20 Август, 2024 14:43 1 880 130

Страхът от Путин засенчва Дядо Иван в душата на българина

  • путин-
  • русофили-
  • българия-
  • ес-
  • нато

От 2017 г. до 2024 г. одобрението към НАТО нараства от 28 на 40 на сто, при отрицателни оценки 26%-28%

Страхът от Путин засенчва Дядо Иван в душата на българина - 1
Снимка: БГНЕС

България често се представя като троянския кон и благодатна почва за разпространение на антидемократичната и хибридна пропаганда от Русия, като слабо звено в Европейския съюз. От 2017 г. до 2024 г. одобрението към НАТО нараства от 28 на 40 на сто, при отрицателни оценки 26%-28%. Една от най-сериозните бариери срещу влиянието на антиевропейските внушения, както и през 2023 г., е мисленето в алтернативата "България извън ЕС". Осъзнаването на възможните щети за страната при такъв сценарий възпира по-масови обществени импулси към преосмисляне на геополитическия ни избор.

Какво се е случило обаче с обществените нагласи засича изследване на "Алфа Рисърч", направено по поръчка на на Фондация за хуманитарни и социални изследвания - София (ФХСИ).

След руската агресия в Украйна рязко се влошава самият образ на Русия и на Владимир Путин - те вече не се определят като надеждни партньори и "миротворци", а като непредвидими субекти, които могат да предприемат всякакви своеволни действия без да зачитат човешките права и националния суверенитет на другите държави. Страхът, че евентуална победа на Путин в Украйна би развързал не само ръцете на Кремъл, но и на други страни, да налагат диктата си над по-малките, все по-силно ерозира образа и доверието към Русия, обобщи news.bg.

Слабостите на Кремълския режим се виждат все по-ясно и отчетливо, но продължава да съществува разбирането, че поради исторически причини и географска близост "трябва да пазим добрите си отношения с Русия и да не се конфронтираме остро с нея". Така прагматизмът се очертава водещият вектор в оценките и разбиранията за геополитическата ориентация на България.

Една от най-сериозните бариери срещу влиянието на антиевропейските внушения, както и през 2023 г., е мисленето в алтернативата "България извън ЕС". Осъзнаването на възможните щети за страната при такъв сценарий възпира по-масови обществени импулси към преосмисляне на геополитическия ни избор. Независимо от всички критики към Брюксел, представите на мнозинството от българите се различават от обрисуваната от про-кремълската пропаганда апокалиптична картина на упадък и регрес на Запада, като най-лошото място за живеене на света.

Това разминаване между хибридни наративи и обществени нагласи показва, че от един момент нататък антилибералната пропаганда е станала контрапродуктивна за собствените си цели. Екстремните ѝ стойности в първите месеци от нахлуването на Русия в Украйна са успели да радикализират позициите на някои кръгове, но и да насърчат други да разсъждават в нереалистичната до този момент хипотеза - какво би станало, ако България изпадне в изолация от ЕС и западния свят. За огромна част от българските граждани такъв сценарий е напълно неприемлив.

Въпреки че цялостното одобрение за членството на страната ни в ЕС, в много отношения настроенията продължават да бъдат волатилни и заради историческите и носталгични симпатии към Русия. Последните често се разпалват с целенасочена пропаганда, която разколебана общественото мнение и поставя под съмнение евроатлантическия избор на страната.

От началото на войната на Русия срещу Украйна се наблюдават някои промени, които поставят под въпрос дългогодишния позитивен имидж на Русия. Същевременно, в стремеж за противодействие на ерозията в образите на Русия и Путин, хибридните атаки усилват антизападната реторика. Което води до нови огнища на поляризация и потенциални конфликти в обществото.

Данните за 2024 г. препотвърждават високата степен на подкрепа за европейската принадлежност на страната и членството в Европейския съюз - 61% одобрение срещу едва 16% неодобряващи. Равносметката за ползите и загубите от еврочленството е с ясно изразен положителен знак (63%:26%), а основната геополитическа ориентация на страната и основните партньорски отношения също се виждат като обвързани с ЕС (66%). Спрямо данните за 2023 г. и по трите индикатора се забелязва ръст. Устойчивите противници на европейската интеграция са между 20 и 25%, основно сред възрастното население, малките градове, симпатизанти на "Възраждане", БСП и негласуващи.

От 2017 г. до 2024 г. одобрението към НАТО нараства от 28 на 40 на сто, при отрицателни оценки 26%-28%. Въпреки това може да се отчете увеличаване на подкрепата на членството ни в НАТО, тъй като има ясно преимущество - 40% на 26% с тенденция към нарастване.

Въпреки това евроскептицизмът продължава да има хранителна среда и да се поддържа от ясни политически говорители в лицето на проруските БСП, "Възраждане", някои по-малки партии.

Идентифицирането с Европа на ценностно ниво и като общност също остава доста проблематично, а и представлява пукнатина, удобна за разпространение на широко споделяни стереотипи и страхове, които в удобен момент се използват за ерозиране на доверието към ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 59 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сократ

    121 17 Отговор
    И къде ги правите тези анкети? На жълтите павета? Там са 100% за нато-то. А останалите? Знаете ли какво наистина мислят?

    Коментиран от #81

  • 2 Някой

    118 16 Отговор
    Не знам от къде ги копате тези проучвания, но нито мен, нито моите познати ги е страх от Путин. Даже обратно. Пробвате се да изкривите реалността. Отново. Ама тя е жилава и няма да се поддаде.

    Коментиран от #28, #52

  • 3 12340

    71 6 Отговор
    Вий нормални ли сте, ве?! :))

    Коментиран от #38

  • 4 К.О.Т.арАК 🐱

    18 86 Отговор
    хе...какъв страх от ПУ? на мен ми е смешен и жалък , дядо Иван кой беше? да не е украинец , щото основно такива са се били в пишман-освобождението

    Коментиран от #18, #45, #50, #108

  • 5 Костадин Копейкович

    28 50 Отговор
    Аз заминавам за срещата на БРИКС!

    Коментиран от #27

  • 6 Пак

    62 8 Отговор
    дрън,дрън.
  • 7 Сила

    22 79 Отговор
    Путин е всичко друго но не и страшен ......жалко , малко , страхливо , дълбоко комплексирано човеченце , случайник в историята
  • 8 Има ли значение

    75 8 Отговор
    Пълни глупости.
    През 2022 г. “Фондация за хуманитарни и социални изследвания” (ФХСИ) получава грант от фондация “Америка за България”, по проект “Антидемократична пропаганда и обществена уязвимост”, за периода 11.2022 г.- 05.2025 г., на стойност 530 220 лв. Фондацията поръчва социологическо проучване, което стига до извода, че “Пропагандата на Путин в България започва да се връща като бумеранг срещу Москва”. Данните от проучването са публикувани от “Дневник”, чийто издател е получил 325 000лв., през 2023г., от фондация “Америка за България”. (Според медийни публикации от 2202г. медийната група е получила общо над 8 млн. лева). Следите ми мисълта, нали? "Америка за България” отпуска грант на ФХСИ, тя поръчва социологическо проучване, а резултатите и заключенията публикува “Дневник”.

    Коментиран от #44

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 туман

    62 8 Отговор
    хахаха их че жалка поръчкова купчина фекалии
  • 11 Щуката кълве на бира

    72 11 Отговор
    Дядо Иван не е виновен, че медиите са краварски!
  • 12 Пръц

    74 20 Отговор
    Ама не така! С Русия ни свързват много събития през вековете. И то в положителна посока. Със Запада сме видяли само падение.

    Коментиран от #31, #34, #87

  • 13 Делю Хайдутин

    56 11 Отговор
    Дядо Иван е на Дунава! Месете погачите!

    Коментиран от #25

  • 14 Маро тая лента дето сте я лепнали

    55 9 Отговор
    Погребална за факти ли е ???? Ще ни освободите от нахалното си присъствие тук ....голям кеф !!!
  • 15 Ибрахим

    11 36 Отговор
    Пазим Ви Братушки от дядо Путин !
  • 16 Последния Софиянец

    57 13 Отговор
    Само джендърите се плашат от Путин защото ги праща за лечение в клиниката в Магадан.

    Коментиран от #33

  • 17 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    43 12 Отговор
    Мен пък ме е страх, че искате нашия БВП да плащаме дълговете на
    Шенгенците от ЕсеС❗
    Почти 1ОО% от техния БВП ❗
    Страх ме е САЩиянците да не се изнесат, по техния дълг, на Луната и да гоноставят на нас ❗
    "Натрупан в дребни банкноти, натрупаният от САЩ външен дълг би стигнал до Луната!"
  • 18 Дядо Хасан

    34 5 Отговор

    До коментар #4 от "К.О.Т.арАК 🐱":

    Пазим КотаРака и Котарачките от Дядо Иван !
  • 19 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    37 8 Отговор
    "Правителството на САЩ трупа по 10 милиарда дълг на денонощие. Преди дни задлъжнялостта на велика Америка стигна бомбастичното число 35 трилиона! Това естествено умишлено бе неглижирано и рядко корпоративните медии си позволяваха да показват каквото и да било по въпроса. Това не значи, че проблемът не съществува - напротив!"
  • 20 Тия новини .....новини ли са

    45 10 Отговор
    Жива краварска пропаганда .....токова доло ли паднахте факти ????????????????????????
  • 21 Мария Атанасова

    21 10 Отговор
    Я глотаю мужское Руское молоко.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 🇺🇦🇧🇬

    13 47 Отговор
    Всички озбори показват,че копеймите,които искат да са р0би са около 14%.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 излъган копейчик

    10 29 Отговор

    До коментар #13 от "Делю Хайдутин":

    Имаме тук едни станали на камък и мухлясали месени преди 906дни, че щеше да идва, но не дойде ще го посрещнем с тях.
  • 26 СЛАВА РУСИЯ !

    44 18 Отговор
    СЛАВА НА ПУТИН !!!!!!!!!!!
    СЛАВА !!!!!! СЛАВА !!!!!! СЛАВА !!!!!!!
    ВЕЧНА СЛАВА !!!!!!!

    Коментиран от #36, #48, #67

  • 27 Сила

    12 13 Отговор

    До коментар #5 от "Костадин Копейкович":

    Цомчо в сакчето ли е ?
  • 28 В статията е обяснено....

    3 17 Отговор

    До коментар #2 от "Някой":

    Ти и твоите приятели кои сте и какви сте, обаче меко и деликатно.
  • 29 Маромаро

    36 8 Отговор
    Много тъпа хибридна пропаганда. Зависима от твърда дрога.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Европеец

    17 35 Отговор

    До коментар #12 от "Пръц":

    Положителни:
    - Освобождението от Османската империя
    - Помощ за създаването на АЕЦ Козлодуй

    Отрицателни:
    - Разделяне на България между Русия и Византия
    - Унищожаване на Волжка България
    - опит за създаване на Задунайска губерния след Освобождението
    - Изхранване на голяма руска армия от новоосвободената България
    - Неодобрение на Съединението, подтикване на Сърбия да го осуети
    - Обявява война на България през втората световна, въпреки, че вече се бием заедно срещу Германия
    - Окупация на България
    - Незаконен преврат
    - Избиване на целия български елет
    - Преустановяване на самолетопроизводството и взимане на технологиите
    - Източване на държавата от СССР
    - Заселване на руснаци в черноморието, с цел организиране на референдум и откъсване (неуспешно, заради влизането в ЕС и НАТО)

    Коментиран от #47, #77, #122

  • 32 Рахман

    29 6 Отговор
    Статията е чиста пропаганда.
    Тъпотии на килограм
  • 33 Гай Турий

    21 6 Отговор

    До коментар #16 от "Последния Софиянец":

    Плашат се, че Путин ще даде едно рамо на наши патриоти да отворят Белене за еврЕоатлантици. То обаче трябва да го разширяват чак до Скравена и Горицата вече.
  • 34 Аман

    6 9 Отговор

    До коментар #12 от "Пръц":

    Прав си, свързват ни много неща. Напиши в браузера:

    За ролята на Руската империя, Русия и СССР в историята на България.
  • 35 Не разрешавам на НИКОГО да

    18 6 Отговор
    обобщава отношение към Путин, Русия, зелената еуглена, памперса, новата невзрачна кандидат президентка, шиши магнитски и такива съмнителни персони.
    Достатъчно показваме, че за съжаление имаме различни мнения.
    Историята ще покаже кой крив, кой прав, но НЯМА да ви намерим, за да ви кажем "казахме ли ти?". Ще си се скрил.
  • 36 Име

    5 13 Отговор

    До коментар #26 от "СЛАВА РУСИЯ !":

    Слава на копейките!
  • 37 Факт

    11 26 Отговор
    "Дядо Иван" е продукт на руската пропаганда в България.

    Путин е явен диктатор фашист и на всеки демократичен човек му е същото отношението към него.

    Коментиран от #96

  • 38 Европеец

    16 3 Отговор

    До коментар #3 от "12340":

    Хубава е снимката, моето прасе има същата усмивка...
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Чичо Ганчо

    20 8 Отговор
    Пълна помия!
    Абсолютно обратни цифри!
    И пълна лъжа за ЕС!
    Българите никога не са били срещу ЕС, а срещу некъдърното му и неизбрано от никой ръководство!
    Виж за Нато е друго. Повече от 75% са за неутралитет.
  • 41 НЕТЪРПЕЛИВИЯ

    7 12 Отговор
    Аз и моите познати,също не се страхуваме от джуджета!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 сноу

    10 4 Отговор

    До коментар #8 от "Има ли значение":

    ....точно така ..и-и щях да допълня ,че дори за нашата марийка страхът от путин се изразяваше единственно, в притесненията дали АзаБ да я е забравила във ведомостта..
  • 45 2254

    8 21 Отговор

    До коментар #4 от "К.О.Т.арАК 🐱":

    Дядо Иван умря през 1917 г. След вего дойдоха Ленин, Сталин ... и т.н. ... Всички се биха срещу Хитлеро-фашизма. За съжаление изгубиха битката. Днес, на власт е най-големият фашист - путлер
  • 46 Сандо

    16 4 Отговор
    Верваме на всекакви проучвания.А защо не кажат кой ги финансира и кой финансира финансиращия?И защо не искат закона за чуждестранните агенти да влезе в сила?Впрочем има ли агенция,която да ни информира колко българи искат тоя закон да се приеме?
  • 47 Европеец

    21 9 Отговор

    До коментар #31 от "Европеец":

    Видях заглавието, видях авторката и няма да чета.... Относно това че крадеш и пишеш под чужд Ник говори за твоето интелектуално ниво... Въпреки че си изградил много неща, почти всичките неверни..... Български народ голямата си част е признателен на Русия за всичко което направи за държавата България..... Има двайсетина процента русофоби, но без тях не може.... 45 години България беше в съветската орбита и тия години са втория златен век развитието на България..... 35 години не сме в руската и съветската Орбита и положението е че просперираща държава беше превърната територия..... Дано да сме живи още 10 години и ще направим равносметка за времето на социализма и времето на така наречената демокрация..... От сега съм сигурен, че резултата ще бъде в полза на втория златен век на българската държавност...... Харесва ли ви или не това е истината..... Може да ме наричате руски европеец, копайка, путинист или каквото се сетите, но България в съветската Орбита достигна втория златен век.....

    Коментиран от #54, #63

  • 48 Не Слава на Русия

    7 19 Отговор

    До коментар #26 от "СЛАВА РУСИЯ !":

    Не Слава на Русия
    Не Слава на Путин
    Долу Комунизма и СССР
  • 49 Джо Маротъпкачев

    11 6 Отговор
    Марооо,това е съчинение на имбицилче от училището за деца със специални потребности в село Уймъхван в Кентъки.За пореден път доказвал,че си едноклетъчно и се питам защо Бог те тормози и не те прибере,където трябва.Например в пъклото на топличко,за да не тормозиш пък ти Интернета.
  • 50 Дядо Ристю

    13 3 Отговор

    До коментар #4 от "К.О.Т.арАК 🐱":

    Ох на дядо джендърчетооо. Ще ми седнеш ли на коляното?

    Коментиран от #57, #60

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 ТИР

    9 4 Отговор

    До коментар #2 от "Някой":

    Само веднъж участвах в анкета по телефона, питаха за населено място, години и ми благодариха без поставени въпроси,,,
    Иначе това дълго четиво го пропуснах,,,
  • 53 Революционерите

    13 11 Отговор
    Препоръчвам на всеки да прочете "Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите" на Георги Сава Раковски, както и репликите на всички български революционери за Русия.
  • 54 Роки

    13 18 Отговор

    До коментар #47 от "Европеец":

    Достигна Мракобесие , Изолация. Бългсрсия беше изтръгната от Европейския си път от СССР. Беше убита предприемчивостта в българина. И хората трябваше да се кланят на сектата на комунизма. Нормално ли е да има мумия в Центъра на София. Беше насърчавано хората да слухтят един за друг и да се докладват. Бяха изолирани в населените си места и нямаха право да се придвижват свободно. Бяха роби на СССР. Дори по време на османското владичество българинът е имал повече права отколупп време на СССР робството.

    Коментиран от #59

  • 55 Не само Путин!

    11 11 Отговор
    Всички преди него са поробвали народа ни и са се стремили да ни унищожат, за това 1965г. България фалира и златното покритие на лева остава в историята, та да стигнем до бетонирането на прекрасните ни плажове от руските натрапници!
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Революционерите

    9 6 Отговор

    До коментар #50 от "Дядо Ристю":

    Българските революционери като Раковски, Ботев, Левски, Вазов, Стоянов и т.н. "джендърчета" ли са били?
  • 58 Сега е 2024 година

    13 8 Отговор

    До коментар #42 от "На руските воини, Иван Вазов":

    Иван Вазав е патриот и ако бе жив днес стихотворениято би звучало така:

    На американските воини, Иван Вазов

    О, амери, о, братя бледолики,

    защо сте вий тука? Защо сте

    дошли на полята балкански

    немили, неканени гости?

    Коментиран от #64

  • 59 Европеец

    7 4 Отговор

    До коментар #54 от "Роки":

    Иди на лекар....

    Коментиран от #101

  • 60 А ти дядо

    9 3 Отговор

    До коментар #50 от "Дядо Ристю":

    седни направо там за където мислиш, че имаш такива наклонности , но 60 години ви викахме с истинските ви имена амбриажо !
  • 61 Хахаха

    11 6 Отговор
    ФХСИ е получила близо половин милион, за бездарниКампании,
    Истината е ча нату е вредно и нежелано от българите и въобще на отговаря на анкетираните ПП-ДБпедали, които са не повече от 4%
    Такива проводници като КозякКурватаМария ще умрат!!!

    Коментиран от #70

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Европеец (от коментар 31)

    2 1 Отговор

    До коментар #47 от "Европеец":

    Къде да намеря дали случайно някога си ползвал в някоя статия "Европеец"? Под тази статия аз съм първи, използвал този "ник". Няма проблем. Ще ползвам друг, но не ме наричай крадец.

    Коментиран от #88

  • 64 Пич

    2 5 Отговор

    До коментар #58 от "Сега е 2024 година":

    не е нужно да си показваш неграмотността и глупостта пред цяла България, то е ясно, че си некадърен на близките ти ,пред нас не се доказвай!
  • 65 Шерлок Холмс

    9 3 Отговор

    До коментар #9 от "МАРО .....марооооо":

    А хванете да изтриете тоя пенсинширан тRоооооол! Да ти акустират "братушките" у Задния двор!
  • 66 Град Козлодуй

    5 2 Отговор
    Войната е Кървав Бизнес
  • 67 6666

    6 9 Отговор

    До коментар #26 от "СЛАВА РУСИЯ !":

    Много сте платено-заблудени и съответно вредни от бсп(бкп) и възраждане......
  • 68 Вова,

    9 6 Отговор
    Чакаме те на Дунава, както благодарните ни прадеди! Слава на Русия!

    Коментиран от #71, #72

  • 69 6666

    1 2 Отговор

    До коментар #62 от "Седи си на задника":

    Аз съм безпариен реалист пред пенсия.
  • 70 Евро31

    8 7 Отговор

    До коментар #61 от "Хахаха":

    Може ли малко информация, с какво е вредно "нату" за България? Че ни пази от нападение на братушките ли? Че вместо да разчитаме само на четиридесет и някоята по сила армия разчитаме на най-силния военен блок?
  • 71 Име

    4 4 Отговор

    До коментар #68 от "Вова,":

    Това означава ли, че революционерите и писателите като Иван Вазов са били "неблагодарни"?
  • 72 Шерлок Холмс

    2 4 Отговор

    До коментар #68 от "Вова,":

    Демек, пра-дядо ти е бил роб - ти - тоже!
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 дидро

    14 3 Отговор
    Не ме е страх от Путин. Страхувам се, че няма да се освободим от българската мафия, която изпраща оръжия за украйна, без да пита българския народ. Страхувам се от лудите цени по магазините в България, които са по-високи от цените в повечето европейски държави, а заплатите са мизерни помощи. Страхувам се от алчността на българските чорбаджии, която няма засищане!!!!

    Коментиран от #80

  • 76 Начо

    3 9 Отговор
    По душа българинът е роб
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Слави

    6 5 Отговор
    Я да попитат в провинцията колко процента са за НАТО а не да питат само в пропаднала София и отбрани пронатовскиУтрепки

    Коментиран от #79

  • 79 😂.......

    2 1 Отговор

    До коментар #78 от "Слави":

    Къде по точно в провинцията ще ги питаш?, по добре да не се питат.
  • 80 И защо трябва да те питат....

    3 3 Отговор

    До коментар #75 от "дидро":

    За оръжията които заминават в Украйна?, ти нещо смислено ще можеш ли да отговориш ако случайно те попитат?
  • 81 ми чи те

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "Сократ":

    Жълтопъветниците са трето - четвърто поколение комунисти. Просто Людмила Живкова създаде условия да учат на Запад. И сега се правят на разбирковци и мечтаят да се върнат времената на правоимеющите и за останалата част от народа.
    Но има и други българи които със лишения на родителите са учили на Запад и не споделят идеите на Научния Комунизъм за База и Надстройка. Не е трудно да се различат. Те са бъдещето на България.

    Коментиран от #91, #97, #100

  • 82 КАКВА ЛЪЖА!

    8 5 Отговор
    ГРОЗНА!...СЪШИТА С КОНЦИ ОТ САЩИСАНИ ПУЙКИ... БЪЛГАРИНА УВАЖАВА И ПОДКРЕПЯ РУСИЯ! ДВЕ ТРЕТИ ОТ ЖИТЕЛИТЕ НА ПЛАНЕТАТА СА СЪС РУСИЯ! ДАЖЕ И ОТ ТЕЗИ 50 ДЪРЖАВИ КОИТО ФИНАНСИРАТ УБИЙСТВОТО НА СЛАВЯНИ - ГРАЖДАНИТЕ ИМ СА СЪС РУСИЯ! ПРОСТО ПРАВИТЕЛСТВАТА ПОД ПРИНУДА ОТ САЩНАТО, РАБОТЯТ ПО ТОЗИ НАЧИН! ВБЕЙТЕ В МОЗГ - НЕ ВОЮЙТЕ С РУССКИМИ!!!

    Коментиран от #83, #114, #126

  • 83 оня с коня

    7 5 Отговор

    До коментар #82 от "КАКВА ЛЪЖА!":

    45 години Соц отдавна останаха в Историята,ама такива като тебе продължават да цитират Статии от в."Работническо дело",чиито броеве старателно са си запазили на тавана.Всъщност лошо няма да си бръщолевите каквото ви е на сърце в Демокр. БГ,щото в края на краища туй ще ви остане.
  • 84 ХА-ХА-ХА, ХА-ХА-ХА

    7 4 Отговор
    ТИИ, СИГУРЕН ЛИ СИ В СИЛАТА НА ТОЗИ "ВОЕНЕН БЛОК"??? САЩНАТО Е САТАНИСТ УБИЕЦ! ТОЙ Е ДЕВЕТОГЛАВА ЛАМЯ... И ЯДЕ... И ЛАПА(по малкият вариант тук у нас е шопара пееффски...боко тъпака) ИЗПИЛ КРЪВТА НА НАД 64 ДЪРЖАВИ ПО СВЕТА... СЛЕД САЩНАТО Е ... ПОТОП!
    ...ТА КОЙ ЛУД ИДИОТ ДОБРОВОЛНО ЩЕ ВЛЕЗЕ В ТОЗИ АД ПОД НЕБЕТО?! НЯМА ТАКИВА ДЪРЖАВИ!!! ИМА ПРИНУДЕНИ... ВАСАЛИ... РОБИ... И БЪЛГАРИЯ Е ЕДНА ОТ ТЯХ ЗА СЪЖАЛЕНИЕ...

    Коментиран от #116

  • 85 Ха ха ха

    2 6 Отговор
    Хич не ме е страх от това говедо да заповяда
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 АГАТа Кристи

    0 3 Отговор

    До коментар #12 от "Пръц":

    Не само, че про изведе "пръц"...
    И доста рядко каф.яво изкара - явно твоята гордост...

    Коментиран от #99

  • 88 Европеец

    3 1 Отговор

    До коментар #63 от "Европеец (от коментар 31)":

    Преди европеец имах други два Ника..... Почнаха да пишат По първия, направих втори, европеец ми е третия .... Следя и пиша в коментарите на факти всеки ден от много време.... От няколко дни видях че има и друг европеец.... Пишем коментари с сразлично съдържание и това е проблема.... Ако моя коментар те е засегнал извинявай.... Бъди жив и здрав.....

    Коментиран от #125

  • 89 Ей,хрантутници

    8 3 Отговор
    Не може да се примирите,че въпреки помията,която изливате голямата част от народа ни(поне към 70%)остава про руски настроен!Язък за милионите които излива Америка и НПОтата й!

    Коментиран от #102, #119

  • 90 шаа

    4 4 Отговор
    "След руската агресия в Украйна рязко се влошава самият образ на Русия и на Владимир Путин"

    лъжа. но какво ли друго да се очаква от отварачката...

    Коментиран от #104

  • 91 Аман

    5 5 Отговор

    До коментар #81 от "ми чи те":

    Ходи го обясни това на Богдана Карадочева примерно. След това обясни на всички нас за СДС, за милионните анти комунистически митинги на Орлов мост. След това ни обясни защо винаги София е синя и защо никога комунистите не пробиват на жълтите павета. След това обясни и на мене, понеже съм "жълтопаветник" защо съм антикомунист и анти-путинист. Ще ти дам жокер - в семейството ми не е имало комунисти, а дядо ми е царски офицер и герой от от ВСВ.
  • 92 факуса

    6 3 Отговор
    ха ха затуй ли не щат референдум ма мароооо,от какво да ни е страх,небинарните дет сте 7000 ви е страх

    Коментиран от #94

  • 93 Ха ха ха

    5 7 Отговор
    Русоробесите газ отделят. Еййййй, българите са умни. Насилствената лИбоФ към пРоzzzия умрЕ!
  • 94 Не затуй

    3 6 Отговор

    До коментар #92 от "факуса":

    а защото резултатите от рИфИрендума Пусин ще ги знае преди да се е провел. Фалшификата български Президент е ясен на всички.
  • 95 Си я знаем

    5 4 Отговор
    Че то това ФХСИ е грантаджийски тумор, а Мара Отварачката си я знаем.
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Много хора не знаеха..

    7 5 Отговор
    Какви варвари са нашите братушки, сега разбраха, първи се усети Волгин и избяга чак в Брюксел😂.
  • 99 факуса

    2 3 Отговор

    До коментар #87 от "АГАТа Кристи":

    и по ваш небинарен вкус,да ви е сладко,нищо,че е рядко

    Коментиран от #105

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Бай Яни.

    5 7 Отговор

    До коментар #59 от "Европеец":

    Толкова лъжи и московска пропагандна литература и хуморески наскоро небях чел... а ти просто иди си в московията и си изживей остатъкът от животеца си далеч от лошата европейска България. Ако нямаш средства аз ще ти ги набавя, за теб и цялото ти домочадие.
  • 102 Не се лъжи че е така.....

    4 4 Отговор

    До коментар #89 от "Ей,хрантутници":

    Никакви 70% процента няма, българина може и да е невеж но не е будала, като дойде време за личният му интерес и ще видиш че не повече от 10% или 15% са заблудените, така че българина не го слушай какво говори на три ракии.

    Коментиран от #118

  • 103 Тома

    4 5 Отговор
    Ние четем всеки ден пропагандата в медиите на сорос без анкета
  • 104 Не е лъжа....

    3 5 Отговор

    До коментар #90 от "шаа":

    Така е, и този образ на Путин и Русия го направи той, никой не им го нарисува, варварското им поведение, убийствата, грабежите и изнасилванията са си тяхната осакатена душевност, много ясно че никой нормален човек няма да иска да има вземане даване с тях.
  • 105 АГАТа Кристи

    0 1 Отговор

    До коментар #99 от "факуса":

    Ти вече го изяде. И облизвайки се, търсиш "пръц" за още. Ако не го откриеш, не се притеснявай, моят "Алабай" - Бари ще ти произведе. И без - ама не мога повече.
    Сам си надроби попарата.
  • 106 !!!?

    7 6 Отговор
    Копейките са против ЕС, ама пращат селфи от Милано, а не от Москва !!!?

  • 107 ВЪН циони$тит€ ОТ БЪЛГАРИЯ!

    6 5 Отговор
    ПРОЩАЙ уКРАЙна(П.ТКА ви М.ЙНА), ПРОЩАЙ нато-Най-Агр€$ивната Т€рори$тична Организация(made in u$a)!!! КОЙТО СЕЕ ВЯТЪР ЩЕ ПОЖЪНЕ БУРЯ!
    $ такива "$ъюзници" КАТО $АТАнато И ВРАГОВЕ НЕ НИ ТРЯБВАТ!

    ДА ЖИВЕЕ СВОБОДНА ОТ циони$тит€(нато-фаши$тит€) БЪЛГАРИЯ И БРАТСКА ПРАВОСЛАВНА РУСИЯ-ОСВОБОДИТЕЛКА!!!
    БОГ И РУСИЯ ДА ПАЗЯТ ПРАВОСЛАВИЕТО, БЪЛГАРИЯ И СВЕТА ОТ циони$тит€- $ащ(нато) ,изра€л, британия, канада, ав$тралия,нова з€ландия,япония...!!!
  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 БЪЛГАРИ🇧🇬

    7 4 Отговор
    Ще ви се предатели америкофили чуждопоклоници крадци българомразци много сте малко за да плюваите по истинските българи 🇧🇬 в душата на 80%от КАРМИЧНАГЕНЕТИЧНА ВРЪЗКА НА БЪЛГАРИНА Е СВЪРЗАНА С РУСНАКА ИСТОРИЯТА ЩЕ ГО ДОКАЗВА ЗА ВЕКОВЕ ДОРИ СОЦ ПОКОЛЕНИЕТО ДА СИ ЗА МИНЕ И ЧУЖДИТЕ БЪЛГАРОМРАЗЦИ ДА РИНАТ В ДУШИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ ПАК НЯМА ДА ЗАЛИЧИ СПОМЕНА ЗА РУСКИТЕБРАТУШКИ 🇷🇺🇷🇺

    Коментиран от #112

  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Гост

    2 1 Отговор
    Доскоро се чудих, кой ви дава дипломи за висшисти, но сега се питам, имате ли изобщо първи клас, като не знаете дори да борите правилно?
  • 116 6666

    3 4 Отговор

    До коментар #84 от "ХА-ХА-ХА, ХА-ХА-ХА":

    Ти сигурно си от бсп или лъжепатриот от възраждане.
  • 117 Гост

    3 2 Отговор
    Забраниха референдума защото все повече българи са за ЕУ и шматаНАТ0, мда.
  • 118 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #102 от "Не се лъжи че е така.....":

    Абе, Гюнай, не си мисли, че българите са като тебе!
  • 119 6666

    3 2 Отговор

    До коментар #89 от "Ей,хрантутници":

    Как ги определи тези 70% ?
  • 120 Аз ОТ НАРОДА НЕ МРАЗЯ ПУТИН!

    5 2 Отговор
    ООООО ОТ ПУТИН СЕ СТРАХУВАТ ТИЯ ДЕ КРАДНАХА ПАРИТЕ ЗА ЮЖЕН ПОТОК, ЕВРОГЕЙТЕ И АТЛАНТИЦИТЕ. ТЕ ВКУПОМ НЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД. АЗ КАТО БЪЛГАРИН НЕ СЕ СТРАХУВАМ ОТ ПУТИН.
  • 121 МАФИЯТА ИМА ДЪРЖАВА!

    3 2 Отговор
    Страхувам се от мафията която има държава. Страхувам се от сглобарите просто Киро, ДБ с откачалки те генерали и ристю . Най се страхувам от свинята ПУЕВСКИ дето сака да владее цялата държава. Страхувам се от РАЗБОЙКО и геноцида му. Страхувам се от тия де затриха АЕЦ Козлодуй и АЕЦ белене. От тия де затриха павец ЧАИРА! Страхувам се от предателите като Тагарев! Не се страхувам от ПУТИН!
  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Туйто!

    0 1 Отговор
    :))))))) трагУдия
  • 124 Перо

    1 2 Отговор
    Ами, нека джендърията да направи един прозрачен референдум за НАТО и ЕС, както и други важни теми от национално значение и ще се види истината и как изпълнителната власт да работи, в бъдеще!
  • 125 Европеец от коментар №31 ➡️Евро31

    1 0 Отговор

    До коментар #88 от "Европеец":

    Съжалявам за създаденото неудобство. Не съм се засегнал, но все пак благодаря за отговора. Бъди жив и здрав и ти.
  • 126 акъл

    0 1 Отговор

    До коментар #82 от "КАКВА ЛЪЖА!":

    я се успокой и повтори че от това крещене нищо не се разбра

    Коментиран от #127

  • 127 Акъл няма

    0 1 Отговор

    До коментар #126 от "акъл":

    Я се изнерви и не повтаряй, че от това шушукане всичко се разбра.
  • 128 Акъл

    0 1 Отговор
    Я не се обаждай!

    Коментиран от #129

  • 129 Акъл няма

    0 1 Отговор

    До коментар #128 от "Акъл":

    Какво ми отговаряш, веднъж ти отговорих но коментар 126, сега стига.
  • 130 Евроатлантик

    1 1 Отговор
    Кавказ е за Украйна. Карелия е за Финландия. Сибир е за Китай и Монголия. Курилските острови са за Япония, Калининград за Германия. Урал е на местните угро-фини и тюрки. Останалото е Московска Рус.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове