30 Юли, 2024 05:09 2 229 6

Кметът на Варна и общинските съветници си размениха обвинения

  • благомир коцев-
  • варна-
  • общински съвет-
  • кмет

Благомир Коцев даде извънредна пресконференция в присъствието на Даниел Лорер от ПП

Кметът на Варна и общинските съветници си размениха обвинения - 1
Снимка: БГНЕС

Общинските съветници днес /б.р. вчера/ гласуваха в ущърб на града и на варненци, каза кметът на Варна Благомир Коцев, цитиран от БТА.

Повод за извънредната пресконференция на екипа му, в присъствието на депутата от "Продължаваме промяната-Демократична България" Даниел Лорер, беше решението на местния парламент да отхвърли отпускането на пари от бюджета за изготвяне на комплексни доклади за оценка на съответствието на инвестиционни проекти. Според кмета с решението си съветниците има опасност да блокират възможността Варна да получи 100 милиона лева от държавата за тази година и общо 300 милиона лева до 2026 г. Коцев посочи още, че ще настоява пред председателя на Общинския съвет (ОбС) Христо Димитров да бъде свикана извънредна сесия, за да не изтекат срокове за усвояване на средствата.

Кметът допълни още, че е имало натиск върху администрацията за различни назначения и призова лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да отговори дали общинските съветници от формацията гласуват в ущърб на Варна по партийно поръчение или е решение на местно ниво. Коцев посочи, че кметският екип и администрацията са отворени за диалог с представителите на всички политически сили в местния парламент.

Позицията на съветниците защитиха членовете на председателския съвет начело с председателя Христо Димитров. Според него институционалното противопоставяне може да спре, ако всеки започне да си гледа работата. Ние сме задължени да работим заедно, прехвърлянето на отговорности е несериозно, посочи Димитров. По думите му пренебрежителното отношение на кмета към ОбС не е от днес. Николай Костадинов от „Възраждане“ допълни, че е практика администрацията да не дава нужната информация, а да се опитва да внуши на варненци, че несправянето с управлението на града е по вина на съвета, а не на кметския екип.

Според Тодор Балабанов от ГЕРБ ОбС няма как да гласува пари, без да има представен нито един готов проект. Не е налице спешна нужда тези средства да се гласуват, обясни той. По думите му администрацията не е представила пълния списък с проекти, които биха се финансирали от държавата, както и колко средства ще бъдат насочени към всеки от тях. Никой не е против получаването на 100-те милиона лева от финансовото министерство, но първо нека бъде представена информация, посочи Балабанов и подчерта, че точно поради тази причина повече от половината съветници днес не са гласували „против“, а „въздържал се“. Ако кметът не може да се справя със задълженията си, пътят е да си подаде оставката, коментира още Балабанов.

От председателския съвет заявиха, че са готови на диалог с администрацията, защото това е пътят да се постигне съгласие и градът да не страда.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Павел

    1 0 Отговор
    Искам да ви попитам вас кмете и вие съветници, защо вложихте толкова много пари в автобуси с малки машини за карти с билет 1 лв като няма да се зареждат вече картите и машините да се използват, че за капак и централната машина често не работи която е за билети хартия.
    Всичко което направихте от полза ли беше за народа или само за вас.
    Ще се въведат ли пак електронните карти и защо не?
  • 2 Илона

    1 0 Отговор
    Господин кмете върнете си ни картите за зареждания за в градския транспорт.
    Не искаме електрически тротинетки или колела.
    Не приемаме и трансджендърите за официални. Ще объркате нашите деца.
    Не ни карайте да съжаляваме че ви избрахме!
  • 3 Ропов

    0 0 Отговор
    Може да попитате този прекрасен кмет на "промяната" кой е разрешил строителство върху сухо дере и пясък, върху което ще започва строителство на сграда. Досега не им даваха разрешително - предишните.
    Този кмет обаче им даде!

    Кайсиева градина спирката до бл. 212 - до сега беше паркинг.
    Какво ще стане, ако има много вода, дъжд, това е санитарно сухо дере.
    Просто ми стана интересно. Вече има и реклама за продажба на апартаменти.
  • 4 Диляна Иванова-Станчева

    0 0 Отговор
    На скоро минавах с новата си кола из Варна видях електрическите колела нищо чудно че ги има там. До една година всички ще се отопляват и на газ, защотто това ще е единственото, което ще могат да си позволят. Ток Коцев ще бъде все едно бълха го ухапала, няма да му пука нали всичко това е театър. Предполагам че електрическите колела са идея на Денков. Може и дори да ги е карал, нали е спортен тип. Аз такива мъже ги обичам. Борейки се с хъс.

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове