Last news in Fakti

27 Юни, 2024 22:42 1 620 19

Милена Милотинова: РСМ откри фронтове и срещу България, и срещу Гърция, и срещу ЕК

  • милена милотинова-
  • северна македония-
  • ес-
  • ек-
  • рсм

Твърде възможно е Албания да продължи с преговорите

Милена Милотинова: РСМ откри фронтове и срещу България, и срещу Гърция, и срещу ЕК - 1
Снимка: БНТ

Северна Македония отваря много фронтове – един към ЕС, втори към България и трети към Гърция. Не е в позицията да поставя искания нито на ЕС, нито на страните членки. Тя сама е поела тези ангажименти, включително и преговорната рамка. Тя е сериозен документ, който е одобрен от 27 страни членки и от самата държава кандидат. Години наред е обсъждано, докато се стигне до консенсус. Този консенсус беше компромис и от страна на България.

Това каза в предаването „Лице в лице“ журналистът Милена Милотинова, автор на документалния филм „Само защото бяха българи“.

„Политиците в Северна Македония попаднаха в капана на предизборната си реторика. Наистина ли искат РСМ да тръгне по европейски път? От Скопие в момента сами се спират по пътя за членство в ЕС. Ясно им се каза и от ЕК, че трябва да изпълнят предусловията за промени в конституцията и вписването на българите в нея. Без това няма начало на преговорите. Това им се каза и от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен“, допълни журналистът.

„През годините бяхме твърде меки. Разчитахме на това, че сме прави. Разчитахме, че истината е наша страна. По-рано трябваше да отворим очите на ЕС за ставащото в РСМ, както и за Сърбия по отношение на българите в Западните покрайнини. Как България ще постави въпроса за българите там? Текат паралелни процеси срещу Иван Николов, лидерът на българките в Сърбия, в Босилеград и Люпчо Георгиевски в Битоля. Георгиевски, председател на клуба в Битоля, е съден за сеене на омраза заради цитат от Иван Михайлов. Иван Николов е с производство в Сърбия, защото се е опитал да представи книгата на Едвин Сугарев „Елегия за краището“ в клуба в Босилеград. Николов е заплашен със затвор“, подчерта Милена Милотинова.

„Когато македонските българи подава сигнали за език на омразата, властите не реагират. Създава се впечатление за безнаказаност. Присъдата на Ламбе Алабаковски, който запали българския клуб, беше символична – условна. След това беше възнаграден с договори за концерти. За стрелбата срещу клуба в Охрид няма наказани“, каза още журналистът.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мдаааа

    7 0 Отговор
    Проект ...
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Албания

    7 0 Отговор
    Да продължи, ония не искат, държат ги като заложници, за да извиват ръце и да прпдължават с юготитовизма
  • 4 Сатана Z

    9 2 Отговор
    Падне ли Украйна ще активират Македония.Тия подписаните документи с за пред Арменския поп също като Минските споразумения.
    Трябва да се готвим за двойна за да има мир.
  • 5 Име

    8 3 Отговор
    Ще топкат топката докато войната в Украйна се изясни. После ще отидат при победиталите. Къде ще бъде България си е наш проблем!

    Коментиран от #8

  • 6 Опа

    8 4 Отговор
    Кирчо нали откри въздушна линия София - Скопие. Колко реши проблема със Северна Македония толкова и ни Оправи. Разбирайте го в прав текст. Това е за тези който не разбраха що за стока са ПП.
  • 7 По Българси

    8 2 Отговор
    Там в четата има много предатели руски шпиони и изпълняват нарежданията от Маскве

    Коментиран от #18

  • 8 Опа

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "Име":

    Не ние проблем къде ще е България. Нещата са ясни. ЕС и Нато. Само че трябва ли да си затваряме очите за простотии те на чиновници те и в ЕС. Не мисля. А това Северна Македония ще го оправят гърците. Нашите умници, като започнем от Жельо, Паси то, Бойко та до Кирчо и Асенчо са пълни бездарници.
  • 9 Черна феста ма мина с двеста.....

    0 0 Отговор
    АНГЕЛ НАЙДЕНОВ Е ПОКАЗНО ЗА КОМУНИСТИЧЕСКИ КАПИТАЛИСТИЧЕСКА МИМИКРИЯ.
  • 10 Хасанов Алим

    2 7 Отговор
    Ами толкова ли е грехотна дипломацията ни, та не знае че РСМ не обича нито НАТО нито ЕС, нито руснаци нито американци - НИКОЙ. Иска си самата на своето. Най-малко пък 2-ра класа ЕС като нас. Ходил ли е някой там на по-дълго от ден или два. Питал ли е роднини, та да научи че не обичат чужденци да им печатат парите? - нито да гинат по чужди фронтове!?

    Коментиран от #13

  • 11 Янев Георги

    4 3 Отговор
    А да си оправим ние пърбо РБ-то па след това да си разправяме за РСМ?
  • 12 "Мека дипломация"

    12 0 Отговор
    Е добро утро!Всичко в РСМ се движи от Сърбия още от преди ПСВ,а след нея бяха южни сърби с фалшиви регистри ,след ВСВ - етнически макета от днес за утре чрез принуда,,репресии,уволнения и гонения.Нищо не се е променило и днес ,сега виждаме резултата публично Какво промениха в учебниците?Нищо ,кой ги спира не е ли ясно ?.Зам премиер в РСМ в момента е етнически сърбин който отговаря за общностите,активен българомразец ,пак сме "фашисти" и всякакви при положение ,че са избити десетки хиляди етнически българи точно от сърбите .Е докога?Няма нищо добросъседско ,там продължава окупацията ,а сърбите смятат РСМ за тяхна територия.Мицковски от години е на сръбска плата ,то е очевидно.Умишлено сърбите са превзели точно ВМРО .Така,че нашия ангажимент е да се почне отначало ,от действията на сърбите в пограничните райони от Поморавието където още от Османско регистрите са на българи,посръбчени и после за РСМ където са живели нашите предци и където е културно историческо наследство.Имаме архиви фактите са известни ,отварят се ,превеждат се и се разпространяват в ЕК и където трябва .Няма смисъл от края, обръща се хастара.Имало омраза ,а защо има ,откога е ? Да се знае истината ,а който какъвто иска да е .Те не се спряха.В Сърбия карат ученици да пишат за измислени български зверства в старите погранични български земи, ,а то е обратното.Трябва да има реакция ,но тази нестабилна политическа обстановка ги улеснява.

    Коментиран от #14

  • 13 Само,че

    12 0 Отговор

    До коментар #10 от "Хасанов Алим":

    Не е точно така.РСМ е окупирана от сръбски фирми,сръбска телевизия над 100 канала без превод ,унгарски фирми,гръцки също много и германски инвестиции последните години.Имат си олигарси ,и политици марионетки на Вучето.Учебниците бълват омраза срещу България и българите още от първи клас до последния,но не и срещу сръбската окупация.
  • 14 Точно това е,

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от ""Мека дипломация"":

    Да се изнесат фактите и да се отворят архивите на удба, че да е ясно, другото е пропаганда
  • 15 Подценява албанците

    5 1 Отговор
    Албания вероятно няма,но е възможно да се отдели.Само ,че албанския премиер обвинява България ,че спира РСМ , нищо не казва на макетата да си поемат отговорностите,не смее ,защото в РСМ вече половината са албанци и си го изкарва на БГ.
  • 16 Гръч

    8 8 Отговор
    Ако не бяхме разоръжени от смешното нато сега можехме да ги нападнем и си върнем земите български,както прави Русия в Украйна.Вместо да им подаряваме танкове на тези неблагодарници във всеки танк щеше да има танкисти и решение на въпроса за броени дни.А сега ще ядем доматите с колците
  • 17 МЪка МЪкедония

    1 0 Отговор
    Големият рев е защото Мицика им увеличава комисионната за препиране на мръсните пари през македонски банки (извън евро-регулациите) от 25% на 75%! Че то вече стана неизгодно да клепто-рискуваш и некакви македонци да ти обират спечеленото с кървав труд!
  • 18 Маке

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "По Българси":

    Айде сега ! Работим директно със сърбите!
  • 19 Каквото повикало

    1 0 Отговор
    Това се обадило
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове