11 Юли, 2024 21:36 3 246 26

Кънчо Стойчев за драмата в ДПС: Финалът на сериала ще бъде с две партии

  • кънчо стойчев-
  • дпс-
  • избори-
  • кампания-
  • българия

Конфликтът в Движението на Сокола е неизбежен

Конфликтът в ДПС е неизбежен и предизвиква сериозни размествания в политическия ландшафт. Според социолога Кънчо Стойчев, който коментира ситуацията в интервю за "Новините на NOVA", сблъсъкът между Делян Пеевски и Ахмед Доган е резултат от неизбежното напрежение, породено от свръхактивността на Пеевски.

"Трудно е да гадаем в едни комплицирани лични отношения. И не бих тръгнал в тази посока. По-скоро бих тръгнал по посока на това, което се вижда с голо око и няма нужда от микроскоп. Този конфликт беше неизбежен. Г-н Пеевски е свръхактивен човек. И понякога в живота така се получава, че най-важното ти позитивно качество се оказва в определена ситуация и най-важно негативно качество. С тази свръхактивност сблъсъкът беше неизбежен," коментира Стойчев.

Според социолога, конфликтът е уникален и няма аналог в миналото на ДПС. Стойчев подчертава, че не сме свидетели на кулминация, а на серия от кулминации, които ще продължат да се развиват в бъдеще.

"Това, което наблюдаваме, е наистина безпрецедентно. Не мисля, че се намираме в кулминацията. Няма да гледаме филм, а се намираме в сериал с няколко кулминации," добави той.

Две партии на хоризонта

Стойчев предвижда разцепление на ДПС на две партии. Едната, водена от Ахмед Доган, ще продължи да се опира на етническия турски електорат, който е лоялен и привързан към движението.

"Едната от тях по-лесно можем да си я представим - тази на г-н Доган. В нея има етнически електорат, лоялен, привързан. Там горе-долу е ясно какво ще получим," уточни Стойчев.

Интересният момент според социолога е какво ще се случи с политическото начинание на Делян Пеевски. В неговата група се наблюдава присъствие на българи, което предполага възможността за създаване на смесен политически субект, включващ както етнически турци, така и етнически българи.

"Много интересно е какво евентуално ще се получи при г-н Пеевски. Защото виждаме, че сега в неговата група половината имена са български. Тоест, ще бъдем свидетели на интересен опит да се изгради интересен смесен политически субект - от етнически турци и от етнически българи. Никой не е успял да направи такова нещо досега. В този смисъл това ще бъде интересно, ако г-н Пеевски успее да го свърши," подчерта той.

Електорална подкрепа и бъдещи сценарии

На въпрос откъде ще дойде електоралната подкрепа за новия политически проект на Пеевски, Стойчев е категоричен, че не може да се правят аналогии с миналото. Той отбелязва, че в предишни случаи на вътрешни конфликти в ДПС се е наблюдавало т. нар. „люспене“, при което малки проценти от електората се отделят. Настоящата ситуация обаче е различна и предполага по-голямо разцепление.

"В миналото сме имали сблъсъци вътре в ДПС, но те са завършвали с люспене. 5-10-15 процента… това е люспене. В случая имаме челен сблъсък и виждаме двете образувания, които са налице и са почти еднакви по обем. Говоря за парламентарната група," обясни Стойчев.

Социологът вижда вероятност Ахмед Доган да задържи голяма част от етническия турски електорат, но също така не изключва възможността Делян Пеевски да привлече значителен български електорат, благодарение на своята енергия и активност.

"Твърде вероятно е г-н Доган да върне част от електората – да има по-голяма тежест сред етническия турски електорат. Но не по-малка е и вероятността г-н Пеевски да завоюва значителен български електорат. Не можем да правим сравнение, защото досега човек с толкова много енергия не се е появявал," заключи Стойчев.

Конфликтът в ДПС между Ахмед Доган и Делян Пеевски изглежда ще предизвика сериозни размествания в политическата сцена в България. Според Кънчо Стойчев, бъдещето ще покаже дали тези размествания ще доведат до създаването на нови политически субекти и какъв ще бъде техният електорален успех. Ситуацията обещава да бъде динамична и многопластова, а развръзката все още остава непредсказуема.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофилчо

    13 8 Отговор
    Шиши ще дръпне от ГЕРБ, Възраждане, ИТН ще ги закрие, Величие

    Коментиран от #13, #17

  • 2 СЗО

    21 1 Отговор
    На бодлива крава, бог рога не дава.
  • 3 Саса

    36 3 Отговор
    Доминото ще тръгне съвсем скоро: След като Пеевски вече ще е господин Никой ще повлече след себе си своите хора - главният прокурор Сарафов, премиера Празноглавчев, Борисов и сбърканата съдебна система, неговите промени в Конституцията...

    Коментиран от #7

  • 4 СОВА 5

    32 0 Отговор
    КОГО ЩЕ ДРЪПНЕ КОЛКОТО ГЕШЕВ ГИ ДРЪПНА 2625 ГЛАСА
    ВЕЛИКИЯ ЕВРОАТЛАНТИК. 1625 гласа

    Коментиран от #24

  • 5 Питър Пан

    18 2 Отговор
    Не можеш да разделиш сламата на две магарета, тръгнал да разсъждава Кунчо!
  • 6 Да,бе

    26 4 Отговор
    Няма драма,просто бой между проскубан герак и намагнитено прасе за едни пари...Винаги е за пари и къде ще ги ровят,в кочината или в другата кочина.
  • 7 Дааа

    29 4 Отговор

    До коментар #3 от "Саса":

    Да не забравяме министър на вътрешните работи Калин Стоянов, който така неуморно работеше за ДПС и ГЕРБ... И той ще даде фира!!!
  • 8 Пичът

    15 0 Отговор
    За драмата в ДПС? Колеги, местим ли? Добре, на три. Готово!
  • 9 Много труден анализ явно

    7 1 Отговор
    Господин Кънчо не го знам защо взема пари но генерално бг полит конструкцията ДПС съществува с цел да няма политическо противопоставяне на етническа основа..в исторически план са правени много компромиси от двете страни и сега точно стана някаква битка Ахил между Хектор там която генерално противоречи на целите и жертвите дадени в миналото
  • 10 Павел пенев

    9 7 Отговор
    Като използват същите до сега изборни фалшификации, двете партии на ДПС ще станат съответно първа и втора партия в парламента и при следващите избори ще управляват страната. Честито на демократите простаци.
  • 11 Кънчо

    14 2 Отговор
    Да имаш партия и да бъдеш лидер трябва да имаш харизма и дар слово да си привлекателен като личност и поради тази причина шиши дори да направи някаква партия тя ще бъде за смях подобно на итн възраждане величие и подобни смехории

    Коментиран от #25

  • 12 Лост

    22 2 Отговор
    Откога ромите ги наричат етнически българи?
  • 13 Гошо

    22 0 Отговор

    До коментар #1 от "Русофилчо":

    Шиши че дръпне от циганският електорат Да бъдем по точни

    Коментиран от #23

  • 14 Наблюдател

    11 4 Отговор
    Това е без значение Кънчо. Сериала е скучен. Отиваме към Президентска република. Политическата система в България се самоликвидира.
  • 15 Всеки, който застане на страната

    13 2 Отговор
    на Пеевски, ще е или продажен, или дебил. Не виждам трети вариант.

    Коментиран от #16

  • 16 оня с коня

    1 7 Отговор

    До коментар #15 от "Всеки, който застане на страната":

    Ами то и за Гласуващите за ББ тъй говорят,пък ГЕРБ са Първа полит.Сила ДАЛЕЧ пред другите.Ако Пеевски обаче сформира своя СМЕСЕНА българо-турска Партия във която да привлече и отлюспени в миналото от ДПС малки партийки чиито Лидери/Дикме и др./ са обидени на Доган,Борисов спокойно може да направи Офиц. коалиция с тях и да ги включи в евентуално правителство.Тогава никой няма да може да каже че това е партия на "Верска основа"!
  • 17 ЛГБТ-то

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "Русофилчо":

    все закрива ИТН, ама май неговото ППДБ отива на закриване, хахахах
  • 18 стоян георгиев

    7 1 Отговор
    Пеевски няма да привлече никой.той е неприятен като външност няма харизма няма акъл и няма как да накара някой дето не се казва цветелина янева да гласува за него,но ще открадне партията което ше в големия цирк.особено смешно ще е като вземе сараите деро се водят на нейно име.голям смях ще падне като доган трябва да се изнася!
  • 19 Пешо z

    9 1 Отговор
    Ясно е ,че Пеевски залага на индианците.
  • 20 ДоЦент

    6 1 Отговор
    Доган се опълчи на американското посолство, браво на него. Борисов ще спи спокойно.... засега!
    Пеевски е обречен!
    Тук е България!
  • 21 Финала на сериала е

    2 0 Отговор
    В новия затвор в Самораново!

    Главните действащи лица ги знаете...

    Скоро!!!
  • 22 Ало

    1 0 Отговор
    Две етнически партии?
    Мисля, че конституцията го забранява.
  • 23 Мда

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Гошо":

    Абе той ще дръпне, ама без дъртите крадци от дпс ще му изсъхне поточето, а циганите са всеядни, по всяко време може да му забият кухненския нож.
  • 24 Отговор

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "СОВА 5":

    Масово хората мразят Пеевски. Няма да забравят кражбите му, фалирането на Булгартабак и останалите му схеми и нахалството му.
  • 25 Отговор

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Кънчо":

    А като има много пари маи ще му простят липсата на харизма
  • 26 ПънкТуФънк

    0 0 Отговор
    Въпросът е: Колко гласа от ГЕРБ ще гепи Шиша? Мухобойко дали разбира как предстои "ново начало" на негова сметка!?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове