21 Август, 2024 10:49 3 245 21

Борислав Сарафов поиска дисциплинарно наказание за прокурор Димитър Франтишек

  • борислав сарафов-
  • прокурор-
  • димитър франтишек

Резултатите показват, че е допуснато неоправдано забавяне на дела, липса на ритмичност и интензивност при извършване на процесуално-следствените действия

Борислав Сарафов поиска дисциплинарно наказание за прокурор Димитър Франтишек - 1
Снимка: БГНЕС

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов внесе предложение до Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за образуване на дисциплинарно производство за налагане на дисциплинарно наказание на прокурор Димитър Франтишек Петров от Софийска градска прокуратура.

Искането е изготвено въз основа на доклад от цялостна проверка, извършена от екип от прокурори от Върховната прокуратура и Апелативната прокуратура в София, на работата на прокурор Петров в периода 30.06.2021 г. - 28.06.2024 г., съобщиха от прокуратурата.

При ревизията са проверявани всички неприключили досъдебни производства и преписки, с които Петров е бил ангажиран, както и спрените досъдебни производства, които е наблюдавал.

Резултатите показват, че е допуснато неоправдано забавяне на дела, липса на ритмичност и интензивност при извършване на процесуално-следствените действия и на контрол спрямо разследващите органи за законосъобразно и своевременно провеждане на разследването.

Една от констатациите в доклада е, че по редица досъдебни производства Петров не е осъществявал ефективно ръководство и надзор над разследването. При проверката на едно от делата е установено целенасочено поведение на прокурор Петров за заобикаляне на изискването на закона за случайно разпределение на преписките и делата.

Впоследствие е било образувано досъдебно производство, по което е привлечен обвиняем и той е бил задържан за срок до 72 часа, без да са налице основания за това.

При друго досъдебно производство (свързано с пране на пари) са извършвани процесуални действия, които са следствие на „изключително неправилна, тенденциозна и незаконосъобразна оценка на факти и обстоятелства“, което е довело до невъзможност да се предприемат определени законосъобразни действия от друг наблюдаващ прокурор.

При проверката е установено, че Петров е наблюдавал 41 досъдебни производства, разследването по които не е приключило. При част от тях е констатирано забавяне и неритмичност на разследването, ръководено от Петров в качеството му на наблюдаващ прокурор.

При 17 от досъдебните производства не са спазени правилата за своевременно изготвяне на искане за удължаване на срока за разследването като по две от производствата прокурор Петров не е изготвил изобщо искане за удължаване на срока за разследване, въпреки че е бил сезиран с такова предложение от разследващия орган.

Прокурор Димитър Франтишек Петров е наблюдава 83 спрени досъдебни производства. Проверяващият екип е установил редица допуснати нарушения - напр. по 41 от тях прокурор Петров не е изисквал информация от органите на полицията за предприетите оперативно-издирвателни мероприятия и резултатите от тях или такава информация е изисквана еднократно.

Искането, изпратено до ВСС, съдържа подробните констатации на ревизиращия екип, събрани в близо 80 страници. В него се изтъква, че натовареността на прокурор Димитър Петров през периода 30.06.2021 г.-28.06.2024 г. не е била прекомерна и не е представлява пречка за добросъвестно изпълнение на служебните му задължения.

Главният прокурор Борислав Сарафов посочва в предложението си до Прокурорска колегия, че с липсата на ефективно ръководство и надзор над разследванията и допуснатото забавяне заради бездействие на прокурор Димитър Петров са допуснати дисциплинарни нарушения съгласно Закона за съдебната власт.

В началото на юли тази година Борислав Сарафов разпореди цялостната проверка на работата на прокурор Димитър Франтишек Петров.

Целта на проверката беше обезпечаване точното и еднакво прилагане на законите от прокурорите и следователите и предвид множество негативни публикации в средства за масово осведомяване, свързани с работата на магистрата.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дядо ви Курти от село пиперково

    29 1 Отговор
    Един престъпник,ще наказва друг престъпник...

    Коментиран от #4

  • 2 Шомпи

    30 0 Отговор
    Франтишек и сарафоФ не бяха ли от главните герой в 8те джуджета????

    Коментиран от #10

  • 3 Хахахахаха

    28 0 Отговор
    Дисциплинарно смешници мъмрене пред строя ли кво
    Уволнение и затвор трябва не мъмрене
  • 4 Слави

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "Дядо ви Курти от село пиперково":

    Престъпник по команда, както повечето.
  • 5 Даниел

    20 0 Отговор
    А нещо във връзка с многото сигнали и доказателства за активно участие в корупционни практики???
  • 6 Пушилки

    10 0 Отговор
    за балъци !
  • 7 дцсза

    15 1 Отговор
    Интересно е кога 9-то джудже ще го вкарат в пандиза за бездействие с власт и за прикриване на крадците от ГЕРБ и ДПС с мафията им? Кога ли ще ги подкарат всички съдии и прокурори дето не могат да обяснят как забогатяха толкова неприлично.
  • 8 Обаче

    2 2 Отговор
    Прокурор Димитър Франтишек Петров е бил абсолютно независим от ръководителите си в дейността си, за да са установени толкова по брой (а не по същество) процедурни нарушения. Ние искаме независими от главния прокурор прокурори, (та да са зависими само от заинтересованите силни на деня.) Власимащите да упражняват официално контрол над прокурорите е още по-нелепа идея за съдебна реформа.
  • 9 12340

    8 2 Отговор
    Сараф ефенди,
    а по доноса на Корица Гожарева
    ко стаа.... за едно Шиши питам! :))
  • 10 гтждц

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "Шомпи":

    Да бре в едно гърне пърдят само че понеже се вдигна много шум, 9-то джудже вместо да го вкара в затвора му прави "забележка". Там се откраднаха милиони и килограми злато, а наказанието е "забележка". Ама няма ка да му даде друго че ако Франка си отвори устата и 9-то джудже ще се чуди в коя страна да бяга и да се крие. На снимките го има как влиза с празни ръце а излиза с пълна торбичка. Слава Богу винаги има Видов ден.
  • 11 Гост

    6 1 Отговор
    Ще му дойде времето и на деветото жуже бобко. И него ще турят на пангара
  • 12 ужас

    10 0 Отговор
    Деветото джудже ще разследва другите осем !!!
  • 13 Айде

    5 0 Отговор
    Цялата прокуратура е Франтишек! За затвора са начело с главния Франтишек и тия преди него!
  • 14 Ами да

    7 0 Отговор
    Леле, ако Франтишек се разприказва кой какво му е разпореждал!

    Коментиран от #19

  • 15 Сталин

    4 0 Отговор
    Всички съдии и прокурори са криминални корумпета,престъпника - еврей,съдията - еврей,адвоката - еврей и вие искате правосъдие , единствено правосъдие е куршума
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Бай Ставри

    2 0 Отговор
    Е как някой системно нарушава закона и само наказание... Кое го освобождава от подвеждане под отговорност, съд и затвор?
  • 18 пери

    4 1 Отговор
    Туй ли е най-важното бе, Сарафов? Държавата се тресе, кандидат-служебни премиери са притискани, полицаи протестират противозаконно, той се занимава с някакъв Франтишек?!
    Стига прах в очите, че вършиш някаква работа, нещастник такъв.
  • 19 пери

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Ами да":

    Да приказва! Някой трябва да започне, за да се намърдат всички политически престъпници, където им е мястото - при бай Ставри.
  • 20 дрт ПРЧ

    2 0 Отговор
    ОБЩО ВЗЕТО ТЕЗИ КОНСТАТАЦИИ МОГАТ ДА СЕ НАПРАВЯТ ЗА ВСЕКИ РАБОТЕЩ ПРОКУРОР. ДРУГО Е АКО СИ АДМИНИСТРАТИВЕН РЪКОВОДИТЕЛ
  • 21 Данъкоплатец

    1 0 Отговор
    Г-н Сарафов вместо да се занимава с ФранцФишека,да се захване Тумора, който окраде и бастиса КТБ, Булгартабак и още стотици предприятия, оставяйки на улицата стотици хиляди хора,работили някога в тази предприятия, защото неговите метастази десетилетия наред ще създават работа на прокуратурата .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове