Last news in Fakti

29 Юни, 2024 09:08 1 106 26

Зърнопроизводител: Хлябът ни се прави от българска, а не от украинска пшеница

  • пшеница-
  • хляб

Илиян Проданов коментира конкурентоспособността на българските производители, като подчерта, че честите смени във властта и в частност на земеделските министерства са проблем, защо липсва адекватна политика

Зърнопроизводител: Хлябът ни се прави от българска, а не от украинска пшеница - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

От началото на юли трябва да влезе в сила поправката в закона, с която се въвежда таван от 15% надценката за три вида от най-масовия хляб у нас – бял, типов и „Добруджа“.

Производителите няма да имат ограничение за вдигането на цените на останалите видове хляб.

„Ние като производители на пшеница трудно можем да коментираме цената на хляба и тавана на надценката. Това вероятно няма да рефлектира върху нас, защото стоката ни е българска и ние продаваме на цени, формиращи се на международния пазар “, обясни Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) пред БТВ.

Според него е важно този тип мерки да повлияят на цената и крайният потребител да получи хляб на нормални цени. Той се надява надценката да не повлияе върху производителите на хляб, които са част от тази верига.

„Цената на пшеницата в момента е в низходящ тренд. Ако погледнем последните две години, цената ѝ е паднала с около 250-300 лв. на тон. Към момента цената на международните пазари и тук в България варира от 330 до 370 лв. на тон“, каза още Илия Проданов.

Той е категоричен, че пшеницата, която се използва за производството на хляб, е българска. Но подчерта, че за зърнопроизводителите вносът на пшеница от Украйна е проблем, защото е завзела пазарите на българско зърно в Европа и извън нея.

Илиян Проданов коментира конкурентоспособността на българските производители, като подчерта, че честите смени във властта и в частност на земеделските министерства са проблем, защо липсва адекватна политика. Според него ресорното министерство се е превърнало в разплащателна агенция. Той настоя да има по-адекватно отношение към земеделието в България.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мисир

    32 0 Отговор
    Не вярвам! Мафия!
  • 2 Последния Софиянец

    34 2 Отговор
    Лъжат!
  • 3 Хайде, бе!

    29 2 Отговор
    НИКЪДЕ по света пазарният принцип не е заменен от патриотични подбуди, да не ни разказват басни!

    Коментиран от #6

  • 4 Батка

    30 1 Отговор
    И мойте маратонки са правени в Германия нищо, че пише "made in Taiwan" на етикета 🤣

    Коментиран от #26

  • 5 Мдааа

    30 4 Отговор
    Българското качествено зърно се изнася за Господарите, а какво ни дават на нас да ядем, ами сещайте се!

    Коментиран от #10

  • 6 Последния Софиянец

    23 3 Отговор

    До коментар #3 от "Хайде, бе!":

    Българското зърно е скъпо и се изнася.Тук работим с трето качество от Гърция и Украйна.Аз взимам гръцко за пиците в заведението ми.
  • 7 Крумов

    13 0 Отговор
    Има ли печалба - не може да се откажат да бутнат нещо.

    Не е нещо - да умрем, но все пак, като почнат с това - българско, родно. То да е качествено, ок.

    Хлябът е твърде съмнителен, не е ясно какво точно ядем.

    Както и да е - то какво толкова.
  • 8 Вервайте

    11 1 Отговор
    Най-трудно се изкарва за хляба !
  • 9 ууу3

    18 2 Отговор
    ИСКАМЕ ДА ЯДЕМ ХЛЯБ ОТ БЪЛГАРСКА ПШЕНИЦА !!!!!!!!!!!!!!!
  • 10 Последния Софиянец

    15 3 Отговор

    До коментар #5 от "Мдааа":

    Плява от Гърция и Украйна.Трето качество.
  • 11 Тъпото българско племе

    19 7 Отговор
    Внася 70% зеленчуци и плодове.
    Яжте скапан хляб от бандерска пшеница и мрете.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Как

    10 2 Отговор
    какво ядем, ами хляб и зъби ?!
  • 14 И затова хлябът

    19 2 Отговор
    се разпада в ръцете ни? А в брашното един господ знае какво има, дори бръмбари. Цял завод отвориха в Лозен. Втори чака по веригата с български "инвеститор". А в ЕС 90 бръмбара чакат одобрение за човешка консумация. Никой не знае, какъв процент украинско зърно е продуктите ни. Като няма БДС ще е така.
  • 15 Опорка

    8 1 Отговор
    И как ще го докажат? :)
  • 16 ХЛЯБЪТ ВИ МОЖЕ ДА Е ОТ БЪЛГАРСКА ПШЕНИЦА

    10 1 Отговор
    НО ХЛЯБЪТ НИ НА НАС Е ОТ ФУРАЖНА УКРАИНСКА ОТРОВНА ПШЕНИЦА ! МЕДЪТ Е БЪЛГАРСКИ БОБЪТ Е БЪЛГАРСКИ ОРИЗЪТ Е БЪЛГАРСКИ И НА ОПАКОВКАТА ТАКА ПИШЕ ...............
  • 17 От две години

    10 3 Отговор
    ориз, боб, леща ми се струват едни и същи, но в различни опаковки, трудно се варят. С картофите твърди, не може да ги отрежеш с нож. Това е ЕС, внасяш с ниско качество и синтетични чужди храни. Така ти спират производството, плащат, за да не произвеждаш. Страшно е! Спекуланти, прекупвачи, магазинери, продавачи. Само "еврото" ни липсва, и Територията приключва. Това е геноцид срещу хората по света. Започва от храната пряко влияеща на здравето, свършва се с цифровото евро и бръмбарите. Като видях преди дни как ДПС люто защитава еврото, продадени и предадени сме за шепа жълтици.
  • 18 НЯКОГА ХЛЯБЪТ НАИСТИНА БЕШЕ ОТ БЪЛГАРСКА

    12 1 Отговор
    ПШЕНИЦА И БЕШЕ ЕДИН КИЛОГРАМ - ТИПОВИЯТ БЕШЕ 15 СТОТИНКИ , ДОБРУДЖА БЕШЕ 26 СТОТИНКИ ! РЕЦЕПТАТА БЕШЕ БРАШНО СОЛ ИСТИНСКА БЪЛГАРСКА МАЯ ЗА ХЛЯБ - А НЕ СЕГАШНАТА СПИРТНА МАЯ И ВОДА ! ДНЕС САМО ПОДОБРИТЕЛИТЕ ОСВЕН ОСНОВНИТЕ СЪСТАВКИ СА 50% - ТОВА НЕ Е ХЛЯБ ! В АНГЛИЯ ИМА ЗАКОН ЗА БРАШНОТО КАКВО ДА СЪДЪРЖА И ЗА ХЛЯБА КАКВО ДА СЪДЪРЖА - ТУК НЯМА !
  • 19 А какво е правите Украинската пшеница!?

    6 0 Отговор
    ЛЪЖЕТЕ ЯКО!! ДАЛАВЕРАТА ВЪРВИ С ПЪЛНА СКОРОСТ!
  • 20 Мухаа ха!

    3 0 Отговор
    Какви ластици и локуми ни поднася този,след като сам си противоречи със сухи данни,който цитира.Освен ,че т.н зърнари са чист монопол- картел,че са най облагодетелстваните производители получавайки огромния дял субсидии,но от десетки години, едновременно ги получават,а най качественото зърно ( а имаме такова, благодарение на уникалния ни чернозем) директно изнасят навън - към Европа и трети страни.Тук- в силозите остава зърното с най ниски показатели.Но и него искат да продават на картелен принцип.Затова негодуват срещу всякакъв внос.Не може от фуражно жито ,да произведеш качествено брашно и след това - хляб.Докато " брашнарите" гонят пък своя интерес - по евтина суровина.От къде- ами от незалежная!
  • 21 Чиновници, Политици са съучастници

    5 0 Отговор
    в Далаверата с Украинската Пшеница!? Никой не им вярва, на тия!?
  • 22 хърбел

    2 0 Отговор
    химията е украинска,от монсанто
  • 23 Чочо

    8 0 Отговор
    Наш едър земеделец каза,че нашия хляб се прави от фуражно зърно и крайната му цена в магазините трябва да е между 0,70 и 0,80 стотинки.
    А,сега де!!!!!!!!
  • 24 СМЕХОРИИ

    2 0 Отговор
    Ама наистина ли... Вярваш ли си, или само така за протокола.
    До вчера ревеше, че внасят ефтина пшеница от там, и подбиват цената на твоята.
    Ти да не би да сееш безглутенова пшеница, а натискаш фуражната
  • 25 Абсолютно!

    1 0 Отговор
    Всичко е 1-во качество у нас. Хляба се прави от българска пшеница, сиренето, кашкавала и киселото мляко - от истинско краве и овче мляко, колбасите - от месо, яйцата ни са само от "щастливи кокошки"... Земен рай направо!
  • 26 касапина

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Батка":

    Тайван е по добре от Германия по качествени стоки правят ,а у нас олио в цистерни от украйна директно се бутирира тук. и се етикетира с произход България , жито ечемик и друго украинските тирове зареждат яко силозите говорих с единия шофьорите н на отбивка на хемус, че прави курсове основно за тук и 2 повече за турция там недоволстват превозвачите че украинците им вземат хляба и наистина където и да пътувате само украински камиони lfозят по евтино.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове