17 Август, 2024 21:19 2 603 8

Бум на черния пазар на екзотични животни онлайн

  • пазар-
  • животни

Безсилни ли са институциите?

Бум на черния пазар на екзотични животни онлайн - 1
Снимка: БНТ

Схеми за нелегална търговия с екзотични животни действат в нашата страна и показателен за това беше случаят с крокодила от "Ботунец", предаде БНТ.

Екип на медията установи, че в интернет се предлагат маймуни и сервали, въпреки че отглеждането им в домашни условия е забранено. Продава се дори и крокодил, но това не е незаконно - стига собственикът да разполага с документи за произход.

Част от сенчестия бизнес може да се окаже и крокодилът, който беше открит в яма в столичния квартал "Ботунец" на 6 август. Документите, предоставени на властите от стопанина му, изглежда са на друго животно. Данните в него не съответстват на чипа, на името на собственика и на адреса на отглеждането. По документи крокодилът е регистриран във Варна. Как този бизнес просперира сред институционалните неуредици?

Попадаме на обява за продажба на капуцини и мармозетки. Питаме как можем да се сдобием с маймуна. Няколко минути по-късно ни искат телефонен номер, за да ни изпратят снимки и клипове на животните през мобилно приложение Питаме има ли друга възможност за преговори. Малко по-късно на електронната поща пристигат снимки на маймуни, които били бебета.

Капуцинът струва 800, а мармозетката - 600 евро. Плащането е през онлайн платформи, а доставката - до 3 часа след като платим. Уверяват ни,че ще получим всички документи и ни предупреждават, че ако платим по банков път, ще ни излезе много скъпо. Спираме с преговорите и питаме властите можем ли да си купим маймуна за домашен любимец.

"Приматите и дивите котки подлежат на забрана. Отглеждането им е забранено от частни лица и лица извън зоологическите градини и спасителните центрове", обясни Валери Георгиев- началник отдел "Биологично разнообразие", МОСВ.

Въпреки това през миналата година избягал сервал вдигна на крак властите в Бургаско. Митниците и агенцията по храните са предупредени да не пускат такива животни в страната, освен ако не са за зоопарковете, но ековластите са попадали на забранени видове в частни домове.

"Когато беше внесено едно животно от Италия, после тази госпожа беше съдена в Италия", посочи Валери Георгиев.

От Екоминистерството предупреждават, че обявите за продажба на забранени видове често заблуждават потребителите.

"Плащаш - нищо не получаваш. Имаме сигнали за продадени животни, където адресът е в Банкя, но в Банкя на този адрес няма нищо. България се ползва като страна на произход, издават се някакви документи, но животните никога не са минали оттук", коментира Валери Георгиев.

У нас, оказва се, няма национален регистър на екзотичните животни. Данни имат регионалните екоинспекции в страната. Във Варна например за 20 години са регистрирани 9 крокодила.

"5 от регистрационните карти са обявени за невалидни и валидни остават едва 4 броя", каза Саня Кръстева - РИОСВ - Варна.

Сред вaлидните регистрационни карти във Варна е и тази на крокодила, който беше намерен в яма в столичния квартал "Ботунец".

"Задължение на собственика е при такъв тип промяна, включително и смяна на адреса на отглеждане, да бъде писмено уведомена РИОСВ. Към момента такъв тип уведомление не е постъпвало", посочи Саня Кръстева.

Екоинспекцията във Варна никога не е проверявала условията, в които се отглеждат крокодилите, регистрирани областта.

"Извън зоологическите градини има общи условия - на животните да не им се причинява жестокост и т.н. Няма писани условия, при които те да се отглеждат в частни домове. Условията за отглеждане на животни обикновено са в БАБХ - те се занимават общо взето с жестокост към животни и т.н.", каза Валери Георгиев.

От Агенцията по храните обаче твърдят, че въпросите, свързани с условията за отглеждане на екзотични животни, са от компетенциите на Екоминистерството. Иначе крокодилът от "Ботунец" вече е започнал да се храни. Ако хората, които са го отглеждали, не предоставят необходимите документи, влечугото ще бъде отнето в полза на държавата.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Евгени от Алфапласт

    14 1 Отговор
    Глигани и хипопотами от ДъПъСъ и ГРОБ влизат ли в тоя списък и какви пари са.
    ? Па това от ГРОБ може и за морж да мине.
  • 2 ПазарЖик

    11 1 Отговор
    Ама прав ще излезе Бойко,че сте мисирки. Кой ще ви продаде маймунка за 800 евро бееее.
  • 3 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 6 Отговор
    Едно време хората са опитомявали ягуари и са ги разхождали.животните ако се отгледат от малки те ви припознават като своя Майка.НЕзависимо какъв звяр е!Чакам мача на датското идиотче и дотогава ще ви чета ....синер е на път да напусне.ежедневно прибирам пара от тенис,а вие???
  • 4 Учуден

    10 1 Отговор
    нелегална търговия с екзотични животни действат в нашата страна и показателен за това беше случаят с крокодила от "Ботунец"

    защо да носите дърва в гората?

    Ако на всички започнат да отнемат крокодилите, половин България ще останат без жени. !!!!!!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Трюдо д.

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ний ша Ва упрайм":

    колко струва
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове