 Отговор
    Кой нормален ще ходи на това жарко слънце на къмпинг. Една сянка няма там
  • 5 Циник

    24 1 Отговор
    Най-важен е бизнесът на мутрите на Алибегов!
  • 6 Мое мнение

    31 2 Отговор
    Целта е да накарат хората да влязат в хотелите на мутрите по морето. На никой не му дреме за дюните.
  • 7 Няма

    17 5 Отговор
    Има ли още туристи в черното лайноморие?
  • 8 ...

    21 1 Отговор
    ах "собственик на къмпинг" наблизо е интервюиран по въпроса, вече спя спокойно че няма как това да е грешна информация. Разбира се когато разкопаваме с багери, правим подпорни стени и разни други такива няма абсолютно никакъв проблем :)

    Коментиран от #13

  • 9 Лесно може да се реши проблема

    5 7 Отговор
    Но няма желание. На БГ най - лесно се стига до съзнанието като му бръкнеш в джоба. Но администрацията и законодателите не желаят да си свършат тяхната работа. Като има решение да не се къмпира по дюните е необходимо да се информира преди сезона по медиите, да се поставят предупредителни табели, да се блокира достъпа и подходите за автомобили и хора ако е възможно. Има достъпни средства за наблюдение и при откриване на нарушители да се прилагат и съответните санкции.
    А къмпинги в БГ няма. Повечето по морето ги бетонираха. Като го допусна това матряла сега да ходи на бетона или за гъби. Надявам се се сещате какво имам в предвид.
  • 10 дддд

    2 17 Отговор
    В днешно време тия с палатките са една шайка наркомани,като се надрусат си мислят ,че виждат майката природа като човек!
  • 11 Къде отиваш

    13 1 Отговор
    Поредната простотия на държавата. Да, природата трябва да се пази. Няма спор тук. Не е това единственото място където се къмпингуване в защитена местност. Какво ще кажете за резервата северно от Шкорпиловци? Все си мисля: може би ще е по-далновидно от държавата да направи място за къмпингуване, да организира как и къде да спират кемпери и слагат палатки, да сложат знаци преди да започнат да събират глоби. Хората в тази държава нямат ли нужда от почивка? Но не, по лесно и по-изгодно е да има само рестрикции и събират глоби!
  • 12 А на

    2 0 Отговор
    кафе не ги ли каните?🤣🤣🤣
  • 13 точно така е

    9 0 Отговор

    До коментар #8 от "...":

    Разбира се че няма проблем, когато се плащат рушвети на "правилните" хора и можеш да вършиш всевъзможни безобразия където си поискаш............ама за обикновените хора ще има дране с глоби за щяло и нещяло! Иначе на чуждите туристи ги е страх да им пишат актовете щото да не развалят приходите от сезона и да няма обжалване по европейски и обратни жалби.............за разлика от нас чужденците си търсят правата и ако сезират някои евроиституции за тукашната кочина на наште некадърни лапачи може да им се стъжни затова тях само ги "предупреждават". А цитирания собственик на къмпинг е просто поредния наш човек дето се е уредил с обект на подходящо място и газ пикае че всичките туристи няма да са в неговата зона и няма да печели само той!
  • 14 Ломския

    14 0 Отговор
    А за циганина който опъва катуна и вари крадена царевица защо няма глоби.Всеки ден изникват постройки.
  • 15 оня с коня

    3 8 Отговор
    В Статия от вчера пишеше че сме много назад от Румънците по отношение на Къмпингуването и докато Те били "горд собственик" на 460 Места за Къмпинг-Туризъм,то в България регистрираните беле само ...20 бр.Да,но някакси Румънците ЗАГЪРБВАТ техните къмпинги и идват ТОЧНО на нашите,независимо че сме "Лайноморие","Бетономорие" и т.н. ПРЕНЕБРЕГВАЙКИ една Гърция примерно.А Защо?Ами първо там е около 3 ПЪТИ по-скъпо,а Плажът им вместо Пясък е покрит с Чакъл.И възниква въпросът:КОЙ ви дава право бе Про-руски ПСЕТА да лаете злобно срещу всичко Българско и Родно което аз "Любя,Тача и Милея"?А Идеята ви е елементарна- Да изкарате че България е безнадеждно Счупена и да дойде Немедлено Дядя Ваня - Дипломиран Майстор в "Освобождаването" на Държави и вкарването им в "Правия път"!

    Коментиран от #22

  • 16 Винкело

    12 0 Отговор
    Че как няма да се притеснява Светослав Иванов, собственик на къмпинг? Ами като ги гледа накацали извън оградата, и брои, и му се къса сърцето: сто лева, сто лева, сто лева...
  • 17 мим

    8 0 Отговор
    каза Светослав Иванов, собственик на къмпинг......
  • 18 хххх

    10 1 Отговор
    Ако един гражданин не може да пренощува спокойно на земята в собствената си родина, да се храни от плодовете на земята и да пие от водите и да диша въздуха, какъв е смисълът от нещото наречено "държава"? Тази планета е на обитателите си, не на някакви лелки в някакви институции.

    Коментиран от #20, #24

  • 19 данчо ментата

    5 0 Отговор
    Общинските т ъп а ци защо не обозначат дюните поставили една малка табелка
  • 20 Това е

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "хххх":

    Това е то да си горд Българин. Ако ти заемат мястото за паркиране пред блока ще те пребие като куче, но ако му заграбиш държавата ще има поклони и сервилност. Кога станахме такива?!
  • 21 глоби трябва да има

    1 1 Отговор
    да вдигат заплатите . Къщи да строят . Дивото къмпингуване не е за диваци . Каравани с кемпер и палят огън . Няма условия . вода, тоалетна, кофи за смет . няма спасители и се издавят . Няма медици . една марля с кислородна вода е 250 лв . Никой не обикаля да прогонва нарушители . Частната първа милиция събира рекета и скубе чужденците . вело полицаи от румъния цял ден на сянка . Наркотици се продават .
  • 22 Ша ма звиняваш ама не си прав

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "оня с коня":

    Преди 3г. моя позната ми излезе с тезата, че в Гърция нямало като нашите плажове и всичко било камънак и чакъл. После се поправи, че имало и пясък но бил много едрозърнест.
    Оказа се, че никога не е ходила нито на плаж в Гърция нито дори в Гърция.
    Та и донесох пясък от плажа пред апартамента ми от там. Щото по - убедително доказателство от това не измислих. И за цените не е така. Някои неща са по - скъпи в Гърция, но не 3 пъти а средно 15 до 60%. Някои за на същи цени и дори по ниски. Лично мен не ме притесняват цените в Гърция. Притеснява ме факта, че много Българска "селяния" се изсипва в сезона там.
  • 23 Пък

    5 0 Отговор
    А за заведенията върху дюни няма проблем!?
  • 24 Доктора

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "хххх":

    Много точно казано
  • 25 мишо

    1 0 Отговор
    "И през това лято десетки къмпингуващи с каравани, кемпери и автомобили паркират свободно върху дюните на плаж “Крапец - Север”. С тези си действия те допринасят за увреждането на дюнните местообитания, които са защитени от закона." Къде беше досега ? когато бетонираха цялото Черноморието , незаконно построиха стотица хотели , заграбиха голяма част от крайбрежната ивица и върху старата инфраструктура която е недостатъчна за канализационите води които преливат и на много места водата е кафява и плуват всякакви отпадъци. След 10-15 години плажовете ще бъдат негодни от замърсяванията които ги има сега . За някакви дюни проливаш крокодилски сълзи сякаш искаш тези хора да бъдат глобени а онези които са заграбили за тях не искаш и не споменаваш .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове