21 Август, 2024 17:54 982 21

Доц. Милен Любенов: Ако имаме кабинет, когато и да са изборите, той ще е нестабилен

  • милен любенов-
  • кабинет-
  • избори-
  • нестабилен

"Пеевски е продукт на системата. Той е продукт на тази завладяна държава. Това се случи със съдействието на ДПС, а и със съдействието на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов", коментира политологът

Доц. Милен Любенов: Ако имаме кабинет, когато и да са изборите, той ще е нестабилен - 1
Снимка:Nova News

Ако имаме кабинет, когато и да са изборите, той ще е нестабилен. Това е мнението на политолога доц. Милен Любенов, изказано пред БНР.

Като резултат от последните политически събития той вижда още по-ниска избирателна активност:

"Не очаквам решението да бъде в 51-вия парламент, който ще е доста фрагментиран и с ниска степен на представителност. Твърде е възможно да се формира някакво правителство, но то ще бъде вероятно с много кратък живот. Трябва да се мисли дългосрочно. Пътят за решение на кризата е в самите политически партии".

Според него президентът не може да бави процедурата:

"Колкото по-далече са изборите, толкова тази предизборна кампания ще продължи и толкова повече хора ще се откажат от изборния процес. Ако изборите са през декември, очаквам избирателната активност тогава да бъде в рамките на 20-25%".
Това е една много тежка политическа криза, която се дължи на опитите през последните 3 години да се направят реформи, изказа мнението си политологът в интервю по "Хоризонт". И обясни:

"Тези реформи бяха неуспешни от една страна заради липсата на мнозинство, а от друга - на неумението на управляващите тогава в лицето на ПП-ДБ да се възползват от тази ситуация след протестите през 2020 г., когато имаше много сериозна подкрепа за реформи. Сега нещата се връщат в изходна позиция. Това няма да е лесна борба".

По думите му сега се виждат силните преплетени мрежи от зависимости в държавата. Той обаче подчерта, че те не се дължат само на една фигура:

"Пеевски е продукт на системата. Той е продукт на тази завладяна държава. Това се случи със съдействието на ДПС, а и със съдействието на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов".

Доц. Милен Любенов подчерта, че не са много вариантите за излизане от кризата:

"Това се дължи до голяма степен на конституционните промени, които бяха направени миналата година, без да бъдат обмислени в дълбочина или да синхронизират съответно законите, които засягат хората от списъка с потенциални кандидат-премиери, така че да не попадат в ситуация на невъзможност да приемат поста", коментира той.

Предложението на ГЕРБ – вътрешният министър Калин Стоянов да бъде отстранен, е напълно адекватно на създалата се ситуация, изказа мнението си политологът и заяви, че този министър не може да остане на поста си:

"Всичко е в ръцете на Главчев. Моите очаквания бяха дори в рамките на днешния ден да направи предложение за смяна на министъра на вътрешните работи. Вероятно ще се изчака, за да няма коментари, че това се дължи на вчерашната позиция на Борисов или че по някакъв начин днес след разговорите с Радев е бил подложен на някакъв натиск. Моите очаквания са в рамките на следващите дни или ако Главчев остане отново единствена възможност за кандидат за министър-председател – да предложи друг вътрешен министър".

Не разбирам упорството на самия министър, каза доц. Любенов. Според него Димитър Главчев трябва да прояви политически разум. "Другото ще означава много тежки зависимости, на които самият той ще трябва да отговаря в последствие", уточни той.
За кризата в ДПС и отношението на Бойко Борисов към въпроса, доц. Любенов подчерта, че в последния месец лидерът на ГЕРБ прави опит да се дистанцира по всякакъв начин от този конфликт. По думите му Делян Пеевски ще разчита на лостовете за влияние, които има в прокуратурата и Комисията за противодействие на корупцията.

"В рамките на тази кампания прокуратурата вероятно ще бъде ползвана отново за такива цели, въпреки че като че ли на този етап тя опитва да се въздържа от вземане на страна".

Политологът изказа мнение, че най-малко вероятно е да се случи предложеното от ПП-ДБ. Според него няма как да се попълнят органите без парламентарно мнозинство. Той смята, че тези позиции могат да бъдат попълнени едва тогава, когато има редовно правителство, зад което стои ясно парламентарно мнозинство.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Европеец

    5 0 Отговор
    Избори докато Пеевски и Борисов не свършат парите да купуват гласове...... Правителство каквото и да си стават ще бъде компромисен вариант с интересите на политическата мафия.... Трагична съдба 35 години на територията бг....

    Коментиран от #4, #5

  • 2 Делян Пеевски Сила

    2 0 Отговор
    Знам коя е Мата Хари
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Банкянския Толуп

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Европеец":

    Купуването на Изборни Секции е по ефтино и с сигурен краен резултат
  • 5 Спасение дебне от всякъде!

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Европеец":

    СПАСЕНИЕТО ОТ ПОЛИТИЧЕСКАТА КРИЗА В БЪЛГАРИЯ Е....вдигане от 4% на 5% границата за влизане на партия в Парламента, както е в Германия и ЕС.

    Коментиран от #11, #12, #14

  • 6 Анализатор

    4 1 Отговор
    Най-важното нещо е в МВР да има човек, който да спре купуването на гласове. Защото купуването на грасове по последни данни са 300 000 гласа при 2 000 000 глосували са 15% от изборния резултат е купен!

    Коментиран от #10

  • 7 Кърмит

    3 0 Отговор
    Къде е Мавродиев? Защо няма обявена награда за залавянето му?
  • 8 Лемънс

    6 2 Отговор
    ДПС-ГЕРБ владеят МВР, затова печелят изборите! Никой от МВР не противодейства на купуването на гласове и корпоративтия принудителен вот! Изчезнаха 300 000 гласа за ПП-ДБ на предните избори. Моят глас не беше отчетен, не ми излезе разписка от машината и вота ми за ПП-ДБ не беше отчетен!!!! ГЕРБ-ДПС са измамници!!! Печелят изборите само с измама и фалшификации!!! Именно ГЕРБ-ДПС правят Ала-Бала с машините и ЦИК са техни хора, и социологическите агенции. ГЕРБ-ДПС подслушват ПП-ДБ нерегламенгирано!!!

    Коментиран от #13

  • 9 1111

    5 1 Отговор
    Трябва да има нов служебен министър-председател, сегашният докара тази нестабилност!
  • 10 Европеец

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Анализатор":

    Гласувай купуват абсолютно всички..... Но най-вече тия които имат пари..... А това е ГЕРБ и ДПС..... Ловят купувачите и накрая нищо.... Партийте купуват гласовете, като рекетират бизнеса за пари..... Но такава е демократичната система на изборите....
  • 11 Кърмит

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Спасение дебне от всякъде!":

    10% трябва да е. И избори в два тура.
  • 12 Европеец

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Спасение дебне от всякъде!":

    Спасението е да се счупи всичко и да се гради наново... 35 години сме в без пътица и светлина в тунела няма...
  • 13 Кърмит

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Лемънс":

    Има много доказателства за покупка на депутати, даже и цели групи.
  • 14 Кърмит

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Спасение дебне от всякъде!":

    Германия е 85 милиона, България е 5 милиона. Прага за влизане в парламента трябва да е 10% и избори в два тура. Субсидии да получават преминалите 4 %.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Бийк

    0 0 Отговор
    Всички чакат 6 ноември
    Дори "великото" недоклатенo кремълско джудже
    След тази дата ще се сформира правителство
  • 19 Първа частна държава

    0 0 Отговор
    Що се отказва да се състави правителство то означава че всичко е частпром и по добре е да си фирмаджия щом частна фирма организира машините за избори и няма държавна фирма Норма за софтуер за българското законодателство
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    ЗНАЕТЕЛИ КОЛКО " НАУЧНИ " ДУЦЕТА И ПРОСТИ ФЕСЪРИ ИМАМЕ В РОДИНАТА ???? КОЛКО СА ИЗПЕРКТИТЕ ПО ВСИЧКО ; КОЛКО СА ПИЛИТЮЛОЗИТЕ ; СОЦИОПАТО ЛОЗИТЕ ; ЖУРНАГ ЪЗЦИТЕ И ЖУРНА Г ЪЗ ИЦИТЕ В МЕДИИТЕ/ ПРОДАЛИ ЛИЧНОСТТА СИ ЗА ПАРИ / ????????????????????
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол