Last news in Fakti

3 Юли, 2024 05:20 2 150 33

Парламентът гласува кабинета "Желязков"

  • кабинет-
  • парламент-
  • мандат

Подкрепата за него остава неясна

Парламентът гласува кабинета "Желязков" - 1
Снимка: БГНЕС

Днес в 13:00 часа парламентът ще гласува министър-председателя и състава на правителството, предаде БНТ. Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илиана Йотова ще присъстват на заседанието на Народното събрание.

В дневния ред на парламента е заложено избирането на министър-председател, приемането на структура и избиране на състава на Министерския съвет на Република България.

Часове преди да бъде гласуван или отхвърлен предложения от ГЕРБ-СДС кабинет начело с излъчения за премиер Росен Желязков, подкрепата за него остава неясна. ГЕРБ-СДС призовават за знакова подкрепа от ПП-ДБ, те обаче отказват. Втората политическа сила ДПС не е коментирала изобщо обявения в понеделник кабинет. Позициите на "Възраждане", "Има такъв народ" и БСП са да не подкрепят първия мандат.

Нови избори не са решение и ПП-ДБ могат да подкрепят правителството на ГЕРБ-СДС за политики, коментира Деница Сачева, номинирана за социален министър. Според нея, са нужни няколко депутати:

"Те могат да дадат знакова подкрепа и правителство на малцинството, знаете зависи изцяло от парламента. - Какво значи знакова подкрепа? Това означава брой гласове, които биха могли да бъдат в подкрепа на това правителство с ясни условия, че ще бъдат гласувани в Народното събрание само тези политики."

От ГЕРБ потвърдиха, че са готови на промени в предложения кабинет.

"Промени винаги са възможни, но подобни промени могат да бъдат дискутирани тогава, когато политическа партия реши да заяви конкретна политическа подкрепа, такива промени разбира се, че могат да се случат формално погледнато дори и в пленарна зала%, каза сачева.

След заседание на парламентарната група от ПП-ДБ отказаха да дадат подкрепа и потвърдиха, че ще бъдат ярка опозиция.

"Първо, няма никаква промяна в нашата позиция, но това, което виждаме е, че няма естествена подкрепа за това правителство. Реално дали това правителство ще се случи или не, зависи от това дали тази вечер Борисов и Пеевски ще успеят да накупят достатъчно гласове от други парламентарни групи. Това е истината и за мен би било срам следващото българско правителство да бъде на базата на купен вот в парламента", заяви Кирил Петков - съпредседател на ПП-ДБ.

И от БСП не променят позицията си от предишните дни.

"Да. Категорично е единна групата. Нашето решение е пределно ясно, че не можем да подкрепим първия мандат на политическа партия ГЕРБ. Разбира се, аз им пожелавам успех, те са първи на тези избори, но така или иначе разминаванията между нас и ГЕРБ са много сериозни. Ние сме за една социална политика, за една яснота при управлението на държавата, а не за задкулисни договорки", сподели Борислав Гуцанов - председател на ПГ на "БСП за България":

На "Позитано" 20 са готови за разговори с всички за третия мандат.

"Ако се стигне до връчване на трети мандат, независимо на коя партия, ние ще съберем НС на БСП. Това е органът, който може да взима решения. Нашето виждане, знаете, е било винаги за правителство на националното спасение", допълни Гуцанов.

От "Възраждане" и "Има такъв народ" вчера не коментираха. Заявените им досега позиции са да не подкрепят кабинета на ГЕРБ-СДС.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    30 2 Отговор
    ГЕРБ са мутро мафия а ИТН са Златния пръст на ГЕРБ

    Коментиран от #30

  • 2 Фен

    4 29 Отговор
    Фактът е, че никой няма по-подготвени кадри. Гърчовете на Ристе и Кики го доказаха.

    Коментиран от #6

  • 3 Еврика

    24 1 Отговор
    Покупко продажбата на гласове е завършила успешно.
  • 4 Въпрос към политиците

    9 3 Отговор
    Защо политиците не коментират дигиталните парични единици. Белегът на звяра. Кръстят се по медиите. Снимат се пред камерите на църковни големи празници. Носят големи кръстове на гърдите си. "И принуждаваше всички, малки и големи, богати и сиромаси, свободни и роби, да им бъде сложен белег на десницата или на челата им, за да не може никой да купува или да продава освен онзи, който носи за белег името на звяра или числото на неговото име“ (Откр. 13:16, 17). Вярно ли е, че от 2027 ще се въведе цифровото евро. А в държави извън еврозоната дигитални пари. Какво им пречи да впишат задължително правото на кеш в Конституцията? Или да проведат Референдум по този актуален въпрос, българите да решат, правото на КЕШ не нарушава меж. договор. Или вече сте приели еднолично белегът на звяра, без знанието на българския народ?
  • 5 Последния Софиянец

    16 2 Отговор
    Росен Желязков усети народната любов на Шипка.Отърва се с две спукани ребра.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Боруна Лом

    16 1 Отговор
    ЗА ЗАТВОР СТЕ!
  • 8 Уха

    6 0 Отговор
    Смешки - ми то кабинета си е на Шефа Бренди.
  • 9 Честито

    18 0 Отговор
    Мафията намери начин да ни завърти пак
    Направиха си патерици купиха си депутати сега 4 години пак ще усвояват
  • 10 Предник

    11 0 Отговор
    Росене,Росене какъв готин пи4 беше в гимназията! И така добре свиреше на китара!
    Защо така си държиш ръцете?
  • 11 Рени

    24 0 Отговор
    Какъв кабинет на Герб? Къде са всички, които месец висяха по площадите? 20 г. тази мъка с прости хора. Какъв Желязков, този страхлив, без мозък подлизурко? Това въобще мъж ли е? Някакъ гол охлюв
  • 12 Кабинет

    14 0 Отговор
    на мафията ! От мошеник нагоре !
  • 13 Безценно

    10 0 Отговор
    Мафията събори две правителства на Промяната и сега я моли за подкрепа на нейното.
  • 14 Фалш БГ

    5 0 Отговор
    Тия избори както и предходните са ФАЛШ
    Турчина живее от 30г.в ИНСТАМБУЛ а гласува за Български политици даже и не знаят точно за какво гласуват.Тези Политици ще управляват Хората в България а не в Турция Кйтаи или др.Това трябва да се прекрати нищо че имат двойно тройно гражданство ОТСЕДНАЛОСТ ????????

    Коментиран от #17

  • 15 Днес е денят

    6 0 Отговор
    В който ще лъснат всички последователи на Юда Искариотски продали се за 30 сребърника!
  • 16 Тити

    8 0 Отговор
    Мине ли това гласуване диктатора ще трябва да се готви за нови протести.
  • 17 Стамат

    5 1 Отговор

    До коментар #14 от "Фалш БГ":

    Може да се прекрати много лесно ако така наречените българи излязат поне веднъж да гласуват масово срещу мафията. Промяната ако имаха пълно мнозинство щяха да променят много неща, но народът им върза ръцете с мижава подкрепа. Ние просто сме се предали. Отпуснали сме се в прегръдката на нихилизма, а там промяната е невъзможна. За това не са ни виновни турците. Виновни сме си ние самите. Този народ просто отказва да поеме отговорност за живота си и предпочита да се самоунищожи.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Пешо

    5 0 Отговор
    А патриарха и Митрофанова ще присъстват ли .
  • 20 полковник Марков

    5 1 Отговор
    Иве ще те очистя и закопая в историческия парк
  • 21 Цанов На зАт и НаДоЛу

    5 1 Отговор
    В следващия епизод, великия подполковник,дУпетат от коалицията герб-дпс

    Коментиран от #23

  • 22 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    3 0 Отговор
    ДНЕС ЩЕ СЕ РАЗБЕРЕ КОЙ Е ЯЛ КЮФТЕТАТА;))
  • 23 А ти

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "Цанов На зАт и НаДоЛу":

    каково очакваш от копейки да не те излъжат ли ? хахахахаха
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Това е Мафия

    6 0 Отговор
    Кабинета на Мафията срещу народа !
  • 26 Бандит МетодиеФ БуРисОФ

    3 0 Отговор
    Тоя марков много лесен излезе, една вечеря в ресторанта един джолан с кана вино,пр,ъд.на о,р.и,г.н..а се и вика аз съм вашия златен пръст...
  • 27 Дрън дрън та пляс

    2 0 Отговор
    От колко започва цирка? Мисля да гледам, ще пада голям смях, после и рвв ще има
  • 28 Къде са тук БСП и Възраждане

    1 0 Отговор
    В пета глуха. Никой не ги бръсне за нищо....
  • 29 БСП в тих ужас

    1 2 Отговор
    Бойко май пак ша ги управлява.....
  • 30 ГЕРБЕР

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Град Козлодуй":

    МНОГО КАТО ТЕБЕ ВЕЧЕ ПЛАКАХА, СКОРО ЩЕ ТИ ДОЙДАТ БАРЕТИТЕ НА ГОСТИ

    Коментиран от #33

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Град Козлодуй

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "ГЕРБЕР":

    чупка мутра
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове