8 Август, 2024 08:04 1 594 38

България е на първо място по загинали в катастрофи в ЕС

  • загинали-
  • катастрофи-
  • ес-
  • кат-
  • пътна полиция

Има два вида нарушения - несъзнателни и съзнателни

България е на първо място по загинали в катастрофи в ЕС - 1
Снимка: БГНЕС

От началото на годината 14 човека са починали при пътни произшествия на територията на бургаска област. Данните са от пътната полиция в морския град.

Само за два дни на магистрала „Тракия“ две жени загинаха, при два отделни случая. В същото време България оглави класацията за най-много пътнотранспортни произшествия в ЕС през 2023 година. Според германския портал „Тe online” страната ни е лидер с 83 жертви на милион жители.

„Има два вида нарушения - несъзнателни и съзнателни. Несъзнателните нарушения се случват поради неопитност на водача, здравословни проблеми и разсеяност, а съзнателните включват несъобразена скорост, неспазване на дистанция и употребата на алкохол и наркотични вещества", каза Пламен Николов, началник на пътна полиция към областна дирекция Бургас.

По думите му от началото на летния сезон се извършва ежедневен линеен контрол и контрол на скоростта. „ПТП на АМ „Тракия” са 11 на брой с 14 пострадали, за разлика от миналата година – 8 инцидента, 13 пострадали”, отбеляза той.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ха де

    36 1 Отговор
    Средата е такава, безнаказаност и липса на контрол, липса на пътища, знаци и маркировка, безотговорно население, автопарк от моргата ...
  • 2 Не чух

    23 1 Отговор
    Никой да говори за качеството на настилката. Според мен тя е от решаващо значение за шофирането. Безумните скоростти изобщо не ги коментирам. Виждал съм товарни бусове ка взимат завои със свирене на гуми. Това няма как да бъде променено.

    Коментиран от #17, #24

  • 3 дон Вито

    6 8 Отговор
    Глупаци.
    Не е важно кой бил на първо, второ или последно място по нещо.
    А важното е какво е отклонението от средното или разликата с този пред теб.
    То все някой ще е пръв или последен..
    Капиш??
  • 4 Простотия тежка категория

    15 1 Отговор
    Жалко, че не е включено като олимпийска дисциплина.
  • 5 Даже Киро тъпото се записа

    14 2 Отговор
    Има една бройка
    А колко ли крие
  • 6 Михаил

    29 0 Отговор
    Увеличиха се санкциите на водачите на МПС. Народа плаща за „Триноги“ 150000 евро броя и лаборатории за наркотици 50000 евро броя, а нарушенията и жертвите се увеличават. Защо ? Защото организацията на МВР е стара, от 60-те години на миналия век и нищо не се е променило оттогава. Липсва НЕПРЕКЪСНАТ контрол на ЗДП ,който не е толкова лош. Наложете принципа на НЕИЗБЕЖНОСТТА на наложените административни наказания.Махнете от отговорни постове , всички пенсионирани „милиционери“ ,които гледат да вземат месечната си заплата без да правят нищо. Изкарайте полицаите от храстите и РПУ-тата. Накарайте ги да предотвратяват ПТП-тата , а не да хващат "нарушителите" при свършен факт. Накарайте полицаите да покриват физически, психически и образователни нормативи, че като ги гледаме , "полицай" изобщо не звучи гордо. Премахнете мутренската организация в МВР и свързаноста на всички нива в МВР и Прокуратурата с криминалния контингент. Накарайте МВР да бъде в помощ на Народа а не регистратор на ПТП.

    Коментиран от #10

  • 7 АГАТа Кристи

    6 2 Отговор
    Не полицай зад храстите, А КАМЕРИ ОТЧИТАЩИ СРЕДНАТА СКОРОСТ !!!
  • 8 БГ бг

    10 1 Отговор
    Страната на бавноразвиващите
  • 9 дядото

    4 0 Отговор
    анализатори много но липсват задълбочени анализи на причините,само цифри и празно говорене
  • 10 провинциалист

    16 1 Отговор

    До коментар #6 от "Михаил":

    Няма как да стане. Народът ще види, че полицаите могат да работят за него и след това ще поиска същото и от политиците, а това те няма да го допуснат никога.

    Коментиран от #13

  • 11 Михалчо

    8 2 Отговор
    С две думи трябва да премахнем комунягите от там! 99.9% са потомствени търтей бездарни за НИЩО! Нали са "герои" за 3 ракии без птп ти крадат колата "законно" и в затвора!!! "Големци" въш.ари!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Един разсмян

    8 1 Отговор

    До коментар #10 от "провинциалист":

    "полицаите могат да работят"?????? А и "за народа"??? Разсмя ме! Браво! А и на милиционерите не.гра.мотни викаш "полицаи"???
  • 14 Демократ

    19 2 Отговор
    Веднага ми изтрихте коментара, защото написах истината. Защо сме на първо място по всичко най-,лошо в ЕС? Защото от 27 държави само ние не сме в този съюз,за да се подобри живота на хората и държавното устройство. Управлява ДС-КГБ-БКП мафията,която държи парите,властта и контрола над всичко и няма нито едни честни избори за 35 години.

    Коментиран от #21, #23

  • 15 6Х6

    15 1 Отговор
    И само колелета да караме, пак ще има жертви, защото повечето водачи не спазват основните правила за движение!
  • 16 Бългериан Майнд

    7 0 Отговор
    Ами все за нещо сме първи, за жалокт това не е показател за много високо IQ.
  • 17 Прав си

    18 4 Отговор

    До коментар #2 от "Не чух":

    Гледам ги как минават на червено, от настилката ще да е.
  • 18 Анонимен

    14 0 Отговор
    Тези полицаи с новите ВMW - та не могат ли да кръстосват по магистралата ? Все пак ще е нещо. Народът като отвързан, резултатите трагични!
  • 19 Иво

    7 1 Отговор
    Да ама като пътна инфраструктура няма табели няма маркировка нищо няма кво искате не знам
  • 20 оня с коня

    8 0 Отговор
    Има една подробност при тая лоша Класация:само Бълг. Граждани ли се отбелязват като загинали при ПТП,или влиза всичко що е умряла в БГ? Ако е второто което е по-вероятно,то причините са следните:Всеизвестно е че сме Най-бедната страна в ЕС,което съответно определя и Ниските ГЛОБИ и Такси.Освен това се водим и най- корумпираните,което предполага и неспазването на законите.Аз съм от Североизтока и като пътувам до морето или до Сф виждам как карат Румънците като стъпят на наша Земя,за Тракия предполагам че е същото с Турците.И това е ТОЧНО по изредените от мен причини,затова и не съм съгласен с тая класация.
  • 21 Яяяяяя

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Демократ":

    А ДПС се грижи за разцвета на държавата

    Коментиран от #33

  • 22 Асен

    3 0 Отговор
    Всичко се дължи на 33годишните подобрения в софтуера управляващ задкормилното устройство ! Неизбежни са резултатите. Може и по зле !
  • 23 Анри III ( владетел на облак )

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Демократ":

    Алооу, какво си направил за общността в която живееш, за да имаш претенции за нещо ? И това което имаш ти е много !

    Коментиран от #32

  • 24 коментар

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Не чух":

    Там където се правят или не се правят ремонти и настилката е некачествена хората са сложили знаци за ограничение на скоростта, ама никой не ги спазва и резултатите са на лице. Българина няма култура на шофиране.Яхнал мощната кола и се мисли за бог на пътя.Като толкова бързаш ходи се трепи ама не отнемай невинен живот.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 оня с коня

    4 0 Отговор
    Не мога да се сдържа и да не опиша пример от мин. година за "румънско каране":Пътувам към русе по "отсечкатана смъртта" Бяла-Рс.Пътят е като Огледало,Маркиран изрядно,на места 3-лентов,БМВ-то ми "лети".Изведнъж в Огледалото виждам Румънско Х-6 което ме задмина без да му мигне окото!Е как стават тия работи?Ами ето как:На трилентов участък съм в Лентата си с Непрекъсната линия почти в Колона.Х-6 обаче навлиза в НАСРЕЩНИТЕ 2 ленти принуждавайки движещите се там да преустроят в дясната си лента поради опасност от челен сблъсък!Пришпорих колата кактоси знам,успях да го настигна но НЕ и да го размина ,щото той продължи с Изцепките си а аз се отказах щото "не мога да правя такива неща" както навремето пееше Куркински.Все пак да уточним:НЕ всички румънци са такива!

    Коментиран от #28

  • 27 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 1 Отговор
    "Рибата се вмирисва откъм главата!"
    🤔/но я чистят откъм опашката/🤔
    Там е проблемът ❗
    Глобяват все водачите на МПС,
    а че КрАТунковците дремКАТ властитутките нехаят ❗
    Когато видиш на път с ШЕСТ ЛЕНТИ, без пешеходни пътеки , без светофари, без кръстовища ЗНАК 50км/ч🤔🤔
    Когато видиш светофар разрешаващ движение САМО НАПРАВО И НАДЯСНО, а под него закачен знак РАЗРЕШЕН ОБРАТЕН ЗАВОЙ🤔🤔
    Когато се движиш по МАГИСТРАЛА и видиш знак 70км/ч ( заради неравности по пътя) -

    започваш неволно да приемаш знаците за украса около пътя❗
  • 28 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 2 Отговор

    До коментар #26 от "оня с коня":

    И пак в КрАТунковците е проблема❗
    Този автопилот ще се прибере в Румъния без проблем, ама няма да кара така в Гърция ❗ Сещаш се защо❗
  • 29 ....

    6 0 Отговор
    ...И на първо място по полицаи на глава от населението!И една от малкото държави,които имат отделно пътна полиция.
  • 30 Джизъса

    5 0 Отговор
    В България е висша ценност да влезеш в завоя с дрифт, да караш със 100 над позволеното или просто да пристиснеш/избибкаш този отпред..Това е комплекс (иначе казано, народопсихология) дълбоко набит в главичката на обикновения българин.
    На българина много му се иска да е тарикат ! Не иска да работи "за жълти стотинки", вие "знаете ли кой е " ? Обича да мачка, защото вярва, че ако не мачка той, той ще бъде мачканият ! Ще те притиска, ще ти свири, ще ти светка и накрая ще те засече, понеже не си му направил по-бързо място ! И ще направи всичко това, не защото бърза, а защото може !
    Днешният българин е едно смачкано, озлобено, жалко човече ! Това не може да се промени с глоби или наказания, за съжаление..

    Коментиран от #34

  • 31 Нона

    2 0 Отговор
    Не, не съм съгласна!
    България е на първо място и по:
    Пожари
    Продажни и Корумпирани политици и
    Д@били!
  • 32 Демократ

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Анри III ( владетел на облак )":

    Нищо не разбрах от безсмилените ти приказки. Първо мисли,ако можеш, и после се изказвай.
  • 33 Демократ

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Яяяяяя":

    Безсмислено заяждане.
  • 34 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 1 Отговор

    До коментар #30 от "Джизъса":

    Добър коментар, но все пак наистина в България карат хората да работят за ЗАПЛАТА , която в бели държави е БАКШИШ към сметка в ресторант❗
    Тъпо е когато НЕЗНАЙКОВЦИ искат да учат другите лал се кара -
    В смисъл , че 90% от бързаците дори не знаят , че в населено място на многолентов път НЕ си длъжен да караш в най-дясната лента ,
    А В УДОБНА ЗА ТЕБ ❗ Ако след сто-двеста метра ще правиш ляв или обратен завой не е нужно да шариш през две или дори три ленти ❗
  • 35 странно

    0 0 Отговор
    че кога сме били на второ?
  • 36 ох горките бедни душици

    2 0 Отговор
    много ревът тука ганьовците че кат и политиците били виновни за катастрофите но уви виновни са само идиотите които ги предизвикват!!! нито маркировка нито знаци нито политик или катаджия може да предотврати олигофрен изпреварващ колона в насрещното … докато не го проумеете все ще се чудите защо
  • 37 Е какво очаквате

    0 0 Отговор
    Имаме най добра инфраструктура ,най добро пътно покритие,маркировката ни се вижда от луната ! После имаме и друсани като Земенски на летящи чинии!
  • 38 Емо

    0 0 Отговор
    Това е заради фаровете, които заслепяват и през деня, и създават илюзия, че автомобилът е далеч. Човек отвиква да гледа автомобила, защото инстинктвино се втренчва във фаровете, те го заслепяват и не може да види добре, не може да прецени дистанцията и скоростта.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове