16 Август, 2024 15:06 2 311 47

ИТН внася нови промени в Закона за предучилищното и училищното образование

  • итн-
  • александър вълчев-
  • забрана-
  • смяна на пола

Наказанието за неспазване на забраната е лишаване от свобода от 1 до 3 години

ИТН внася нови промени в Закона за предучилищното и училищното образование - 1
Снимка: БГНЕС

С декларация от парламентарната трибуна депутатът от ИТН Александър Вълчев обяви, че внасят промени в Закона за предучилищното и училищното образование, тъй като в приетите наскоро промени не включват непълнолетните между 16 и 18 години, които не продължават обучението си, а това - по думите му, е най-уязвимата възраст.

Промените от ИТН предвиждат забрана на прякото представяне, рекламата и извършването на медицински дейности с методи и технологии за промяна на биологичния пол на лица, ненавършили 18 години.

Наказанието за неспазване на забраната е лишаване от свобода от 1 до 3 години.

Депутатът посочи, че това е важно, за да бъдат защитени превантивно децата от определени изисквания на Европа, от недобросъвестни граждански движения и определени неправителствени организации.

С гласуваните вече поправки в Закона за предучилищното и училищното образование, по думите на Вълчев, се изключва една група от непълнолетните деца – между 16 до 18 години, които не ходят на училище, но които също са обект на специална закрила - именно в Закона за закрила на детето.

Тъй като възрастта между 14 и 18 години е най-рисковата, манипулациите за смяна на пола са насочени предимно към тях, но гласуваните изменения изключват тази група, защото децата от нея не се обучават, обясни представителят на ИТН. Затова в предложения от тях законопроект за промени в Закона за закрила на детето се предлагат административни и наказателни мерки за тези, които не спазват разпоредбите.

Предвижда се забрана за пряко представяне, реклама и извършване на медицински дейности с методи или технологии за промяна на биологичния пол на деца, ненавършили 18 години, както и отнемане на лиценза на доставчик на социална услуга, който не се съобразява с промените.

Чрез закона за закрила на детето се залагат и изменения в Наказателния кодекс, като се създава нова разпоредба, според която, който даде медицинско предписание или извърши медицинска дейност с метод за промяна на биологичния пол на лица, ненавършили 18 години, се наказва с лишаване от свобода от 1 до 3 години и обществено порицание.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Слави

    7 5 Отговор
    Те не почиват ли
  • 2 Последния Софиянец

    63 7 Отговор
    400 университетски преподаватели са подписали писмо до президента да наложи вето на закона за забрана на Джендъробучение в училище.Педофили учат децата ви.Пазете ги!

    Коментиран от #8, #17, #40

  • 3 родител

    22 27 Отговор
    Стига сте правили на защитници на децата ,защото гуруто ви опорочи две поколения млади с чалгата !!

    Коментиран от #7, #9, #34

  • 4 Те се

    15 21 Отговор
    държат като пияни хамали в Парламента , никакъв респект към никого , закони ще ми правели и деца ще защитават ?!
  • 5 Хаха

    14 13 Отговор
    Колкото и да се пъчите повече от 6

    Колкото и да се пъчите повече от 6 % няма да вземете!
  • 6 шекер

    20 10 Отговор
    Кьорфишек. "..до 3 години затвор" автоматично означава сделка, намаляваща присъдата с 1/2, което вече води до условно наказание и 0 дни реален затвор. Т.е. ИТН само се опитват да намажат малко популярност покрай закона на "Възраждане" - и в същото време да не навредят на никой.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Заплюйте ги

    16 3 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Обявете им имената и по стара българска традиция като ги срещнете ги Заплюйте в очите с думите: Господине/госпожо Вий сте низък чиляк
  • 9 Милен

    15 5 Отговор

    До коментар #3 от "родител":

    Нещо си се объркал, не Славчо научи хората да слушат чалга, а просто хората бяха зажаднели за простотия и той беше един от хората които им я даде. Чалгата навлезе масово в България още по време на така нареченият "комунизъм" под формата на пиратски касетки по сръбски и турски творения.
  • 10 Гейчо

    9 1 Отговор
    Аз пък искам да уча малки деца да пишат и четат
  • 11 вуйна

    6 7 Отговор
    На какъв ви прилича тоя??

    Коментиран от #19

  • 12 хихи

    11 3 Отговор
    Съмнявам се че с наличния капацитет настойщия парламент може да роди нещо умно и работещо НО!

    Щом нищонеправещите жълтопаветници вият както развален флекс на прав път свме...

    Нямам, нямам хи хи хи
  • 13 Браво на ИНТ!!!

    14 3 Отговор
    Наказателната отговорност трябва да бъде от 5 до —- години лишаване от свобода със полагане на обществено полезен труд, без право на замяна или обжалване, в зависимост от тежестта на нарушението! ; защото “те” ако осакатят едно българско дете, ще им дреме, че ще полежат на “топло” 1-3 години на наш гръб, като ги храним безплатно в затворите! Държавата ни, ЗА СЕГА, няма необходимите средства да предостави безплатна храна на децата ни в детските градини и училищата, и за нарушителите на закона също няма безплатна храна!
  • 14 Красимир Петров

    10 2 Отговор
    Браво!
  • 15 Перо

    11 3 Отговор
    Правилна промяна!
  • 16 Мда

    12 4 Отговор
    Правилно и наказания за неспазването на закона!
    И след това ЗАКОН ЗА ЧУЖДЕСТРАННИТЕ АГЕНТИ - АМЕРИКАНСКИЯ ВАРИАНТ ЗА ДА НЕ МОЖЕ СЕРВИТЬОРКАТА ЦЪНЦАРОВА И ГОГО ГЛУПАКА ИНТЕЛЕКТАЛЕЦ ДА НИ ОБЯСНЯВАТ ЧЕ Е ПУТИНСКИ ЗАКОН
  • 17 Мда

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Сигурно ги води Дайнов пияндето
  • 18 Идва ми в повече!

    6 7 Отговор
    Точно пък Чалгаджиите от ИТН да внасят Закон в Образованието ми идва в повече!!! Срам и позор! На какво ще учат децата, на "Тайсън кючек" ли??? ""Седем-осем и ще си паднала, седем-осем и ще си легнала, седем-осем лягай и брой си сама...""
    Пълна простащина...клета майка България ...ИТН оскверниха Парламента и го превърнаха в гнусно вулгарно Шоу!

    Коментиран от #35

  • 19 Хахаха

    5 3 Отговор

    До коментар #11 от "вуйна":

    На мен този ми прилича на деградирал алкохолик клошар!
  • 20 ИТН = Има Такива Негодници

    6 4 Отговор
    ИТН просто търсят подкрепа с евтин популизъм!
  • 21 Възмутен

    5 5 Отговор
    Отчаяни напъни на ИТН да минат процентната граница на следващите избори, яхвайки поредната вълна на популизма!
  • 22 Срам и позор!

    6 4 Отговор
    Хората на Слави Трифонов умеят единствено да обругават опонентите си от ПП-ДБ, но никак не се справят с голямата политика, те са жалки аматьори и имитатори на политици!!!
  • 23 Диамантената ръка

    3 4 Отговор
    Чалгарите и интернет ще забранят сигурно и Славчо остава без тик ток...
  • 24 Цитат

    5 3 Отговор
    "Целият замисъл около Слави Трифонов е деструктивен за българската политическа система. Слави е човек, който не от днес и от вчера е използван за политически цели. Орлин Алексиев, Доган и Пеевски го използват за торпилиране на цялата политическа система, разчистване на терена и попълване с невежи и неосведомени хора. Той работи като съюзник с ГЕРБ и ДПС”. Т.Д.
  • 25 Чалгаджийско дъно

    6 5 Отговор
    Слави е срам за българската политика, а вулгарната си просташка клика, които опростачиха няколко поколения български младежи, отдалечиха ги максимално от всякаква култура и ценности. От просташките предаванията на Слави Трифонов, децата попиваха срамния манталитет на цинизъм, простащина, арогантност, преклонение пред показността и наглостта Всичките им смешки и скечове внушаваха възторг ако някой е успял да прецака някого, да грабне в мътните води нещо дето не му се полага, да се ПОГАВРИ с наивните и добрите хора. Слави Трифонов обича да унижава за развлечение крехки беззащитни жени и да пее глупави вулгарни песнички за тях!!!! И най-срамното е, че няма критично мислене кога да спре с простотиите си, които не подхождат на дърт мъж като него!!!!
  • 26 Жабата в гьола

    4 3 Отговор
    Всяка жаба да си знае гьола! Всеки да се занимава с това, което разбира! Слави да си гледа Чалгата и да остави истинските и компетентни политици да си вършат работата.

    Коментиран от #47

  • 27 ИТН вие сте срам за България!

    6 4 Отговор
    ИТН са некомпетентни необразовани аматьори, които играят евтин сценарий със заучени фрази!!!!

    Коментиран от #39

  • 28 Мнение

    4 4 Отговор
    ИТН са жалки циркаджии инсталирани от мафията!
  • 29 ИТН популисти

    4 4 Отговор
    ИТН искали и поправки, с които да се забранят медицински интервенции за смяна на пола.
    Те обаче и към момента НЕ са разрешени в България!!!

    Коментиран от #36

  • 30 Законопроекти

    3 1 Отговор
    Законопроект на ИТН с идентични предложения беше внесен още през ноември миналата година и отхвърлен (!) от парламента.
  • 31 Алооо

    2 5 Отговор
    Забраната на ЛГБТ темите в училище предизвика протести. Тя беше осъдена от юристи и правозащитници, които припомниха, че такъв закон се използва в Русия като инструмент за репресии.
  • 32 Мдаа

    3 3 Отговор
    Българските закони и към момента не разрешават медицински интервенции за смяна пола, и то не само за лица под 18 години, а за всякакви възрасти. Затова и от НМД посочват, че "нищо по същество не налага нормирането" на такава забрана.

    Коментиран от #43, #45

  • 33 Истината!!!

    3 5 Отговор
    ИТН използват Децата, като повод за предизборен популизъм и демагогия!!!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Гост

    6 1 Отговор

    До коментар #18 от "Идва ми в повече!":

    А кой да го внесе? Киро и ленчето парапета ли? Голем морал.

    Или асен, радан, наско гнома, и цялата плеяда обранти в ППДБСС ли?

    Не, мерси. Тези не могат да възпитават децата ни.
  • 36 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #29 от "ИТН популисти":

    Найо, дай източник. Закон, член, алинея?
  • 37 катран

    6 0 Отговор
    Весело беше отначало..хихи..милите гейчета и техните паради, после окупираха образованието и смениха съдържание на учебници..пак беше весело..сега пък искат децата ни да бъдат свободни да сменят пол когато им скимне и ако не ги спрем нпо-та то става страшно..ИЗРОДИ ДОЙДОХА ДА НИ ВЗЕМАТ ДЕЦАТА..това са нпо-та на сорос и всички го знаят, но за пари готови да продадат и майката си..и децата си..
  • 38 135

    1 4 Отговор
    Какъв е този мужик. Разбрахме, че е от някакви смолянски села , с което пък и се хвалел. Това е последната и по форма и по съдържание партида на Слави от бригадата му неанд...талци. Остана му само Ванката като последна резерва.
  • 39 нпо агент

    6 0 Отговор

    До коментар #27 от "ИТН вие сте срам за България!":

    ти за или против..така стоят нещата, искаш ли твоето дете примерно на 7-8 години самостоятелно да вземе решение да смени пол в някое клиника..примерно в сащ този бизнес носи десетки милиарди на година..има 5 такива болници, които се занимават само с децата..Отивай тогава да живееш в сащ, там ще имаш привилегия да ставаш да правиш каквото ти скимне, дори може да олявиш че си магаре и няма проблем..ще ти пришият и голами уши и опашка..
  • 40 женерале маркууф

    0 6 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    За педофили не знам, но кумуняги и путрофили колкото искаш, а те се препокриват.

    Коментиран от #41

  • 41 Пробвай

    2 1 Отговор

    До коментар #40 от "женерале маркууф":

    да лазиш с марсианци, да видиш дали ще изглеждаш по малко глупаво и дали ще отвратиш по малко хората от нещастниците ПП, ДБ и ГЕРБ, които ви съсипват! Гарантирам ти че няма!

    Коментиран от #42

  • 42 абе

    1 2 Отговор

    До коментар #41 от "Пробвай":

    С марсианци не знам, но с една твоя много близка роднина бих се пробвал
    да полазим .

    Коментиран от #44

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Ами мойте роднини

    3 0 Отговор

    До коментар #42 от "абе":

    не си падат по глупави деца, продадени като зарзавати на от падъците в България ПП, ДБ и ГЕРБ!
  • 45 гейзерМинджев

    0 3 Отговор

    До коментар #32 от "Мдаа":

    Като знаем кои го инициираха този закон партията на таксиметровите шофьори и бербери, не може да се очаква да е някакъв академичен труд. Тези преписаха на великия за тях Путя закон и "те ти булка Спасов ден". Само не разбрах "вликите" евроатлантици Копейкин какво ли им е обещал за да тласуват такъв закон.
  • 46 малко истински факти

    6 0 Отговор
    Подкрепям , крайно време беше тия подмолни извратеняци подстрекаващи към извращения , да си получат полагащото им се наказание , дори бих казал , че наказанието е твърде малко.
  • 47 Моля ?!!!

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Жабата в гьола":

    Кои са истинските и компетентни политици в БГ в момента ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове