30 Юли, 2024 16:36 1 871 34

Moody's: България ще влезе в еврозоната не по-късно от 2026 г.

  • еврозона-
  • евро-
  • българия-
  • moody's-
  • прогноза-
  • анализ

Очакванията на "Муудис" са ръстът на икономиката за тази година да е 2.9% и "влошаване на дълговото бреме за правителството"

Появата на индикатори за отслабване на институционалната рамка в България или ако още повече се забави процесът за приемане на еврото ще бъдат възприемани като основания за понижаване кредитния рейтинг на България. Очакванията са България да влезе в еврозоната не по-късно от началото на 2026 г. Ръстът на икономиката за тази година да е 2.9% и "влошаване на дълговото бреме за правителството".

Това се казва в съобщението на рейтинговата агенция "Муудис" (Moody's) по повод периодичния преглед на рейтинга на България.

Това е процедура за актуализирана оценка на кредитния профил на държавата, която е различна от действия, засягащи кредитния рейтинг на агенцията и не е сигнал дали скоро ще има подобен ход на "Муудис", уточнява съобщението.

Но посоченото за пореден път в него е показателно: борбата с корупцията остава значително предизвикателство и усилва отрицателния ефект от структурни недостатъци на икономиката кат застаряващото население и слабата инфраструктура, цитира "Дневник".

"Муудис" обръща специално внимание на продължаващата вътрешнополитическа криза, като подчертава [в нея] вероятността от нови предсрочни избори и потенциално подкопаване ефективността на институциите заради структурното естество на политическата криза", допълва съобщението на агенцията.

Усилията за въвеждането на единната валута са сред трите фактора с положителен ефект върху кредитния профил на държавата (останалите са ниското ниво на дългове на правителството, т.е. и възможността да се вземат още кредити при нужда, както и членството ЕС). Самият стремеж към еврозоната вече е допринесъл за развиване на институционална и управленческа сила, допълват авторите.

Те изрично посочват, че "стабилната перспектива за рейтинга е свързана с балансираните рискове, което произтича от позитивните ефекти от потенциала за въвеждане на еврото". Тази оценка за перспектива зависи и от доколко ще се увеличи дълговото бреме, дали ще се влоши възможността да се взимат кредити, рисковете за изпълняването на националния План за възстановяване "и за други политически приоритети заради политическата патова ситуация".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БгТопИдиот🇧🇬

    47 8 Отговор
    Moodys: България ще влезе в еврозоната не по-късно от 2026 г.

    Най добре е 2036 година.

    Я има евроколхоз я нама !

    Коментиран от #5

  • 2 Майло

    36 6 Отговор
    Няма как да стане кой ще пусне такава изтърбушена от корупция държава в еврозоната ?
  • 3 Василев

    28 2 Отговор
    При такива министри,като МВР шефа,може никога да не влезем.
  • 4 Булекзит

    43 10 Отговор
    Референдум за излизане от клуба на фалиращите!
  • 5 да де

    24 3 Отговор

    До коментар #1 от "БгТопИдиот🇧🇬":

    Демек толкова сме зле, че никой не ни ще което в случая не е чак толкова зле.
  • 6 Влизаме в еврозоната

    19 5 Отговор
    Пишем К Y Р на стената и излизаме. Тия ако знаят какво можем - няма да ни искат. Ама договорът ще е като сделка с дявола.
  • 7 Тъп Глупънсбърк

    23 5 Отговор
    До 2026г. може да стане рублазона!
  • 8 Ръстът на ментикономиката!

    18 5 Отговор
    ако е 2,9 то значи реалната инфлация е към 22.9%!
  • 9 БгТопИдиот🇧🇬

    32 5 Отговор
    Еврозоната е клуба на фалиралите "богати"

    Всичкото е лъскава опаковка,а вътре .айна но пък лъскави !

    Коментиран от #25

  • 10 Тома

    24 2 Отговор
    Мудис да не чака доклади от нашите мошеници ами да дойдат на място и да ги проверят
  • 11 бай Ставри

    15 2 Отговор
    Има грешка в заглавието. Вместо "не по късно", да се чете "не по рано"!
  • 12 мани беги

    10 16 Отговор
    гастербайтерите не искат да минем в еврозоната, защото вече няма да могат да умножават х2 и да се големеят у нас, надигайки спекулата и инфлацията ...
    всички в туристическият бизнес не искат да сме с еврото, понеже трудно ще са конкурентноспособни, а искат само те да грабят евраците на европейците и да си умножават х2 печалбата, а на робите си да подхвърлят мижави лв.
    престъпниците, които имат скътани лв. не искат да минаваме в евро, понеже ня как да си изперат мръсните лв.
    пишман патриотите русороби подлоги не искат евра, те си искат да са мизерници с лв. и с рубли ...
    някои политици не искат да сме в еврозоната, защото ня могат да крадат евра и да си удвояват имането, и ще бъдат в пряко финансово подчинение към запада ... западняците си благоденстват с една от най-силните валути в света и си го обикалят, а ние сме си въшльовци с кирливия лев и гнием в тоя кенеф

    Коментиран от #22

  • 13 Феникс

    14 8 Отговор
    Гарантирано България няма да влезне в еврозоната! Ако не направят референдум, нашите мили пишман политици, тогава майдана в украйната ще им се види като детска забавачка!
  • 14 До тогава ЕС ще се е разпаднал

    17 3 Отговор
    Мафията ще има какво да краде
  • 15 Кой ще плаща

    19 2 Отговор
    45 милиарда евро дълг. 41 милиарда евро приход. Държавата затъва. 35 милиарда лева дълг от Герб, 15 милиарда лева дълг от ПП.
  • 16 Всичко е ала-бала!

    11 2 Отговор
    Ако сащиянците не знаят, то кой друг?
    Кви критарии, кви 5 лева?
    Западналите фалират с техното евро и ние да сме в кюпа с тях.
  • 17 Ти да видиш

    10 1 Отговор
    Хайде де, откога чакаме лихвите по ипотечните кредити да ни станат двойни като в Европа , нямаме търпение, много се забавихте.
    А и вие чакате с нетърпение да фалират хората и да им вземете отново имотите без пари.
    От 2-3% отиваме на 5%, нали така? Колко е основният лихвен процент на ЦКБ 4,5% ?
  • 18 АМ ШИ ВЛЯАВА

    4 0 Отговор
    КАК НЯМА ДА ВЛЯАВА,ШЪ ГУ НАПЪНЕМ МАЛКО.
  • 19 роб на ЕС и САЩ

    12 2 Отговор
    Намали да питата народа дали иска или ще го изнасилвате пак?
  • 20 оня с коня

    1 4 Отговор
    И обясних на Тъпунгерите тука да не се притесняват че ще приемем Еврото защото специално за тях ще има Магазини тип "КОРЕКОМ" от където ще могат да пазаруват с левове,ама "от едното влязло,от другото излязло".
  • 21 Да си кажем истината в очите

    14 1 Отговор
    Борбата Срещу неолиберализма, джендъризма, сатанизма, фашизма, и Еврото трябва да продължи с пълна сила, за да има България и българи
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Кой ли е

    6 1 Отговор
    лобирал или платил на Муудис. Така алчните политици в Гърция плащаха на рейтингови агенции, но истината лъсна. Същото е с България, подправени данни за дефицит и инфлация, подадени към ЕЦБ. Като забранят ДВГ от ЕС, дори няма да можем да протестираме, ЕЦБ блокира сметките. А е толкова зле еврозоната! Да бяха изчакали до 2030 г.
  • 24 Поне

    6 2 Отговор
    да бяха погледнали данните на МВФ за европейската банкова система, лоши кредити, лоши активи, Според МВФ една трета от европейските банки трябва да "умрат". Ройтерс публикува фрагменти от вътрешни документи на ЕС по отношение на програмата за количествени улеснения на европейските централни банки, която беше удължена до края на 2017. Лошите кредити към 2016 са над трилион евро. Програмата за количествени улеснения маскира нарастващите рискове пред банковия сектор на ЕС. Освен просрочени и безнадеждни кредити в портфейлите на редица европейски банки са натрупани отромно количество лоши активи, облигации на редица страни, които са на границите на фалита, и които България ще ТРЯБВА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да купува, ако влезе в ЕВРОЗОНА. С две думи, за да се нулира безнадежното финансово състояние, те разрушават традиционната парична система налични и неналични, чрез цифровото евро, което предстои. Като основните 5 главни функции на парите изчезват. Така стигаме до цифров концлагер, и най-лошото програмируем въздух, пробутван като пари.
  • 25 Елате в Концлагера на Урсулите

    9 1 Отговор

    До коментар #9 от "БгТопИдиот🇧🇬":

    Евро Ситенцето в капана за малоумни гейоподобни

    Коментиран от #26

  • 26 Елате в Концлагера на Урсулите

    9 1 Отговор

    До коментар #25 от "Елате в Концлагера на Урсулите":

    Евро сиренцето...
  • 27 ДоЦент

    6 1 Отговор
    Утре ти казват - нещо не ни кефиш, налагаме ти санкции, не можеш да се разплащаш с нашите пари с Турция и Китай например, тогава какво правим?!
    Тези пари не са твои и от тук нататък ние ще ти определяме с кого може да търгуваш!!

    Какво правим???
  • 28 Да запазим българския Лев!

    6 1 Отговор
    Когато ние сме секли пари в Европа са цепили само дъски...
    Без Лев България е обречена на заличаване и забвение, каквато е и целта на евроатлантиците!
  • 29 Спим

    3 0 Отговор
    това правим. Има 3 решения: теглят се спестяванията, различни от евро, то и без това повечето българи пестят за операция и погребение. Бягат със спестяванията в демократични държави. Третият вариант оставят в България и грабват сопите.
  • 30 §00§

    4 0 Отговор
    И ако сме народ да се съберем и да защитим нашия лев. Ако не - ще ни управляват същества като тези от Олимпийската тайна вечеря!
  • 31 @оопс

    1 0 Отговор
    Европа беше, вече не е! Сега е купчина разлагаща се материя. Засега бавно но ще се усилва. Защо ни е това?
  • 32 Дано тогава вече

    1 0 Отговор
    Няма ЕС

    Коментиран от #33

  • 33 @оопс

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "Дано тогава вече":

    Дано! Само малоумщини идват от този ЕС!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове