16 Юли, 2024 16:22 4 033 14

Гюров: Процедурата по освобождаването ми е инициирана предсрочно, няма доказателства за нарушение

  • андрей гюров-
  • бнб

Подуправителят на Българската народна банка излезе с позиция

Гюров: Процедурата по освобождаването ми е инициирана предсрочно, няма доказателства за нарушение - 1

Подуправителят на Българската народна банка Андрей Гюров с коментар след твърдението на Комисията за противодействие на корупцията, че трябва да бъде отстранен заради несъвместимост с позицията му. По думите на Гюров процедурата по освобождаването му е инициирана предсрочно, без да има доказателства за нарушение.

Според него УС на БНБ може и трябва да отстоява независимостта на банката и да защити членовете на ръководните органи от натиск и външно влияние при вземането на решения.

„Днес Управителният съвет на централната банка ще разгледа искането за отстраняването ми от поста подуправител в отговор на незаконния акт на КПК. В тази връзка искам да изложа и публично фактите, с които вече запознах членовете на управителния орган. Процедурата за отстраняването ми е инициирана предсрочно, без към момента да има каквито и да било доказателства за нарушение от моя страна. Предложението за отстраняването ми като подуправител се основава изцяло върху акта на КПК, който не е влязъл в сила и който съм обжалвал. АССГ вече определи жалбата ми като допустима и насрочи открито съдебно заседание по нея на 16.09.2024 г. По правилата на административния процес действието на решението на КПК е спряно и към днешна дата то не поражда правни последици. При разпределението на доказателствената тежест съдът е отбелязал, че КПК нито сочи, нито представя доказателства за твърдението, че съм извършвал дейност по смисъла на чл. 12, ал. 5 ЗБНБ. Но дори актът на КПК да беше влязъл в сила, то към днешна дата не е налице каквато и да е несъвместимост. Подал съм оставки от управителните съвети на сдруженията много преди да заема длъжността подуправител и не съм извършвал никаква дейност в периода от моето встъпване в длъжност до момента. Макар и да няма правна пречка за притежаването на дялове в дружество с ограничена отговорност, реших доброволно до продам своите дялове още миналата година. Дори по произволните стандарти на КПК по отношение на тълкуването на чл. 12, ал. 5 ЗБНБ към днешна дата не може да се говори за каквато и да е несъвместимост. Не е налице и основание да се твърди, че съм признат за виновен за сериозно нарушение по смисъла на Устава на ЕСЦБ и на ЕЦБ, защото такъв акт няма. Със сигурност актът на КПК не може да служи като основание за подобно решение, тъй като той изобщо не е влязъл в сила, а неговото съдържание не се подкрепя от правни или фактически съображения, както може да се установи и от определението на АССГ по моята жалба.

Предвид всички изложени факти, очаквам Управителният съвет на БНБ да отхвърли искането за отстраняването ми от поста подуправител. В тази ситуация и аз, и членовете на ръководния орган сме водени от професионални подбуди и най-вече от необходимостта да защитим Банката от натиск и вмешателство. Убеден съм, че колегите в УС си дават ясна сметка, че законността не може да се защитава с незаконни актове и че отстраняването ми би било съучастие в неправомерните действия на КПК. Нещо повече, това би поставило всеки член на ръководството на БНБ в риска да бъде атакуван без доказателства и съдебно решение”, пише в позиция Гюров.

Той е категоричен, че ако бъде отстранен, ще облажава решението пред Върховния административен съд.

„Това е важно не само за мен, но и за останалите членове на УС на БНБ, за да е ясно, че не може да се допусне натиск върху органите за вземане на решение. Настоящият случай се следи внимателно както от Европейската комисия, така и от Европейската централна банка, защото установяването на произволно основание за предсрочно прекратяване на мандата на член на управителния съвет на БНБ представлява нарушение на правото на Европейския съюз и заплаха за нашето пълноправно членство в ЕС чрез участието на България в еврозоната”, заключи управителят на Банката.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    43 9 Отговор
    Демек да си член на управителния съвет на простокирчовци и заместник управител на БНБ не е нарушение.
  • 2 Мошеника се оправдава и лъже

    45 11 Отговор
    ОСАВКА и да те няма прост шарлатанин
  • 3 ⚜️Лопата с чип⚜️

    37 6 Отговор
    Оооо неукий! Липсата на доказателство за нещо в никакъв случай не е доказателство за неговата липса! Мижав илитерат!

    Коментиран от #14

  • 4 Мнение

    30 4 Отговор
    Коментарите под повечето новини са забранени????????

    Явно посолството е ядосано на платените драскачи в тоя сайт, че въпреки гигантската нескопосана антируска пропаганда, читателите са станали доста по-големи русофили отпреди войната!!!

    Вие смятайте за ква некадърност иде реч при ръководството на краварника!
    Поддръжниците на Тръмп крещят на властите, че има атентатор, а на самия него да слиза от покрива, в продължение на няколко минути, а "сикрет сървис" се правят на ни лук яли, ни мирисали???
    Още ли си мислите, че античовешките политики на дълбоката държава във фащ, са конспирация???!!!

    Крайно време е достойни хора да започнат да ни управляват! Крайно време е да има мир по цялата земя! Крайно време е за справедливост!

    Коментиран от #7

  • 5 ТаУмВзе

    21 6 Отговор
    Интересен е Гърчът на соросоидчета, щото Знаят, че ще ги настъпят, Срещу РУСИЯ! Там малко за Тръмп нема и Дума! Просто Пример де.
  • 6 Юуп

    27 7 Отговор
    Ма тя подмяната сички закони спазва, даже си ги пише следварително, аре у лево
  • 7 Юуп

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "Мнение":

    Либералите от докцезели са начуквали канчетата на фейкти, де не знаят коя е точната снимк на точния Витанов например
  • 8 защо

    31 5 Отговор
    Той и Кирчо беше пуснал отказ от канадско гражданство ама КС каза - Едно е да искаш, друго е да може. Та така и с Гюров. Проблема е в съда. Не работи.
  • 9 Ха ха ха

    24 7 Отговор
    Хващай си парцалите и да те няма
  • 10 ГЮРОВ ТИ СИ

    22 5 Отговор
    ТОЛКОВА БАНКЕР,КОЛКОТО АЗ СЪМ КОСМОНАВТ.КАТО СЕ НАСТАНИТЕ НА ЕДНА СЛУЖБИЧКА И СЕ МИСЛИТЕ ЗА БОГОВЕ.
  • 11 Лили

    5 10 Отговор
    Андрей Гюров е честен и коректен служител на БНБ.Той съвсем по обективен начин е изложил своите възражения относно исканата му оставка
    Не може да се търсят неоснователни причини да го отстраниш ,за да сложиш на негово място приближен на друга партия ,човек.Това е в разрез със законите на страната ни,които често се нарушават от недобросъвестни служители в Службите и Регулаторите,където има хора с изтекли мандати.За това съществува Висшия Апелативен Съд,който решава казусите и раздава справедливост.
  • 12 Попа

    8 5 Отговор
    Още един шарлатанин наред с оня конституционния нарушител обяснява как той е умния а останалите са глупави. Пълна отврат.
  • 13 стоян георгиев

    1 4 Отговор
    Колко е дезориентиран българина харесва киро брейка а не харесва андрей гюров...
  • 14 ежко

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "⚜️Лопата с чип⚜️":

    Насим Талеб:)
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове