Last news in Fakti

3 Юли, 2024 05:31 980 6

Радев и Мицотакис обсъдиха поведението на новото държавно ръководство на РСМ

  • румен радев-
  • кириакос мицотакис-
  • гърция

Президентът ни заяви, че страната ни е готова да помогне за европейската интеграция на РСМ

Радев и Мицотакис обсъдиха поведението на новото държавно ръководство на РСМ - 1
Снимка: Президентство

България и Гърция трябва да активизират работата по стратегическите проекти в сферата на енергетиката и транспортната свързаност. Това заяви Румен Радев след среща с президента и премиера на Гърция в Атина, където е на работно посещение, цитиран от БНТ.

Радев каза също, че страната ни е готова да помогне за европейската интеграция на Република Северна Македония там, където има дефицити познания и политическа воля.

Президентът Румен Радев и премиерът Кириакос Мицотакис са обсъдили поведението на новото държавно ръководство на Република Северна Македония.

Румен Радев - президент на Република България: "За огромно разочарование държавното ръководство на РСМ не е готово явно за поста по много причини."

Според Радев, те не познават добре международното право, защото не знаят, че когато се подпише международен договор, той трябва да се спазва, а не да се ревизира. Не знаят, че Конституцията на България и РСМ са различни. Не познават европейското законодателство, че когато има заключения на съвета, те не са обект на пазарлъци, а трябва да се изпълняват. Смята, че им липсват и познания по статистика:

"Това са всеизвестни факти, че поне 120 хиляди граждани на РСМ са получили българско гражданство на основание доказан произход с документи. Трябва да има елементарни познания по отношение правата на човека, защото в България ние не бием хора, които изразяват различна идентичност, ние не стреляме по техните клубове, не ги палим ни ги държим далеч от всякакви позиции в администрацията."

Тези процеси в Скопие тревожат България и Гърция и според президента ги отдалечават с бързи крачки от европейската интеграция. Румен Радев обяви също, че проблемите, които пречеха да започне работа терминалът за втечнен газ в Александруполис, в който страната ни има 20% участие, вече се отстраняват и най- късно до октомври ще започне работа.

По-рано Румен Радев се включи в дискусия в 28-годишна кръгла маса на списание "Икономист" в Атина. Пред участниците във форума президентът Радев заяви, че решение за войната на Русия в Украйна трябва да се търси по пътя на дипломацията и диалога.

Всеки ден от войната е риск за световния мир, каза президентът. Определи я като война на изтощението, която води до политическа несигурност и популизъм:

"Всички съюзници са изразили решителност Украйна да бъде в НАТО, въпросът е не дали, а кога. Отговорът на този въпрос ще зависи от случващото се на бойното поле и от възможността да се стигне до устойчив и справедлив мир. Украйна е суверенна държава. Тя има свободата да реши."

Радев каза, че разбира лидери, които се притесняват, че ако Украйна не бъде подкрепена с всичко, включително и с войски, се предават ценности и се признава, че в 21 век територия може да се придобива по военен път:

"Същевременно трябва да е ясно - НАТО не трябва да се въвлича в тази война. Всеки директен сблъсък между НАТО и Русия рискува да доведе до световен ядрен конфликт. Това не е в интерес нито на Европа, нито на Украйна."

Според президента Радев, конференцията за мир в Швейцария, в която участва и България, е стъпка в правилната посока.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пенчо

    6 1 Отговор
    Защо не се разберат да удължат границата между България и Гърция и да се свършва с тази мъка...дония!?
  • 2 ТаУмВзе

    5 9 Отговор
    Импийчмънт и затвор за рублофатмака.
  • 3 Последния Софиянец

    3 8 Отговор
    резидента трябва да е изгнание или затвора час по скоро!
  • 4 Взаимната

    4 0 Отговор
    неприязън е очевидна ! Какво обсъждане , какви пет лева ?
  • 5 Хоризонт

    2 3 Отговор
    И тоя върти позицията си както му е удобно. Как няма един истински държавник в тая България. Да идват полковниците ама и полковници няма!!!!
  • 6 Госあ

    2 0 Отговор
    Ясно, точно затова Путин просто иска да прибере източна Украйна. Напълно прав е. Това, което остане от Украина, да влиза в нато…
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове