20 Юли, 2024 10:19 2 519 25

Причините за световния срив в IT системите

  • сигурност-
  • софтуер-
  • проблем-
  • windows

Коментар на киберексперта Смеон Нгуен

"Глобалният IT срив не навсякъде е преодолян, но все пак има официално решение от Crowdstrike и е започнато да се работи върху анализ на проблема. Когато софтуерът на определена компания се използва от хиляди други компании, това изисква доза доверие към производителя на софтуера и в случая, пускайки такова обновление, което явно не е било тествано достатъчно добре върху малка група от компютри, се стигна до този проблем". Това обясни в ефира на "Събуди се" киберекспертът Смеон Нгуен.

Той обясни и на какво точно се дължи срива в системите. "По данни към момента изглежда, че проблемният конфигурационен файл 291, който следи за комуникацията между процесите, се е опитал да достъпи регион в памета, който не съществува и който е причинил грешката. Ако това беше обикновена програма, а не антивирусна програма, просто системата щеше да забие и всичко да приключи. Но в случая, тъй като е по-специфичен софтуер, това предизвика грешката", посочи той.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дарк фючър

    16 4 Отговор
    ИИ на Майкрософт е проблема!
  • 2 Град Козлодуй

    6 3 Отговор
    Решението е Цифровизацията
  • 3 Хахаха

    27 4 Отговор
    Причината са Козяшките некадърници ! Сега трябва да ги съдерат от дела , затова скомърчат глупости !
  • 4 Разбрано

    25 1 Отговор
    Туй момче искаше да каже че ъпдейта на Уиндоус не е тестван на обикновен компютър за бъгове..което значи само едно че е пуснат нарочно
  • 5 ЮНИКС И ЛИНУКС НЕ СА ЗАСЕГНАТИ, ЗАЩО?

    14 5 Отговор
    ХА ХА ЕКСПЕРТ! ЩО НЕ КАЖЕ ИСТИНАТА ЧЕ ЛИНУКС И ЮНИКС СИСТЕМИТЕ НЕ СА ЗАСЕГНАТИ ОТ ТОЯ ПРОБЛЕМ!

    Коментиран от #22

  • 6 Мунчо

    14 4 Отговор
    Хаха. Кравешка оправия.
  • 7 Грую

    22 1 Отговор
    Набичиха уиндоус с шпионски програми и вече едвам крета. Биг брадър приложенията изискват процесорна мощ.
  • 8 Кратун

    10 2 Отговор
    Путин е виновен!
  • 9 русофил

    5 13 Отговор
    В матушка нямаме такива проблеми, защото тук всичко е аналогово.

    Коментиран от #13

  • 10 Само да питам

    22 3 Отговор
    зомбираните евроатлантици за еврозоната - знае се, че ще се въведе цифрова валута.
    Какво става с парите ми когато се срине с-мата??
    Как ще си купя храна, заредя колата. или спешно ми трябват лекарство ??

    Коментиран от #17, #18

  • 11 Причината е,

    18 2 Отговор
    Господ да ни покаже, колко сме жалки и безпомощни с тоталната си зависимост от компютрите! Съвсем реално е, един мощен космически електро-магнитен импулс да унищожи цялата електроника на Земята! Дали ще оцелеем след това, а?
  • 12 експерт

    9 0 Отговор
    мамо та дрънка... конфиг файл следящ за комуникация между процеси и който достъпва райони от памет. И синия екран не е забиване, НЕ. Гениално.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Очевидец храбър

    13 5 Отговор
    В Русия и Китай нямаше тези проблеми. В цял свят всичко е подчинено на Microsoft- държави нямат СУВЕРИНИТЕТ. Навремето Microsoft въведе санкции и отказа да продаде на руснаци антивирусната си програма. Руснаци създадоха своя. Навремето всички се смяха на „мужиците“, когато руснаци създадоха свои, независим интернет !!!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Е, оставили са

    8 1 Отговор

    До коментар #10 от "Само да питам":

    Ни избор - винаги можем да умрем.
  • 18 Гоуст

    1 4 Отговор

    До коментар #10 от "Само да питам":

    Каквото и сега. Така или иначе в момента 90% от парите са цифри в банковата сметка.

    Коментиран от #24

  • 19 отегчен

    2 1 Отговор
    Твърде много малоумни конспиративни теории в интернет. Сещам се за "бръснача на Ханлън". "Не търсете злонамереност в нещо, което може да бъде обяснено с глупост."
    От Crowdstrike са пуснали ъпдейт, който очевидно не е преминал адекватен тест за изправност, т.нар. (QA) Quality Assurance.
    Причините може да са много. Безотговорност (недопустимо за компания по киберсигурност), прибързаност (лято е, хората искат да се наслаждават на хубавото време, да ходят на почивка), ограничаване на разходите (чести отделите по (QA) са първите жертви), причините може да са много.
    Каквато и да е причината, съмнявам да си е заслужавало, с оглед нанесените репутационни и финансови щети.

    Коментиран от #23

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Пич,

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "ЮНИКС И ЛИНУКС НЕ СА ЗАСЕГНАТИ, ЗАЩО?":

    Ако каже,че Линукс не е засегнат ще трябва да каже и защо не е засегнат. После ще трябва да признае и че Линукс НЕ МОЖЕ да бъде засегнат от подобен проблем. Ще трябва да обясни и защо Линукс не може да бъде засегнат от подобен проблем. От там ще лъсне истината защо виндос е засегнат и ще продължи да бъде засяган от подобни проблеми все по често и по сериозно.

    Изобщо който каквото и да ти говори, да знаеш, че става дума за пари. В случая- за много пари.
  • 23 ОТЕКЧЕН И МНОГО ПРОСТ

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "отегчен":

    ХЕ ХЕ ХЕ СЪЩО КАТО ПРЕХВАЛЕНИТЕ БОИНГИ. ОТ ТУК НЕ ДОГЛЕДАНО И СПЕСТЕНО, ОТ ДАМ НЕДОГЛЕДАНО И АЙДА ПОЧНАХА ДА ПАДАТ НОВИЧКИ С ПЪТНИЦИТЕ БАРАБАР И СЕ РАЗКОЛАЧВАТ ВЪВ ВЪЗДУХА. ТА ОТЕКЧЕНИЯ ДА ОДИ ДА ЛЕТИ С ТИЯ БОИНГИ!

    Коментиран от #25

  • 24 Греда !

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Гоуст":

    Сега в джоба имам кеш и да се срине с-мата пак съм свободен да купувам.
    При цифровата валута няма кеш и при сриване на с-мата, почваш да дуВаш супата.
  • 25 отегчен

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "ОТЕКЧЕН И МНОГО ПРОСТ":

    Аха, ти явно си тези. Я кажи, какво стана със Сухой Суперджета?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове