14 Юли, 2024 10:25 1 698 48

Христо Иванов: Кризата придобива системен характер

  • христо иванов-
  • политика-
  • оставка-
  • прогноза

Моята оставка беше опит да се понесе отговорност

Христо Иванов: Кризата придобива системен характер - 1
Снимка: БГНЕС

Кризата придобива системен характер. Разговорът не е за това, че ще се случили с втория или третия мандат в 50-ото Народно събрание. Разговорът е, в кое Народно събрание имаме формула да се случи, защото всеки аргумент, който в момента се вади, да не се направи в 50-ото НС, важи и за 51-то. И тук отговорността не е просто засега в тази конюнктура, в тази аритметика какво ще се случи. Отговорността на всяка политическа сила е да даде рецепта, която да може де приложи, включително и в това НС. Това коментира в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" лидерът в оставка на "Да, България" Христо Иванов.

"Нормално е на колегите да им трябва повече време, още повече, че това са три формации със сериозен демократичен дух в тяхната работа, да им трябва време да оценят новата ситуация и да формират решение", подчерта Иванов.

Моята оставка беше опит да се понесе отговорност. Трябва да се намери рецепта за излизане от безизходицата. Не съжалявам, че подадох оставка, посочи той.

"На етапа на първия мандат, а и в разговорите, ПП-ДБ е колкото постоянно атакуван от всички партньори, но същевременно някак си не им излизат сметките чисто аритметично. ПП-ДБ имат ясна кауза, с което все по-малко политически сили могат да се похвалят. Тази кауза всъщност - установяването на правила и законност - е отговорът на въпроса как може в дълбочина да се реши политическата криза в страната. Става дума за структурен проблем как се легитимира властта. Докато няма отговор на този въпрос, никога няма да можем да стабилизираме политическата ситуация в страната. ПП-ДБ е единствената формация, която предлага ясна програма", каза още Христо Иванов.

По думите му, ГЕРБ са обозначили ПП-ДБ като основен свой опонент, което за него лично е било изненада. "Това не е "Възраждане", не е ДПС, не е БСП дори", уточни Иванов. Според него, трябва да се отнасяме много сериозно към въпроса как ще се състави правителство.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вашето мнение

    26 5 Отговор
    Колко хубаво е, че вече те няма. Клечи си пред козяк, от там не са те забравили, гладен няма да умреш.
  • 2 Сандо

    22 5 Отговор
    Тоя не беше ли отлюспен от Посолството?Или плаче по медиите за да го реабилитират?
  • 3 Отговорност

    17 3 Отговор
    е цялата ви група да слезе от плещите на ПП !
  • 4 амо Маджо съм

    18 4 Отговор
    не говори глупости.

    Коментиран от #15, #40

  • 5 Този

    23 6 Отговор
    Намачка цялата конституция и избяга, като бито куче защото май разбра какви ги сътвори.
  • 6 Зрител

    17 28 Отговор
    Христо Иванов заслужава адмирации за битката за законност, но в днешните мътни времена преуспяват само мошеници като Бойко и Пеевски с помощта на подкупните държавни служители и мръсните медии като ПИК.

    Коментиран от #18

  • 7 Промяна

    22 10 Отговор
    ТОЯ ЛЪЖЕЦ АЛЧНИК ЛИЦЕМЕР ЖАДЕН ЗА ВЛАСТ СЪД ЗАТВОР

    Коментиран от #39

  • 8 Докато местната олигархия родена

    12 10 Отговор
    от братската съветско-руско-българска дружба не бъде омаломощена и низвергната - НЯМА ОПРАВИЯ!
    Докато местните путинисти не се определят кое е по-важно за тях - България или Русия - нямаме бъдеще, а ще има сгромолясване на държавността и край на българите като народ!
  • 9 Майора

    20 13 Отговор
    Ристьо , вие сте единствената формация , която искаше овладяване на службите и цялата власт в страната , спечелихте избори чрез ала бала с машините , парапет гейт , пудела с пачките , кеша и прочие! Стига сте се оправдавали , видяхме какво направихте със страната!

    Коментиран от #13, #37

  • 10 превъртяхме играта

    12 3 Отговор
    Матрицата зацикли.
  • 11 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    16 4 Отговор
    МРАВОЯДА,
    АМИ ТИ СИ СИ ЧАСТ ОТ СИСТЕМАТА НА КРИЗАТА
    ...
    ..... ОСВЕН ДА РЕМОНТИРАМЕ СИСТЕМАТА НА КРИЗАТА ПО АМЕРИКАНСКИ :))
  • 12 Основен ремонт или смяна

    9 2 Отговор
    Системата е в криза. Доказано антиприродна система, която унищожава всичко човешко.
  • 13 кре-те-ни

    11 2 Отговор

    До коментар #9 от "Майора":

    Викаш, не пускаш кокала и който иска властта, да хваща гората, а?
  • 14 Българка

    10 16 Отговор
    Гледах цялото интервю на Христо Иванов по БНТ, в което той подчерта, че изразява собствено мнение, а не на коалицията или партия.
    И е пропуснато най-важното, което каза. А именно, че точно сега ,когато в ДПС раздорът е заради модела Пеевски, е моментът за гласуване на съдебната реформа и начало на същинска борба с корупцията. Каза и, че ако КС отхвърли конституционните промени, то съдът ще върне България назад с десетки години. Каза и, че мандатът на хората в регулаторите е изтекъл и сега е момент за промяна на правилата за избор, като натърти, че не трябва да има наши или ваши, а прозрачен избор на можещи, независими политически кандидати

    Коментиран от #27

  • 15 Българка

    16 9 Отговор

    До коментар #4 от "амо Маджо съм":

    Стига лъжи и клевети! Маджо е от групировката на Пеевски-Борисов

    Коментиран от #16, #36

  • 16 да де

    12 6 Отговор

    До коментар #15 от "Българка":

    И какво от това след като заповядва по GSM-ма на мравояда какво да върши.

    Коментиран от #19

  • 17 чичака

    20 5 Отговор
    Докога ще ни заливате с бълнуванията на тази юридическа нула, брадатия плъх Бойкикев?
  • 18 Промяна

    14 8 Отговор

    До коментар #6 от "Зрител":

    ХАХАХА ИЦО ЛОДКАРЯТ И ЗАКОННОСТ ХАХАХАХА НАИВНИЦИ КОНСТИТУЦИЯТА Я РАЗРУШИ НЕЗАКОННОЕ ЕДНОЛИЧНО Е ДОКОГА ШЕПА НАГЛЯРИ ЩЕ ЛЪЖАТ ЩЕ ЗАБЛУЖДАВАТ ЩЕ САБОТИРАТ БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ 4 ГОДИНИ ДОКОГА ОБЕЗСИЛИХА ВСИЧКОСТОПИРАХА ВСИЧКОИ НИКОЙ И НИЩО НЕ МОЖЕ ДА И СЕ ПРОТИВОПОСТАВИ
  • 19 ха ха ха

    4 3 Отговор

    До коментар #16 от "да де":

    Не знаем кой на кого заповядва. Чухме само вашия говорител в ефир.
  • 20 Българин

    9 5 Отговор
    Тоя пак напра за безплатни кюфтета!

    Коментиран от #35

  • 21 Вълкът

    10 4 Отговор
    Ако соросовите метастази се забранят,тези неграмотни хрантутници ,ще тръгнат по кофите.
  • 22 Ха ха ха

    13 5 Отговор
    И защо трябва да слушаме,че и по телевизията да гледаме коментарите на този никаквец и тарикат Ристю Йориста, дето още му сърбаме попарата на малоумните конституционни поправки? Тези комунистически издънки и ластуни кат този и кмета Терзиев да се провалят вдън земя и да спрат да напират да управляват.Нагла работа.
  • 23 Анономен

    7 6 Отговор
    На Феса Доган Пинокио му е по-мил от Пеевски.Преди го възроди с осигуреното му пристанище на Росенец, сега се ядоса на Пеевски затова,че го разобличи,че му е сядал на скута и го принуждава да си подаде оставка.Все пак майката на Боикикев и Феса са много близки!
  • 24 РЕД И ХАОС

    1 2 Отговор
    За да се сбъдне казаното от Слава Севрюкова, ще трябва всички да са в "капанът" - правителството. Да няма опозиция, та всички виновни да влязат в занданът.. .............. ......... Ще има правителство, защо посолството нареди на ДПС да отстъпи втория мандат като имитира разпад на групата. Сега трябва да наредят магнитски камшици за опърничавите магарета, та Кирчо да подкара евроатлантическата каруца с правителството. Цветанов защо бе нареден от Свободна Европа и Бойко се сбогува с него? Защото Цветанов не искаше да приеме СДС, и евродепутати да им прави - като Йорданов, но ПОСОЛСТВОТО бе твърдо.. Тръмп счупи демокрацията и светът.. Тръмп ще ни продаде още скъпи самолети на хартийка нарисувани, ще има още пандемия, той не спря ковид аферата, няма да спре русофобията понеже така доказва - че не е облагодетелстван от Путин и Русия. ТРЪМП СЧУПИ СВОБОДАТА, ПОЛИТИКАТА И ДЕМОКРАЦИЯТА В СВЕТЪТ И БЪЛГАРИЯ.
  • 25 ПП-ДБ и другите притурки към коалицията

    11 5 Отговор
    Христо, ти си най-големият виновник за кризата днес. ти беше лидер на ДБ заедно с гнома Атанасов. Сега каквото и да говориш нещата са факт, чи ти си най-големит боклук след Радан кънев. Крайно време, ако ДБ все още има някакъв електорат, макар и под 4%, още от сега да развали коалицията с ПП, които няма да влезнат в следващия парламент, защото ще бъдат под чертата на 4 %. Вашата коалиция въведе държавата в дълбока криза, поради интелектуалната ви некадърност. ВЪН от ПАРЛАМЕНТА, това еединственият начин да помогнете държавата да започне да се съвзема от дъбоката криза в която я вкарахте.

    Коментиран от #31

  • 26 ВСИКО КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

    1 4 Отговор
    За да се сбъдне казаното от Слава Севрюкова, ще трябва всички да са в "капанът" - правителството. Да няма опозиция, та всички виновни да влязат в занданът.. .............. ......... Ще има правителство, защо посолството нареди на ДПС да отстъпи втория мандат като имитира разпад на групата. Сега трябва да наредят магнитски камшици за опърничавите магарета, та Кирчо да подкара евроатлантическата каруца с правителството. Цветанов защо бе нареден от Свободна Европа и Бойко се сбогува с него? Защото Цветанов не искаше да приеме СДС, и евродепутати да им прави - като Йорданов, но ПОСОЛСТВОТО бе твърдо.. Това стана при Тръмп.. Тръмп счупи демокрацията и светът.. Тръмп ще ни продаде още скъпи самолети на хартийка нарисувани, ще има още пандемия, той не спря ковид аферата, няма да спре русофобията понеже така доказва - че не е облагодетелстван от Путин и Русия. ТРЪМП СЧУПИ СВОБОДАТА, ПОЛИТИКАТА И ДЕМОКРАЦИЯТА В СВЕТЪТ И БЪЛГАРИЯ.
  • 27 Вашето мнение

    8 3 Отговор

    До коментар #14 от "Българка":

    Какво казва ристю клечащия пред козяк никой не го интересува. Не се напиняй.

    Коментиран от #29, #34

  • 28 Питам само?!

    5 3 Отговор
    Защо ГЕРБ и Бойко Борисов се страхуват от Продължаваме Промяната?!
  • 29 Дрънкаш глупости!

    4 1 Отговор

    До коментар #27 от "Вашето мнение":

    С безмислени обиди показваш нвоята собствена простащина, а не че Христо Иванов е лош!
  • 30 ристю е американски агент, внедрен, за д

    3 3 Отговор
    ристю е американски агент, внедрен, за да руши България отвътре!

    Коментиран от #32, #33

  • 31 Браво на ПП-ДБ!!!

    5 4 Отговор

    До коментар #25 от "ПП-ДБ и другите притурки към коалицията":

    Виновникът за кризата е Бойко Борисов. Много неща не си разбрал. Например - кой не спази уговорката, кой кого шантажираше. Но няма лошо - въпрос на оня коефициент е.
  • 32 Мнение

    5 4 Отговор

    До коментар #30 от "ристю е американски агент, внедрен, за д":

    И как той руши България отвътре, обоснови се? Като Христо Иванов се бори за Съдебна реформа, която да вкара в затвора корумпираните Боко и Шиши ли? ГЕРБ-ДПС перманентно саботорат съдебнота реформа!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 По-точно

    5 4 Отговор

    До коментар #27 от "Вашето мнение":

    Бойко Борисов е готов на всичко само и само да няма институционална РЕФОРМА!!! За него нямат значение загубеното национално време, европейското развитие, отговорността и върховенството на закона. Никакво значение!
  • 35 Пфуй

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Българин":

    Що за глупости, простотията не спи и днес.
  • 36 Цитат

    6 1 Отговор

    До коментар #15 от "Българка":

    "Маджо е прякорът на един от основателите на бившата силова групировка СИК Младен Михалев. През 90-те години бизнесът му е бил свързван с редица емблематични фигури като Румен Николов – Пашата, братята Красимир и Николай Маринови – Маргините, президента на "Славия" Венцеслав Стефанов, покойния Милчо Бонев – Бай Миле, включително и с настоящия премиер Бойко Борисов."
  • 37 Напротив!

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "Майора":

    Те службите вече са овладяни от мафията около ДПС-ГЕРБ, които ги използват за натиск, шантаж, отмъщение, заплахи, фалшиви сигнали срещу опоненти ... Службите трябва да се реформират!
  • 38 Законност и ред

    4 4 Отговор
    Един от най-важните закони, за да си вземем парите от Европа по ПВУ, е този за подаването на сигнали за корупция и злоупотреби. ГЕРБ са искали да бъде написан така, че да не засяга управлението на Борисов преди 2021 г., но така не само не минава пред Европейската комисия, а най-важното - не работи за българските граждани.
    ПП/ДБ са внесли работещ законопроект, който да е справедлив и да няма “изключения” за такива като Борисов. Борисов не е искал този закон да покрива сигналите за корупция по време на неговото управление! Защо ли??? Никой не е над закона, но Борисов мечтае да Е!!!
  • 39 Писна ми!

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "Промяна":

    А бате Бойко нали имаше снимки спящ с пачки евраци и кюлчета дзлато, а какво стана с “къщата в Барселона” и луксозния бутик на манекенката...А какво стана с Делян Пеевски, който е в черния списък на САЩ и Велекобритания за корупция и пране на пари по закона "Магнитски"? Тези ли двамата ще "коват" законите в България??..

    Коментиран от #46

  • 40 Цитат

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "амо Маджо съм":

    "Бойко Борисов има дебели корени със СИК, Маджо и Пашата, опитът на пропагандата на ГЕРБ да ни бъде пришита някаква връзка с човек, когото не познавам и с когото нямам общо, е просто пропаганден начин да бъда оклепан."
  • 41 Ристю Ариера

    1 1 Отговор
    Нещо за изпиране,че много ми падна стандарта?
  • 42 ало Маджо

    2 0 Отговор
    После ще ти звънна сега има телевизии тука.....
  • 43 Айде

    3 0 Отговор
    Този продължава да живее в друго политическо измерение! Партиите няма да оправят България, не и тези! Трябва власт на гражданското общество, без неграмотните и не знаещите български език!
  • 44 защо

    1 0 Отговор
    "в кое Народно събрание имаме формула да се случи"

    Хубав въпрос. Отговорът е - ти, Шиши и Боби, барабар с партиите и членовете си, се разкарате.
  • 45 И аз искам

    2 1 Отговор
    апартамент, дори не в брюксел ами тук в БГ ама нямам, бачкаш и нищо,, а някой си имат, да са живи и здрави, толкова повече, колкото в повече имат...
  • 46 той дидко

    1 1 Отговор

    До коментар #39 от "Писна ми!":

    е и в едни милиони от ктб, но го крият, крият, защото е феноменален феномен
  • 47 За протокола

    0 1 Отговор
    Нашите политици са зациклили в техните си малки войни и няма начин сами да излязат от този порочен кръг.
    Умните хора са го казали отдавна, една криза не може да се реши на нивото, на което е възникнала. Преведено, това значи, че политиците не могат да оправят кашата, която сами забъркаха и продължават да бъркат.
    Решенията са две:
    - нов политически субект, който да покаже на хората принципни решения и ясен изход от създалата се ситуация, както и път такива политически боричкания, пазарлъци, дребнавост, недалновидност и безотговорност, да не се случват никога отново.
    - суверенът (народа), да излезе на улиците и да измете тази пасмина, която вкара България в задънена улица и заради които губим, време, авторитет, пари и заради която не виждаме нито настояще, нито бъдеще.
  • 48 Стефан

    1 0 Отговор
    Така я разбират отговорността в ДБ - да избягат!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове