23 Август, 2024 22:46 1 597 25

Безводие и жега, а искат шоково поскъпване на водата

  • вода-
  • поскъпване-
  • такса водомер-
  • софийска вода

Готвят ни и такса водомер

Цената на водата в София да нарасне с 20% през тази година, искат от “Софийска вода” АД. Поисканото увеличение на цената за София е с 20 на сто. Със законодателни промени да бъде отвързано вдигането на цените, предлагат от КЕВР и МРРБ.

Цената на водата в София да нарасне с 20%, предвижда заявление на “Софийска вода” АД, което е внесено в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). За период от три години предложеното поскъпване на водата в столицата е с близо 30 на сто. Същевременно със законодателни промени от КЕВР и от Министерство на регионалното развитие искат да бъде отвързано поскъпването на водата. В момента има изискване цената на водата да бъде социално поносима, тоест при потребление от 2,8 куб. метра на човек сметката за вода да не надхвърля 2,5% от средния доход на човек за съответната област.

Столичани в момента плащат 2,94 лв. за кубик вода с ДДС. Предложението на “Софийска вода” е цената през настоящата година да нарасне на 3,52 лв. за кубик. Но през следващите две години отново е предвидено увеличение и така за период от три години сумарното поискано поскъпване на водата е с 29,5%, пише “Труд”.

От началото на годината водата в страната поскъпна, но в София остана без промяна. Цената на водата в столицата от няколко години не е променяна, защото не беше одобрен бизнес планът на “Софийска вода”. А самият бизнес план не беше одобрен заради съдебен спор за размера на нормата на възвръщаемост на вложения от дружеството капитал.

В Северозападна България, благодарение на изискването цената на водата да бъде социално поносима, във Видин от 1 януари тази година водата поскъпна само с 28,6% до 4,48 лв. за кубик. При поскъпването на водата от началото на годината цените във Видин и Ямбол, определени по методиката на КЕВР, би трябвало да са по-високи, но ограничението за социална поносимост наложи таван на поскъпването. За последния отчетен период двучленно домакинство е получило сметка за вода около 40-44 лв., четиричленно - малко над 60 лв.

Хората от Видинския регион са сред “щастливците”, които имат вода и не страдат от воден режим.

Цената на водата във Варна поскъпна до 5,49 лв. за кубик от началото на годината. Въпреки това, по села и вилни зони масово с вода от чешмата поливат градини и морави. На режим са около 10% от селищата в областта. Най-тежко е положението в община Аврен, където населението се е увеличило в пъти през последните години, а местните водоизточници нямат капацитет да покрият растящите нужди, сред които е и пълненето на басейни в баровски къщи и вили под наем. Хронични проблеми има с водоподаването и в селища в общините Долни чифлик, Бяла, Вълчи дол и Суворово. Заради трайното засушаване кметовете смятат, че ВиК холдингът трябва да осигури не кредити, а безвъзмездно финансиране на общински проекти за нови дълбоководни сондажи и рехабилитация на водопроводи.

Различен подход за вдигане на цената на водата предлагат от МРРБ и от КЕВР. Те предлагат да бъде въведена такса “водомер”, тоест гражданите да плащат само за това, че имат водомер, дори да не потребяват вода, предлагат от министерството.

Цената на водата да включва два компонента - фиксиран компонент за това, че хората имат достъп до вода, и променлив компонент - цена на куб. метър потребено количество вода, предвижда проект на Закон за водоснабдяването и канализацията, пуснат от МРРБ за обществено обсъждане.

Подготвеният законопроект предвижда запазване на изискването цената на водата да е социално поносима. Но в проекта е записано, че принципът на социална поносимост е спазен, когато стойността на променливия компонент от цената на водата при потребление от 2,8 куб. метра на човек не надхвърля 2,5% от средния доход на човек за съответната област. Но като към променливата част от цената на водата прибавим и такса “водомер” реално плащаната от домакинствата цена ще може да бъде по-висока от социално поносимата.

Прилагането на критерия цените на ВиК услугите да бъдат под прага на социална поносимост създава изключителни проблеми за ВиК операторите, за които поради специфика в територията, на която оперират, цените би трябвало да надхвърлят този праг, посочват от КЕВР. Според КЕВР дори цената на водата да е под социално поносимия праг, това не гарантира достъп до ВиК услуги за най-бедните. От КЕВР предлагат на най-бедните да бъдат давани помощи, така че да могат да платят за 2,8 куб. м вода, а останалите да плащат цена на водата без таван.

Основните причини за недостига на питейна вода е сериозното засушаване и повишаването на температурите. В същото време е регистриран спад на водните количества с 87% в Северна България в сравнение с миналата година, съобщиха след проведена работна среща от регионалното министерство по разпореждане на служебния премиер Димитър Главчев.

Според данните на Националния институт по метеорология и хидрология 2024 г. е третата поред суха и гореща година, а месец юни е бил най-горещият от 1930 г. насам, като тази година периодът на засушаване е и най-дълъг като продължава повече от три месеца.

Загубите на питейна вода по старите водопроводни мрежи в определени населени места, както и загубите за напояване по амортизираните напоителни системи също са сред основните причини за липсата на вода в много региони.

От МРРБ уточняват, че ще бъде изготвен хидромелиоративен анализ, който да покаже както вариантите за подобряване на водоснабдяването, така и нуждата от ремонт и строителство на нови изкуствени водоеми.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АГАТа Кристи

    22 4 Отговор
    И аз искам да съм шеф на ВиК, за да ИСКАМ ....
  • 2 Хаха

    33 1 Отговор
    Десет кожи от гърба на Ганю.

    Коментиран от #5

  • 3 Европеец

    42 4 Отговор
    Шоково водата, шоково тока, шоково храната, въобще всичко шоково.... Не знам за 35 години да е построен е поне един язовир, не сгреших добре че беше видният хидроинженера не достижимия хидроинженер при това и доктор философ, при това и агент залезващия Ахмед Доган, под чието въз мъдро и всеотдайно ръководство се построи язовира на язовирите Цанков камък....
  • 4 Дюдю

    37 1 Отговор
    Ибрее, искат такса водомер само защото имаш достъп до вода. То така и останалите доставчици ще поискат такса - ток,тел, интернет,парно,марно.

    Коментиран от #7

  • 5 Европеец

    31 1 Отговор

    До коментар #2 от "Хаха":

    За кожите не говори, сега ще видиш като въведат интелигентните контейнери за отпадъци какво дране ще става в БГ територията.....
  • 6 Слава на Евроатлантическа България

    32 3 Отговор
    Водата е природно богатсво на сраната, но ние и концесионера не ни интересува дали водата ще по-скъпа от БАНАНИТЕ.
    Нас ни интересува да има БАНАНИ постоянно, а не вода.
  • 7 ЧИ В КОНСТИТУЦИЯТА НИ

    25 0 Отговор

    До коментар #4 от "Дюдю":

    ПИШЕ ЧЕ ВСЕКИ ТРЯА ДА ИМА СВОБОДЕН ДОСТЪП ДО ВОДА ВЪЗДУХ И ДО ДВИЖЕНИЕ.ТИЯ ОТ ТАЯ ФРЕНСКА ФИРМА ДЕТ СИФИЯНСКИ Я ДОВЛЕПЕ СА ЗА НЮБЕЛЕНЕ.

    Коментиран от #23

  • 8 Върнаха комунистическия строй

    24 3 Отговор
    Комунетата в българския парламент трябва да бъдат изб ити до крак! Само крадливи комундели могат да въведат със закон такова извращение - да всеки месец да плащаш такса за вода без да имаш вода.
    Я сега всички бе гейци да кажат какво би станало в Гърция, ако корумпетата в парламента се опитат да наложат такава рекетьорска такса на гърците...
  • 9 Аааааа

    18 1 Отговор
    Ние да не сме в Сахара бре? Не ви е Срам! Пускайте бира по тръбите.
  • 10 Ккк

    24 0 Отговор
    Като останат само кафявите паразити от махалите тогава всичко ще е безплатно
  • 11 Изедници

    13 0 Отговор
    Язовир Идкър е пълен догоре! И нивото му е даже повече от това време през миналата година!
  • 12 оня с коня

    12 5 Отговор
    В Сф са най-големите Заплати в БГ което е нормално ,защото там са Ръководителите на всички Ресори в Икономиката като респективно и Щатната заплата е друга.НЕ Е НОРМАЛНО обаче софиянци да плащат по 2,94лв за Кубик,а аз Провинциалистът да плащам по 5,04лв,включващо и "Канал".Не става ясно дали в тия 2,94 лв Софийски кубик влиза и около 0,70лв "Канал",но дори и да не влиза,ПАК съм прецакан!Да са живи и здрави Столичани - изобщо съм далеч от мисълта да завиждам щото "не сме бедни за малко",но от друга страна пък съм щастлив че в Града ми водата НИКОГА НЕ СПИРА защото е Подземна и не зависим от разни Язовири които баш когато трябва пресъхват.
  • 13 дддд

    14 2 Отговор
    В страната на бойковците кирчовците,какво очаквате да стрижат стадото както си искат
  • 14 🍋🍊🇧🇬

    13 1 Отговор
    В Сицилия имат режим на водата през лятото, Два Дена в Седмицата има Вода.

    В България има вода но се разпилява, не се стопанисва, изтича по старите водопроводи кой знае къде?

    Коментиран от #25

  • 15 Така Така

    26 0 Отговор
    Вместо да садят дървета , за да стабилизираме климата, те по западен модел ще борим климатичните промени с данъци и такси, че ония са зле мозъчно е ясно, но защо тряба да ги копираме!?
  • 16 Рекет

    12 0 Отговор
    Държавата първо да оправи течовете, после да иска поскъпване на водата. Искат хората да пращат скъпо, за лоша услуга. Това е рекет.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 плюс минус

    12 1 Отговор
    По времето на соца кубик бистра студена водица в родния Русе струваше няколко стотинки.
    Днес - кубик струва 5 лева, сто пъти се увеличи.
    А дали заплати и пенсии се увеличиха 100 пъти?
  • 19 Тато от Правец

    9 1 Отговор
    Само 2 ВиК дружества са български!
    Честита демокрация.
  • 20 Ролан

    8 0 Отговор
    Ние трябва да се вдигнем,а не те да вдигат!
  • 21 Шаран БГ

    6 0 Отговор
    Няма страшно ! СЕЧЕТЕ ГОРИТЕ !! До последната вейка !! Да няма къде да се крият хайдути, горяни и партизани !!
    Като е суша - да е суша !! Като завали - да е потоп!! "Държавата" ще ни обезщети !!
  • 22 ЧОЧО

    4 1 Отговор
    Как ще увеличавате водата на Софиянци,че там живеят най бедните селяни.😀😀😀
  • 23 ЧОЧО

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "ЧИ В КОНСТИТУЦИЯТА НИ":

    Знаетели, че тая фирма във Франция се занимава само със боклуци.
  • 24 С Какво Повишиха

    4 0 Отговор
    С Какво Повишиха Качеството и? Та и искат Повишение!

    Да си Поправят Тръбопроводите! Ние няма да плащаме и за Техния мискинлък тя да изтича в Земята!
  • 25 Я СТИГА ЛЪГА ГЕРБЕР КРАДЛИВ

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "🍋🍊🇧🇬":

    Миналата година юли БЕХ на почивка в Сицилия ТАОРМИНА, НЕМА ТАКОВА НЕЩО ЛЪЖЛИВ БОЙКОВИСТ КРАДЛИВ. ОКРАДОХТЕ НИ И ВОДАТА!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове