20 Август, 2024 10:13 2 523 17

Проф. Пламен Киров: Сигналът на Грънчарова до прокуратурата е една политическа пушилка

  • пламен киров-
  • горица грънчарова-
  • сигнал-
  • прокуратура-
  • пушилка

"Президентът не е нотариус, който да заверява чужда воля", коментира бившият конституционен съдия

Проф. Пламен Киров: Сигналът на Грънчарова до прокуратурата е една политическа пушилка - 1
Снимка: БНТ

"Отказът на президента да издаде указ за назначаване на служебно правителство с предложения от Кожарова състав напълно се вписва в правомощията му. Президентът не е нотариус, който да заверява чужда воля", заяви в "Денят започва" по БНТ проф. Пламен Киров - бивш конституционен съдия.

"Той може да откаже да подпише указа и този отказ не е нарушение на Конституцията, макар че се чуват и други мнения на колеги. Но нали знаете, че когато има двама юристи има поне три различни мнения".

Кандидатът за министър е политическо лице, допълва конституционалистът. Оценката се дава от други политици, така, че те изхождайки от своите интереси дават и различни квалификации.

"Едни адмирират определен избор, други пък обратно - се противопоставят. Така, че и това е в реда на нещата", убеден е проф. Пламен Киров.

По думите му това е политическо говорене, което обслужва определени политически интереси. Още повече, че се намираме пред прага на предсрочни избори. По старата уредба, преди изменението на Конституцията, назначаването на служебно правителство и насрочването на избори "вървяха в пакет".

"Но след измененията президентът вече не е господар на ситуацията, при която се излъчва служебно правителство. Не зависи само от него да подбере състава на служебното правителство и да го назначи. Първо, че той избира между позициите в "домовата книга", която се оказа, че не е и особено пълна към момента. На второ място той може да назначи състав само по предложение на кандидата за министър-председател".

Хипотетично има ситуацията, при която се стига до невъзможност за назначаване на служебно правителство, смята Пламен Киров. То това означава ли, че няма да има предсрочни избори, пита конституционалистът.

"Да се предпоставя липсата на служебно правителство с невъзможността за избори, струва ми се, че вече тук вървим по ръба на бръснача т.е. по ръба на конституционалността".

Убеден е, че не могат прекалено дълго да се отлагат предсрочните избори.

"Не може да се удължава изкуствено мандатът на един парламент, който е провален, който не може да излъчи правителство с обикновено мнозинство, а да разчитаме, че то ще попълни "домовата книга".

Проф. Пламен Киров смята, че действията на Горица Грънчарова, свързани с подаването на сигнал до прокуратурата, са политически и нищо няма да следва от това.
"Струва ми се, че това е една политическа пушилка".


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Както

    28 1 Отговор
    и тя самата !
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Наблюдател

    29 3 Отговор
    Много точна казано!
  • 4 Последния Софиянец

    30 4 Отговор
    Кожарева е уникална мисирка.След Денков мислех че не може да имаме по лош премиер ама можело.
  • 5 ъхнок

    21 2 Отговор
    Професоре, как давате дипломи на студентите бре? Изказват се най различни неграмотници дето да се чуди човек как са взели дипломи. Даже има и доценти??? За служебен кабинет отговорност носи лично Президента, и ако е застрашена националната сигурност, Президента не е длъжен да издава противодържавен указ. Отговорността при служебната власт е негова. Така че е в правата му да не подпише указ за кабинет на мафията ГЕРБ и ДПС с тяхно МВР. Даже е длъжен да защити България от мафията. Слава на Господ Иисус Христос, президента защити българите от калинките на ГЕРБ и ДПС.
  • 6 Павел пенев

    26 2 Отговор
    Абсолютно си прав, но това е в стила на Боко и Шиши. Ясно е кой е дал указанието Грънчарова да ходи в прокуратурата.
  • 7 Алексбг

    2 27 Отговор
    Президентът.."може"..А ти професоре. .ти просто си руска подлога,щом поддържаш мнението на този субект и национал-предател Радев.

    Коментиран от #17

  • 8 оня с коня

    4 19 Отговор
    Самото несъгласие със назначението на определени министри от бъдещото Служ. Правителство на Президента е СКАНДАЛНО ВМЕШАТЕЛСТВО и оказване на ПОЛИТИЧЕСКИ НАТИСК върху Служ. Премиер.Подписът на Радев е необходим само и единствено за да потвърди ЗАКОНОВИТЕ ТЕХН. ПОКАЗАТЕЛИ на бъдещото правителство- Необходим брой министри,спазване на определения срок за съставяне на правителството и др. подобни.Да КАДРУВА обаче ,Президентът няма Право и неподписването от негова страна си е чисто НЕИЗПЪЛНЕНИЕ НА ЗАДЪЛЖЕНИЯТА МУ по Конституция!Колкото до определението "Пушилка" на Професора,следва да се осъзнае че Пушекът е предвестник на Огън от който се предизвиква и Огромен пожар,т.е. следва Прокуратурата да уточни Нарушенията и те да бъдат предоставени на Констит. Съд за тълкуване.Следва и друг вариант - ИМПИЙЧМЪНТ ,за който са необходими само 160 гласа в Парламента.

    Коментиран от #14

  • 9 българка

    21 1 Отговор
    Г-жа Грънчарова е никоя в политическото пространство и това, че показва зъби означава много силна подкрепа от няКОЙ. Май знаем от КОЙ. Освен това знаем и защо толкова се е вкопчила в Калин Стоянов - няКОЙ иска пак да открадне изборите. В този смисъл отказът на българите от участие в изборите е аналог на това жертвата да помага на своя палач.
  • 10 Дернев

    5 0 Отговор
    То в БГ само пушека е истински и устойчив, както сега е актуално да се говори.
  • 11 СС клуба и някои удобни решават

    4 0 Отговор
    Конфронтациите са ежедневие . Крекливите стрини са по тв . страшно нещо . 1. има пост , 2. какво прави поста, 3. кой да го заеме, 4. какво ще прави той, и така до 96 точка . протакане и обсъждане . няма разместване на слоевете. Турската прокуратура е по добра . бие картели , гони Професионални наемни убийци и в бгн .
  • 12 Батака е заради Ристю

    12 2 Отговор
    Браво на президента, че не подписа. Не може избора за служебен да е между Главанавчев и госпоицъ Мушица Гъзибарева
  • 13 Ники

    2 10 Отговор
    От кога сигнал за рекет и тормоз е политическа пушилка? Гъзолизците, не се замислят като лъжат, че Закона, пренебрегван от амбициозни и алчни политици, все пак е Закон. Всеки български гражданин, който се почувства заплашен, рекетиран и тормозен има право на защита и жалба до прокуратурата! Въпроса е: защо гъзолизце не коментираш нарушаването на Конституцията от Радев, за пореден път?????
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Смешно

    0 5 Отговор
    Тоя чичка е досаден, умен русофил, поне е умен,ако не ориентиран, за разлика от платените русофили в тоя форум и много други форуми,които са прости, но пък са ориентирани правилно към запада, само пишат в полза на Русия, щото за това им плащат, иначе никой от тях не кара Лада на старо, бъдете сигурни, и не си държи спестяванията в рубли. А и не четат Толстой и Солженицин!
  • 16 Скорпион

    1 0 Отговор
    Прасето пак ще изквичи
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол