23 Август, 2024 23:04 1 864 21

Таско Ерменков: В ПАВЕЦ "Чаира" и "Чирен" има корупционни схеми

  • корупция-
  • таско ерменков:-
  • павец чаира-
  • чирен

Има и финансов проблем - около 30-40% е по-евтино да се правят вертикални сондажи

В ПАВЕЦ "Чаира" се случва това, което стана и в "Чирен". Един ремонт, вместо да се извърши от фирмата, която е изградила този ПАВЕЦ, беше извършен от фирма, която най-вероятно се е съгласила да сподели част от приходите си с онези, които възлагат поръчката - говорим за корупционни схеми. По-лошото е, че проверката е възложена на подизпълнител на същата фирма. Нещата са наистина катастрофални. Ще трябват много милиарди, за да се възстанови енергийният обект. Това коментира енергийният експерт Таско Ерменков в предаването "Денят ON AIR".

Той обясни, че цепнатините в подземното газохранилище "Чирен" са вертикални или почти вертикални. По думите му, ако се прави вертикален сондаж, няма гаранцията, че ще се попадне на пукнатина. Ако се прави наклонен - шансът да се мине покрай пукнатина е по-голям.

"Има и финансов проблем - около 30-40% е по-евтино да се правят вертикални сондажи. Бюджетът е формиран на база на наклонено насочени - около 200 млн. лв. Вторият финансов проблем е в това, че материалите, които са предвидени да се изпълват в първоначалното техническо задание са едни, а във второто стоманата, която трябва да се използва за укрепване, е друга - с по-голяма възможност за корозия, което може да доведе до техногенна катастрофа, но е по-евтина. Има разлика около 80 млн. лв. Тук е като схемата на магистралите - слагаш по-малко асфалт и той започва да се рони. Сменен е и диаметърът на сондажа - със сламка ще се опитваме да изпразваме варел", обясни Ерменков пред Bulgaria ON AIR.

"Важно е да се разшири "Чирен", защото "Чирен" е буферното хранилище за газ, когато има световни кризи", посочи Ерменков.

На въпрос ще се договорят ли "Боташ" и "Булгаргаз", енергийният експерт отговори, че не е убеден, че това ще се случи, защото цената която ще платим, ще бъде проблем.

"Имаме по 15 млн. лв. фактури, без да ползваме газ. Става въпрос за стотици милиони. Ако продължаваме да създаваме проблеми в държавните дружества - печелят частните. Равнопоставеността между държавна и частна не се спазва. Всички задължения и всички проблеми са в държавния сектор, а всички печалби са в частния", заяви Ерменков.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Европеец

    19 1 Отговор
    Бре Тасков, брей Ерменков ха Добро утро....
  • 2 тато

    12 5 Отговор
    Таско,най големите корупционни схеми са у бсп-то
  • 3 Дик диверсанта

    14 7 Отговор
    Таско е един от призьорите, имащи заслуга за днешното състояние на България, агент на Държавна сигурност.
  • 4 Ташунко сапа

    14 1 Отговор
    Е ,Гати и кражбата в Тази държавица .Нямам думи.
  • 5 К.К.

    15 4 Отговор
    А вие къде бяхте, нали бяхте "конструктивна опозиция". Нещо да бяхте казали, да бяхте се противопоставили на ГЕРБ. Заедно с тях и до ден днишен унижтожавате държавата. Ах тези комисионни!
  • 6 Алчна мутра БЪЛГАРОУБИЕЦ

    4 3 Отговор
    Закриваааай държавата.
  • 7 Факт

    8 2 Отговор
    Да но първо Тошиба като изграждаше обекта, имаше Български подизпълнители - държавни фирми и специализирани заводи, които днес не е ясно дали са способни да повторят изпълълненшето. Това бяха заводи, оборудвани по времето на Огнян Дойнов, може би специално с тази цел. При това обектът е по междуправителствена договореност между България и Япония. Частните подизпълнители от по-късния етъп, наложени от Световната Банка, също може вече да нямат възможностите. Второ, ако е разбит фундамента на генератора и отливката в която е вградена раковината на турбината, цялото оборудване трябва да се демонтира и да се разбива всичко под земята. Става дума за стотици тонове. Това е за затвор.
  • 8 Какви мисли на капут

    12 1 Отговор
    Евала таско, много си умен! Това го знам от доста години! И няма виновни, и няма да има, защото сте некадърници, които само могат да лъжат и да крадат - от Гоце до Доган и тиквата Боко!
  • 9 Тремор

    5 0 Отговор
    Не мога да повярвам! Това нещо в България ли е? Тук просто е невъзможно да съществуват схеми и далавери. Българинът не е такъв човек.
  • 10 В обобщение

    9 0 Отговор
    Ттериторията е учебник по корупция, а т.нар. държавни институции са брокери и съветници на процеса.
  • 11 САЩ..САЩ..

    1 1 Отговор
    Е па язи не се сешчам дека нема такову дету секой го дума и секой го праие ама е противе него..
  • 12 дядото

    2 1 Отговор
    а къде ли в тази скапана държава няма корупция.и това благодарение на политическата върхушка и западните ви ценности
  • 13 уйко калеко

    5 0 Отговор
    ЕРМЕНКОВ откри наново топлата вода и колелото.В ЧАИРА и ЧИРЕН имало корупционни схеми-казва той. Аз питам обаче,А САМО ТАМ ЛИ ИМА ПОДОБНИ СХЕМИ?
  • 14 00001

    2 1 Отговор
    Корупцията не прощава-докарва глад,бедствия,необразованост, болести смърт. България се самоизяжда благодарение на корумпирани НС, държавни институции, държавни работници и политици.Преити корупционни и баджанашки закони и правила . подкупи и баджаначество се ширят навсякъде в страната.
    Но я попитайте Български политик, за всички откраднати пари, за измамите , за лошо построените магистрали за лошите закони, за станалите милионери от държавно имущество, подкупи и подаръци от олигарски в България са го направили американците. Само те ще да са други не може да са направили България колония, нищо че Американците дори че съществува такава страна, и си нямат понятие, каква е и къде с намира.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ком

    3 0 Отговор
    Удобно забравиха за източване то на язовир "Искър" и деривацията "Джерман - Скакавица". Но тогава ставаше въпрос за водата на жълто-паветниците.
  • 17 Енергийна мафия Т Ерменков!

    2 1 Отговор
    И ти го знаеш много добре! Едни Мафиоти са, Яхнали Енергетиката от много години!? Какво, Оборудване даде Главчевото правителство на Украйна преди 1месец и половина?? Никой от Колегите ти Експерти не посмя да каже какво даваме на Украйна!!Даже и Пустиняка Гамизов се скри и всичките ти Колеги????
  • 18 Счупиха умишлено Агрегатите на ПАВЕЦ

    6 0 Отговор
    ЧАИРА!!! На някой Пречише да Прави по голями печалби! Експертите да кажат, Кои печелят от всичко това, което се случи в ПАВЕЦ ЧАИРА??

    Коментиран от #21

  • 19 Навсякъде където има Пари!

    2 0 Отговор
    Навсякъде където има Пари! Има Корупционни Схеми!
  • 20 свидетел отБръкне

    3 0 Отговор
    Бойко Борисов лично нареди на Петър Петров, тогава шеф на НЕК през 2017 година да махне Тошиба и да сложи Фойт, защото нямаше как да вземе рушвет зет му от японците. За Чаира е виновен лично Борисов, а сега Радев, защото личната му касичка Николай Вълканов печели в някои дни като не работи Чаира по 1 милион евро на ден от спекулативни цени на тока.
  • 21 свидетел отБръкне

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Счупиха умишлено Агрегатите на ПАВЕЦ":

    Не беше умишлено, а простотия. Борисов печелеше от Ковачки през 2013-2018 като нелегално точеха Белмакен и произвеждаха нелегално ток уж произведен по топлофикациите на Ковачки. Тока му идваше на нула лева от Чаира физически, а се фактурираше от топлофикации за по 800 лева, откраднаха стотици милиони така. Така напукаха турбините пускай-спирай, защото те не са проектирани за такава работа. После изгониха японците за да крадат от потрошеното от тях потрошено и накрая така потрошиха всичко. Няма оправия с Борисовите измами и далавери.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове