8 Юли, 2024 21:35 9 340 34

Светослав Малинов: Убеден съм, че ПП-ДБ ще излезе със заявка за технически кабинет и ще поиска третия мандат

  • светослав малинов-
  • пп-дб-
  • заявка-
  • трети мандат-
  • технически кабинет

Предложението за техническо правителство е крачка към стабилизиране на трудната ситуация, в която се намираме - източник на стабилност и оздравяване, коментира още анализаторът

Светослав Малинов: Убеден съм, че ПП-ДБ ще излезе със заявка за технически кабинет и ще поиска третия мандат - 1
Снимка: bTV

Предложението за техническо правителство е крачка към стабилизиране на трудната ситуация, в която се намираме - източник на стабилност и оздравяване.

Коментара направи пред БНР проф. Светослав Малинов, преподавател по политология в СУ "Св. Климент Охридски", като уточни, че в него се крие предложението на ПП-ДБ да получи третия мандат:

"Нещо, което не беше много ясно на фона на много силната заявка на ИТН".
Според него, след като в ДПС има политическа нестабилност, "остава надеждата да се избегнат предсрочните избори през консолидирана позиция на ПП-ДБ":

"Тя още не е изработена и в момента се дебатира. Убеден съм, че ПП-ДБ ще излезе със заявка за технически кабинет и ще предяви претенцията си пред президента да получи третия мандат".

Проф. Малинов подчерта, че т.нар. технически или експертен кабинет трябва да се мисли като непартиен:

"Всички които смятат, че не трябва да се отива на нови предсрочни избори, могат да се обединят около тази идея".

Политологът беше категоричен, че е нужен работещ парламент, защото държавата е блокирана:

"В момента българските институции са блокирани. Трябва да се обновява съставът на изключително много органи, не само регулаторни. Сами блокираме държавата си и нарушаваме правилниците, защото парламентът не може да работи. Когато нямаме редовен кабинет, на практика нямаме и работещ парламент, а сме парламентарна република. Т.е. ние работим с много нисък процент от нашите възможности и ефективност. Има неща, които трябва да се свършат в следващите месеци, но от работещо Народно събрание, а не от правителството. Такива са законите по ПВУ".

Министър-председател на т.нар. техническо правителство не трябва да е ярка партийна фигура, но одобрен от политическите формации в парламента, уточни още проф. Малинов:

"Съставът на правителството трябва да се предлага от този премиер, същевременно да се съгласува с политическите партии. Трябва да има ясна програма и дневен ред на Народното събрание, които са нещо като минималното общо съгласие. Има доста неща, които ще позволят подобно правителство да работи поне 6-9 месеца, поне до приемането на Бюджет 2025".

Такива кабинети се появяват винаги по време на криза, подчерта Светослав Малинов.

Това не е коалиционен кабинет, а договорка между партиите временно да направят правителство и мнозинство, определяйки общи за тях приоритети, изтъкна той:

"То е в някакъв смисъл неизгодно за всички партии. И може би затова е изгодно за гражданите".


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Красимир Петров

    57 19 Отговор
    ПП-ДБ на бунището
  • 2 Ддд

    51 17 Отговор
    Този от късане на ризи по ПП-ДБ, се излага на макс!
  • 3 Хаха

    40 14 Отговор
    Пълната порнография, ако стане правителство ще бъдем продадени от дилърите Киро и Асенка.
    А Киро при Диков каза, че кака Асенка не била кака, а батко
  • 4 абсолютен пророк

    45 13 Отговор
    тоя каквото и да е казал никога не е ставало.
  • 5 Умен Румен

    25 7 Отговор
    А защо не електрически? И да седнат на електрически министерски кресла.
  • 6 Хайде

    23 26 Отговор
    стига сте подлъгвали ПП. Нека да се разпадне ДПС, и след изборите през октомври , ще видим как ще се подреди пъзелът. Токсичните Пеевски, Борисов и Доган трябва да си ходят в затвора.

    Коментиран от #31

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ГМО

    18 11 Отговор
    Сталин само може да ви оправи всичките!
  • 9 Умен Румен

    35 10 Отговор
    Гнома Атанасов Генерала да напусне ДСБ и политиката.
  • 10 Деде дразниш бе

    23 7 Отговор
    От три дни се появаваш по различни тв и ревеш за кабинет на пп дебейците разбрахме те чии терлик си вземи се скрии и избори докато пп дб гроб дпс не изчезнат
  • 11 оня с коня

    6 10 Отговор
    Абс. Разумен Малинов- ПП/ДБ трябва да излязат със Заявка за Техн. Кабинет,СЪЩОТО обаче ще направят и ИТН,както и БСП.Понеже както е известно обаче Третия Мандат е ЕДИН,затова и Радев МЪДРО ще го раздели между Трите Формации което пък ще предизвика ПОЛЕЗНА Конкуренция между отделните Кандидат-Кабинети.Ще има и Жури естествено както при всеки конкурс ,с Председател БОРИСОВ.
  • 12 Смърфиета

    21 5 Отговор
    Този ли продз, но продажден гъст?
  • 13 тоя Малинов е

    34 8 Отговор
    пълно куку, само хвали ППерастите.
  • 14 Дедо Джо

    30 4 Отговор
    Нема отърване от шарлатаните на Плешо. И с 4% да влезнат в парламенто че се ръгат у властта.
  • 15 Вместо

    17 4 Отговор
    технически по-добре да направят техно.
  • 16 Трайчо

    31 5 Отговор
    И тоя е изкукуригал като ПП - ДБ

    Коментиран от #17

  • 17 Альоша

    31 4 Отговор

    До коментар #16 от "Трайчо":

    Този мазен "проф.", когато беше евродупедат , предаде каузата на международните ни шофьори.....
  • 18 И ко туй технически бе продажник

    24 5 Отговор
    на кой българин му трябват майкопродавци и безродници като теб? На ко му трябват долни и пропаднали лъжци, крадци и национални предатели като ПП и ДБ?
  • 19 Иван

    23 4 Отговор
    Защо като ГЕРБ спечелиха и всички са против ПП те трябва да правят нещо си тези филми вече гледахме два пъти като си спечелил ти ще управляваш нали или на есен с песен
  • 20 Кой разбрал, разбрал...

    8 4 Отговор
    Напълно възможно, но въпрос на разум. Организиране на технически кабинет би ускорило многократно завършека на политическата им кариера. От всички експериментиращи през последните 30 години един не се е задържал за дълго, освен ДПС, а отпаднаха дори такива с над сто годишна история. Въпроса не е кой ще състави кабинет, а кой ще върне държавата в относително нормалното ѝ съществуване. Това не става с математически сбор, като тези на Михаил Константинов, които нямат никаква стойност, но за сметка на това има кой да ги финансира богато от касата на нашите общи пари. С такива анализатори народа съвсем се обърка и вече за седми път в разстояние на три години не е сигурно дали ще се съвземе и да се отмести от динената кора, която непрекъснато му подлагат. Коментари като този не съществуват дълго и скоро на негово място ще се появи служебния надпис, но който успее да го прочете преди да го изтрият може да се замисли поне малко
  • 21 Фактор

    20 3 Отговор
    Тези лепкави формулиранки дали ще хванат дикиш!
  • 22 Стенли

    20 6 Отговор
    Айде нема нужда аман от разбирачи
  • 23 Фен

    25 6 Отговор
    Хе хе! ПП нямат кадри, детска градина да управляват! Правителство щели да предлагат....
  • 24 Да си

    19 3 Отговор
    го начукат най на дълбоко и широко.
    Харесва им.
  • 25 нннн

    23 5 Отговор
    И тоя рекламира еничарите от ППДБ. Ама те са по- лоши от ГЕРБ и ДПС, бе! Да вървят да се утешават в топлия, мек и мазен скут на Пеевски!... Абе, Конституционният съд още ли се офлянква и не отмени противоконституционните конституционни промени?
  • 26 Ха сега де...

    9 1 Отговор
    Ами то в момента няма формация в парламента, която да не е съгласна да направи всичко възможно само и само да не се стигне до нови избори. На никого не е гарантирано участие в следващ парламент, а това си е сериозен проблем. По добре е да закърпим някаква схема, че да има субсидии. Иначе какви нови избори без средства за купуване на гласове, които изтъняха силно през последните две години?
  • 27 Митко Недялков

    6 8 Отговор
    Техническо правителство в състав с техническия министър на транспорта Гвоздейков.С комисионните от 20 млн.за не оборудваните хеликоптери и с комисионните за ръждясалите вагони от Германия.За това си го дундуркат Бойко заради комисионната от хеликоптерите и Пеевски заради другата от вагоните.Голям технически експерт от Твърдица по кражбите и раздаване на комисионните на двамата лидери.
  • 28 007

    11 5 Отговор
    Има сериозни знаци, че пп пп вече са "момчетата си отиват" и например за това е тишината от шестозвезните им важни и шумни членове. Такива винаги първи изоставят проекти без шанс за финансова изгода.
  • 29 Иван

    5 3 Отговор
    Всеки се изказва, като приказва - няма край изречението.

    Трябва да дойдат млади хора, с търговски умения, какви сме тия - дядовци.

    Не можем да продадем никакъв износ.

    Някакви - администрации, не става и това.
  • 30 АМИН

    12 5 Отговор
    Нагледахме се на умнокрасивитета кирО тъпотО и асанчО крадливотО ! ПП-ДБ са по стъпките на "Величие" - към небитието...
  • 31 99⁸

    7 4 Отговор

    До коментар #6 от "Хайде":

    В затвора или на електрическия стол трябва да са Киро и кокора много неща бяха изнесени в сайтовете и пресата, а ппдб да бъде разпусната и забранена - откраднали около 9 милиарда преди нова година.защо не се разследва това, а има факти и доказателстваз. За всичко което ви се струва верно и реално за Борисов и хора от дпс, няма никакви доказателства,но има черна омраза, а това е характеристика на простаците и слабомислещите реално. На какво основание бламирахте спечелилите изборите, след като това е казал народа и е практика в европа и света. Сега ще получите отказ във всичко, както втори така и трети мандат.Така няма да има нито правителство нито шенген и еврозона. Отиваме на избори и пак ще ви спукаме задните части на изборите сигурно с по голяма разлика.
  • 32 Голем смех

    3 1 Отговор
    Като чета коментарите, ми става пределно ясно, че тука е възможно най-ниското ниво на участниците. Неграмотни и безпросветни люде.
  • 33 Лили

    1 0 Отговор
    Стига вече проваляте Промяната.Хр.Иванов веднъж ги подхлъзна с тези промени в Конституцията,сега и Малинов.ПП- ДБ трябва да не подкрепят втори и трети мандат.Безкомпромисна опозиция.Факт.
  • 34 Човек от народа

    1 0 Отговор
    Ако "техническия" премиер и правителство направят референдум за Еврото, преустановят военната помощ за фашисткия режим в Украйна,отменят незаконните поправки в конституцията от предишното правителство, аз съм ЗА...!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол