6 Август, 2024 19:52 31 254 90

Образователна сглобка подготвя фалит на половината български висши училища

  • висше образование-
  • сглобка-
  • фалит-
  • висши училища

Зад благовидния предлог да бъдат увеличени трудовите възнаграждения на работещите учени и преподаватели се реализира завоалиран опит системата да бъде поставена на колене

Образователна сглобка подготвя фалит на половината български висши училища - 1

Мечтата за окончателен погром над българското образование е на път да се сбъдне. Около седемнадесет от общо тридесет и седем държавни висши училища са заложени на дръвника и обречени на неминуем фалит. Зад благовидния предлог да бъдат увеличени трудовите възнаграждения на работещите учени и преподаватели се реализира завоалиран опит системата да бъде поставена на колене и неудобните на властта ректори да бъдат принудени да капитулират пред невъзможни за изпълнение финансови изисквания.

Вчера, с апломб и в присъствието на премиера Главчев публично, в сградата на Министерския съвет беше обявено, че държавата ще изпълни разпоредбите на Закона за висше образование (а нима можеше и да не ги изпълни ?) и ще отпусне 184 млн. лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав, изследователите и експертите в държавните висши училища и научните организации.

На предоставените от средствата за масово осведомяване снимки, освен Министър-председателя на тях се виждат и Зам. министър-председателя и Министър на финансите г-жа Петкова, Министъра на образованието и науката проф. Цоков и трима профсъюзни лидери. Колкото и да се взирате на тези снимки там няма да видите председателя на Съвета на ректорите на висшите училища в Р България, проф. Темелкова, нито пък някои от нейните заместници. Проверихме и се оказа, че те не са били поканени …

Изтекла информация, с която редакцията разполага, показва, че под политическото влияние на един депутат – човекът на ГЕРБ в образованието, безволевият служебен министър Галин Цоков до дни ще публикува за публично обсъждане вариант за промяна на две ключови министерски постановления, които регулират финансирането на университетите. Преди няколко дни, те формално са били представени на предварително обсъждане на Съвета на ректорите, като реакциите от страна на гилдията са били еднозначно негативни.

Според „обяснения“ от чиновник на образователното ведомство механизъм, около половината държавни висши училища е предвидено да бъдат поставени в състояние на системен финансов дефицит и принудени да търсят спасение чрез подписване на „заробващи“ договори с МОН, за да получат т.н. „допълваща субсидия“. По този начин категорично и окончателно ще се ликвидира академичната автономия. В случая, политиката на МОН (доколкото може да се счита, че е автономна) е концентрирана в търсене на механизми чрез които да се манипулират формулите за финансиране (чрез промяна на някакви измислени коефициенти) и по този начин да се оказва постоянен натиск върху работата на ректорите, преподавателите и учените в ущърб на българското образование и наука.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 92 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    95 17 Отговор
    Напрао и училищата да Закрият! По едно копие от Винету на канадски език се раздава и тва е.

    Коментиран от #43

  • 2 Мнооого

    61 6 Отговор
    повече трябва !
  • 3 Правилно и да се стръска чевала

    112 3 Отговор
    То от много дипломирани няма кой да осигури храна наша, българско производство.
    То и гащите са вече само китайски, по техните размери;
    Плодове и зеленчуци наши , родни няма- само внос.
    И сапуна - турски.
    Да не търсим пък и български ядки и т.н.

    Тъй де ! И т.н. до сиренето с вода над уж български стандарт ...
  • 4 Реформа

    139 3 Отговор
    Не количество а качество трябва Сега имаш ли пари ставаш висшист с диплома без знания
  • 5 Тия

    71 7 Отговор
    затриха територията !
  • 6 Предателите глобалисти

    81 7 Отговор
    и калинките им от КС политически квоти, са вписали като антикоституционен текст: че държавата се грижи за българското образование. Оставка на заченатата в чужда държава корпорация ГЕРБ СДС, етникоолигархичната ДПС и двойните граждани в ПП ДБ. Да си взимат цифровото евро, да си ходят по островите. Нелегитимни депутати. Нелегетимен служебен Кабинет. Нелегитимно НС узаконено от нелегитимен КС. Нелегитимни решения на НС по меж. договори, по които българите нямат право на Референдуми.
  • 7 Трябва

    117 5 Отговор
    Повече да закрият ,особенно частните ,напълни се с вишисти магистрати и тем подобни ,90% не помнят какво са учили и не знаят защо са били там ,само и само да не работят ,по добре да се наблегне на професионалните техникуми
  • 8 Хм Хм

    110 4 Отговор
    Има безброй примери как висшисти не могат да напишат едно изречение без грешка. Истината е, че реформата трябва да започне още от началните училища. А ВУЗ-овете трябва да "произвеждат" висшисти, които са необходими на българската икономика, а не да бълват купища адвокати, които после карат такси. Трябва да се привлече едрия бизнес да спонсорира ВУЗ-овете, трябва и държавата да дава повече пари, но с контрол.
    Пък германците са го измислили, можем просто да преписваме.

    Коментиран от #24

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 До правилно

    72 5 Отговор
    не хранете големите вериги. Има пазари в села около София, истинска храна и ниски цени. С идващото цифрово евро директните връзки с производители са от първостепенно значение. Ако сте в добри отношения със съседите си пазарувайте за целия вход. Премахвайте излишните звена, паразитиращи върху всички българи.
  • 11 родител

    79 1 Отговор
    В територията висшистите ще станат повече от университетите ,а те не знаят таблицата за умножение и трудно пишат на български !

    Коментиран от #31

  • 12 стоян георгиев

    80 11 Отговор
    Поне половината ни висши училища трябваше отдавна да ги няма.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 КОЛЕГА СЪЩОТО

    45 2 Отговор

    До коментар #9 от "Неграмотен":

    Е И В ИСПАНИЯ,БЕЗ РАЗЛИКА . ВЪПРОСА Е ДА ЩАВЯТ ПАРИ И ДА ПРОИЗВЕЖДАТ ДЕБИЛИ НЕУКИ.
  • 16 .../..\..

    38 8 Отговор
    „Голямото нулиране“ ще започне с изкуствено предизвикан интернет срив, последван от въвеждането на цифровата сатанинска валута на централната банка
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Бизнесмен

    114 2 Отговор
    Заменям трима висшисти випуск 2023 за един среднист (техникум) випуск 1989, доплащане!
  • 19 И без това от тези визши училища не

    55 8 Отговор
    Излиза почти нищо качествено ,все пак всички български политици и управляващи са възпитаници и излезли от тези учебни заведения ,което е много черна и лоша реклама за тях
  • 20 Перо

    55 7 Отговор
    Чичко Шорош от 35 г. разлага образователната система и произвежда тъпи, но верни “професори” на конвейр, така че едва ли държавата много ще загуби от “научни” кадри, особено от СУ!
  • 21 не е ли късно

    84 1 Отговор
    Десетилетия вече висшите училища отиват до родните места на учениците. Навсякъде филиали, за да даваме хляб на какви ли не псевдо преподаватели, и за да подарим, и на последния тройкаджия, диплома за висше образование. На практика, това образование девалвира. Стига вече.
    Имаме си достатъчно
    безработни, честолюбиви, вечни студенти. Тълпи са.
    Презапасихме се с нищо
    незнаещи, почти неграмотни висшисти.
    Върнете техникумите. "Произведете" добри средни професионалисти, липсват осезателно.
    Само помислете, колко зрелостници имаме, и колко
    ВУЗ - ве, които малко или много се издържат от бюджета.
    Нужно ли е ?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Без име

    60 6 Отговор
    Да ги закрият,напълно измислени ВУЗ,само за да осигуряват заплати на многобройни хабилитирани и бълващи неграмотни хора с "висше" образование!
  • 24 1111

    28 0 Отговор

    До коментар #8 от "Хм Хм":

    Аве, то убаво, ама те не щат да има българска икомомика.
  • 25 Цоко Галинов

    43 1 Отговор
    Цоков не е никакъв учен, случаен човек, псевдопрофесор от Филибето
  • 26 Мда

    53 8 Отговор
    То от 30 години това е целта. Неграмотни деца, живеещи он лайм.
    Вижте Министъра на образованието е
    Сороски рептил.
    Нали знаете, че нашите американски другари казват, кой ще е външен министър и кой на образованието. И даже и жълтопаветната неграмотна сган би трябвало да вижда резултата.
  • 27 Анонимен

    40 7 Отговор
    Браво, много висше образование, малко образовани
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Учител

    60 8 Отговор
    Крайно време е да ги закриват.. не може 5 милионна държава да има 60 вуза!

    Коментиран от #30

  • 30 Килиев

    35 28 Отговор

    До коментар #29 от "Учител":

    Даскале, не са 60 ВУЗ, а са 36. От тия 36 една трета са университети. Не може професор да получава по-малко от даскал в килийно училище.След няколко години и професори няма да има, запомни! Професор трудно се създава!

    Коментиран от #47, #76

  • 31 Ст.Ц. Драскалов

    39 2 Отговор

    До коментар #11 от "родител":

    Таблицата за умножение се учи в училищата, не в университетите.

    Коментиран от #73

  • 32 СКРЪБНА ВЕСТ

    82 2 Отговор
    На времето един от старите академици казваше - ЩЕ НИ НАПРАВЯТ БЕДНИ, НО ПРЕДИ ТОВА ЩЕ НИ НАПРАВЯТ ПРОСТИ. Образованието беше от първите унищожени системи след прехода.

    Коментиран от #35

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Кръчмар

    70 4 Отговор
    В България учените хора търпят унижения и мизерия. Уважават се кръчмари,мутри, чалгаджии, казионни простаци. Така е още от времето на П.Р.Славейков.
  • 35 Анонимен

    22 15 Отговор

    До коментар #32 от "СКРЪБНА ВЕСТ":

    Като бяхме толкова образовани, защо не сме напред, а вървим назад!!?
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 ........

    36 5 Отговор
    Казах ли ви,че това е следващата точка от плана Ран-Ът?Унищожиха основното образование,а сега искат и висшето.Трябва да сте луди да го позволите...

    Коментиран от #51

  • 38 Боби

    27 2 Отговор
    Образованието е само за елита, както в Индия и други развиващи страни, тенденцията е правителството да се опитва да направи България държава от третия свят и се справят
  • 39 123

    12 4 Отговор
    Не забравяйте какво е казал Алън Дълес!

    Коментиран от #62

  • 40 Милко Балев

    29 8 Отговор
    С едната ръка дават , с другата вземат. Уж "повишиха" заплатите, които сега са колкото на една касиерка в супера, а същевременно кроят коварни планове за отнемане на автономият на университетитеа и на финансирането. Дайте тогава да закрием науката, другари! За какво са ни учени хора, трябват ни кръчмари, чалгари, пъдари, комнаньонки, изкопчии, деловодители, милиционери.

    Коментиран от #44, #84

  • 41 Бай Ганьо

    28 3 Отговор
    След закона"Игнатов", идва законът "Цоков", който окончателно ще ликвидира науката и висшето образование
  • 42 6767

    28 9 Отговор
    Закривай! Трябва ВУЗ-те да се съкратят на 50%. Прекалено много нищоправци издържа държавата.

    Коментиран от #45, #52

  • 43 6767

    28 8 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Училищата ги закриха отдавна. По селата няма училища. Извозват учениците в града, за да има достатъчен брой и да не се стига до затваряне и на градски училища. Иван Костов започна със закриването на училища още през 1997- 1998 год.
  • 44 6767

    34 9 Отговор

    До коментар #40 от "Милко Балев":

    Каква автономия на университетите, след като всичките са на държавна издръжка? Автономните университети защо чакат държавата да увеличи заплатите на измислените им професори и доценти? Като са автономни, да се издържат сами!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Учител

    13 5 Отговор

    До коментар #30 от "Килиев":

    36 са само държавните 😉
  • 48 Наблюдател

    31 1 Отговор
    Финансов контрол над университетите е крайно наложителен. Под прикритието на "автономност", някои ректори станаха мултимилионери във феодалните им владения. Пример - Иван Кралов, ректор на ТУ-София, при това и с наказателно решение и наложена глоба от КПКОНПИ.
  • 49 ганю

    21 4 Отговор
    Мафиотската партия герб трябва да се избесят
    както при Ку клус клан едно време по дърветата като пилци
    или на дръвника
    тогава България ще тръгне нагоре
    засега сте назаднали с 85 години кражби мафия и простотия
    нужно е смъртно наказание,алкатрас и ел.стол
  • 50 Наблюдател

    5 6 Отговор
    Нищо конкретно. Поредния опит да се нагнети обстановката. Изложете какво точно ще поиска МОН.
  • 51 Съдията Дред

    22 1 Отговор

    До коментар #37 от "........":

    То трябва да е възстанови качеството на основното образование, че без него какви университети? А ВУЗ наистина са твърде много за нашата страна
  • 52 Филюп

    20 0 Отговор

    До коментар #42 от "6767":

    Имах късмета да пообиколя света.Различни държавни устройства и религии.Та,никой не ги интересува къде и какво си завършил,а на какво ниво се намираш в социалната стълбица.Обществото е разделено на слоеве,касти от векове,и всеки знае къде му е мястото.Тук е хаос.Неграмотник има висше образование.Притежател на Ферари-живее под наем.Доценти,професори и академици?Ами смешно е.Титли се споменават на работното място или в научните издания.Девалвацията в образованието е в чудовищни размери.Защо и е на девойка да завърши политология?Психология?За да се хвали на село,че има вишу.Или кукловад с театрална академия?
  • 53 Безимен

    20 6 Отговор
    Много от професорските титли са връчени за партийна принадлежност, ДС-принадлежност, родствени и любовни връзки. Много от научните трудове са написани срещу заплащане. За каква наука става дума?
  • 54 Ганьо

    15 3 Отговор
    Направо да се връщаме в неандерталската ера там не се учи не се говори само се мучи като крави
  • 55 Йоко

    17 6 Отговор
    На 6,5 милионна България-55 висши училища.Кому трябват.Половината CLOSET.
  • 56 Кирчо

    16 3 Отговор
    Този министър затрива всичко. Да бяха само вузове, ами колко училища затри. Неадекватни решения.....
  • 57 Ламбо

    15 7 Отговор
    И без това ВУЗ - те са повече от студентите .
  • 58 Мими

    20 1 Отговор
    Допустимо ли е учители да не се справят с бъл. език, като бъркат родовете. Как ги купуват тези дипломи и защо няма проверки от инспекторите както едно време
  • 59 Теко

    11 8 Отговор
    Да ги затварят, никаква полза от тях! Единствено, че продават илюзии и губят времето на хората!
  • 60 Теко

    5 7 Отговор
    Да ги затварят, никаква полза от тях! Единствено, че продават илюзии и губят времето на хората!

    Коментиран от #71

  • 61 Чичо Дончо

    15 6 Отговор
    Къде бяха тези професори,като затриваха средните училища.
  • 62 Запознат

    15 5 Отговор

    До коментар #39 от "123":

    Алън Фостър Дълес( Allen Foster Dulles) известен и с името(Allen Welsh Dulles)-заявява на учредяването на ЦРУ 1945 г. , като тези негови думи стават доктрина на Студената война, започната две години по късно-от 1947 г.:

    "Ще свърши войната, всичко някак си ще улегне, ще се утаи и уреди. И ние ще хвърлим всички сили, всичкото си злато, цялата материална сила за измамване и оглупяване на хората! Човешкият мозък, съзнанието са приспособени към промяна. Посявайки в СССР хаос, ние незабелязано ще заменим човешките ценности с фалшиви, в които да вярват. Как? Ние ще намерим наши единомишленици... наши съюзници и помощници в самата Русия. Епизод след епизод ще се разиграва грандиозната по своя мащаб трагедия на гибелта на най-непокорния на Земята народ - руския, на окончателното необратимо угасване на неговото самосъзнание. От литературата и изкуството им ние например постепенно ще изтръгваме тяхната социална същност, ще отчуждим творците, ще им отнемем желанието да се занимават с изобразяване, с изследване на тези процеси, които се извършват в глъбините на народните маси.

    Коментиран от #63, #66, #77

  • 63 Запознат

    11 7 Отговор

    До коментар #62 от "Запознат":

    Литературата, театрите, кината, пресата - всичко ще изобразява и прославя най-низките човешки усещания, чувства и страсти. Ние по всякакъв начин ще поддържаме и издигаме така наречените творци, които ще започнат да насаждат и втълпяват в човешкото съзнание култ към секса, насилието, садизма, предателството - с една дума, всякаква безнравственост. В управлението на държавата ще създадем хаос и безпорядък. Незабелязано, но активно и постоянно ние ще съдействаме за своеволието на чиновниците, рушветчийството, безпринципност и мотаене - всичко, което води до онова, което им скимне да правят. Бюрократизмът и недобросъвестната работа ще бъдат въздигнати до добродетел...честност порядъчността и почтеността ще се осмиват и ще станат никому ненужни, ще се превърнат в отживелици от миналото... Простащина и наглостта, лъжата и измамата, пиянството и наркоманията, животинският страх един от друг, и нахалството, безсрамието, предателството, национализмът и враждебността между народите и най-вече враждебността и омразата към руския народ - всичко това ние ловко и незабелязано ще култивираме и всичко това ще разцъфне с кичести цветове. Сега малцина, много малко хора ще се досещат или даже ще разбират какво става... Но такива хора ние ще поставим в безпомощно положение, ще ги превърнем в посмешище, ще намерим начин да ги оклеветим и да ги обявим за измет на обществото.

    Коментиран от #64

  • 64 Дълес:

    18 5 Отговор

    До коментар #63 от "Запознат":

    Главният ни залог ще бъде на младежта, ще започнем да я разлагаме, развращаваме, да я лишаваме от чест.

    От младежите ще направим циници, вулгарни хора, простаци, космополити.

    Ето така ние ще направим.

    Всичко това ще извършим под девиза:

    ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И ГРАЖДАНСКИТЕ МУ СВОБОДИ".

    Коментиран от #67

  • 65 Потърпевш

    17 1 Отговор
    ИЗМИСЛЕНИ "ШКОЛА" Раздават дипломи за БАКАЛАВРИ за пари и...нищо срещу тях: Юристи, Екскурзоводи, ????Програмисти(които не могат да четат и да напишат грамотно CV"). Повече от тях са в ПАРЛАМЕНТА.
  • 66 фейк

    8 14 Отговор

    До коментар #62 от "Запознат":

    Това не е вярно. Въпросният човек не е казвал такова нещо. Това е руска пропаганда, преди бе съветска. И това ли ще изтрият?

    Коментиран от #69

  • 67 Анализатор

    17 6 Отговор

    До коментар #64 от "Дълес:":

    След разпадането на сиц.системата в Източна Европа след 1989 г. САЩ спуска нова информационна желязна завеса и започва Втората студена война, като "модерира" по свой опит и подобие създаващите се нови политически елити на "младите демокрации" в Източна Европа и ги направи добра играчка в техни ръце за провеждане политиката на САЩ в Европа"Разединяване Европа на две, за "Слаб ЕС"и не позволи сътрудничество между ЕС и Русия", младите демокрации от източна Европа нищо да не знаят за постиженията на западноевропейците и тяхната реална демокрация.

    През 1992 г. Държавният секретар на САЩ Джеймс Бейкър почти повтори думите на Алън Фостър Дълес и заяви пред техния конгрес:
    “Ние изразходвахме над 30 хиляди милиарда долара, за да победим в студената война срещу СССР и неговите сателити, за да предизвикаме материален и духовен срив”.

    Коментиран от #68

  • 68 Тамбуев

    20 6 Отговор

    До коментар #67 от "Анализатор":

    Планът Ран Ът" прави България и българите още по-бедни, отрича правото да се образоват и лекуват равнопоставено в обществото, отрича възможността за равен шанс на всеки гражданин в бизнеса и обществените процеси с помощта на държавата, както е в другата Европа и води българското общество към недоразвития американски модел на демокрация, намиращ се в "юношеска възраст" спрямо "зрялата възраст" на демократичния модел на западноеворпейските развити страни и демокрации от континентална Европа.

    Освен това "планът Ран Ът" развърза ръцете на новосъздалата се политическа класа в България след 1989 г. моделирана от САЩ, с най-мафиотски методи да заграби държавната собственост и да се изроди в нова и престъпна олигархия, с цената на живота на няколко милиона българи.
  • 69 Направих си труда да проверя:

    15 5 Отговор

    До коментар #66 от "фейк":

    В интернет е пълно с достоверна информация по плана РАН ЪТ и коварния замисъл на Алън Дълес за разбиване на образованието, културата и икономиката ни - достатъчно е да се въведе ключов дума. За най-големите неверници ю-тюб изобилства с клипове.

    Коментиран от #74

  • 70 Киро

    14 2 Отговор
    Аз предлагам да закрием всички висши училища и си внасяме вишисти отвън. Защо ни е министър на образованието и целия му безхаберен антураж. Университетите да станат хотели, или от ония с червените фенери, барове, дискотеки с една дума да се "пичели" както каза един наш футболен мъдрец. То на гоите им стига да се подписват и горе долу да четат и най-вече да слугуват на новите ни братя и много да не мислят. Пък каквото е по кадърно и можещо да отива направо на вън да служи на господарите ни. Амин.
  • 71 Дочоолу

    17 2 Отговор

    До коментар #60 от "Теко":

    А защо не искате да закрият служби, агенции, бюра, управления,отдели, комисии, тделения, инспекторати, министерства, общински и държавни фирми, чалготеки, игрални зали, бардаци, клубове центрове, фондации, институти, управленски звена?
  • 72 Пиер

    16 3 Отговор
    Поредния пирон в ковчега на образованието. Виждам едни напълно неадекватни и некадърни хора да ръководят едно от Основните министерства в България. Погледнете в миналото ни отпреди 85 години - кои са били министри на просвещението у нас??. Вижте кои са след сакралната 1944г. От там нататък си правете изводите и мислете!!!!. Вече над 80 години.... Сега е върхът и краят.....

    Коментиран от #75

  • 73 Ам чи

    10 4 Отговор

    До коментар #31 от "Ст.Ц. Драскалов":

    они висшистите как са станали всшисте кат не знаят арикметиката А!?!?
  • 74 Истина

    8 1 Отговор

    До коментар #69 от "Направих си труда да проверя:":

    Интернет не е меродавен. Там има всичко, пий вода от извора!

    Коментиран от #81

  • 75 Редници на Партията

    10 1 Отговор

    До коментар #72 от "Пиер":

    Така е. От 80 години едни и същи са на власт.
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Студенков

    6 0 Отговор

    До коментар #62 от "Запознат":

    Кой спечели Студената война, че нещо не се сещам?
  • 78 Професор

    7 1 Отговор
    На днешна 6 милионна България и 15 ВУЗ-а са много, камо ли днешните около 50. 6767
  • 79 Баклавабей

    6 2 Отговор
    Не повече от 10 трябва да са ,в Чирпан и в Каспичан ?А пък в Бургас се пръкнала унивирситетска болница ,ама то няма МУ там ,на бадата на ХТУ Асен Златаров било ,ето затона нява здранеопазване ,защото се люпят измислени ВУЗ ,дипломират се чедата ни и заминават като ,,болногледачи" по на запад .МУ в България са 5 София,Пловдив,Варна ,Плевен и Ст.Загора всичко останало е ,,ФЕИК"

    Коментиран от #80

  • 80 Баклавабей

    4 0 Отговор

    До коментар #79 от "Баклавабей":

    Пропуснах и в Русе май имало ,,унивиситетска болниСа"
  • 81 Георги Тамбуев:

    5 4 Отговор

    До коментар #74 от "Истина":

    „Труд“ от 9 декември 2000 г. публикува коментара на Георги Тамбуев за програмата Ран-Ът, в съгласие с която започва българският Мирен преход към гробищата:“Чета я и косите ми настръхват. Все едно чета Откровението на Йоан или предсказанията на Ностарадамус за Апокалипсиса… Очаква се невиждан глад. Българинът все по-трудно ще се изхранва. На пазара ще се появят всякакви ментета. Най-уязвимата част от населението – децата и възрастните ще получават тежки хипотрофични увреждания от системното недояждане. Непрекъснато ще се увеличава дистанцията между цените на стоките и заплатите… покупателната способност на населението неспирно ще спада и ще стигнем нивото, нужно само за биологично оцеляване. Ще се появи безработица. Предвижда се нивото й да достигне около един милион. Най-квалифицираните млади българи ще напуснат страната. Ще възкръснат отдавна погребани болести… Всички тези „благини“ могат да породят силни обществени сътресения. Затова трябва да се въвеждат постепенно, като се държи непрекъснато сметка за прага на издръжливостта на народа. Мизерия, глад, болести, нищета – това прокобва поверителната част от плана Ран – Ът. Да работиш за осъществяването на този план, значи да станеш палач на собствения си народ. Признавам, че ако ме блъснеше кола, нямаше да ме разтърси така, както ужасяващата картина на Прехода. Американските специалисти и българските експерти ни казват в очите какво ни чака.“
  • 82 Тамбуев

    7 4 Отговор
    Намаляване на българите до 5 млн. На 117-а страница от поверителната част на програмата се казва, че българската икономика, в условията на пазарен принцип е предназначена да изхранва 5 милиона души.

    Генезисът на злото или заговорътсрещу България

    „През този период не може да се мисли за запазване на досегашното жизнено равнище. – пише в явната част на доклада. – То неминуемо ще спада, каквито и мерки да се вземат.“

    Последователно бяха ликвидирани селското стопанство, промишлеността, транспорта (речен, морски и въздушен), военно-промишления комплекс, телекомуникациите и атомната ни енергетика.
  • 83 Резултатите:

    6 4 Отговор
    От 1990 г. та до днес, жертвите на плана “Ран-Ът” се изчисляват на малко повече от един милион души. Тези хора или са измрели, или са се изселили от държавата български граждани.

    Резултатите се наричат винетки, здравни осигуровки, въвеждането на различни и нови видове данъци и такси, непрекъснатото покачване на цените на най-важните консумативи – ток, вода, и отопление.

    Излиза, че на българския управленски елит му се плаща за прилагането на една геноцидна схема за изтребление на населението на държавата по икономически път.
  • 84 За селскостопанска работа,

    4 2 Отговор

    До коментар #40 от "Милко Балев":

    общ работник в строителството, в чистотата, за работа с кирка и лопата, за овчари, говедари, свинари не е нужно основно, средно или висше образование. Трябва да е задължително до ниво 4-ти клас - да чете и пише свободно и да извършва 4-рите аритметични операции. Задължително начално образование, а който иска повече - никой не му пречи. Вярно, тези с небългарския майчин език повечето ще отпаднат, но няма да пречат на останалите да учат. А сега - задължително обучение до 16г. възраст. Та те на 11г. раждат и държавата им плаща за това. Ще се реши и кризата за учители.
  • 85 Сега гледат само

    5 0 Отговор
    диплома да вземат, друго не им трябва. Преди 20 и повече години имаше смисъл да се учи, във всеки ВУЗ се влизаше с конкурсен изпит по математика, БЕЛ, природни науки и политически. Местата за студенти бяха няколко пъти по-малко, имаше квоти за малцинствата и децата на АБПФК. Не можеше да кандидатстваш в чужбина и в някои специалности се явяваха по 10-20 кандидат-студенти за място. Сега ВУЗ-овете ги събират със свещ по средните училища и им свалят звезди с приказки - каква хубава дискотека(чалготека) имало в града, как ще получат електронна заверка на семестъра дори да не идват на занятия...
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 То като

    4 3 Отговор
    Цяло всичко ни е фалит!!! И не заради Путин,а заради ЕВРО...ЕДА-ЛИТЕ И НАЩЕ ПРОДАЖНИ ШИШИТА,АРЕ СТИГА СМЕ СИ ЗАТВАРЯЛИ ОЧИТЕ И ДА ОБВИНЯВАМЕ РУСНАЦИТЕ ,СЛЕД КАТО ЗАПАДА НИ ДЪРПА КОНЦИТЕ ОТ 30 ГОДИНИ!!!
  • 88 Георги

    3 0 Отговор
    Откакто на Университета му викат софийския потеглихме надолу.
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове