24 Август, 2024 14:41 3 436 89

АЗП иска забрана на продажбата на имитиращи продукти - сирене, кашкавал и кисело мляко

  • сирене-
  • кашкавал-
  • мляко-
  • азп

20% от кравето сирене, произведено през миналата година у нас е с добавени растителни мазнини

Асоциацията за защита на потребителите (АЗП) настоява за пълна забрана на пазара на имитиращи продукти - сирене, кашкавал и кисело мляко. В своя позиция разпространена до медиите асоциацията иска Министерството на земеделието и храните да промени законите и наредбите, в които да се уточни, че трите продукта не могат да бъдат наричани по този начин и на външен вид да изглеждат като тях.

Председателят на АЗП Пейо Майорски посочва, че българското саламурено сирене и българското кисело мляко са традиционни национални продукти, които вече са със защитено наименование на произход в Европейския съюз. Той е категоричен, че те не бива по никакъв начин да бъдат имитирани, дори и на родния пазар.

Според АЗП е недопустимо да бъдат произвеждани имитиращи продукти на сиренето, кашкавала и киселото мляко, които да изглеждат по идентичен начин. От асоциацията подчертават, че така се подвеждат потребителите. От там допълват, че наименованията им на опаковките на имитиращите продукти трябва да бъдат с големи надписи, а не със ситни букви, за да могат да се четат.

Асоциацията за защита на потребителите призовава МЗХ в лицето на Българската агенция по безопасност на храните да засили контрола върху сиренето, кашкавала и киселото мляко. Проверките трябва да бъдат от преработвателите до търговците и веригите, посочват още от АЗП.

По данни на МЗХ близо 20% от кравето сирене, произведено през миналата година у нас е с добавени растителни мазнини. Общо през годината са произведени 53 641 тона сирене, включително 12 219 тона с палмова мазнина. За сравнение през 2022 г. произведеното сирене е било 52 460 тона сирене, в това число 12 371 тона е това с растителна мазнина или намалението е незначително - с 1,2%.

Фалшивото сирене е 2,5 пъти повече от това от овче мляко например, което за цялата година е близо 4900 тона, като намалява с 11,6% спрямо предходната година. През миналата година мандрите са вложили 3615 тона суровини с немлечен произход (мазнини и/или протеини).

През 2023 г. 235 млекопреработвателни предприятия са предоставили данни за преработеното от тях мляко и произведените млечни продукти. В тях е преработено 713 млн. литра сурово мляко (вкл. доставено от държави членки на ЕС и внос от трети страни). 94% от него е кравето мляко, което е с 3% повече спрямо 2022 г. И през 2023 г. овчето мляко заема второ място по преработено количество (с дял от 3.8%) и е с 12.2% повече през 2023 г. Козето мляко е 1.7% от преработеното мляко и е с 1% повече спрямо 2022 г. Преработеното биволско мляко и смес са 0.5% от общото мляко, като се отчита намаление с 4.6%.

По данни, предоставени от млекопреработвателните предприятия, освен посочените количества сурови млека по видове, включително доставено от държави членки на ЕС и внос от трети страни, в производството на млечни продукти са вложени допълнително и 4 807 тона концентрирано мляко, 5 211 тона мляко и сметана на прах, 2 377 тона млечен концентрат и 234 тона други продукти (сметана, закваска, суроватка). През миналата година мандрите са вложили 3615 тона суровини с немлечен произход (мазнини и/или протеини), сочат още данните на МЗХ.

През 2023 г. са произведени 153 928 тона заквасени млека, 64 млн. литра течни пакетирани млека, 62 331 тона бели саламурени сирена и 26 308 тона кашкавал. Наблюдава се увеличение на пълномаслено или полумаслено и обезмасленото заквасено мляко, заквасеното мляко за пиене намалява със 17.0%.

Увеличението на произведените количества кашкавал през 2023 г. е с 5% спрямо 2022 г. Този от краве мляко бележи ръст през 2023 г. от 6.4%, а кашкавалът от овче мляко намалява с 14.3%. Най-голям дял заема кашкавалът, произведен от краве мляко - 93.4%.

Бялото саламурено сирене се увеличава спрямо 2022 г. с 1 057 тона или с 1.7%. Най-голям дял (86.1%) заема бялото саламурено сирене, произведено от краве мляко. Бялото саламурено сирене, произведено от мляко различно от кравето и овчето, бележи ръст от 15.8%. Производството на топени и пушени сирена е с 3.5% повече през 2023 г. Другите видове сирена (меко сирене, синьо сирене и др.) също се увеличават (+36.1%). Наблюдава се значително увеличение на произведените други продукти от мляко - с 450 тона.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Така Така

    92 2 Отговор
    Крайно време е в хранителните магазини да започнат да се продават безвредни продукти и вредните и имитиращите да се забранят, крайно време е

    Коментиран от #17

  • 3 Няма да успеят. Месарската и млекарската

    60 8 Отговор
    мафии подкупват там, където трябва - по цялата верига. А вие кът нямате пари, яжте отровни боклуци, които убиват народа!
  • 4 Град Козлодуй

    3 34 Отговор
    Аз не подбирам а ям сякакво сирене даже и без млеко.

    Коментиран от #19, #72

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Град Козлодуй

    34 2 Отговор

    До коментар #1 от "К.О.Т.арАК 🐱":

    Така и Трябва а Надали ще стане
  • 7 Град Козлодуй

    15 1 Отговор

    До коментар #5 от "мммм":

    Точно и Факт
  • 8 ако приемат предложението

    47 5 Отговор
    почти всички магазини за хранителни стоки ще затворят поради липса на продукти за продажба хахаха
  • 9 Реалностите

    50 4 Отговор
    Ако ги забранят в магазините няма да има и едно сирене или кашкавал, всичкото е метраджос!
  • 10 бандера

    65 1 Отговор
    А в сладкарската индустрия 100% от мазнината е палмово масло! От официално внесени за 2023 г. 64 хиляди палма в сиренето са използвани 12 хил. тона, а останалите 52 хил.тона са за вафли, шоколади, еклери, торти, пасти, дребни сладки............И кво праИм сега?!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Тома

    48 1 Отговор
    Ако направят глобите не 5 хил лв а 5 милиона тогава тези измикяри производителите ще се научат какво е стандарт
  • 13 инж технолог по хранене

    42 2 Отговор
    Българите не трябва да ядат имитиращи продукти - сирене, кашкавал ,кисело мляко и други. Ние не сме имитиращи хора!

    Коментиран от #25

  • 14 АГАТа Кристи

    18 16 Отговор
    Че то ще се върнем при "др." Луканов, - празните рафтове вследствие на голямото комунистическо крадене...
    А за това нещо гласувам с две ръце !

    Коментиран от #61

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Икономист

    17 14 Отговор
    Това, ако стане 80% от българите ще фалират и ще умрат от глад, защото са бедняци

    Коментиран от #23, #59

  • 17 Ивелин Михайлов

    9 2 Отговор

    До коментар #2 от "Така Така":

    Ми то за тая работа си има верига Хора от народа
  • 18 Крайно Време е Тази Държава Да Стане

    32 2 Отговор
    Крайно Време е Тази Държава Да Стане Държава! - Защитаваща Поданиците си!
    А Не само Интересите на една част от Тях! - Привилегерованите!

    Коментиран от #21

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Германец

    10 18 Отговор
    Българинът предпочита евтино 💩 , отколкото скъпа чиста храна

    Коментиран от #35

  • 21 Програмист

    18 4 Отговор

    До коментар #18 от "Крайно Време е Тази Държава Да Стане":

    Еми сори при капитализма, държавата защитава капиталистите 😉😘
  • 22 де го чукаш де се пука

    27 0 Отговор
    Щом закона го позволява и няма строги ответни мерки, значи не било нарушение. Кой няма да си позволи да прави нарушения, които биха му донесли сериозни приходи. Няма сериозни санкции, които нарушителите да не могат да понесат с лекота, а след кратък период всичко се повтаря от същите производители. В съседна Турция за такива нарушения отнемат лиценза и налагат забрана за производство не само на конкретен продукт, а изобщо на хранителни продукти за десетилетия и не само на една личност, а на цялата фамилия. Които е толкова смел нека да шмекерува.
  • 23 Ти си толкова икономист!

    11 4 Отговор

    До коментар #16 от "Икономист":

    Ти си толкова икономист! колкото аз съм Трамвай!

    Но откъде един Мошеник да знае как стават Нещата!
    Той цял Живот е Бил Мошеник! от Училището и Детската градина до сега!

    Коментиран от #31

  • 24 Последния Софиянец

    2 14 Отговор
    Е че аз само с имитиращи продукти работя. Снощи в шопската салата на Курни и сложих извара вместо сирене и тя остана много доволна. Изобщо не разбра, че не е сирене.
    А за идеята говорих и с Алибегов, докато вечеряше в заведението ми. "И кво, искат да фалира ме ли ? Тая няма да стане. Просперитета ни е благодарение на имитациите и ментетата !"
    И аз напълно го подкрепям !

    Коментиран от #34, #43

  • 25 Икономист

    10 3 Отговор

    До коментар #13 от "инж технолог по хранене":

    Българите ядат най ниските цени само и примоциите 😉

    Коментиран от #63

  • 26 много добре

    29 1 Отговор
    пълна забрана и никакви глоби а затвор за нарушаващите забраната
  • 27 Българин

    4 17 Отговор

    До коментар #5 от "мммм":

    Ми кой ги кара да купуват само от най евтиното 🤣🤣🤣
  • 28 Бойко Българоубиец

    17 4 Отговор
    Яжте химията, че да ми освободите терените за перки и солари бухахах ГЕРБ ПОБЕЖДАВА!
  • 29 Яяяяяя

    21 1 Отговор
    И какво ще ядем тогава? То няма друго, всичко е менте
  • 30 Е!....

    23 2 Отговор
    Е!.... Това е Разпада на Обществато!
    Нито Лекара е Лекар! Нито Съдията Съдия! Нито Министъра Министър! И т.н......

    Коментиран от #32, #65

  • 31 Икономист

    9 2 Отговор

    До коментар #23 от "Ти си толкова икономист!":

    Личи си,че от тия дето само чакат примоцията и купуват от най евтиното само 🤣🤣🤣🤣 чистата храна не ти е по джоба.. себестойността на един чист айрян 500мл. е 3лв заводската цена 😏

    Коментиран от #38

  • 32 Всичко е

    17 1 Отговор

    До коментар #30 от "Е!....":

    Всичко е МЕНТЕ !
  • 33 Гост

    23 0 Отговор
    Твърдо за забраната...лъжат се хората че е по евтино а то нищо не струва.Като го няма няма да се тровим...
  • 34 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    22 1 Отговор

    До коментар #24 от "Последния Софиянец":

    Ами те и баничките СЪС СИРЕНЕ,
    всъщност са СЪС ИЗВАРА❗

    Коментиран от #40, #83

  • 35 Яяяяяя

    18 1 Отговор

    До коментар #20 от "Германец":

    Скъпата храна в България не е чиста, ако сам произвеждаш, да, тогава ще знаеш колко антибиотик си дал на животните и с какво ториш земята
  • 36 Най-на края някакво нормално и адекватно

    22 0 Отговор
    искане. Това е нормалното, за това трябва да се борят служители във всички институции в България, за живота и здравето на населението, също да се вдига стандарта на живот...трябва да сме непримирими, будни
  • 37 Юрист

    10 8 Отговор
    Чистата храна излиза поне 1500лв месечен разход минимум.. при условие, че има 2 милиона българи на минимална, това значи,че ако им спрат евтините ментета са обречени на гладна смърт 🤣🤣🤣

    Коментиран от #54, #62

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Лекар

    17 1 Отговор

    До коментар #34 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Пф те скъпите са с извара.. за другите по добре да не ти казвам, че е много дълга химическата формула 😆
  • 41 Продавач

    20 0 Отговор
    Да знаете,че в млечните салати на фантастико няма мляко хехе от китай ни носят некви прахчета разтворими и слагаме гмо краставици

    Коментиран от #48

  • 42 Цялата територия

    17 0 Отговор
    е една голяма имитация!
  • 43 Гост

    8 0 Отговор

    До коментар #24 от "Последния Софиянец":

    ти заведение нямаш а Корнелия Нинова не я познаваш лично

    Коментиран от #74

  • 44 Който иска истинско сиренье

    11 4 Отговор
    да оди на село да си го праи сам.
  • 45 Ами да

    12 0 Отговор
    Абсолютно правилно, но продажните ни политици няма да го направят!
  • 46 1234

    5 0 Отговор
    и аз го искам
    Даже може да му дръпнем един референдум.
  • 47 Икономист

    7 0 Отговор

    До коментар #38 от "Чистия Айрян!":

    И струва 3-5лв, а не като ония балкан дето ти ги пиеш 🤣🤣🤣🤣
  • 48 хихи

    9 0 Отговор

    До коментар #41 от "Продавач":

    За това, че няма мляко знаем, но какво слагате вместо краставици,?? Зелени хартиени кубчета пак от китай?
  • 49 Град Козлодуй

    10 1 Отговор
    всичко е далавера МЕНТЕ и Спекула
  • 50 Германец

    8 1 Отговор
    То вие сте имитация на държава и народ бе хахахах

    Коментиран от #53

  • 51 Ефрейтора

    12 0 Отговор
    Най-накрая обърканата ни държавица (разбирайте шиб…….та държава ) да започне да работи в правилната посока!!!!!Поздравления!!!
  • 52 Край

    7 1 Отговор
    Хаааа ха. Това можеше да стане 1990г. от тогава кравите са останали 1/5 овците 1/7 така че ако не ядете палмови боклуци и сухи "млека" ще трябва да ядете някакви сиренясали неща, защото сиренето от мляко ще стане 40 лв/кило и ще се продава само с връзки.
  • 53 Като че ли Германия Не Е!

    3 1 Отговор

    До коментар #50 от "Германец":

    Като че ли Германия Не Е!

    Коментиран от #79

  • 54 1234

    9 1 Отговор

    До коментар #37 от "Юрист":

    НЕ!!!!
    Това значи стимулиране на родното производство, работни места, осигуровки, брутен продукт и може да се мисли за субсидия....да речем на литър мляко
  • 55 незнайко

    12 0 Отговор
    Браво , дано върнат БДС и такива имитиращи продукти да изчезнат завинаги ! Това поне могат да го направят и ЕС няма да ни санкционира !

    Коментиран от #57, #58, #80

  • 56 гост

    10 1 Отговор
    А дано ама нада ли ще има такава забрана
  • 57 Град Козлодуй

    5 0 Отговор

    До коментар #55 от "незнайко":

    ДАНО а Надали
  • 58 банкянско късокосместо говедо

    6 1 Отговор

    До коментар #55 от "незнайко":

    Като върнат БДС, дали някой ще проверява гербераските "мандри" как го спазват?
  • 59 Фатки

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Икономист":

    Кво ти пука ти нали си богат
  • 60 думи, думи, думи

    10 0 Отговор
    Всеки път, когато се появи някаква злободневна тема, някаква новина от жизнено важно значение за хората, отговорните започват да говорят в бъдеще време. И сега така. Години наред се тъпчем с фалшиви млечни продукти и уж постоянно се правят проверки, но резултатът е нулев.
    Кога ще видим заинтересовани и отговорни политици, проверяващи, производители.
    Щом се установи някакво нарушение, особено свързано с храната, реакцията би трябвало да е мигновена.
    А не ...от утре, от другата година, от незнам кога си, но не и от сега. Вземат си рушветчето и пак същото.
    И кое му е незаконното, ако се обявят фирмите нарушители. Дайте имената поне, хората сами ще ги изолират.
  • 61 Град Козлодуй

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "АГАТа Кристи":

    Луканов е покойник
    засрами се малко

    Коментиран от #76

  • 62 Тъй като си Юрист!

    4 1 Отговор

    До коментар #37 от "Юрист":

    Тъй като си Юрист!

    Явно не ги Разбираш тези Работи!

    Качественота храна води до Ситост!

    Докато консумирайки ментетата ... Си оставаш Вечно Гладен!

    А долнокачествените продукти вътре разстройват твоя Организъм! Все Повече и Все Повече! И Щеш не щеш ще трябва да ходиш на Лекар!

    От Там и преяждането.
  • 63 Фатки

    2 2 Отговор

    До коментар #25 от "Икономист":

    Ти Българин ли си?
  • 64 Дик диверсанта

    5 0 Отговор
    Скоро срещнах в един форум за глупаци, че кока-кола без захар била хубава.
    Оказа се, че дебилите в България не са чували какво е аспартам.
    Форумите за глупаци объркват понятията на дебилите и те са основните консуматори на такива храни.
  • 65 Дик диверсанта

    3 0 Отговор

    До коментар #30 от "Е!....":

    Познавам лекари, които са рос дебили.
    Както неведнъж съм писал продуктите/услугите на рос дебилите затриват България.
  • 66 Дик диверсанта

    1 0 Отговор
    Важно е че забраниха караконджулите.
    Другото е бош лаф.
  • 67 абе

    3 0 Отговор
    и ся от къде ще намерят мляко да ги правят бе ... ми то няма овце и крави вече - всичко е имитация ...
  • 68 Механик

    7 0 Отговор
    Ми "хубу", дето се вика, ама не са 20% само.
    И като докзателство ли, не знам и аз как да гокажа, но преди 2 години дадох 5 различни пакетчета краве масло на една позната да ми ги провери лабораторно (тя работи в една много известна и оборудвана лаборатория)
    Резултатите бяха, че и петте разлини производителя са вложили растителни мазнини в това което наричат "краве масло 100%". В групата на (проверяваната) имаше български, немски и ференски производителя. Най-много растително масло имаше в най-скъпото "краве масло" - френското.
    След него, но и почти колкото него беше в немското. Българските не отстъпваха и те с много.
    Няма да споменавам френската и немската марка, но съм убеден, че френската всички добре я знаят.

    Коментиран от #78

  • 69 Механик

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "К.О.Т.арАК 🐱":

    Ами имаше най-много 1-2 деца пълнички едно време, щото имаше ОТК и нарушението на технологията и рецептата водеше до Белене.
    Ама ти мразиш "комунистите" нали?
    Така е когато човек не може да събере две и две.

    Коментиран от #71

  • 70 Иван

    7 1 Отговор
    Как може да имаш стандарт като той не е задължителен пълен цирк
  • 71 Град Козлодуй

    1 0 Отговор

    До коментар #69 от "Механик":

    Вярно е това е и АгатА кРИСТИ другия му никнеим
  • 72 Град Козлодуй

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Град Козлодуй":

    Моля не пиши щуротии от никът ми
  • 73 Констатираща

    6 1 Отговор
    Слава на Карагенан - Е-407! С него от водата става всичко.
  • 74 Последния Софиянец

    0 1 Отговор

    До коментар #43 от "Гост":

    "Гост" си и нито ги знаеш, нито ги разбираш тези работи !
  • 75 Комсуматор

    10 0 Отговор
    Преди няколко години, когато се разбра, че на пазара има имитиращо сирене, в магазините бяха разделени едните от другите, но от няколко години не виждам това и си мисля, че контрол не съществува, и че имитиращите като цена са като истинските. Каквото и препоръки да ни дават за разграничаване на едните от другите на мен ми е трудно да го направя.
    Аз, като потребител смятам, че ако има контрол, той е за отчитане на дейност и толкова.Забрана на дейността, солени глоби и поименно ПУБЛИКУВАНЕ на нарушителите, за да ги накажем ние потребителите като не купуваме продукцията им.

    Коментиран от #82, #86

  • 76 АГАТа Кристи

    6 3 Отговор

    До коментар #61 от "Град Козлодуй":

    То и Ленин, и Тарабата са покойници, пък ги величаете, даже ги мумифицирахте..
  • 77 Кошава Видинско

    10 0 Отговор
    Забрана на фалшивите мандри,това са вредни за човешкото здраве храни.
  • 78 Констатираща

    4 0 Отговор

    До коментар #68 от "Механик":

    Така си е и не се съмняваме, защото модата на фалшификатите идва от там, но ние все още не сме я усвоили добре, особено по-малките ни и безизвестни производители. Колкото по-модерна и известна е една фирма, толкова е по-съмнителна за качество. Техните продукти и кисели млека, не се развалят дори, да стоят една седмица и повече извън хладилник.
  • 79 Германец

    4 1 Отговор

    До коментар #53 от "Като че ли Германия Не Е!":

    Разликата между Германия и България от небето до земята.. ние сме най-умните и най-богатите, а вие сте най-бедните и най-неграмотните 😉 и това се вижда от всички класации, проучвания и статистики 😎
  • 80 Юрист

    1 0 Отговор

    До коментар #55 от "незнайко":

    Че те го върнаха преди 10 години 🤣🤣
  • 81 Комсуматор

    3 0 Отговор
    Преди няколко години, когато се разбра, че на пазара има имитиращо сирене, в магазините бяха разделени едните от другите, но от няколко години не виждам това и си мисля, че контрол не съществува, и че имитиращите като цена са като истинските. Каквото и препоръки да ни дават за разграничаване на едните от другите на мен ми е трудно да го направя.
    Аз, като потребител смятам, че ако има контрол, той е за отчитане на дейност и толкова.Забрана на дейността, солени глоби и поименно ПУБЛИКУВАНЕ на нарушителите, за да ги накажем ние потребителите като не купуваме продукцията им.
  • 82 Констатираща

    3 0 Отговор

    До коментар #75 от "Комсуматор":

    Най-добре е, да има отделни магазини или витрини и щандове за имитиращи продукти, които да са добре и ясно обозначени. Тогава всичко ще си дойде на мястото.

    Коментиран от #87

  • 83 бандера

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Ако са с извара е добре, но не са. С имитиращ продукт са.
  • 84 🎃+🐷+👮=🇹🇷🗳️

    2 2 Отговор
    ше ядете само маджаров, ше пазарите само у кауфланд и ше зареждате само у омв
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Нищо не си разбрал

    3 0 Отговор

    До коментар #75 от "Комсуматор":

    Преди години ментетата носеха имената на оригиналния продукт. Със закон им отнеха тази възможност, кръстиха ги имитиращ продукт, маркираха ги и забраниха да се продават на същия щанд с оригинала. Сега си информиран и можеш да избереш какво да си купиш.

    В Кауфланд краве масло под 30 лв/кг няма.
  • 87 Най-добре е да влезеш в магазина

    1 0 Отговор

    До коментар #82 от "Констатираща":

    Най-добре е да влезеш в магазина и внимателно да се огледаш кой продукт къд е е изложен. Ще се изненадаш, че предложението ти е внедрено преди години.

    За любознателните има АРЕДБА ЗА СПЕЦИФИЧНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ МЛЕЧНИТЕ ПРОДУКТИВ сила от 04.11.2021г. Приета с ПМС № 260 от 29.07.2021г. Обн. ДВ. бр.64 от 3 Август 2021 г.
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 На етикета си пише бе, Пешо

    1 1 Отговор

    До коментар #88 от "Пешо z":

    Слагаш очилата и четеш. Примерно всеки маргарин е имитиращ продукт. Редно е мама да ти го е казала.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове