13 Юли, 2024 10:57 2 078 28

Огнян Минчев: Демократите се обединяват около оттеглянето на Байдън

  • огнян минчев-
  • джо байдън-
  • сащ-
  • нато

Европа, Америка и целият Запад са в лидерска криза, заяви политологът

Огнян Минчев: Демократите се обединяват около оттеглянето на Байдън  - 1
Снимка: БГНЕС

Няма лидерска криза на НАТО, а криза на западния свят като цяло. Европа, Америка и целият Запад са в лидерска криза.

Това мнение изрази пред БНР политологът доц. Огнян Минчев.

"Байдън демонстрира вече станалите твърде печално известни свои слабости, свързани с възрастта и здравословното състояние. Редица други лидери бяха по-тихи и незабележими, отколкото в съвсем скорошен предходен период", отчита той относно представянето на основите западни лидери на юбилейния форум на НАТО.

Италианският премиер Джорджа Мелони, независимо дали я счетат за популистки и лидер или не, се оказа премиер, лидер, който категорично прие ангажиментите на своята страна и за всички каузи на западния свят приносът на Мелони е по-скоро положителен, заяви доц. Минчев.

Според него Орбан "дори не е троянски кон" на Русия и Китай в ЕС и НАТО, а "открит представител на руския имперски интерес" и на източното взаимодействие между Москва и Пекин. По думите му, "Орбан е специфичен казус".

Тръмп и Орбан са твърде близки на основата на своята опозиция срещу либералното статукво в Америка и Европа, отбеляза още политологът.

Относно натиска към Джо Байдън да се откаже от участие в президентските избори през ноември Огнян Минчев коментира, че в Демократическата партия се обединяват около тезата той да отстъпи. Същевременно с това обаче биха започнали проблеми около новата номинация на демократите, допълни той.

"Имиджът на САЩ и поради този проблем, и поради дълбоките вътрешнополитически разделения и поляризация, непрекъснато олеква, намалява. От почти четвърт век в САЩ се редуват президенти, които непрекъснато със своята политика ерозират позициите на САЩ като лидер на западния свят", подчерта Минчев в предаването "Събота 150".

По темата за Украйна политологът не е краен песимист относно шансовете на Киев да постигне "значителна част от своите цели".

Членство на Украйна в НАТО би могло да се използва като пропаганден инструмент за натиск върху противника, но това е свързано и с опасения за директно включване на НАТО във войната, обясни доц. Огнян Минчев.

"В една война, особено в тази въпросите са много повече от очевидните тенденции и отговорите."


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофилчо

    21 2 Отговор
    Европа, Америка и целият Запад са в лидерска криза. Само Баце е непоклатим

    Коментиран от #8

  • 2 КОТарАК 🐱

    7 14 Отговор
    махайте го тоя Байдън-оставете го да се наспи човека /да идва Тръмпягата и тогава русофилите , дет много го харесват ще видят чий е Крим...както съм ги предупреждавал за Тръмп

    Коментиран от #5

  • 3 К'ъв е тоя

    16 2 Отговор
    мислител ? Остана и от Столипиново да извадят накой ум ?
  • 4 куку бидон

    13 1 Отговор
    а отзад еврея пали планетата
  • 5 Русофилите са овчи критери

    4 13 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК 🐱":

    за да бъдат в "обсега" на разум ! Тяхната глупост граничи с мюсюлманския фанатизъм !

    Коментиран от #10

  • 6 Гаглей

    2 14 Отговор
    Там поне има демокрация , в Параша даже и да си помислят да кажат нещо лошо за Путин, ще са на бесилото

    Коментиран от #18

  • 7 ТаУмВзе

    11 1 Отговор
    Щом и пребоядисаните соросоидчета лаят, значи бай деменция ще го преизберат де. ХАХХАХА
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ОРБАН бие един шут на България

    3 4 Отговор
    ПРАВИ ТВЪРДА ЗАЯВКА ДА ВКАРА МАКЕДОНИЯ ПРЕЗ ЗАДНИЯТ ВХОД В ЕВРОСЪЮЗА, КАТО ЗАОБИКОЛИ БЪЛГАРСКОТО ВЕТО! А ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ ЗАДКУЛИСИЕТО РАЗДРОБЯВА БЪЛГАРИЯ ЗА ДА НЯМА АДЕКВАТЕН ОТГОВОР НА ОРБАНОВАТА ПРЕСТЪПНА ПОЛИТИКА!

    Коментиран от #11

  • 10 Абе debiof

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Русофилите са овчи критери":

    Ко речи.

    Коментиран от #13

  • 11 вси4ки "патриоти" пеят химни за ОРБАН

    2 3 Отговор

    До коментар #9 от "ОРБАН бие един шут на България":

    докато той пали България! Ще иска отнемане на бългаски земи в полза на Скопие!
  • 12 партиен секретар

    10 1 Отговор
    Огняне , ти който виждаш в бъдещето , как можа да станеш член на БКП през август 1989г? Това ли ти бе анализа за бъдещето?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Дано Байдън

    12 1 Отговор
    стане отново президент на САЩ иначе света отива на зле. Единствено Байдън може да ускори негативните процесит в САЩ свързани с безработица, бежански поток, пандемията от наркозависими, социална деградация, джендъризация ,инфлация ,надуване на балона на вътрешната и външна задлъжнялост и прочие. Та само той е в състояние да унищожи САЩ което е добре за мира по света защото САЩ са най голямата заплаха за него. Включително и когато не участват пряко в даден конфликт те почти винаги са инициаторите и провокаторите. Ако не беше инсталираното от тях марионетно правителство в Украйна както и провокативното разширение на НАТО в посока Русия въпреки споразуменията просто война в Украйна нямаше да има. И тва го знаят абсолютно всички хора със поне три клетки в главата.
  • 17 ХиХи

    3 0 Отговор
    Само Барачковица може да бие Доню, ма нема да си играе със шотошоидите
  • 18 Антитрол

    16 1 Отговор

    До коментар #6 от "Гаглей":

    "Там поне има демокрация"

    От посолството ли ти казаха че в краварника имало демокрация или ти сам ходи да провериш. То и Тръмп реши да каже нещо лошо за кумира ви бай Дън и го спасява само това че е бивш президент - ако беше обикновен гражданин на Америка до сега щеше да гние в затвора или да го пратят в Гуантанамо без съд и присъда.

    Та в една "демокрация" дали е допустимо затварянето на хора без присъда и измъчването им докато си "признаят" каквото трябва - как мислиш или трябва да се плюе по Русия а в канчето на господарите не е разрешено да се гледа.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 1302

    6 0 Отговор
    Хе-хе. Почват да проглеждат. Засега - с едното око.
  • 21 Леле

    1 1 Отговор
    Евала комунисте, само мозък си!
  • 22 Алексия

    7 0 Отговор
    "Далновиден" е щатския президент - само как вчера го каэа!!! Посрещнете президент а на Украйна Путин 😂😂😂
    Обаче съм сигурна, че това е някакъв абсурд и ни правят на луди!!!⛳Не се спря да ръси небивалици ❗❗❗
  • 23 Гал

    2 0 Отговор
    Огито е като 152 мм екскременто метач. Мята и захлебва.
  • 24 ха ха

    5 0 Отговор
    не е криза за "лидери" , от тях има с десетки хиляди възпитаници обучени как да налагат мнение над "робите" , криза на ценности е , защото пропагандата и ухажването е до време , после е изтрезняването и отърсването от фалшификатите налагани като ценностни норми , лъжите са до време и вече не им вършат работа , според мен ще свършим с ядрена война заради алчността на западняците
  • 25 Ком

    5 0 Отговор
    Байдън е най-великото произведение на "демократичния" Запад.
  • 26 Дернев

    2 0 Отговор
    Ако Макрон беше малко поне като Де Гол щеше се възползва от изключителния шанс на Франция да поеме основната роля за обединението на Европа и изграждането на европейската система за сигурност, защото всичко което е направено до сега е германския проект 9а икономическо господство над Европа задвоенната мощна Щатите. Тази обиколка, която направих Орбан, трябваше да бъде направена от Макрон. Но той няма качествата за лидер, още повече на Франция и в Европа. Всичките му действия са на база наследството от Де Гол и гърба на Щатите. Трябва ни европейски лидер, който да гради бъдещето на Европа без да чака резултат на поредните президентски избори зад океана. Европа за европейците няма да се интерисува от това.
  • 27 Хасковски каунь

    1 0 Отговор
    Оооооо,
    ще го убият. Те това го могат
  • 28 факт

    0 0 Отговор
    тов не умре ли
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове