Last news in Fakti

10 Март, 2014 12:43 1 344 2

Орешарски пред медиите: Бизнесът поиска 3600 работни места повече (обновена)

  • среща-
  • медии-
  • "открито управление"-
  • пламен орешарски-
  • сергей станишев

5000 безработни ще охраняват малки населени места в опит да се овладее битовата престъпност

Орешарски пред медиите: Бизнесът поиска 3600 работни места повече (обновена) - 1
Снимка: БТА

През първите два месеца на годината фирмите са заявили над 3600 работни места повече в сравнение със същия период на 2013 г., заяви премиерът Пламен Орешарски в началото на срещата „Открито управление" в зала 3 на НДК, в която участват собственици на медии, главни редактори и представители на повече от 200 национални и регионални средства за масово осведомяване. На форума също така присъстват и лидерите на БСП и ДПС Сергей Станишев и Лютви Местан.

“Организирах тази среща като стъпка в утвърждаването на открития стил на управление, който се опитваме да водим”, декларира Пламен Орешарски при откриването на събитието. Той припомни, че от началото на мандата периодично се отчита за свършеното от кабинета.

Министър-председателят припомни, че в средата на миналата година е заварил резултати от еднолично управление , което определи като „политически волунтаризъм".  Правителството е наследило икономика в депресия, тенденция към все по-голяма задлъжнялост, особено в сектора на енергетика, и нарастващ брой домакинства, които са били обезверени, притиснати от бедност и социално отчаяние.

"За пример, ако през 2009 г. при старта на предходното управление, отчитайки едногодишно закъснение, имаше 81 000 новородени бебета, рекорд за предишните 20 години, то миналата година раждаемостта слезе на 59 000 бебета, тъжен рекорд за последните 50 години", разкри Орешарски.

Според него освен социално-икономическата тежест, в момента най-остър проблем е и дефицитът на спазването на закона, на единните правила за всички и конкуренцията в икономиката.

"Най-острият дефицит на общественото и социално-икономическото ни развитие е безспорно в спазването на върховенството на закона. Единните правила за всички, ефективната конкуренция в икономиката, адекватната защита на потребителите и много други обществени и социални дефицити са само част от проявленията на недостатъците при прилагането на върховенството на закона", коментира Орешарски.

По отношение на насърчаването на инвестиционната активност и на предприемачеството той заяви, че позитивното развитие на икономиката от края на миналата година започва да дава първи обнадеждаващи резултатипо отношение на безработицата и заетостта. За първите два месеца са заявени от работодателите с 3600 повече работни места спрямо същия период на миналата година.

По думите на Орешарски управляващите продължават да държат на мерките по временната заетост, като търсят "по-полезни форми". Като една от тези форми примиерът открои програмата, по която се предвижда около 5000 безработни да бъдат заети като охранители в по-малките населени места, за да подпомогнат борбата с битовата престъпност.

Орешарски подчерта, че управляващите се ръководят от разбирането, че без да се възстанови икономическото развитие, не може да се решат каквито и да е други социални въпроси, затова усилията за по-приветлива бизнес и инвестиционна среда ще продължат с неотслабващо темпо.

Необходимо е заздравяване на политическата и парламентарна система с най-простото обяснение, че модерната демокрация е партийно-парламентарна, каза Орешаркски. С уговорката, че няма какво повече да добави той цитира сентенцията на Чърчил, че "демокрацията е лоша система, но няма по-добра".

Премиерът отчете за пореден път ускореното възстановяване на ДДС към фирмите, развитието по проекта „Южен поток", изграждането на междусистемните газови връзки, развитието по проекта за седми блок на АЕЦ Козлодуй, както и създаването на публичната инвестиционна програма от 500 млн. лева. Орешарски подчерта, че 36% от парите са отишли към общини, управлявани от ГЕРБ, 24 % - от БСП, 17 % - от ДПС, 33% - към всички останали, отговаряйки по този начин на предишни атаки, че бившите управляващи са били ощетени.

Премиерът напомни, че настоящите управляващи са ускорили усвояването на европейските средства. По думите му неговият кабинет е заварил разплатените средства на ниво от 37 процента, а в края на февруари тази година те са вече 58 на сто. Освен това страната ни е пред финализиране на споразумението с ЕК по отношение на оперативните програми за периода до 2020 г., което според министър-председателя ще гарантира по-добра усвояемост на парите и по-добро постигане на заложените цели.

Великденските бонуси за пенсионерите са принципна позиция на БСП – ще настояваме да ги има, особено за тези, които са на прага на бедността, заяви в отговор на журналистически въпрос по време на Националната среща с медиите лидерът на БСП Сергей Станишев. Надбавките за пенсионерите може да се превърнат в системна политика, загатна той, като припомни, че е имало и коледни надбавки за пенсионерите.

Не е нормално за 3,5 години да бъдат отнети основни права на гражданите в България като ликвидиране и отнемане на швейцарското право – за майките, пенсионерите и хората с увреждания, коментира Станишев. Той обеща да се направи всичко възможно за тези хора, колкото и сегашното състояние на икономиката да не позволява видимо увеличение на пенсиите и помощите.

Правителството ще се консултира по този въпрос – това е част от възстановяването на справедливостта, подчерта Станишев. Намаляването на цената на тока има значение за стотици хиляди българи, които всеки месец мислят как ще си платят сметките, както и за българския бизнес. От значение и нощната тарифа – това е част от социалната ангажираност на кабинета, добави той.

Лидерът на ДПС Лютви Местан  заяви, че следващата година надбавките няма да се раздават преди избори, така че не могат да бъдат смятани за предизборен ход.

Той обеща и по-големи плащания за земеделските производители. При договарянето на предишния период е допусната фундаментална грешка, според която само 6% от земеделските производители получават по-голямата част от директните плащания, коментира Местан. Затова още от тази година малките производители ще получават по-големи плащания.

"Още от тази година ще прилагаме така нареченото преразпределително плащане, чрез което всички малки и средни стопанства, обработващи площ до 300 декара,  ще получават вместо 30 по 45 лева плащане на декар", заяви лидерът на ДПС. По думите му, това няма да ощети едрите производители, които ще продължат да получават по 30 лева на декар.

Според лидера на ДПС именно сегментът на малките, "рискови" производители, които обработват до хектар-два, ще получават константна субсидия от 1250 евро без задълженията да изпълняват зелените ангажименти. "1250 евро необвързани дори с конкретно производство. Това е най-радикалната промяна, за която земеделският производител е можел да мечтае през последните 7 години реално членство на България в Европейския съюз", заяви лидерът на ДПС.

И двете партии заявиха подкрепата си към кабинета "Орешарски" за цял мандат. 

Станишев и Местан обещаха на ръководителите и представителите на медиите, че ще внесат техните предложения в парламента. "По отношение на Закона за медиите, очакваме от вас, главните редактори, предложения какво трябва да се промени в действащото законодателство по отношение на медиите. Един месец, две седмици, и ние сме готови да внесем този законопроект в Народното събрание. Единственото условие е да отговаря на европейските регламенти, за да не ни постави под мониторинг", каза лидерът на БСП Сергей Станишев.

Лидерът на ДПС Лютви Местан заяви: “С г-н Станишев ще бъдем парламентарните медиатори, вашата воля ще бъде поставена в дневния ред на парламента. Ще бъдем формалните вносители на ваш законопроект, почитаемите главни редактори сте най-компетентните, знаете как трябва да се разсече този гордиев възел между медиен бизнес и политика. Ние няма да редактираме вашата законодателна инициатива. Това е новината”, увери той.

Ако основният критерий за медийната свобода е критичността на медиите спрямо едно правителство, най-критикуваното правителство в 24-годишната история на демократична България е кабинетът Орешарски, категоричен бе Местан. Той обаче добави, че не би могло да се намери нито един работещ в медиите, който да каже, че е бил обект на натиск от страна на правителството, затова според него България не заслужава своето едва стотно място по медийна свобода. Вероятно има други критерии, например зависимостта на съвестта на журналиста от собственика, който често пъти не е ясен, заяви лидерът на ДПС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Веселин Кръстев

    0 0 Отговор
    Ураааааааааааааааа
  • 2 Rock Stenley

    0 0 Отговор
    това жалко човече орешарски със сигурност има заявени билети за хора които се махат от БГ но за нови работещи е голям смях комуняги
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове