Last news in Fakti

5 Юли, 2024 17:04 739 19

Васил Терзиев ще мисли няколко дни за бъдещето на Войнишкия паметник

  • васил терзиев-
  • войнишкия паметник

Ще претегля всичко, което чух днес и ще изляза с официална позиция в следващите дни

Васил Терзиев ще мисли няколко дни за бъдещето на Войнишкия паметник - 1

„Ще претегля всичко, което чух днес и ще изляза с официална позиция в следващите дни“. Това каза кметът на София Васил Терзиев, цитиран от БТА, след края на изслушването му по време на извънредно съвместно заседание на Комисията по култура и на Комисията по архитектура в Столичния общински съвет (СОС). То бе посветено на прекратяването на процедурата по възстановяване на Мемориала на Първи и Шести пехотен полк в района на НДК.

Терзиев посочи, че ще помисли върху всеки един от възможните варианти за реализирането на паметника.

„Искам да отделя няколко дни, за да начертаем пътя, като се водя от идеята, че искам паметник да има“, добави кметът, който ще вземе решение в следващите дни.

По думите на Терзиев, е важно хората да се замислят защо толкова години дадени проекти не се реализират. „Има някаква причина те да не се случват“, заяви столичният кмет. Според него управниците не трябва да намират повече поводи, заради които да се разделят, а да потърсят път, по който паметникът може да се реализира.

Терзиев смята, че след над тричасова дискусия са свършили там, където са започнали. „Всички се обединяват около нуждата да има паметник, който да почита паметта на загиналите, но мненията за това как да се реализира той са различни“, посочи кметът.

„Въпросите, които бяха зададени в зала са три“, посочи Терзиев. „Първият е дали да бъде там мястото, но паметникът да бъде по-различен. Вторият е дали паметникът да бъде във възможно най-оригинален вид, но на друго място и третият вариант е да се продължи с решението на комисията“.

По думите на Терзиев, начинът, по който е започнала реализацията на проекта е щял да доведе до поредния път, в който няма да се случи, въпреки желанието на огромна част от обществеността. Според кмета една от причините за това е, че са изолирани няколко от най-важните съсловни организации. Опитваме се да забързаме процес, на който му трябва още време, добави Терзиев.

Във „Фейсбук“ общинарят от ГЕРБ Антон Хекимян написа, че Терзиев е имал шанса да стане герой, а се е превърнал в предател на паметта на загиналите предци, защитавали България.

„Терзиев каза, че ще продължи да слуша – каквото и да означава това. Проблем с документацията и провеждането на конкурса няма! Но е ясно едно – Паметник на Първи и Шести полк няма да има на същото място няма да има!“, написа Хекимян.

Добавя, че с други общински съветници са внесли доклад с предложение за отмяна решението на Терзиев като незаконосъобразно и задължаването на кмета да изпълни решеното на СОС и да възстанови Войнишкия паметник.

Преди дни Терзиев спря конкурса за възстановяване на паметника, който е на мястото, където до 2017 г. беше монументът "1300 години България". Терзиев има намерение да проведе нов конкурс и в него да включи "уважавани урбанисти, архитекти, художници, скулптори, историци, социолози, професионални организации, сдружения на гражданите".


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Комуняга и ДС-ар, не е

    7 6 Отговор
    съгласен за Паметника на загиналите в три войни храбри, железни българи, защото и в Македония и в Добруджа през 1916-18 г сме трепали руснаци, дошли да ни вземат земите и да ги подарят на сърби, гърци и румънци. Нема спасение, само огън и на нож! За тези, които ще ме изтрият това са българските позивни за бой на противника!

    Коментиран от #7

  • 2 Мдаа....

    11 4 Отговор
    Оставка!!! Хич не го мисли. Няма да го измислиш.....
  • 3 Асдф

    7 7 Отговор
    Русия е капитулирала само пред българската войска 🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    Коментиран от #6

  • 4 Някой

    11 5 Отговор
    Паметникът е бил частично разрушен при бомбардировките на САЩ и Англия. За което им издигнаха паметник, че са убивали българи.
    Не ги знам какви са там. Не всичко е черно и бяло. Но да не оправдават монархофашизма, донесъл ни национална катастрофа след национална катастрофа. До бутания паметник на съветската армия посрещнати като освободители, булевард от 1940г се е казвал Адолф Хитлер.
  • 5 404

    5 2 Отговор
    бутай , режи , после може и да поколош...таммън че иаме повод да те скопим когат му дойде времето! оди препикай на дедо си гроба, ако вече не го правиш редовно, че може и по голема нужда....знам ли то там се събрахте само с розови прашки, даже ти терзиевата семак си най-нерозов!
  • 6 404

    3 3 Отговор

    До коментар #3 от "Асдф":

    кога тва, ахахаххахахахаахах мацква БГ губерния кога тва ....ахахахахах палячо до палячото лол
  • 7 404

    2 5 Отговор

    До коментар #1 от "Комуняга и ДС-ар, не е":

    тъй си умил мозакът , че ме е срам от теб!

    Коментиран от #16

  • 8 зрител

    4 0 Отговор
    има ли с какво !?
  • 9 Фердинанд съсипа България

    4 2 Отговор
    А престъпници посрещнаха останките му като национален герой !

    Коментиран от #11

  • 10 Мацка

    2 2 Отговор
    Боже ! Терзиев е толкова секси! Обожавам го !
  • 11 Набожен

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "Фердинанд съсипа България":

    Така е пич! Сега ние сме на власт!
  • 12 незнайко

    2 2 Отговор
    Защо вече не се говори за паметника на съветската армия ? Какво се постигна с премахването му ? Доволни ли са всички БЪЛГАРИ ? Явно всяко чудо за 3 дена !!!
  • 13 това е положението

    3 2 Отговор
    Така е , така е ! Трябва да се мисли ! Само дето ... точно това не се удава на Терзиев . Зле е с мисленето момченцето . Ако можеше да мисли , първо никога нямаше да се набута с 5 млн. левчета за да си купи кметското място /алчни к..елета се оказаха Бони , Кики и Коки/ и да се насади на такива пачи яйца , второ - ако можеше да мисли , никога нямаше да разреши свръх-идиотизма на Попа , Витошка и Фр. Нансен , трето - ако минаваше мисъл през главата му , никога нямаше да се съгласи Цецо Кокуруза да е Председател на СО и пр. и пр. Изобщо - това - мисленето ... сложен процес ... и когато вместо теб , цял живот са мислили дедковци , мами и татковци ... това е положението !

    Коментиран от #14

  • 14 това е положението

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "това е положението":

    КОРЕКЦИЯ ; Кокуруза е Председател на СОС , не на СО .
  • 15 Т. Хр. Живков

    3 2 Отговор
    Правилно се е замислило момчето. ТрЕбва нЕкъде на паметника обЯзателно да се турНат петолъчка , сърп и чук . Иначе , работата нЕма да стане !
  • 16 505

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "404":

    делийтнат си.после ще ти прелея дупката с моча
  • 17 Марко

    2 2 Отговор
    Ще обмисля паметника само три дни?
    И какво ще прави през останалите 3+ години от мандата? Ще оправя подронената пета на детелината до Резиденция Бояна?
    Напълно мислимо поведение у тоя охлюв!
  • 18 ужас...

    3 1 Отговор
    явно войнишкия паметник е на баща ти, ще помислиш и ще решиш, не се напъвай толкова с мисленето ако ти се удаваше, нямаше да говориш глупости!
  • 19 селски здравец архитект

    1 1 Отговор
    Тоя ако беше кмет на мястото си, трябваше да уволни още на първия ден селското главно архитектче, слугуващо на мафията.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове