Last news in Fakti

3 Март, 2014 17:35 705 0

Йовчев призова за единна европейска политика при миграционни кризи

  • цветлин йовчев-
  • кризи-
  • единна-
  • европейска политика

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи участва в заседанието на Съвета Правосъдие и вътрешен ред в Брюксел

Йовчев призова за единна европейска политика при миграционни кризи - 1
Снимка: МВР

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев участва в заседанието на Съвета „Правосъдие и вътрешен ред“ в Брюксел. В изказване си пред форума министър Йовчев отново е подчертал необходимостта от единна европейска политика за съвместно овладяване на кризи в областта на миграцията и убежището чрез общи процедури, правила и стандарти при предоставянето на убежище в ЕС, както и от равномерно разпределение на тежестта на базата на различни показатели като население, БВП, географско положение и др. По време на дискусиите е поставен акцент и върху необходимостта от прилагане на принципа на солидарност чрез по-широко използване на релокацията.

В рамките на форума министрите са обсъдили новия Регламент за Европол и са подкрепили извеждането на CEPOL като отделна и независима агенция на ЕС. Проведена е и задълбочена дискусия за бъдещето на политиките в областта на правосъдието и вътрешния ред. Министрите са подкрепили необходимостта от изготвянето на ясен документ, който да наблегне върху практическото изпълнение на наличното законодателство и повишаването на оперативното сътрудничество.

В рамките на Съвета министър Йовчев проведе кратка двустранна среща с министъра по миграцията и политиката за убежище на Кралство Швеция Тобиас Билстрьом. Българският министър го е запознал с актуалното развитие на ситуацията в страната, възникнала в резултат на миграционния натиск и с ефекта от приложените мерки за бързото овладяване на кризата: ограничен е потокът от нелегални мигранти, укрепен е административният капацитет на Държавната агенция за бежанците, подобрени са условията за настаняване и живот, осигурени са топла храна, медицински грижи. В момента се работи по програма за интеграция в дългосрочен план.

Министър Билстрьом е оценил положително развитието на ситуацията в страната. Той е заявил, че е запознат с последния доклад на Европейската служба за подкрепа в областта на убежището след мисията й в България (17-21 февруари), в която Швеция е участвала със свой експерт. Швеция е потвърдила готовността за съдействие с най-добри интеграционни практики, споделяне на опит, предоставяне на материали и бъдещо сътрудничество при прилагането им. Министър Билстрьом е приел поканата да  посети България.

България е сред трите страни- членки на ЕС, поели най-силната тежест на бежанската вълна от Сирия.

Германия, Швеция и България са държавите-членки, поели най-силната тежест на бежанската вълна от Сирия, заяви Робърт Висер, изпълнителен директор на Европейската служба за подкрепа в областта на убежището (ЕСПОУ). Той представи ситуацията със сирийските граждани, търсещи закрила в страните от ЕС  в рамките на дискусията по миграционния натиск по време на провеждащия се в Брюксел Съвет „Правосъдие и вътрешни работи”.  Представена бе статистика за значителното нарастване на броя на търсещи закрила в България през есента на 2013 г., като ситуацията бе наречена драматична.

По думите на Робърт Висер,  никоя държава-членка не би била в състояние да се справи успешно с толкова рязък скок на търсещите закрила. Посочени бяха първоначалните трудности при регистрацията, приема и настаняване на лицата. Отбелязано бе, че след четири месеца съвместна работа между българските власти и ЕСПОУ, значително са подобрени капацитетът за прием и административните процедури. Съвсем различна е и картината по отношение местата за настаняване – условията в центровете са съвсем прилични. Отбелязано бе, че в два от центровете все още има какво да се желае, но е постигнат сериозен напредък за много кратък период от време. Подчертана бе силната ангажираност и сериозното отношение на българските власти на политическо и експертно ниво. България бе поощрена да продължи да работи със същия темп и усилия.

По същата тема от дневния ред, изпълнителният директор на Фронтекс, Илка Лайтинен, отбеляза положителната тенденция на спад в миграционния натиск по българо-турската граница. Обърна внимание, че заслуга затова има подобреният оперативен капацитет на българските гранични власти, както и подобреното сътрудничество с турската страна. Поздрави България за успешното справяне с миграционния натиск.   Фронтекс ще продължи да подпомага България с предоставяне на техническа помощ и ресурси.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове