Last news in Fakti

1 Юли, 2024 06:29 1 769 14

2 млн. души получават по-високи пенсии от днес

  • пенсии-
  • увеличение

Влиза в сила прилагането на съвкупност от мерки

2 млн. души получават по-високи пенсии от днес - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
От първи юли влиза в сила увеличението на пенсиите, което засяга над 2 милиона пенсионери след прилагането на съвкупността от предвидени мерки – осъвременяване на трудовите пенсии с 11 на сто, повишаване на процента на добавката от пенсията на починал съпруг/а, повишаване на минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст, определяне на нов по-висок размер на социалната пенсия за старост, повишаване на обвързаните с тях минимални размери на другите видове пенсии и добавки, предаде dariknews.bg.

Предвиденото осъвременяване от 1 юли 2024 г. ще обхване всички пенсионери с трудови пенсии, отпуснати до края на 2023 г. На пенсионерите, чиито пенсии се изплащат във фиксирания максимален размер от 3400 лв., няма да се изплаща увеличения действителен размер, тъй като и преди осъвременяването пенсиите им надхвърлят законово установения максимален размер. Няма да получат увеличение и тези пенсионери, чиито пенсии са отпуснати с начална дата през 2024 г. – те подлежат на осъвременяване от 1 юли догодина.

В Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г. са предвидени 1 110,7 млн. лв. (185,1 млн. лв. месечно) за осъвременяването и увеличаването на пенсиите и добавките от 1 юли с 11 на сто.

От 1 юли 2024 г. новият минимален размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст (чл. 68, ал. 1 и 2 от Кодекса за социално осигуряване) става 580,57 лв. Увеличението е с 11 на сто спрямо размера ѝ до тази дата, който е 523,04 лв.

Минималният размер на другите видове пенсии, свързани с трудова дейност (инвалидни, наследствени), се определя като процент от посочения минимален размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст.

Допълнително увеличение от 1 юли 2024 г. ще получат тези пенсионери, които под формата на добавка към личната си пенсия получават част от пенсията на починалия си съпруг/съпруга. Това са 675 000 души, които получават т.нар. „вдовишка добавка“. Пенсията на починалия, на чиято база се определя добавката, се осъвременява с 11 на сто, но също така се повишава от 26,5 на 30 на сто частта от пенсията, която ще получава преживелият съпруг. От 2011 г. насам това е първото увеличение на процента, който се изплаща от пълния размер на пенсията на починалия съпруг.

На увеличение от 1 юли 2024 г. подлежи и размерът на социалната пенсия за старост – от 276,64 лв. на 307,07 лв. Това увеличение се отразява на редица други пенсии и добавки, чиито размери се определят като процент от социалната пенсия за старост – военноинвалидните и гражданскоинвалидните пенсии, персоналните пенсии, добавката за чужда помощ и др.

След 1 юли 2024 г. броят на пенсионерите с месечен размер от пенсии и добавки под линията на бедност от 526 лв. намалява от 524 700 на 324 800 души.

Информацията за всички видове плащания, извършвани от Националния осигурителен институт към осигурените лица и пенсионерите се актуализира всеки месец и е достъпна през интернет страницата на института, рубрика „Календар на плащанията“.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК 🐱

    16 3 Отговор
    от утре вдигат цените..

    Коментиран от #10

  • 2 Изрод

    6 8 Отговор
    Нито лев за пеншъните дето скачаха с Кюмура.
  • 3 Малките пенсии

    10 3 Отговор
    трябва да се индексират на 100%,за да се затвори "ножицата"! С тия 11% нищо не правим!
  • 4 Реклама на мафията и крадците

    12 2 Отговор
    Вие оберете парите на хората с инфлацията и после се рекламирайте как им давате! Пропаднала мафиотска държава
  • 5 ийухб

    5 3 Отговор
    Нищо по високо не получават пенсионерите, а пак ще има да дават. При инфлация над 36 %, със измами, определена на 10,85% закръглено на 11 %, реално са ограбени пенсионерите с над 24%. Отделно и негодниците дето получават по 20 хиляди лева на месец, са решили да крадат и от тока и водата, което ще повлече и другите цени на горе. А за дето лъжете трябва да ви ритат без да можете да допрете земята. Мръсници с мръсници, лъжливи. Чак не ги е и срам, вдигали били. Ако не друго, поне спрете да лъжете бре. Слава Богу, българите все още не са надигнали глава и се стремят да се оправят, та не е нужно и да лъжете и да се подигравате.

    Коментиран от #6, #13

  • 6 Хасковски каунь

    3 3 Отговор

    До коментар #5 от "ийухб":

    Къде видя такава инфлация? На опашката за деликате ли си говорихте?

    Коментиран от #7

  • 7 едока

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Хасковски каунь":

    Ти къде живееш бре? От друга галактика ли питаш? Щото тука в магазина, хляба от 1 лв. 22г, сега 24г е най малко 1,50. Краве масло от 2,80 - 3лв, сега е към 7-8 лв. Зеленчуци, месо колбаси всичко е най малко 50 % нагоре. Така че какъв точно ти е въпроса? И на водата удариха1-2 лв. на тока не помня, ама като се сумира, най малко е 36 % инфлацията. За строителнио материали също няма да ти пиша. Само на пияно и цигулки не знам как са цените но няма да се учудя и те да са над 50%. И тъй какво питаш?

    Коментиран от #8

  • 8 Недоволен

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "едока":

    Не заслужаваш увеличение на пенсията, а Боко да се върне на власт и ти подхвърля в края на годината 50 лв. от джоба си.

    Коментиран от #9

  • 9 ийнхб

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "Недоволен":

    Нищо не УВЕЛИЧАВАТ бре. Ти тая глава ползваш ли я или само я носиш? Пак ти казвам че реално не се изравнява и инфлацията дори. До някъде компенсират покупателната способност на пенсиите, но вече ти писах че пак лъжат и реално имаш да даваш. А ГЕРБ негодника дето ни докара до тук си го вземаи ти и си направи сглобка или го пери, както правеха мръсниците от ПП и ДБ, мИрси.

    Коментиран от #12

  • 10 Въпрос

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК 🐱":

    Цените в България от Министерския съвет ли се определят, че ще се вдигат цените?
  • 11 Аз съм прост като Бочко

    0 0 Отговор
    НИЩО НЕ ПОЛУЧАВАТ ОТ ДНЕС, А ОТ 08.07.24. НАДУХТЕ НИ ГЛАВИТЕ, А ПЕНСИИТЕ НЕ ГЛАСУВАХА ЗА КОКОРЧО, КОЙТО ЗА 15м. ИМ ДАДЕ УВЕЛИЧЕНИЕ-60%
  • 12 Пенсионер

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "ийнхб":

    Ти комунист ли си, или е игрант, че ревеш?
    А вероятно си на социална пенсия, защото никога не си работил!!!
  • 13 Аз съм прост като Бочко

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "ийухб":

    АЛЧЕН, Г.АДЕН ПЕНСИОНЕР!
    ДОКИГА ЩЕ ЖИВЕШ И ЛАЕШ ДА ТЕ ХРАНИМ?
  • 14 Пуфи

    1 0 Отговор
    Колко от тях са фантоми и отиват у чекмеджето в Банкя
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове