12 Август, 2024 04:22 960 1

Нови пожари възникнаха на различни места в страната

  • пожари-
  • гасене-
  • огън

Огън бушува до българо-македонската граница

Нови пожари възникнаха на различни места в страната - 1
Снимка: БНТ

Нови пожари възникнаха на различни места в страната и вчера. Пожар гори и в близост до границата на България със Северна Македония, предаде БТА.

Служители на Държавните горски стопанства в Благоевград и Симитли, както и на пожарната служба в Благоевград отпътуваха към границата със Северна Македония по сигнал за възобновен пожар, съобщиха от Югозападно държавно предприятие (ЮЗДП). Пожарът в западната ни съседка е в района на Пехчево, където преди дни огнената стихия беше локализирана. Пожарът не е навлязъл на българска територия, добавиха от държавното предприятие. От Община Симитли и от Държавно горско стопанство - Симитли предупредиха жителите и земеделските стопани да следят ситуацията с повишено внимание и да имат предвид, че е възможно задимяване в тъмната част на денонощието.

На този етап няма опасност пожарът, който бушува в района на Пехчево в Република Северна Македония, да навлезе на наша територия, каза за БТА директорът на Държавно горско стопанство-Благоевград инж. Калин Зашев. Според предвижданията на служителите при вятъра на място няма опасност огънят да навлезе в България. По думите на Зашев фронтът на пожара е около два-три километра, като от страна на Северна Македония се вижда, че има и хеликоптер, който гаси. На границата остават да дежурят служители на горското стопанство в Симитли. От Областна администрация-Благоевград съобщиха, че от утре превантивно започват да се правят широки просеки с верижен булдозер, а екипи на пожарната и на Югозападно държавно предприятие ще наблюдават постоянно как се развива пожарът.

Пожар гори в пресечена местност в Стара планина над крайния квартал на Вършец „Изток“, съобщи за БТА Ивайло Цветанов – зам.-директор на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Монтана. Огънят е спрян откъм квартал „Изток“ и няма опасност за къщи и инфраструктура. Горят предимно храсти и сухи треви в планината, но местността е труднодостъпна за противопожарните автомобили и дори за булдозери и заради това се гаси само на ръка. В борбата с огъня участват четири екипа на регионалната дирекция на пожарната от област Монтана и горски служители от държавното лесничейство в Берковица. Гасенето се затруднява от високите температури в района, които в следобедните часове са били около 35 градуса.

Постъпил е сигнал и за пожар в пловдивския квартал "Столипиново", съобщиха за БТА от пресцентъра на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН)- Пловдив. Според последната информация в близост до реката в квартала са се запалили отпадъци, най-вероятно автомобилни гуми. Заради пламъците се е образувал черен дим, който се е виждал от много части на града. Сигналът за пожара е подаден около 17:00 часа днес.

Пожар горя в къща във вилна зона "Касева чешма" в Русе, съобщи за БТА говорителят на Областната дирекция на МВР в крайдунавския град Даниела Малчева. Няма пострадали хора. Четири екипа на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и полицейски служители са пристигнали на място, уточни за БТА директорът на противопожарната служба в Русе комисар Светослав Войчев. Той каза още, че ситуацията е овладяна. В имота е имало животни, които са били своевременно изведени. Изгоряла е постройка. Причините за инцидента се изясняват.

Осемнадесет военнослужещи с шест специализирани машини от Трето бригадно командване – Благоевград помагаха и днес за овладяването на пожара в планината Славянка на българо-гръцката граница. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. Ръководител на модула е старши лейтенант Георги Гечов. Военнослужещите действат в района на с. Голешово, община Сандански, област Благоевград.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове