23 Юли, 2024 13:52 1 518 23

Ще поскъпне ли олиото?

  • олио-
  • цена-
  • слънчоглед

Условията са крайно неблагоприятни за продукцията

Ще поскъпне ли олиото? - 1
Снимка: БГНЕС

Тежка суша и цени удариха зърнопроизводството в България, отчитат земеделците. Те очакват слаби добиви от слънчоглед и царевица почти в цялата страна.

"Условията са крайно неблагоприятни за продукцията на слънчогледа и царевицата. Още при засяването на слънчогледа нямаше достатъчно почвена влага. Впоследствие имаше валежи, посъвзе се, но последните жеги се отразяват изключително неблагоприятно. Те ще се отразят и на добивите, и на качеството. Според нашите прогнози количеството ще бъде около 1,6 млн.", каза председателят на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти Яни Янев в студиото на "България сутрин".

По думите му слънчогледът е с масленост около 44%, но при тях в момента пристигат проби, които са с 35%.

Повече разходи за преработвателите

"Количество ще има, но маслото в него няма да бъде същото. А цената на олиото се формира от цената на суровината. В тази ситуация земеделските производители ще имат висока себестойност, ние като преработватели ще бъдем принудени да преработим повече слънчоглед, за да получим единица масло. Ще вложим и повече разходи. Заради това ще има и корекция на цената", допълни Янев за Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че в тази обстановка на България ще са ѝ необходими около 250-300 тона слънчоглед.

"И в Русия, и в Украйна, и в Румъния също са засегнати от сушата. И там ще има по-ниски добиви. Но пък юлските прогнози, които са общо за маслата, сочат, че световното производство на масла ще бъде с 4 млн. тона повече. Сега няма притеснение от покачване на цени. Това, което беше през 2022 година, няма да се случи и да се повтори. Тогава цените бяха панически", подчерта председателят на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти.

"Трябва да се премахнат всички ограничения за внос"

Яни Янев призна, че преработвателите са притеснени заради капацитета на работа.

"Някои предприятия ще работят с намален капацитет, което се отразява на себестойността. През миналата година имаше и спрени предприятия. Искаме да работим при условия, които работят нашите колеги от ЕС - при тях няма никакви пречки да си внасят слънчоглед от Украйна. При нас предишното правителство предизвика най-различни търговски бариери да не може да внасяме слънчоглед и ние изпуснахме да преработим над 1 млн. тона, ако бяхме успели да го внесем от Украйна", поясни гостът.

Янев очаква среща, на която да се решат тези проблеми.

"За да сме на външния пазар, ние трябва да разполагаме с най-съвременни техники и за да се конкурираме с другите преработватели. В предишните години успешно се конкурирахме с най-големите в света. Но на нас ни трябва суровина, за да си направим производствената програма. Ние нямаме суровина, трябва да се премахнат всякакви ограничения, за да може да я внасяме", апелира той.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    8 10 Отговор
    Зеленски навлече черната тениска - иде Глад!
  • 2 Вече

    12 1 Отговор
    Не се ловим като шарани на промоциите на картелите на търговските вериги за олиото.
  • 3 Ха ха ха а така

    20 1 Отговор
    Вносен слънчоглед колкото искаш , а зърнарите да спрат да реват като платени оплаквачки , тоя път номера няма да мине .....
  • 4 Заменям👍

    2 1 Отговор
    БЛАЖНА ХАРТИЯ ОТ БАНИЧКА...
    ЗА КВОТА В ЛИСТИТЕ НА П.възраждане
  • 5 Хмм

    15 0 Отговор
    "Ще поскъпне ли олиото?"...ще поскъпне, разбира се. Тука нищо не поевтинява, а само поскъпва. Ако е жега, значи причината за поскъпването е жегата. Ако вали дъжд, значи многото вода е причината за поскъпването.
  • 6 Иван Грозни

    7 0 Отговор
    Иванчо е направил магия на Марийка, че да пише разни измислици. Миналата година пороите бяха причина. Тази жегите. На тия неможе да им се угоди/производители, преработватели и разни далавераджии/.Все ще измислят някаква причина.Много алчни брей. Ама нали гледат от политиците. Пак на гърба на народеца нещастен, че се е родил на територията/кочината/.
  • 7 Ще ви се

    6 0 Отговор
    Добре, че има внос. Иначе родните производители ги знаем - цената веднага скача на 5 лв/литър. Ако не сте забелязали вече всичко родно е златно!
  • 8 оня с коня

    3 0 Отговор
    Зърнопреработвателите искат внос от Украйна щото е много по-изгодно за тях,Зърнопроизводителите обаче искат да не им се подбива цената на Продукцията.Лично на мен 2 шишета са ми предостатъчни на Месец и не ме вълнува дали Олиото ще е 2 или 5лв,но живо ме интересува да си получа РЕНТАТА от 110лв/дка по договор със Арендатора,т.е. той като е добре и аз съм добре.
  • 9 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 0 Отговор
    Общото между възрастта ми и цените у нас е , че и тя и те постоянно се покачват ‼️
  • 10 Видяхме какво става като купуваме родно

    3 0 Отговор
    Добре че имаме внос на слънчоглед от Украйна иначе пак ще вдигнат олиото от 3,20 на 8лв. както в пандемията нашите бизнесмени ( спекуланти ).
    Този филм го играхме - само да не ревете че има вносен слънчоглед.
    Защо хляба не пада само не мие ясно на 1 лв.
  • 11 Мокой

    1 1 Отговор
    Преди 89-та олиото беше основна ценна стока, няма ли олио, светът пропада. Днес в 21 век отново този продукт е посочен като проблемен, значи хич не сме мръднали в развитието си.
  • 12 Язък

    1 0 Отговор
    за оливията !
  • 13 Анонимен

    0 4 Отговор
    Тази година и в Украйна е суша. Няма да имат кой знае колко за износ. Скоро цените нанхраниъе ще си дойдат на мястото. Свърши купона с безплатната храна, земеделците да сме благотворително дружество.
  • 14 Ха сега де...

    4 0 Отговор
    " Ще поскъпне ли олиото? "
    Това като заплаха или като предупреждение да го тълкуваме? Защото особено последните 7-8 десетилетия всеки се опитва да ни плаши с какво ли не? Какво като поскъпне, досега да не би да е било супер евтино? Толкова много неща се променят изключително динамично, а нас ни плашат все с неизвестното бъдеще. Важното е да сме все на тръни и да не мислим за подобрено бъдеще. За да сме послушни и търпеливи.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Пак ми ударете гумата

    2 0 Отговор
    Защото написах,че целенасочено,оливари,зърнари в комбина с вериги,доставчици на едро,насаждат психоза.Да лудне народа,да хукне да се презареди със стекове- и задължително с рязък скок на цените.По цялата изброена верига,с гуши на пеликан,залежалата стока- изметена.След това пак ще се окаже,че силозите им преливат от слънчоглед.Не им се ловете на трика хора! Олио и зърно има и ще има за пет Българии.Всяка година - същия номер,щом наближи жътва.
  • 17 Васил

    2 0 Отговор
    Айдеееееееее картелите се активизираха суровина има даже на по ниски цени от колкото е във България че и даже само да внасят олио ще е по евтино от произведеното у нас.
  • 18 Няма страшно

    0 0 Отговор
    В Украйна има и пшеница и слънчоглед на по-ниски цени
  • 19 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Простичко се опитват да ни кажат : Каквото и да се случи - олиото ще поскъпне ,електричеството - също, водата - също !! Няма да има нещо , което да поевтинее..... При толкова бюджетници - високи цени на всичко, яки глоби и такси , висока данъчна тежест !! Имаме Парламент, имаме "народни"депутати, които мислят само за благото за народа. За всичко можеш да се жалиш българино, само за наложени тегоби по закон, нямаш право да роптаеш !!! Така е по Конституция !! И гащите да ти смъкнат, и ризата от гърба да ти вземат ....всичко е полза на народа !! И нямаш право да роптаеш и да се възмущаваш.......Ура-а-а, да живее демокрацията !!
  • 20 Българските граждани

    1 0 Отговор
    Едно от обясненията на учените е, че съединенията в алкохола, които увреждат здравите клетки, имат същия ефект и върху раковите.


    След приема на добавки ресвератрол в комбинация с лъчетерапия 97% от раковите клетки загиват, което е много по-голям процент отколкото само прилагането на лъчетерапия, посочва изследователския екип.

    Учените допълват, че тази комбинация унищожава ракови клетки в простатата, включително и по-агресивните.

    Организмът обработва ресвератрола бързо. За да се получи положителният ефект срещу раковите клетки, са необходими големи количества от съставката.

    Необходими са допълнителни проучвания, за да се намери точната ефективна доза ресвератрол, обяснява изследователския екип.

    Прочети още на: Червеното вино от полза при лечението на рак?!
  • 21 Българските потребители

    1 0 Отговор
    Спекулантите пак започнаха да повдигат цените!

    "Бойкот и купуване само на това, което е жизненонеобходимо, а всичко друго да чака по-добри времена! Или както е казал Димитър Попов "За Бога, братя, не купувайте!"
    Не трябва да се забравя, че НИЕ потребителите сме изключително мощно оръжие в нормализирането на пазара.Не бива да се купува на всяка цена, защото така се мотивират лошите търговски практики,които спекулантите използват срещу НАС.
    Пълен БОЙКОТ срещу спекулативните цени!
    Да купуваме само необходимото на най-ниските цени след добре проучване на пазара!
  • 22 Махалата

    0 0 Отговор
    Не копайте страховете търгаши долу ръцете от олиото.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове