Last news in Fakti

10 Март, 2014 08:17 3 733 7

Депутатите спират да си замразяват заплатите

  • депутати-
  • правец-
  • компютри-
  • европейски избори

Преглед на печата

Лаптопът "Правец" на пазара до месец, съобщава "Труд"
Първите 1000 преносими компютъра “Правец 64М” може да стигнат до българския пазар в рамките на около месец. Те ще се продават в собствен магазин на бизнесмена Бойко Вучев в неназован засега столичен мол, както и онлайн на сайта, съобщи пред “Труд” Вучев. Новината за възраждането на популярната в края на миналия век българска марка се появи преди около половин година. Тогава плановете бяха първите лаптопи да бъдат произведени около Нова година. Вучев обясни пред “Труд”, че забавянето се е наложило заради закъсняло финансиране. Засега той гарантира само първите 1000 преносими компютъра, тъй като за толкова е купил части от Тайван, където е бил през декември. Сглобяването и инсталирането на софтуера става в България. По думите на Вучев цената на готовото за ползване изделие ще е под 1000 лева. Под тази граница обаче се продават и доста модели на популярни марки.

Депутатите спират да си замразяват заплатите, разкрива "24 часа"
Тази година депутатите няма да замразяват заплатите си. Това каза за първи път официално шефът на Народното събрание Михаил Миков в интервю за “24 часа”.  От 2010 г. депутатите си замразяваха заплатите на нивото от декември 2009 г. - 2196 лв., като солидарност с народа по време на криза. Тази година решение не бе взето от парламента, въпреки че ГЕРБ внесе предложение за това. “Когато в цялата страна има ръст на заплатите, е ненормално да се замразяват тези на депутатите. Другото е обикновено сиромахомилство и евтин популизъм”, отсече обаче Миков. Така за януари депутатите взеха по 354 лв. отгоре. Към тази сума се прибавят и добавките за стаж, участие в комисии и шефски постове в НС и общото възнаграждение на някои надхвърли 3000 лв. За февруари пък парите им са с 561 лв. отгоре, тъй като вече са излезли нови данни на НСИ за четвъртото тримесечие на 2013 г.

Един осигурен вече издържа повече от един пенсионер, пресмята "Сега"
НОИ извади поредната тъжна статистика, според която един осигурен у нас вече издържа повече от един пенсионер. Данните на осигурителния институт сочат, че работещите са с почти 600 000 повече от представителите на третата възраст. Но пък не малка част от заетите работят временно или на непълно работно време. Това означава, че внасят осигуровки върху суми, много под средния осигурителен доход и не за цяла година. След преизчисляване на броя на осигурените към пълна заетост се оказва, че той драстично намалява, показват цифрите на НОИ, с които "Сега" разполага. Негативната тенденция е от години, като само през 2008 г. условният брой осигурени на пълен работен ден успява леко да надвиши броя на пенсионерите. Тежката демографска ситуация не се е променила и през 2013 г., въпреки отчетените с над 50 000 повече осигурени.

Издигнаха Надежда за водач на евровота, пише "Стандарт"
Гражданско сдружение "Европейска визия за толерантност" (ЕВЕТ) издигна Надежда Нейнски за водач на листата за предстоящите европейски избори. Официално списъкът ще стане ясен на 16 март. Сдружението на Ергин Емин и Моньо Христов подписа обща политическа платформа със "Синьо единство", както и със сдружението "Обединени земеделци и демократи", в което влизат изключени партийци от формацията на Петя Ставрева "Обединени земеделци". "Това обединение е единствената ясна дясна алтернатива на подмяната, категоричен бе лидерът на "Синьо единство" Христо Панчугов. Коалицията ще се бори за гласовете на десните избиратели и ще се опита да създаде трайна консолидация в дясното пространство.

Бареков "обезглави" Кунева във Варна, рапортува "Новинар"
Бареков "обезглави" цялата структура на "България на гражданите" на Меглена Кунева във Варна. Близо 300 нейни членове напуснаха и се присъединиха към "България без цензура". Новината съобщи в неделя Георги Ковачев, бивш член на ръководството на партията на Кунева. Той също става част от партията на Бареков. Отливът продължава, очакваме и още хора да се присъединят към ББЦ, обяви Ковачев на представянето на градското ръководство на ББЦ във Варна. "Напуснахме Кунева заради идеологически различия, неразбирателство с областното ръководство на партията, както и разнопосочни сигнали, които идват от формациите в Реформаторския блок", допълни той. Преди това ББЦ взе цели структури на Кунева в Пловдив и други големи градове на страната. За председател във Варна бе избран доц. Христо Бозов. Присъединиха се не само членове от "България на гражданите", а и от "Атака", ГЕРБ и други, обясни градският лидер. Това са обикновени хора, членували в предишните си формации с надеждата да помогнат за благото на България. Били са разочаровани и в наше лице са видели една истинска демократична структура, обясни доц. Бозов.

Медиите отразяват едностранчиво конфликта в Украйна, смята "Дума"
Българските медии отразяват едностранчиво конфликта в Украйна, сочи наблюдение на Института за модерна политика. Според анализатора Иво Инджов дадени факти се преувеличават за сметка на други. По думите му много малко се говори и пише за опасността протестът или наследството на протеста да бъде задушено от десния спектър от хора, които забраниха, отмениха езиковата автономия на малцинствата в Украйна. Един от основните проблеми в медиите е автоцензурата - тя идва и от натиска на издателите и собствениците на медиите, и на главните редактори, и от външния натиск. Този извод са направили от фондация "Фридрих Науман". За пореден път те ще започнат изследване на медийното съдържание в България, като в предходните две години са правени анализи на различен тип медии - на десет национални вестника през 2012 г. и онлайн медиите през 2013 г. Проектът, кой е започнал преди седмица и ще приключи в началото на юли, ще изследва защо българските редакции мълчат по обществено значими теми.

Законът срещу търговските вериги е готов, констатира "Капитал Daily"
Очакваните промени в Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК), които регулират отношенията между търговци, производители и доставчици, вече са в парламента. Противно на първоначалната заявка, текстовете са внесени не от кабинета, а от група депутати. Имената са основно на представители на БСП, сред които Румен Гечев и Корнелия Нинова, но сред вносителите е и Йордан Цонев от ДПС. Според мотивите към проекта целта е да се осигури равнопоставеност при търговските сделки и да се предотвратят нелоялните практики, като в обхвата му попадат не само отношенията между търговските вериги и техните доставчици, а всеки пазарно силен. Предлаганите законови промени се приемат именно като опит да се намали тлеещото от няколко години напрежение между тях. В основата му са обвинения от малки и средни производители и доставчици за некоректни търговски практики от страна на големи вериги магазини като различни такси или необосновано високи маркетингови разходи. Сегашният вариант на текстовете е по-умерен от първоначалните идеи, но и те могат да променят пазарните отношения в друга крайна посока.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 The Big Boss

    1 1 Отговор
    "Бареков "обезглави" цялата структура на "България на гражданите" на Меглена Кунева във Варна."

    Явно какви хора са в тези структури. На където подухне вятъра веднага се завъртат.
  • 2 Rock Stenley

    0 2 Отговор
    ххммм лаптоп Правец със газова уредба,депутатите със новички заплати ммдааа тази държава отива към непознати висоти
  • 3 Симеон Тасев

    1 0 Отговор
  • 4 Ivo Ivanov

    2 1 Отговор
    Хората няма какво да ядът а тия си увеличават заплатите,а бе тия да ги биеш и да ги потрошиш от бои и да не им казваш за какво ги биеш.
  • 5 Валентин Виденов

    1 0 Отговор
    дано да ги вдигнат тея депутати до ТЕЦ СОФИЯ
  • 6 бай тошо

    0 0 Отговор
    тва бг депутата много нагло бре
  • 7 бай тошо

    0 0 Отговор
    успех на новия правец,и дано не свърши като стария
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове