23 Юли, 2024 20:25 2 903 71

Окръжният съд в Перник спря събарянето на незаконния хотел на Румен Гайтански на язовир Искър

  • окръжен съд-
  • перник-
  • спиране-
  • хотел-
  • румен гайтански

Решението си окръжните съдии в миньорския град са взели рекордно бързо - за 24 часа, при това на основание на една искова молба, без доказателства. И с мотив да се събират доказателства

Окръжният съд в Перник спря събарянето на незаконния хотел на Румен Гайтански на язовир Искър - 1
Снимка: БНТ

Пернишкият окръжен съд спря събарянето на незаконния хотел на Румен Гайтански, разположен на брега на язовир Искър. Решението си окръжните съдии в миньорския град са взели рекордно бързо - за 24 часа, при това на основание на една искова молба, без доказателства. И с мотив да се събират доказателства, съобщават от БНТ.

Столичната община е подала жалба срещу спирането на събарянето, но Пернишкият съд вече 40 дни не се е произнесъл, въпреки първоначалните скоростни действия по делото.

След като преди месеци бременните кошути временно спряха събарянето на хотела, сега ще успее ли "горският трол" да спаси незаконната сграда.

На 7 юни, петък, фирмата "Форест трол" подава искова молба в Пернишкия окръжен съд, в която твърди, че друго дружество дължи пари за строително монтажни работи по довършването на ловния хотел края яз. Искър.

Още същия ден е образувано търговско дело, а ищецът е уведомен. В понеделник, 10 юни "Форест трол" подава нова молба - за обезпечение.

Съдия Велкова незабавно се произнася с определение, в което уважава молбата. На 11 юни обезпечителната заповед е издадена, а документът изминава 40 километра, за да бъде доставен същия ден в Столична община.

"Съдът издава обезпечителната заповед като обяснение за това, че търговския спор между двете дружества може да бъде приключен само ако доказателствата, а именно сградата, в очите на съда, са налице и могат да бъдат инспектирани и разглеждани в рамките на съдебния процес", заяви Никола Лютов, заместник-кмет на София.

Така с определението съда превръща незаконната сграда в доказателство. Според наши източници това се случва независимо от факта, че към Исковата молба "Форест трол" не е представил документи, че са му възлагани строително монтажни дейности, нито пък документи за разходи по изпълнението на договора, за който претендира, че трябва да получи плащане.

"Тоест когато е извършвана работата има някаква документация, която е подписвана, би трябвало тя да е достатъчна. Дори да приемем, че сградата е доказателството, а не документацията, защо съда не е допуснал предварителен оглед, а директно е пристъпил към спиране на принудителното изпълнение, за нас това е мистерия", допълни Никола Лютов.

Единственото конкретно нещо, което се твърди в исковата молба, е че договорът за довършването на ловния хотел е сключен с възложителя на 3 януари 2021 година. Въпреки, че това е ден неделя, последният почивен от Новогодишните празници, съдът не намира основание да се усъмни и да провери обстоятелствата по подписването на договора.

"Фирмата се казва "Форест трол", някои хора могат да го приемат хумористично, някои могат да го приемат като демонстрация за безнаказаност, обида към институциите", коментира Никола Лютов, заместник-кмет на София.

Самата фирма "Форест трол" е регистрирана в софийското село Житен с предмет на дейност, отговарящ на горското ѝ наименование - дърводобив, дървопреработка и търговия с дървесина. Управителят на другото търговско дружество, срещу което е заведено делото, пък се оказва "Сторъкият шива" - управител е на повече от 100 фирми, а на неговия адрес регистрираните търговски дружества са повече от 200.

"Цялостно молбата е странна и навежда силно за симулативен процес като съмнения в мен и в екипа ми", добави Никола Лютов.

Съмненията се засилват и от факта, че дружеството, което се твърди, че е длъжник на "Форест трол" не е собственик на ловния хотел и не са представени доказателства, че има договорни отношения със собственика на незаконния строеж. Но, оказва се тези обстоятелства няма значение за Пернишкия окръжен съд.

"В допълнение сме подали сигнал към прокуратурата. Прокуратурата отказва да образува досъдебно производство. Подали сме сигнал до Инспектората на ВСС. Твърдят, че в нашия сигнал няма достатъчно данни дори да се образува проверка по случая", заяви Никола Лютов.

Поредното спасяване на незаконния ловен хотел стана причина общинските съветници от ГЕРБ - СДС отново да атакуват кмета на София.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Само един момент изчакайте

    34 3 Отговор
    Един от тримата боклуци, "циониста, "Софиянеца" или" Глухара" ако може да избистрят казуса, че те са навсякъде компетентни(боклуци)

    Коментиран от #17, #45

  • 2 Да,ама не

    56 1 Отговор
    Корупция..........

    Коментиран от #26

  • 3 Червената шапчица

    62 0 Отговор
    Бързите рушвети, бърза работа вършат.
  • 4 мхаа

    48 0 Отговор
    Никой не може да спре ДПС ДС мафията в свинарника.
  • 5 Шопо

    8 49 Отговор
    Хотела е убав, що да го събарят?
    На демократите им дай да рушат те друго не могат.

    Коментиран от #15, #19

  • 6 очевадно

    52 0 Отговор
    вълка с гайтаните има установено влияние в съдебната система, въпреки че хидроинженера с обръчите упреква за такова влияние магнитния нов началник.
  • 7 Риторичен въпрос

    42 0 Отговор
    💲 Прокуратурата отказва да образува досъдебно производство. Подали сме сигнал до Инспектората на ВСС. Твърдят, че в нашия сигнал няма достатъчно данни дори да се образува проверка по случая", заяви Никола Лютов.💲
    КОЙ има влияние в съдебната система? ТОЙ от обръчите на сокола ли е?

    Коментиран от #70

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Тиквенска работа

    41 10 Отговор
    Герб дойдоха на власт и спряха събарянето. Честния Бойко Борисов ще узакони беззаконието.
  • 10 Усещане за буклуци

    57 0 Отговор
    Скоро някой от окръжния съд в Перник ще си купи я нов джип, я апартамент в софето.

    Коментиран от #64

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 И след 35

    21 12 Отговор
    Години

    Руските схеми са валидни в
    Бг .

    На ВАЛДАЙСКОЕ ОЗЕРО

    Кой ще събори
    Незаконното Имение
    На Бункерния ПИЗДЯ.К?
  • 13 Нормално

    38 0 Отговор
    за БГ-то. Царица парица отваря вратица. В частната държава така става.
  • 14 Трифон зарезан

    26 1 Отговор
    То скоро и язовира ще пресъхне
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Моето мнение

    39 2 Отговор
    Жалка държавица, носеща славното име България.
    Жалки хорица !
    По лична карта българи!
    По убеждения- стотинкаджии.

    Коментиран от #32

  • 17 По Големи

    2 12 Отговор

    До коментар #1 от "Само един момент изчакайте":

    Разбирате ли
    От Тези няма .
    Така се изработват
    Капейки .
  • 18 Гайтан Руменов

    15 0 Отговор
    Аз сложих рога на Доган с Алтен

    Коментиран от #20

  • 19 много си тЪп

    30 0 Отговор

    До коментар #5 от "Шопо":

    Какво като е хубав? Има ли изградена ВиК инфраструктура до хотела? Писаха, че е във вододайна зона, което освен че е забранено, е и опасно.
  • 20 Еми

    32 0 Отговор

    До коментар #18 от "Гайтан Руменов":

    Гайтански се крие в Гърция и се чуди на кой страна да вземе, на Пеевски или на Доган. Малка душичка

    Коментиран от #21

  • 21 Тихомир

    18 0 Отговор

    До коментар #20 от "Еми":

    На Сани е в Гърция, Доган ако разбере ще го шкартира
  • 22 Перо

    27 0 Отговор
    Поредната корупционна уйдурма!
  • 23 мистично

    22 0 Отговор
    Конкретни гнили ябълки изплуват върху повърхността на калната локва на съдебната система.
  • 24 Хасковски каунь

    23 0 Отговор
    Съдебна ташаксистема.
  • 25 Хохохо

    17 3 Отговор
    Да настанят хората от изгорелите села там,а забравих те не са украинци а българи.
  • 26 Помак

    15 1 Отговор

    До коментар #2 от "Да,ама не":

    Дойде време помчорките- съдийки на прсето и каскета да помагат ...нердя перник нердя помакия ...ама съдиите са пмкеси в перник предвидливо
  • 27 ХА ХА ХА

    21 1 Отговор
    АБЕ ДА СИ ГО КАЖЕМ НАПРАВО ! НАШИТЕ МАФИОТИ СЪДИИ МНОГО СЕ РАЗБЪРЗАХА ....ВИЖ ТИ КАК ЩЕ ИЗКАРАТ И БРЕНДО ОТ ЗАТВОРА ПО БЪРЗАТА ПРОЦЕДУРА !
  • 28 КЪДЕ СА ДПС МАНЯЦИТЕ

    17 1 Отговор
    Със ТОЯ БОКЛУКВЪЛКА ДА СА ОБЯСНЯААТ НА ИЗМЕКЕРСКИЯ НАРОД КОЛКО СА ЧЕСТНИ НАЧЕЛО СЪС СОКОЛА И МЛАДЕЖКОТОНИ СТАРЧЕСКОТО ДПСЕ....
  • 29 Гхклллхцц

    16 0 Отговор
    За нас българите казват”ако нещо там не се купува с пари, значи ще се купи с много пари’!
    Та това сме ние жалки, дребни, подкупни малодушковци!
  • 30 Не бил сложен гипсокартона казаха

    15 0 Отговор
    Прави се снимка с ДЖИПИЕС ЛОКАЦИЯ и се пращат геодезисти на място да уточнят местоположението на сградата..ако попада в забранената зона багерите я събарят..останалото е бла бла за винкелите от пернишкия съд

    Коментиран от #63

  • 31 Кво става в тая държава бе ???

    18 1 Отговор
    На съдиите им плащаме заплатите от нашия джоб .....ама нали гъ@...Z.. овете им са големи вземат парите и от престъпниците....и сега как ще оправяне съдебната система КИРО , че тиквата много я опорочи все негови хора , а се прави на ударен ?????

    Коментиран от #39

  • 32 Никси

    8 0 Отговор

    До коментар #16 от "Моето мнение":

    а тека , он црън излезнал все едно от печката или кюнците , и се бие в гърдите че е българин , ама само по лична карта , за Магарешко Трънье не пристая а они го кръстили Карамфил , ти да видиш !!!.
  • 33 Ааааааа не !

    15 0 Отговор
    Де пе сето каза тоя хотел да не се събаря !!!!! Щели да печели много пари , но не за държавата , а за тях ...., че не им стигали !!!!
    Затуй тоя съд отсъди правилно в тяхна полза , а не за държавата и за данъкоплатеца , които им плаща заплатите на тия хаймани !!!!!
  • 34 Съдия Мангизлиев

    19 0 Отговор
    Срещу пари българският съд може да постанови , че Атлантически океан започва от Перловската река
  • 35 Съд за корумпираните съдии

    17 1 Отговор
    Съд и затвор .....за да ги ползват малко затворниците за общо ползване !!!!!
  • 36 Дааа

    18 0 Отговор
    Тея съдии съвсвем изтрещяха. Доклкото разрах и отдругаде, на някаква фирма не е й било платено за материали и работа от "инвеститора".
    Тая фирма като не е платено няма никакви права върху мястото след като е незаконен строежа, да си търси парите от "инвеститора".
    Аз купих една тухла с фактура за строежа на народното събрание, това прави ли ме собственик на сградата и да изгоня всичката сволач оттам?
  • 37 Магистрат Решветев

    17 0 Отговор
    Корумпиран бг съд, пръв по корупция в света
  • 38 Всички съдии в затвора !!!

    13 0 Отговор
    За да им се отворят очите за правосъдието не да ги затварят пред престъпниците !!!!!!
  • 39 Съдия Евров

    17 0 Отговор

    До коментар #31 от "Кво става в тая държава бе ???":

    12 бона е средната заплата на съдията , без да броим другото.
  • 40 Справедливост

    16 0 Отговор
    На съдиите отдавна тарифите са им в евро

    Коментиран от #55

  • 41 Никси

    7 6 Отговор
    абе как може такава хубава сграда да събаряте , вие малоумни ли сте или какви сте сметката е проста , прави му се ограничена заповед да не припарва до хотела и той остава в полза на Държавата после го обявявате за продан , мене ме джаска тотото например , купувам го и го давам на мой Гошко да стопанисва , ааа и я сакам , нема само баджанако да има хотел на Паничище , племенико Депутатино че ме уреди да го купим , нищо че се прави на ощипана мома , от как стана депутатин и се не веска да види живи ли сме умрели ли сме , ама нищо де че дойде мачка за погачка , виж сестраму е друга , на баща си сееметнала , оня човек беше злато , лека му пръст и да не му повдигам кокалите , тоя нашия се е надул като балон , асъм му и кум от горе на това , аз го кръстих с жена ми !!!.
  • 42 Перо

    17 0 Отговор
    Окръжният съд в Перник, в съдебната система е като Ватикана в Рим. Прокурор, баща на осъждан престъпник, господ не може да го уволни, вкл. Гл. Прокурор, а сега друго феноменално изпълнение, без отговорност!
  • 43 Далавера

    18 0 Отговор
    Гайтански отдавна си е за панделата!

    Коментиран от #62

  • 44 Докога

    15 0 Отговор
    Докога ще я карате така другари съдии.

    Коментиран от #46

  • 45 хмм

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Само един момент изчакайте":

    Аз имам подозрения, че е един и същ.
  • 46 1111

    12 0 Отговор

    До коментар #44 от "Докога":

    Докато не си вземете сопите!
  • 47 Пернишки "магистрат"

    15 0 Отговор
    Корупция в съдийски тоги. И защо в Перник? А инспекторат има ли, а ДАНС? Магнитски!!!!

    Коментиран от #61

  • 48 ХА…ХА…ХА!!!

    11 0 Отговор
    Какъвто градът, такъв и съдът… не че в други градове не правят глупости…така да й кажем на корупцията по меко, ама тези са отрепали рибата!!!
  • 49 Богатев

    8 0 Отговор
    Съдиите са едни от най-богатите държавни служители.
  • 50 Фиууууууууу

    9 3 Отговор
    Превърнали сме се в Украйна. Бащиния и повсеместна корупция. Наказания или отговорност изцяло липсват..... И това вече 30 години. Нищо ххуубавоо не би чака хора които.
  • 51 анче

    1 2 Отговор
    обещай утре пак да пуснеш таа новина
  • 52 Елена

    5 4 Отговор
    Глупав народ, глупава държава. Човека е хвърлил безбожна сума пари / без значение от произхода им, няма да се лъжем всеки, които има възможност ще изкарва пари без значение дали е законно или не/, и вместо да гледаме да събаряме и трошим нещо, което някой е направил вземете го конфискувайте в полза на държавата и поне да се използва за нещо.
  • 53 Демократ

    11 0 Отговор
    Мафията си има държава! Вълкът е всевластния мафиот,собственик на тези сгради и съда на България се бори срещу закона, за да запази беззаконието на мафиота. Този мафиот, съратник на капо ди тути капи Бойка, е син на милиционер, побойник,хулиган и крадец, известен в махалата Красно село,където е живял, изключен е бил от училище, бил е в изправителен дом, всявал е ужас..
    Голям Елит и гордост на българската държава! Затова сме на дъното, бандити държава не правят, а я рушат, друго не могат да правят.
  • 54 куку

    10 1 Отговор
    в ДАНС имат списък с 30тина съдии с големи влогове и луксозни имоти зад ганица от 5-6г. Христо Бисеров вместо в пандела са кани да съди държавата. Други са крият наоколо , без да са прикриват много

    Коментиран от #60

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 ганев

    7 0 Отговор
    ......ХОРААА..СЪД..ЗА СЪДИЙ.......НЯМА.......ЗАТВОР СЪЩО.....ЗАТОВА ОСТАВА.....ДРЪВНИКА
  • 57 ганев

    3 0 Отговор
    ЕЕЕ....КАК ПРИ ТОЛКОВА...ПОЖАРИ...ТУЙ Е ЦЯЛО...ПРОПУСК......ДА СЕ ОТСТРАНИ
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Матист

    6 0 Отговор
    Добре че сградата не е на един прост, наивен, изпотен, изпушен, пропил кокошкар, а на един всеизвестен МАФИОТ. За това съдебно-магистратската олигархия е длъжна да му пази сградата, нали за тях работят, нали бе рая, не го ли разбрахте 35 години вече. Колко години ви трябват да го разберете? Да не мислите, че ДАНС ще се намеси...не няма, и те са в хорото.
  • 60 Матист

    4 0 Отговор

    До коментар #54 от "куку":

    Имат дренки. Те в ДАНС се интересуват за кокошкарите...не за друго. Гарвану... нали знаеш.
  • 61 Матист

    0 0 Отговор

    До коментар #47 от "Пернишки "магистрат"":

    Има да, м че как...ама не е за тях, а за вас...т.е. за пролетариата.
  • 62 Матист

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "Далавера":

    Мечтател номер 1 в РБ.
  • 63 Матист

    3 1 Отговор

    До коментар #30 от "Не бил сложен гипсокартона казаха":

    Има съдебна възбрана...ще събаряш ама ще те вкарат при Ставри младия.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Матист

    4 0 Отговор
    Дръндарски италианец държи власта в ръцете си. Каза му го на един народ право в очите му...а тоз народ го гледа като теле на железница. Така им се пада на овче-нравистите. Хич да на мрънат...млък, страх, грях, мляс и пляс.
  • 66 Безпристрастен

    0 5 Отговор
    Шапка му свалям на Вълчо.Без никаква ирония.Не шуми,няма дуене, няма светлини на прожектори и с коя поредна кифла ляга.От 35 г си гони бизнеса - забележете: никой в началото на 90- те нито е искал,нито е предвидил,че боклука ,не е боклук,а златна мина.Единствено той тръгна в този сектор.Сега защо го плюете- нещо да ви е ощетил в личен план? Общината си има заделени средства за тази дейност - има си конкурс - който има техниката,кадрите,- той печели.Е,кой има неговия автопарк ,неговите сервизи,работна ръка в този бранш? Никой! Между другото: нямам и грам нтереси в тази сфера.Просто разсъждавам логично.
  • 67 Гочоолу

    3 0 Отговор
    Тая съдебна система е изцяло прогнила
    Прилича на тържище
  • 68 Лапанчев

    4 0 Отговор
    Какво го интересува съдът истината? Важно е да има евро каймета.
  • 69 Въпросче

    3 0 Отговор
    Колко пари им даде гайтански за да спрат събарянето?
  • 70 А ти

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Риторичен въпрос":

    Как мислиш разбира се.
  • 71 Прудо

    1 0 Отговор
    Целият окръжен съд в Перник - в панделата!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол