28 Юли, 2024 16:51 1 059 18

Росен Йорданов: Партиите трябва да престанат да говорят за „пожар в къщата“ - всичко е зле, другите са гадни

  • росен йорданов-
  • партии-
  • пожар в къщата-
  • зле-
  • лоши хора

„Най-важното е политиците, метафорично казано, да докажат на избирателя, че са вменяеми и дееспособни. Защото това са двете понятия в клиничната практика и психиатрия, които определят, дали един човек може да носи отговорност за действията си. През последните 4 години се нагледахме на персонажи - невменяеми или недееспособни, или и двете“, категоричен е Йорданов

Росен Йорданов: Партиите трябва да престанат да говорят за „пожар в къщата“ - всичко е зле, другите са гадни - 1
Снимка: bTV

Спортът и културата винаги са били посланици на сближаването. Не мисля, че трябва да сме толкова тежки нихилисти. В България не се живее лошо. Политиците трябва да сменят разказа.

Това препоръча криминалният психолог Росен Йорданов в интервю пред БНР и разясни по какво избирателите да се ориентират за политиците.

Едно от нещата, които партиите трябва да престанат да правят , е да говорят за „пожар в къщата“ - всичко е зле, другите са гадни и лоши. Стратегията е разказ за едно място, където ще те отведат с един кораб, как можем да живеем добре и т. н. И вярвам, че това ще се случи. Вярно е, че не всяка партия има капацитет за това, но процесите, които се случват, това разцепление в много от политически партии, ще ги стресне доста сериозно. И тези, които имат капацитет трябва да започнат да го правят, независимо какво правят другите“, коментира Йорданов.
Според него ГЕРБ вече са показали променено говорене.

„От ДБ чувам балансирано разумно говорене, тон даде Радан Кънев. При ПП трудно ще се постигне рефлексия (самоанализ на собствените мисли и преживявания- б.р.) Чувам отделни представители да говорят по този начин и съм оптимист, че този разказ ще ни помогне. Ние не живеем на лошо място. Ние живеем добре и много българи си дадоха сметка, че територията и това, което имаме, не е толкова лошо. В България не се живее зле, знам че са скверни думи за хора, които мразят и плюят. Хората да си оправят отношенията и политиците да разказват истории, какво хубаво могат да направят за нас, това ми е оптимизмът“, коментира психологът.
Според него по отношение на родните политици, в последните 4 години, са поизчерпани доста от заболяванията от класификацията на болестите.

„Най-важното е политиците, метафорично казано, да докажат на избирателя, че са вменяеми и дееспособни. Защото това са двете понятия в клиничната практика и психиатрия, които определят, дали един човек може да носи отговорност за действията си. През последните 4 години се нагледахме на персонажи - невменяеми или недееспособни, или и двете“, категоричен е Йорданов.

И обясни, че при генерално обобщение на картината, не могат да се заобиколят два много важни фактора.

„Единият беше пандемията. Той сериозно се отрази на хората, и не съм сигурен, че те реално си дават сметка за този феномен, който преживяхме, тежката загуба на чувство за контрол. Затова се развиха две направления - дълбока вяра в науката и другото е конспирацията и тъмните сили ни контролират“, обясни Росен Йорданов.

И сподели, че някои от партиите, освен политолози, работят и с психолози в предизборните кампании.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    13 0 Отговор
    Този човек се събужда и дава много важни сведения, да не се преуморява, по тези жеги - много е умен и ако е и без шапка, главата се нагрява от мислене и отделно и атмосферна топлина.

    Как да не живеем бедно - като сме последни в Европа, огризките. Западните хора и те имат ипотеки и дългове - но могат. Могат и почивки и образование - тук не е така.

    Не е "слизал" от заплата този човек, да види какво е истинският живот, непрестанно по институти и научни конференции - всичко му е уредено, едва ли е видял и един ден на глад - за да говори така - "партийно" и възторжено.

    Ние сме добре вика - погледни само пътищата, само БДЖ погледни, както и да е.

    Коментиран от #4

  • 2 Ехааа

    15 1 Отговор
    Ала-бала-портокала е тази статия. Какво каза тойзи чиляк? Нищо ли?
  • 3 Бендида

    21 0 Отговор
    Отново хвали ГЕРБ.
    Наскоро каза, че Борисов еволюирал и станал мъдрец.
    Представих си Бойко Мъдреца като Пикачу.

    Коментиран от #8, #17

  • 4 Не съм съгласен

    5 8 Отговор

    До коментар #1 от "Иван":

    Да си най-бедния в ЕС далеч не е лошо. Стотици държави са по-бедни от нас, живеят в по-лоши приридни, политически и военни условия. Днес имаш възможност да направиш всичко за себе си. Имам всичко, от което се нуждая. Децата ми са способни и също добиват самостоятелно всичко, от което се нуждаят. От Господ искам само здраве и да ме предпазва от старческите глупост. Криминалният психолог и политиците не са ми виновни за нищо. Сега ако ти там нещо имаш взимане-даване - оправяй се. Сам си избрал тази съдба.

    Коментиран от #10

  • 5 морски

    11 0 Отговор
    Брей най умния показа че не може да каже две умни приказки !!!!!!!!
  • 6 ха ха

    10 0 Отговор
    живеете си добре и възпявате държавата бандит , и нито дума че всъщност ограбват живота на други , явно се пази от такива "черни" мисли че са вредни за психиката на психолога служител в държавата на абсурдите
  • 7 хххх

    11 0 Отговор
    Ами то цяла България гори!! За какво да говорим?
  • 8 Чат пат

    12 0 Отговор

    До коментар #3 от "Бендида":

    Казва и добра дума за Ристе, което е показателно. А Боче Пикачу кърти. :)))))))
  • 9 Вражалец

    5 0 Отговор
    Дали правоспособен и дееспособен не са понятия на правото?

    Коментиран от #11

  • 10 Иван

    10 0 Отговор

    До коментар #4 от "Не съм съгласен":

    Не ти е дошло на главата - да видиш за каква злоба и отмъстителност става въпрос.

    Нищо не е наред - аз също имам всичко - но просто отбелязвам.

    И изобщо не ми пука за никого.

    Просто това е един нахалник, наял се и се чуди какво да каже.

    То се работи на гладен стомах, да кажеш нещо умно.

    В момента се живее много по-зле дори от времето на Цар Борис ІІІ, да не говорим за социализма, когато имаше поне храна.

    Да се оправят, все ми е тая, това е ненормална история отвсякъде - психиатър ще ми поставя диагнози - не се е видял в огледалото.
  • 11 Име

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "Вражалец":

    Колкото да каже нещо.
  • 12 баба Вуйна

    6 0 Отговор
    да ви се на-се-ра в партиите , една шепа държава над 100 партии ,, 2-3 Партии са достатъчни Президентска Република и това е .....всички други да се хванат на работа ,, земите пустеят ,, много Вождове станахте
  • 13 граф Монте Кристо

    4 0 Отговор
    Да бе,много хубаво си живеем,като на летящия холандец,екипажа е избягал,а пътниците са затворени в трюма,люшкаме се по вълните.Кой и как да намери подходящите хора,като цари анархия в управлението и волунтаризъм,в такава разцентрована държава и липсващо авторитетно ръководство,скоростно текучество и олигахичен сепаратизъм.
  • 14 граф Монте Кристо

    1 0 Отговор
    В страна ,в която без никакви скрупули се налагат нареди като последната за ГТП и ред други рестрикции и удари под пояса,надежда всяка тука оставете.Някакви корумпета в НЕИЗВЕСТНО ВЕДОМСТВО решават в полза на електричките чисто и просто да ударят балтията на старите коли,пък и почти чистак нови,тази щуротия може да им излезе скъпо.
  • 15 граф Монте Кристо

    1 0 Отговор
    Мер-зав-ци ,такива ,удариха я през къра.Раз-ст.ре-лять и завывать!
  • 16 късно сте се сетили

    3 0 Отговор
    На някои и по снимка им личи, че са недееспособни.
  • 17 ха ха ха

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Бендида":

    Добър виц!👍 Мъдростта, ако не дойде навреме, хич не я чакай...
  • 18 само

    2 0 Отговор
    казвам,Смирненски е гений.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол