Last news in Fakti

1 Юли, 2024 03:11 1 417 66

1 юли 1997 г. Валутният борд спасява България от хиперинфлацията

  • българия-
  • хиперинфлация-
  • валутен борд-
  • германска марка

Националната ни валута е вързана с германската марка, а по-късно автоматично и към марката

1 юли 1997 г. Валутният борд спасява България от хиперинфлацията  - 1
Снимка: БГНЕС

На 1 юли 1997 г. в България е въведен валутен борд след месеци на хиперинфлация.

В началото на 1997-ма България преминава през период на хиперинфлация – значително обезценяване на българския лев и загуба на доверие във валутата и в държавата в международен план. Инфлацията достига 2 000% в ранните месеци на същата година и левът се обезценяват буквално за минути. Чаша кафе, например, достига до цена от 200 лева при първоначална цена 0,20 лева.

За тази ситуация е отговорна Българската Народна Банка (БНБ) и провежданите от нея политики в предишните няколко години. Това, освен инфлация, довежда до фалита на десетки банки и значителна безработица. Наличието и на политическа криза в страната води до протести в големите градове на страната, блокади на пътища и щурмове на сгради. Работници са отказвали да работят, а страната е била изправена и пред криза с основни хранителните продукти. Обезценяването на лева е било в плюс основно за хората с кредити, защото те също са се обезценили значително.

Единственият вариант за задържане на стойността на лева към конкретния момент и предотвратяването на инфлационна спирала е “прикрепянето” на българския лев към друга, стабилна валута – немската марка (една от най-силните валути в света по това време).

Свързването на двете валути (лев и марка) се случва през 1997-ма като това решава проблема с доверието във валутата и ограничава възможността за монетарни политики от страна на БНБ. Това означава, че БНБ вече не отговаря за количеството левове в обръщение и не определя лихвените проценти по кредитите към централната банка. След въвеждането на валутния борд инфлацията постепенно утихва и няма помен от нивата през цялата 1997-ма.

След деноминацията на лева през юли 1999 г. (1 000 стари лева се заменят за 1 нов лев), един лев става равен на една марка. През 2002 г. Германия приема еврото и курсът се променя, като 1 евро е равно на 1,95583. От там идва и фиксирания курс лев-евро, който използваме и досега.

Валутният борд стимулира търговията и инвестициите между двете свързани държави. Повечето членки на Европейския съюз използват еврото.

Валутният борд е една от най-големите и успешни реформи в България, които позволяват на страната да се измъкне от финансовата бъркотия на 90-те – пълен крах на паричната политика, хронично висока инфлация, неконтролируем държавен дълг, фалити на банки и т.н.

Това коментира ИПИ.

Най-голямата котва на борда безспорно е фиксираният курс – стабилността на парите у нас идва от обоснованото предположение, че курсът 1,95583 лв. за 1 евро е непоклатим. Управление „Емисионно“ в БНБ, което управлява брутните международни валутни резерви поддържа пълно валутно покритие на общата сума на паричните задължения на БНБ – това са всички банкноти и монети в обръщение, както и всички наличности по сметки в БНБ, в т.ч. депозита на правителството и резервите на търговските банки. Пълното покритие е гаранция за доверие в паричната единица.

Разбирането за валутния борд обаче не може да се свежда само и единствено до валутния курс. Всъщност борда променя по-дълбоко паричната политика у нас от самото фиксиране на курса. Преди въвеждането на валутния борд централната банка у нас не е независима, рефинансира безконтролно и необезпечено търговските банки, финансира директно и бюджетните дефицит на държавата. Точно това променя и бордът – дава независимост на БНБ, не допуска централната банка да предоставя кредити на правителството и дава много ясни и строги правила за финансиране на търговски банки – само ако банката е платежоспособна, има ликвиден риск за цялата финансова система и при спазване на строги изисквания за вида и качеството на предоставеното обезпечение.

Всичко това дава новата рамка на паричната политика у нас след 1997 г. и носи широко познати позитиви – обуздаване на ръста на цените, разумна фискална политика и чувствително намаление на външния дълг като дял от БВП и стабилна банкова система, въпреки фалита на КТБ през 2014 г. И двата периода на сравнително висока инфлация след въвеждането на борда – през 2008 г. и сега през 2022 г., са породени предимно от външни фактори, а не от пропуски на паричната политика у нас. Бордът не може да гарантира растеж, но полага основата за две поредни десетилетия на икономически подем у нас и постепенно догонване на средноевропейските нива на доходи – БВП на човек от населението в стандарти на покупателна способност се покачва от под 30% от средноевропейското при въвеждането на борда до 55% към момента (виж тук). Паричната ни система удържа успешно предизвикателствата на поредица кризи в различни десетилетия – от войните в съседна Югославия, през голямата финансова криза и пандемията от Ковид-19 – и България премина през тях без катастрофични сътресения и разрушаване на благосъстояние.

Тези успехи обаче не бива да изграждат и представа за някаква всесилна роля на паричния съвет. Бордът е голяма спирачка за държавния дълг, тъй като забранява директното кредитиране на правителството. Той обаче не може да спре правителствата да правят дефицити и да се финансират на дълговите пазари – било у нас или в чужбина. Точно затова и в средносрочен план се очаква държавния дълг да се увеличи и да достигне близо 30% от БВП към 2024 г., или поне два пъти над нивата опреди 10-15 години. Дебатът за дълга е по същество разговор за бюджетния дефицит, който и към момента е актуален на фона на приетата актуализация на бюджета. По подобен начин и дебатът за състоянието на банките е разговор и за качеството на банковия надзор, а не просто за липсата на възможност за безконтролно финансиране на търговски банки от страна на централната банка.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 опитал силата на лева 96

    22 46 Отговор
    По Бай-Тошово време левът беше вързан за дървената рубла и се обезценяваше стремглаво заедно с нея.

    Коментиран от #9, #14

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Еван

    3 0 Отговор
    Мод-а, дали е устройство за задвижване на колело?
  • 5 Хмм

    9 5 Отговор
    Добра статия. Дългът ние е сред най-ниските в света. Да го гледаме в абсолютни стойности (спрямо нещо си у нас), е ненужно.
  • 6 Град Козлодуй

    9 9 Отговор
    венци пояницо пак си писал статията на бутилка ракия !

    четеш ли си после помията дето публикуваш бе? верно ли ти плащат за буламачите дето преписваш?
  • 7 ДА ВА ЕБАфГЪЗЪ

    46 18 Отговор
    За 40 години по времето на соца България имаше 3 милиарда лева дълг, 500 танка, 280 самолета и повече ракети от Турция, а по време на "демокрацията" в Булгаристан за 35 години имаме 60 милиарда евро дълг, три танка, няколко чертежа на Ф16, че дори и ракети против градушки НЯМАМЕ !!!!
  • 8 Гориил

    17 18 Отговор
    Сравнете колко струвате в Европа с това, което струват руснаците. Ще усетите разликата и ще разберете колко е отслабнала европейската валутаРуската рубла е стабилна и необвързана с никоя световна валута и успешно устоя на този удар. Според паритета на McDonalds разходите за живот в Русия са едни от най-евтините и удобни в света. Чаша висококачествено кафе в Москва струва 100 рубли, чаша капучино - 120 рубли, чаша лате - също 120 рубли. Нека ви напомня, че обменният курс на рублата днес е 91 руб. за 1 евро, 85 руб. за 1 долар.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Да да

    6 2 Отговор
    Съвременната история на българските парични знаци започва след възстановяването на българската държава през 1878 година. През 1880 г. с приемането на Закона за правото на рязане на монети в Княжество България се създава българската парична единица „лев“, на следващата година са отсечени и първите монети.1
    От 1997 г. стойността на лева е твърдо свързана с тази на германската марка чрез системата на валутен борд при курс 1000 лева = 1 германска марка. След деноминацията на лева от 5 юли 1999 г. курсът става 1 лев = 1 германска марка, а след премахването на германската марка в края на същата година левът се привързва към еврото при курс 1,95583 лева = 1 евро.
    През 2013 г. българският лев е определен от Комисията по естетика на Международната финансова банка в Швейцария за една от петте най-красиви валути в света. Повече от 50 валути биват оценени от експертите, като при класирането са взети предвид естетиката на дизайна, покупателната способност, историческата значимост на хората, чиито портрети се намират на банкнотите, както и продължителността на употребата им. Комисията на Международната финансова банка в Швейцария определя за най-красива валута украинската гривна, следвана от австралийския долар, еврото, българския лев на 4-то място и американския долар на 5-то място.
  • 12 Град Козлодуй

    17 7 Отговор
    е,Няма защо да се тревожете. Нали нарязахме паметника - вече сме независима държава без инфлация

    европа ни храни, нато ни пази, ние ще лежим по динваните и ще пърдим
  • 13 Град Козлодуй

    16 6 Отговор
    Дайте нещо за Путин, че дежурният центаджия не е изкарал още и за консерва цаца.
  • 14 Град Козлодуй

    28 7 Отговор

    До коментар #1 от "опитал силата на лева 96":

    Егати демокрацията ! От 30 години така и не видяхме благата на този модел ! Само реклами на по добър живот , цветни опаковки , гипскартон , найлонови опаковки навсякъде и през няколко години инфлация и нулиране на робите .Българите не знаят какво е ЖИВОТ . От 30 години направо се раждат мъртви

    Коментиран от #23

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 00001

    15 18 Отговор
    За носталгиците по Тодорово време,тоа че не ви е казано че България е фалирала 3 пъти под управлението на БКП и тоново 2 пъти под упртавлението на БСП.Всичко построено по кому нистическо време е със средствата заграбени от фирмите и фермите от преди 1944 и с робския труд на политически , и други затворници, войници, ученици, и задългителна ангария на другото население от по няколко месеца в годината,неплатен или много ниско платен труд-колкото за храна., спането на палтки или в училища.Всичко построено в България през комунизма е платено на Руснаците от Българския робски народ.И това построено е от исикванията и налагенето на тези инвестиции на Българското правителство от СССР. Сега никои на никого не е опрял пистолет в главата и принудил да праи това или онова,какот е при комунизма, колко български комунистически лидери са се простили с живота си за тоа че не изпълняват Руска заповед?

    Коментиран от #17, #18, #20

  • 17 Град Козлодуй

    18 4 Отговор

    До коментар #16 от "00001":

    Преди повече от четвърт век СДС Шайката изкорми държавата и разруши държавните институции.За да краде и безчинства безнаказано,Шайката създаде множество паразитни образувания, наричани комисии, институти, агенции, комитети и пр., в които удобно настаниха полуграмотни и корумпирани хорица, и калинки без дипломи или с виШУ, което някои са получили през отворения прозорец на Арвард.

    Коментиран от #21

  • 18 Град Козлодуй

    17 4 Отговор

    До коментар #16 от "00001":

    Тодор Живков беше Велик строител на Народна република България. Вечна му памет.
    Сега им се смее на тези сегашните ? отгоре. ??

    Беше простоват душевно, но родолюбец - сърдечно.
  • 19 00001

    10 6 Отговор
    За Руско любците и рая в който живеят Руснаците а Българите не могат да споделат с тах понежа са колониална страна. Една капучино в Москва е 237 р- или 5.04 лв в София е 3.75 лв, такси в Москва е 250 рубли -5.33 лв, в София е 2.50 лв, чифт обувки в Москва е 10308 руб- или 220 лв, в София са 170 лв., Наем на Едностаен апартемент в Москва 80 516 руб или 1717 лв, в София е 1000 лв, Зпалатата в Москва е 113632 руб или 2422 лв, в София е 109 512 руб или 2334.лв. С изключение на някой храни и бензина на полвин на българската цена, всички други цени в Москва са 50-120% по високи от София,България. Заплатата в Москва е много по висока от заплатата в провинцията на Русия.

    Коментиран от #64

  • 20 Памет

    26 5 Отговор

    До коментар #16 от "00001":

    Да напомня на много от неграмотниците, които сравняват това, че преди сме били подлоги на Русия сега сме на Щатите. Да подлоги сме били преди това и на германците, защото такава е натурата ни. САМО ЧЕ, докато бяхме подлоги на СССР-то, България направи такъв икономически, културен и всякакъв скок, какъвто не познава в историята си. Списъкът е безкрайно дълъг. Руснаците ни построиха ядрени централи, на 14 място в СВЕТА, построиха се стотици фабрики, електрифицира се ЖП транспорта. Създаде се здравно осигуряване, каквото не сме имали никога, образованието ни стигна висоти, каквито не сме имали, армията ни беше по силна от турската и гръцката( щото било в интерес на Русия) Направиха се повече от 3000язовира и земеделие, което изнасяще навсякъде, пращахме специалисти в много страни и стигнахме до ДЕВЕТ МИЛИОНА. Хайде бе неграмотници, вижте къде сме след като станахме подлоги на САЩ, след като приехме европейхскте ценности -ГНИДИ, изсмукаха 3 милиона от най-активното население, земеделието ни е типично колониално, ВНАСЯМЕ бе дебили 70-80 % от храната си от вънка, селата са обезлюдени, всичко е скапано, да живеят 80 -те процента дебили

    Коментиран от #22

  • 21 00001

    17 1 Отговор

    До коментар #17 от "Град Козлодуй":

    Шайката СДС, ако някой в България има илюзии че СДС е опозиционна демократична партия то дълбоко се лъже. Нека погледне биографиите на лидерите на СДС, и да намери колко от тях реално са били в през комунизма в затвор или лагер за дълго време не за няколко дена или месеца за анти комунистическа или анти държавна дейноста като се води по това време, И ще разбере кои е СДС, или съсздадена от агентите на КДС опозиционна партия от комунисти срешу комунисти. Това са разрушителите на България заедно със БКП след 1997. Рушителите на България са в България и я управляват
  • 22 00001

    14 4 Отговор

    До коментар #20 от "Памет":

    Вие си мислите че сте подлоги на САШ, питайте САШ какви сте им, Никой в САШ нито ви знае нито ви иска, нито САШ имат накакви икономически или финансови интереси в България,Това което Българските политици искат товае което праввят, на тах не им се строи нито с Български пари, нито с чуждите подарени от ЕС пари. България през комунизма е достигнала 54 място по икономическо развитие и то в най добрата си година.Говориме за една бедна, изостанла, страна в която дори и чоеапи не можеш да си намериш да купиш в магазина, страна в кяото всичко е дефицит, всеки строи си има плюспве и минуси, Но България сега нито е демократична страна, нито е свободна пазарна икономика, Нито е по накаъкъв начин свързана със САШ., кои са големите уважавани Американски корпорации със бизнес в България?Какво американско има в България?
  • 23 Българин

    6 11 Отговор

    До коментар #14 от "Град Козлодуй":

    Ти не си видял блага защото си мързелив и необразован. Това е нормално. Образованите хора отдавна живеем добре в България.

    Коментиран от #24

  • 24 Град Козлодуй

    15 7 Отговор

    До коментар #23 от "Българин":

    При капитализЪма, човекът е гражданин само на хартия. В действителност е кредитен роб. Който не иска да е кредитен роб, значи е комунист.

    Коментиран от #26

  • 25 00001

    17 2 Отговор
    Докато не се научите как да живеете ,как да се държите , и какво да правите като свободни и демократични хора, добро няма да видите. Това че един човек е беден в България , в някой случаи е от мързеливост и необразованост. но вмного случаи не е. В България националното богатство се ползва от маного малка част от населението около 5-10 % максимум.Създава се море от нищета и острови на благоденствие, и в мозинството от случаите това благоденствие не се основава на лични качества, познания, предприемчивост , калификации, а на връзки, партии и на кого си роднина, или с много подкупи.плоския данък създава бедност в България.
  • 26 00001

    12 8 Отговор

    До коментар #24 от "Град Козлодуй":

    :) кредитен роб ставаш по-желание, ако не искаш не ставаш Просто ти дават възможност да имаше нещо сега с което заплашаш със бъдещите си доходи. Ако не искаш да си роб, изчакваш спестяваш пари и когато си готов купуваш. Ако жеалнията и сиакията ти са по-големи от сегапните и бъдешите ти финансови потоци, съответно ставаш роб, но всичко това си е твое собтвенно ръчно направено върху себе си. Можеш да обвиниш банка че ти е дала креди , но банка не дава кредит ако ти не поискаш, и вмного случаи и да поискаш не дава кредит.
  • 27 Поредната лъжа, последните години каква

    12 0 Отговор
    Е инфлацията и къде са ни парите и тяхната покупателна способност? Вие не спирате да лъжете и крадете, пък и сте нагли искате да ви вярваме! Управлява ни мафия!
  • 28 Град Козлодуй

    11 5 Отговор
    За 40 години по времето на соца България имаше 3 милиарда лева дълг, 500 танка, 280 самолета и повече ракети от Турция, а по време на "демокрацията" в Булгаристан за 35 години имаме 60 милиарда евро дълг, три танка, няколко чертежа на Ф16, че дори и ракети против градушки НЯМАМЕ !!!!

    Коментиран от #39

  • 29 00001

    11 4 Отговор
    Инфлацията ви я създаде Асен Василев и служебните правителства, чрез вземане на дъжавни дългове и подаряване на пари на фирми, приближени хора,И той наистина увеличи пансиите и заплатите на хората,като цифрова стойност, но не и като покупателна способност.. в България има при определни всекиденвни хранителни стоки 600% инфлация, Но Асен Василев ви увеличи пенсии и заплати с 11%, е хубав човек е той, и много добре знае какво върши. добър ПР. за избори и за заблуда на хора, но не и за тези хора които знат какво прави..
  • 30 Българин

    9 11 Отговор
    Всяко политическо или икономическо сътрудничество с русия завършва с режим на тока и купони за хляб. СССР фалира и умря, бай Тошо също, няма да се върнат никога. Ако искате да имате учете, работете, развивайте се. Носталгията по онова време няма да ви нахрани

    Коментиран от #31, #66

  • 31 голям смях

    9 8 Отговор

    До коментар #30 от "Българин":

    те сега по евроатлантически на купоните им казват валчери

    а тока е на такава цена че и да го има и да го няма не можеш да си го позволиш ха ха ха

    Коментиран от #33, #34, #38

  • 32 голям смях

    9 4 Отговор
    Сега се хвалят с 2 реактора на Уестинг, крайна цена няма, а те с оборудване, лицензи, площадки, изпълнители, от чужд опит стигат до 30 милиарда долара парчето. Или за 2 реактора 120 милиарда лева. При наличие че имахме закупени по-мощни реатора 2, по-ново поколение, по-сигурни, платена лиценз площадка, платено частично оборудване, изградена и платена частично инфраструктура,подизпълнители, проекти, с договор за прибиране на обработено ядрено гориво. Крайна цена между десет и 16 милиарда лева. Като България не дава един лев, а сега даваме половин милиард лева предплащане. Имахме златна акция 51%, и проектът се изплащаше от бъдещи продажби на ток. Сега плащаме съсипията на 5 и 6 блок, неподходящо ядрено гориво, складиране в България на обработено, по-малки мощности, огромни проблеми с реактори на Уестинг, Китай, Филипините, САЩ. И посредници като Франатом с руски ядрен лиценз, те имат проблеми реактори, затова спряха 50% от АЕЦ-овете си. Китай 3- г. се мъчи с Уес., сокато накрая не поднови изцяло оборудване. Чехия би шута на Уестинг. Къде са 120 милиарда лева, къде са 16 милиарда лева. Станишев съсипа второто Белене, замина за Вашингтон, когато трябваше да подпише изпълнителят. За десерт след година сме на борса ток. Управляват ни Нищожества!
  • 33 Българин

    9 9 Отговор

    До коментар #31 от "голям смях":

    Нямаш 100 лева да си платиш тока ли бе ? Хвани се на работа и ще имаш
  • 34 Су Джук

    7 9 Отговор

    До коментар #31 от "голям смях":

    Не можеш ти, защото си неграмотен. Всичко си има сега и навсякъде. Прав е Българин, скоро рашките ще ядат ракети, както през 91-ва
  • 35 Комунистите и Виденов

    7 8 Отговор
    Закопаха държавата.....1$=3000 лв

    Коментиран от #60

  • 36 БСП КОМУНИСТИТЕ

    4 5 Отговор
    Докараха долара до 3000 лв.Настъпи глад и мизерия в България. Виденов не знаеше къде се намира, а другарите се тресяха от шубе че народните маси ше ги изритат от властта....така и стана.....
  • 37 БСП комунистите

    6 5 Отговор
    Стопиха и ограбиха спестяванията на българите. Икономическата криза, се превърна в обща политическа криза. Станахме за нула време милионери с пари като вестници, нямащи почти никаква стойност. Народа се надигна и помете БСП управлението на Виденов и компания.
  • 38 Ти си голем мизерник бе

    4 3 Отговор

    До коментар #31 от "голям смях":

    Щом тока не може да си платиш...ха,ха,ха.
  • 39 Е тогава

    2 6 Отговор

    До коментар #28 от "Град Козлодуй":

    Що соца умре бре.....даже здравите сили в БКП не можаха да го спасят.
  • 40 Кризата е

    6 2 Отговор
    сбор от неизяснени докрай действия. Тодор Вълчев, шеф на БНБ, член на Римски клуб. Вълчев отваря безконтролно банки, знаейки че ще последва фалит, по думите на свидетели е имало жестоки скандали между Виденов и Вълчев за банките. За продоволствената криза, един ден след идването на Костов и Софиянски на власт, рафтовете са пълни с храна. Което навежда на съмнения,че е платено на определени хора да не не доставят храна в магазините. Най-интересното е предателството на Виденов от собствената му партия БСП в съюз с ДПС. И една ролята на една личност личност, за която се говори, че е предизвикала азиатската криза, и кризата във Великобритания. От 1997 г. държава няма. От 2001 България приключи.
  • 41 уйко калеко

    7 2 Отговор
    Тогавашната инфлация и курс на долара бяха изкуствено създадени..Целта бе тези (олигарси,мафиоти и т.н.) които имаха много пари във валута за 5-6 месеца ,чрез финансови врътки увеличиха парите си с минимум 40% и бе подготвена почвата за масовото ограбване на държавата чрез КОСТОВАТА ПРИВАТИЗАЦИЯ.

    Коментиран от #54

  • 42 пенсионер от Варна

    2 3 Отговор
    дрън-дрън ! хиперинфлацията беше спряна и овладяна преди въвеждането на валутния борд ! от 3000 за долар курсът падна на 1500. след това беше фиксиран на 1000лв. за ДМ. а тя беше паднала докъм 900 лв. преди това. някой отново направи пачка !
  • 43 Бойкот на алчните от О.Л.Х.

    11 3 Отговор
    Хиперинфлацията беше предизвикана от ФАЩ,
    защото Жан Виденов не се съгласи да подари България на краварите и другите крадци,
    нещо, което след него направи Иван КРАДЕЦА Костов...

    Коментиран от #44

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 И все пак

    3 0 Отговор
    да не забравяме, едно е силната марка на икономически мощната Германия. Съвсем друго еврото след кризата 2008,, ковид криза и в настоящето търговската война мужду САЩ и Европа. Интересното престои.
  • 46 00001

    4 0 Отговор
    За кратък период от време повече от половината търговски банки в България фалираха, като стотици хиляди хора загубиха спестяванията си, а така наречените „кредитни милионери“ спечелиха изключително много от ситуацията, тъй като огромните им дългове към банките бяха намалени до нищо. Едновременно с това инфлацията се повиши рязко, като стойността на лева падна рязко от 70:1 USD в началото на 1996 г. до 3000:1 в началото на 1997 г., което доведе до рязък спад в покупателната способност. Според базирания в България Институт за пазарна икономика хиперинфлацията е причинена от некадърната финансова политика на правителството.
  • 47 Готин американец или просто Киро

    4 0 Отговор
    Незнам откъде го пръкнахте че България сега е в разцвета си ... отвсякъде сме прекарани...когато навремето сме задлъжнели поради масовото строителство на заводи ... сме покрили фалита чрез златния резерв ... който впоследствие е възстановен ...е сега вече не можем покрива фалит ...защото изкопаното злато е на Дънди прешъс ...дупе да ни е здраво защото от тук нататък с него ще плащаме
  • 48 00001

    5 0 Отговор
    От януари 1975 г. Иван Костов е асистент във ВИИ „Карл Маркс“, а от 1979 г. – старши асистент в катедра „Политическа икономия“ на Центъра по идеологически дисциплини във Висшия машинно-електротехнически институт „Владимир Ильич Ленин“ (днес Технически университет), София.В проверката на доносите, извършена от ръководителя на катедрата проф. Алексиев, се казва: „Иван Й. Костов е политикономист с твърде солидна подготовка и широки интереси. Той познава много добре произведенията на класиците на марксизма-ленинизма и е убеден марксист и защитник на нашата социалистическа система В периода 1981 – 1982 г. Иван Костов е слушател в Института за повишаване на квалификацията в Москва. През 1984 г. защитава във ВИИ дисертация на тема „Икономически растеж, структура и фактори в производствената сфера“ за научната степен кандидат на икономическите науки (сега доктор по икономика).
  • 49 00001

    4 0 Отговор
    На Кръглата маса Костов първоначално е консултант на тогавашния казионен профсъюз, като е предложен за депутат във Великото народно събрание, като експерт на левицата, но кандидатурата му не е приета. Впоследствие се пренасочва към Съюза на демократичните сили, което става по препоръка на Андрей Луканов
  • 50 00001

    5 2 Отговор
    Жан Виденов е министър-председател на България от 25 януари 1995 г. до 13 февруари 1997 г., период, запомнен с най-тежката икономическа и финансова криза в новата история на България, характеризираща се с хиперинфлация и драстичен спад на жизнения стандарт. председател на БСП от 1991 до 1996 г.
  • 51 00001

    6 0 Отговор
    Въпреки обещанията за промяна, стагнацията, която характеризира целия посткому нистически период от 1989 г. насам, продължава и по време на мандата на Виденов, както и сенчестите приватизационни схеми, бездействието на правителството срещу организирани престъпни групи като ВИС-2, СИК и Мултигруп, покровителство от правителството на мръсни бизнес групи (като т.нар. „приятелски кръг Орион“) и емиграция на млади и образовани българи.
  • 52 00001

    3 0 Отговор
    Една значима инициатива беше стартирането от правителството на кампания за масова приватизация, в която обикновените граждани от средната класа трябваше да придобият акции във фабриките и фирмите, които бяха денационализирани.За кратък период от време повече от половината търговски банки в България фалираха, като стотици хиляди хора загубиха спестяванията си, а така наречените „кредитни милионери“ спечелиха изключително много от ситуацията, тъй като огромните им дългове към банките бяха намалени до нищо. Едновременно с това инфлацията се повиши рязко, като стойността на лева падна рязко от 70:1 D в началото на 1996 г. до 3000:1 в началото на 1997 г., което доведе до рязък спад в покупателната способност. Според базирания в България Институт за пазарна икономика хиперинфлацията е причинена от некадърната финансова политика на правителството.
  • 53 00001

    4 0 Отговор
    през 1996 г. Българското правителството беше принудено от кризата в крайна сметка да приеме валутния борд, предложен от Международния валутен фонд, решение, което беше официално приложено от следващото правителство през юли 1997 г.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Стига ТРИЛИ коментари

    4 0 Отговор
    Другари

    Коментиран от #65

  • 56 Виденов бе безпомощен

    5 2 Отговор
    Пред хиперинфлацията. Управляващите от БСП също. Един хляб струваше 1000 лева, а правителството се оплете като пиле в кълчища. Банки фалираха, обраха спестяванията на народа, фалити на предприятия и голяма безработица.....до там ни докараха другарите.

    Коментиран от #57, #61

  • 57 Стана живота непоносим

    3 1 Отговор

    До коментар #56 от "Виденов бе безпомощен":

    И народните маси пометоха управлението на БСП....
  • 58 Комунистите обраха

    5 1 Отговор
    Спестяванията на народа чрез хиперинфлацията....после с тия пари приватизираха предприятията. От отявлени комунисти, станаха върли капиталисти.
  • 59 БСП милиардерите

    2 1 Отговор
    Бе златно време за нас.......
  • 60 Ха ха ха ха

    5 1 Отговор

    До коментар #35 от "Комунистите и Виденов":

    Вярваш ли си?Това го направи дедо сорос, с машите си от СДС. "Кой не скача е червен." И овнь0вците рипкаха като из0главени. Забрави ли го, или така ти каза галя да пишеш?
  • 61 Това

    4 0 Отговор

    До коментар #56 от "Виденов бе безпомощен":

    беше изкуствена инфлация, дирижирана от сорос и другарите горбачовисти, направили преврата на Т. Живков, на 10.11.1989г. Преди това пуснаха слух, че ще сменят парите и народът като изоглавен се втурна да прехвърля парите от буркан и дюшек банк в държавните все още тогава банки. После всеки знае какво стана.
  • 62 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    Инфлацията е порочен, банков, изкуствено създаден финансов инструмент. Ясно е, че инфлацията се прави от банките, а не е от пазара, СЛЕД КАТО ПРИ ВЪВЕЖДАНЕТО НА БОРДА, ИНФЛАЦИЯТА МОМЕНТАЛНО СПРЯ!?
  • 63 Небинарен евро-жидо-атлантик с аутизъм

    1 1 Отговор
    тоест тогава Белите западни господари ни спретнаха едно майданче и инфлацийка, за да ни заробят и да ни докарат до тук където сме сега. Ега пукнат всички евро-атлатидски тртополови
  • 64 Хи хо

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "00001":

    Тока в Москва е 14 копейки .
    Бензина и нафтата 1.20 лв .
    Газа за отопление на апартамент 45 лв .за целия сезон .
    Една бира ,,Корона ,, 1.10 лв .
    Тук е 3 лева .
    Спирам с плюсовете .
    Заплата в Москва 3700 лв.
    И ми кажи къде има хубаво ,,фрапе ,, за 3,70 в София .
    Сигурно с кафе ,,Инка,,
  • 65 Я не бех

    0 0 Отговор

    До коментар #55 от "Стига ТРИЛИ коментари":

    Сигурно някоя либерална /пуйка/
  • 66 Друго си е

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Българин":

    С режим на тока
    Сега ще завърши с зануляване на нацията .
    Мургавите след десет години ще те изгонят от домът ти .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове