18 Юли, 2024 20:38 1 689 24

БГ патент: Няма публична информация какво се случва с разследването за Нотариуса и Пепи Еврото

  • нотариуса-
  • пепи еврото-
  • разследване-
  • корупция

Мартин Божанов е бил свидетел по делото за изнудвания шеф на "Булгартабак" Христо Лачев

БГ патент: Няма публична информация какво се случва с разследването за Нотариуса и Пепи Еврото - 1
Снимка: БГНЕС

Няма публична информация какво се е случило по разследването на групата около Мартин Божанов-Нотариуса и Пепи Еврото. Нищо не се споделя в градска прокуратура и какво се е случило с разследванията по двете групи.

Това заяви Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд по време на заседанието на временната парламентарна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства около групата на Мартин Божанов-Нотариуса и Пепи Еврото. Припомняме, че и в предишното, 49-то Народно събрание имаше такава комисия, ръководена от ПП-ДБ.

Според него нормалното бъдеще на прокуратурата е заложник на изясняване на казуса с Нотариуса, като припомни и разпространените показания на Илиана Кирилова, уточни news.bg. От тях става ясно, че за много от магистратите, които и в момента ръководят прокуратурата, има обективни данни за свързаност и с Петьо Петров - Пепи Еврото. Това поставя въпроса доколко прокуратурата в момента провежда едно качествено саморазследвана - на практика случва ли се и дали е възможно това да се случи.

Николай Стайков от АКФ отправи съвет към народните представители да установят спрямо техните правомощия дали е институционално позволено изслушването на Калин Стоянов по казуса с Мартин Божанов.

Николай Стайков съобщи и че Мартин Божанов е бил свидетел по делото за изнудвания шеф на "Булгартабак" Христо Лачев, като имат информация за разговор с тогавашния млад следовател Делян Пеевски. Най-малко известният факт е, че на разговора е присъствал и техния колега Петьо Петров. Има и публикация по темата, а разследващият журналист заяви и че е говорил със свидетели по темата. "Заставам зад думите си, че в извънкласната си дейност още преди 16 години Петьо Петров - Еврото, бишв шеф на следствието заедно със следовател Делян Пеевски са работили извънкласно и са ходили да си говорят за шестцифрени суми с изпълнителния директор на Булгартабак Христо Лачев", изтъкна още Стайков.

Янкулов обясни, че публично известна информация е, че Софийска градска прокуратура се наблюдавала наказателно производство, което има предмет за разследване на групата на Нотариуса, а ръководството на градска прокуратура, след неговото убийство, заяви, че привличането на Божанов в качеството му на обвиняем било въпрос на дни, но с неговото убийство, процесуалното действие било осуетено.

Той се позова, че по информация от Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" има информация, че са констатирани множество лица от системата на МВР и магистрати в предполагаема свързаност с групата на Божанов, като има и конкретни данни затова. Какво се случва обаче със събраната информация не е ясно - дали е проверена, надградена ли е, удостоверено ли е дали отговаря на действителността или не?

Андрей Янкулов отсече още, че институционалният отговор на замесените държавни органи по отношение на групата на Нотариуса е незадоволителен.

Още през май месец 2007 г. тогавашният шеф на "Булгартабак" Христо Лачев заяви пред журналисти, че атаките срещу него и "Булгартабак" са от страна на шефа на следствието Ангел Александров и хората около него, посочвайки и името на бившия вече зам.-министър Делян Пеевски. Дни преди това, но след изявлението на Лачев за оказван натиск от страна на Ангел Александров, на 16.05., полиция нахлу в сградата на "Булгартабак" и иззе документи по разследване финансови машинации. Срещу самият Лачев бе повдигнато обвинение и образувано дело за финансови престъпления, но той, макар и години по-късно през 2010 г., бе напълно оправдан.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Един

    13 0 Отговор
    Спокойно на никой не му пука за тоя, както и за Трактора и Андрей Луканов. Когато и да ги затрият е късно.
  • 2 истината

    19 1 Отговор
    но всеки ден пишат кой са хванали да пуши трева. браво МВР, браво прокуратура.
    жал ми е за вас. как спите ? вие не спите нали...
  • 3 Последния Софиянец

    16 1 Отговор
    Още ли има някой който не вярва че само Народния съд може да раздаде справедливост в България!?

    Коментиран от #9

  • 4 ВтасалатаМара

    1 0 Отговор
    Що ще Дела Гуци(пиши) туй е ПИТАНКАТА, тези двете не са в тренда ВЕЧЕ
  • 5 Как какво се случва?

    22 1 Отговор
    Топаме топката - ден да мине друг да дойде, щото "всяко чудо за три дни"... "Нотариуса" умря, да живее "нотариуса". Таз система, без "нотариус" и "пепи еврото" няма да остане - корупцията е движещата сила на територията. Въпросът на въпросите е още колко време ще симулираме "държава", преди всичко да приключи.
  • 6 Тоя и Еврото бяха

    15 0 Отговор
    от ударната група на Шиши.
  • 7 трактора

    14 0 Отговор
    при мен са, чакаме още измет да дойде
  • 8 Чочо

    16 0 Отговор
    Нищо. Ще потулят случая. Замесени са много партийни лидери и висши съдии и прокурори.
  • 9 Леля Гошо

    15 0 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    За да има народен съд, народонаселението трябва да грабне тоягите и да излезе на площадите. Изгледите са минимални, сИпи по една ракия, салата, кюфтета и да гледаме мача. Някой друг трябва да ни оправи, но желаещи няма
  • 10 дддд

    8 1 Отговор
    тоалетната бг се самоизяжда!
  • 11 Няма такава държава

    7 0 Отговор
    В ДЪРЖАВАТА НА ШИШИ И ТИКВОЧА Е ТАКА !
    ЧЕСТИТО ГАНЬО
  • 12 Алчна мутра БЪЛГАРОУБИЕЦ

    3 0 Отговор
    Кервана да върви , а кучетата да си лаят. Така требе за грабежо , казах.
  • 13 Русофилчо

    4 3 Отговор
    Няма публична информация - това е руски патент. Вече засекретиха и курса на рублата
    руснаците.
  • 14 Веска Данова

    3 2 Отговор
    Няма и да се чуе докато ДП и ББ са на власт и мърдат . Прокурорите са техни защото ги е страх да си признаят какво вършат до сега за тях и какво са вършели за посредниците им описани в статията. Все едно сами да си повдигнат дела за ОПГ.
  • 15 Само да кажа

    4 0 Отговор
    Още няколко мафиота като очистят нещата може да потръгнат
  • 16 ама вие сериозно ли

    3 0 Отговор
    няма как да има защото всички виши служители на съд и прокуратура ще лъснат… този цирк наречен държава трябва час по-скоро да бъде закрит!!!
  • 17 нннн

    4 0 Отговор
    Няма информация, защото няма разследване. Толкова е просто.
  • 18 Крумов

    2 0 Отговор
    Явно на Нотариуса са му запушили устата, но той е дребен мошеник, не знам как е станал важен.

    Какво разследване, те отиват (прокурорите) в 9-00 часа на работа, след което се прибират обратно в 17-00 - то за това време - нямат време за разследвания.

    А и Нотариуса - не е Нотариус - свързан е с един истински Нотариус - Слави Крашевски, него му отнеха лиценза - правеше невероятни измами - дописваше разписки и пълномощни - много хора си загубиха апартаментите.

    Направил е много пари от това, не знам какво, има брат, предишната му жена също участваше в измамите, какво ще разследват - някой го е убил от престъпниците около него.
  • 19 Без име

    4 0 Отговор
    Че то от години си е така.Нещо да чухте за шефа на Адифарм,който стреля с пистолет в подлеза на НДК?И още много други .Лошото е,че и журналистите нищо не казват повече,т е гледат си хонорарите.
  • 20 Пет пари

    0 0 Отговор
    Няма и за Алек сей Пет ров.
  • 21 МхтоМхто

    0 0 Отговор
    Струва ми се,че метнаха Шиши. Постепенно ще го затрият политически. Ще му оставят само парите
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ганев

    3 0 Отговор
    ЕЕЕ.....ФАКТИ ВЕЧЕ...ГО ПОТВЪРДИХА...ДОКАТО СМЕ САЩ....КОЛОНИЯ ...ЗАБРАВЕТЕ
  • 24 Тези се събудили без кафе

    0 0 Отговор
    НПО- то "Антикорупционен фонд "на оная фондация се нарекло фонд ,хем фонд хем антикорупция ,нещо не се връзват.Защото фонда се финансира,в случая от чужда държава,а ръководи от местен медиен олигарх и е на повикване според ситуацията.Така,че интригите на олигарха което е и гуру на известни политици изобщо не ни интересува.А разследването не е тяхната компетентност.Нещо се разработиха ,че парите не стигат .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове