6 Август, 2024 08:52 776 9

Социолози: Политиците не се справят професионално

  • социолози-
  • избори-
  • кампания

Партиите не вдъхват надежда, България се нуждае от нови лидери и подходи

Социолози: Политиците не се справят професионално - 1
Снимка: Bulgaria ON AIR

Политиците не се справят професионално и продължават да говорят само на твърдите си ядра, което води до поляризация. Избирателите ги познават и активността ще бъде още по-ниска.

Около тази теза се обединиха социолозите Марчела Абрашева, Юлий Павлов и Иво Желев в студиото на "Денят ON AIR".

"Какво ще се промени? Това е най-сложният въпрос. Скептична съм, че нашите избирателни предпочитания ще бъдат по-различни отколкото бяха на последните избори. Надявам се избирателната активност, бидейки есен, да е малко по-различна", заяви социологът Марчела Абрашева пред Bulgaria ON AIR.

Според нея нито една от партиите не вдъхва надежда у избирателите.

"Ако трябва да има някаква позитивна кампания, тя няма как да има едно общо позитивно послание за всички. Нека всяка партия, която желае да мобилизира своите избиратели, да намери начин да вдъхне надежда", каза още Абрашева.

"Много жалко е да се надяваме на по-висока избирателна активност заради различния сезон. Аз съм напълно убеден, че политиците ни не са се отърсили от шока от 9 юни, не са направили никакви смислени анализи и промени в своите екипи, в политическия маркетинг и най-вече в идеите и степента на искреност, с която те се появяват пред избирателите. Избирателите ги познават и не смятам, че избирателният сезон ще накара повече хора да излязат. Смятам, че активността ще бъде още по-ниска", коментира социологът Иво Желев.

По негови думи, ако избирателната активност падне до милион и половина, половината от вота ще бъде контролиран.

"Това, че партиите разговарят е положително, но то е след дъжд качулка. Разговорите трябваше да са веднага след изборите. Предполагам, че активността през октомври ще бъде по-ниска и ще падне под 2 милиона. Ние сме задавали този въпрос много пъти, най-често срещаният отговор на въпроса защо хората не гласуват е "ами защо да гласуваме, ние за когото и да гласуваме, те или не могат да се разберат за правителство, или ако направят то издържа няколко месеца и се разпада". Хората искат да видят и то още по време на предизборната кампания, не кой с кого няма да прави коалиция, а да видят перспектива за управление. Не го виждат и затова няма как да гласуват", заяви социологът Юлий Павлов.

Социологът подчерта, че политиците най-често говорят на твърдите си ядра и това също допринася за ниската избирателна активност.

Според тримата социолози политическата сцена в България се нуждае от нови лидери и подходи, за да преодолее настоящата криза и да вдъхне надежда у гражданите.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    4 0 Отговор
    След като се освободим от окупаторите ще изградим България отново.
  • 2 провинциалист

    0 0 Отговор
    "Социолози: Политиците не се справят професионално" - а ако цитирам един виц мога да допълня, че също така не са прави.
  • 3 Ивайло

    1 0 Отговор
    Интересно защо партиите - и ппдб, и ИТН, се уплашиха да покажат евентуалния състав на проектоправителствата си. Или се уплашиха, че току виж НС гласуват положително и се наложи да управляват. Кандидати за министри ли нямат или не искат да карат влака и само за срещи, разговори, меморандуми и разни декларации имат сили. И пак ли за същите статисти ще трябва да се гласува?
    Нови имена като че няма , пък и да има, може да са от калибъра на бившия културен Наско.
  • 4 До социолозите:

    4 0 Отговор
    Кои Политици не се справят професионално!
    БорисоФ, Пеевски, КироЛъжеца, или Мраво@да,
    Те Не са политици. Те са индивиди с първично образование !
    Те са във властта за лично облагодетелстване.
    Само за Власт и пари!
  • 5 попара

    3 0 Отговор
    Добър Ви ден! Това сега ли го измислихте? Та политиците не се справят не от днес,а от повече от 30 години. Затова България е все на последните места в класациите.Бедна и изоставена територия.
  • 6 Истината

    3 1 Отговор
    Социологията е наука на истината, а в България е на лъжата. Говорещите глави, наречени социолози от сутрин до вечер са по екраните на тв да заблуждават и объркват хората. 35 години се въртим в кръг, защото сценариите за задържането на властта, парите и контрола на всичко в държавата са изготвени от ДС-КГБ мафията още преди 1989 г. Доказателствата са много и затова сме на дъното. Няма успяла държава, управлявана от тайни служби. СДС беше мечтата на милиони българи преди 35 години да се отървем от комунизма и да изградим модерна, демократична държава с върховенство на закона, разделение на властите и свободен пазар и свобода на словото и печата. 23 г. агент Буда мафиота Борисов е незаменим просташки фактор в политиката, а ГЕРБ е със СДС, т.е .няма СДС. ДПС, начело с агент Сава,Сокола,Алексей и т.н.Ахмед Доган, 30 г. дерибейства над пострадалите от комунизма български мюсюлмани и над бизнеса, на агента на ДС-КГБ Симеон съзадоха нечувана партия на негово име НДСВ с командващ парада агент Румянцев, Бриго Аспарухов, който вкара в политиката през 2001 г. пазача на Живков и Симеон- Борисов и създадоха всички други присъдружни на тях партии , участници в задържане на престъпното грабителско статукво. Сценарият за троянския кон на Кремъл България в ЕС И НАТО беше блестящо изпълнен от агентите на Кремъл и чугунените ретроградни глави с една гънка в мозъка, плачат за СССР и Живков и мразят демокрацията, защото не знаят,че я няма тук. Държавата е разделена и е в пъл

    Коментиран от #7, #8

  • 7 Наивник на средна възраст

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Истината":

    Добър анализ и добър коментар.Всезнаещите социолози да обяснят поради каква причина търсят професионализъм у тези главоноги дето управляват.Обществени науки ли са учили,администрация ли,дипломация ли и т.н.? За какъв професионализъм говорят?По какво се случва от над 30 г. в държавата е видно,че в Симеоново се подготвят кадри за разбойнически цели,за съдебна система въобще и дума не може да става - те магистратите не носят никаква отговорност като такива за произнесените от тях актове и решеня докато са и след като престанат да бъдат такива. Как да се пази горкият закон??? От кого??? Единствено виновни затова сме ние гражданите - тези дето не си пазят,или продават правата си,тези дето не търсят отговорност от тази "избрана" шайка.Темата е дълга и болезнена.не на последно място е и вината на журналистите превърнали се в платени клакиори на управляващи се,забравяйки каква е ролята на журналистиката за истинска демокрация....
  • 8 А защо

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Истината":

    А защо в анализа ти ги няма такива видни изтърсаци и изклесавци на Коминтерна, бекапейската номенклатура и службите като Христо Иванов, Костов,Кристиян ,Таков, Терзиев,Огнян Минчев, Инджев ,Владимир Левчев, Тагарев, Шаламанов, Аню Ангелов,Запрянов....

    Коментиран от #9

  • 9 Демократ

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "А защо":

    Не четеш внимателно. Всичко е ченгеджийско без изключение. Избирателното четене е точно пропагандата за насажсане на омраза към демокрацията. Няма демокрация, защото ченгетата се направиха на демократи и постигнаха кремълската цел- искаме си диктатурата на Живков, защото демокрацията е много лоша. Който може да мисли, разбира истината.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове