25 Август, 2024 13:35 2 288 19

АПИ готви конкурс за строителството на Околовръстното шосе в София

  • околовръстно шосе-
  • апи-
  • конкурс-
  • проектиране

Този анализ показа много увеличен трафик в района и нуждата от спешно извършване на това строителство

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) обмисля да обяви конкурс за строителството на Околовръстното шосе в София, каза председателят на Управителния съвет (УС) на пътната агенция инж. Йордан Вълчев в ефира на БНТ.

Той уточни, че конкурсът не е само за тунел, а ще се разгледат всички варианти.

Във връзка с проект за решаване на транспортния проблем в столицата, който начерта лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, председателят на АПИ коментира, че е възможно да се направи тунел, но трябва да се видят всички детайли.

Вълчев посочи, че започвайки работа в УС на пътната агенция преди девет месеца, една от основните му задачи е била да възобнови процеса по строителството на Околовръстния път. Първото нещо, което направих, е да организирам транспортен анализ на трафика в района, на този участък - най-натовареният, между "Бъкстон" и "Овча купел", добави той.

Този анализ показа много увеличен трафик в района и нуждата от спешно извършване на това строителство. Бях получил един идеен проект от Столична община, който имаше няколко недостатъци. В момента има около 1000 оплаквания от този проект в Общината. Има представен алтернативен проект. Още в началото дойдоха при мен граждани, които имаха проекти за тунели, представени от различни фирми. Разглеждани са и такива варианти. За да се решат тези неизяснени казуси, АПИ мисли да пусне конкурс за решаване на този проблем, най-вероятно международен, каза инж. Йордан Вълчев.

По думите му, още не се знае колко ще струва проектът - може би между 600 млн. и 1 млрд. лева. Самото строителство може да се случи в рамките на две години, но всички процедури дотогава и одобрения ще отнемат повече време, добави Вълчев.

Председателят на УС на АПИ каза, че планират да изградят подлез в Казичене, за да се махне последният светофар на Околовръстното шосе. Имаме проблем с моста на бул. "България". От Столичната община направиха проект, което отне три месеца, и, ако те не вземат да го подпрат в близките дни, АПИ може да се наложи да влезе и до 15 септември да подпре моста, за да освободи движението, посочи той.

Попитан кога камерите на тол системата ще бъдат свързани с КАТ, инж. Вълчев каза, че в момента много добре върви процесът на интеграция на двете системи, трябва да се направи и измерване на точността. Камерите на тол системата ще ловят каращи с над 140 км/ч, защото толкова е ограничението в България. Това ще стане до края на годината или в началото на следващата, съобщи той.

Тази година решихме да намалим всички възможни строителни дейности по магистралите и да облекчим движението на туристите в този натоварен летен сезон, каза още инж. Йордан Вълчев. За първи път това лято движението по цялата магистрала "Хемус" е без прекъсване, посочи той. По АМ "Тракия" има един лош участък между Сливен и Стара Загора и за първи път направихме иновативна организация на движението, която позволява постоянно да се движат в две ленти в двете посоки коли, добави председателят на УС на АПИ. Според него причините за многото катастрофи не са свързани с условията на пътя, а поради бързите скорости се случват много пътни инциденти.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 50 години

    20 3 Отговор
    правим едно околоселско.
  • 2 хидростроител шиши

    22 2 Отговор
    май го спечелих оше преди да го обявят
  • 3 Бендида

    21 1 Отговор
    ,,Готви"....много удачна дума в случая.
  • 4 Тангента

    17 2 Отговор
    Ускорителят на елементарни частици в ЦЕРН е с обиколка 27 километра, обаче фандъка го задмина.
  • 5 Хаха

    21 5 Отговор
    Нуждата е от 15-20 години, вие чак сега се сещате. Смешници
  • 6 Ела и виж

    19 10 Отговор
    Щом като е замесено името на тулупа в строежа на околовръстното трябва да сме убедени, че асфалта положен там няма да е повече от30%! Пък и честите ремонти ще са гарантирани. Историята е такава!
  • 7 ФЕЙК

    15 4 Отговор
    Той преди 3 дни великия инженер по пътно строителство и най- изявен демоКРАД го начерта. сега с помоща на дясната си топка Н. Нанков ще усвои парите !
  • 8 Пунта

    12 1 Отговор
    Мара !
  • 9 Спецназ

    11 6 Отговор
    Камерите на ТОЛ системата и СЕГА са свързани с КАТ.

    Само чакат Наредба да започнат да разпечатват снимки от там и за скорост.

    АЗ нямам нищо против камери за скорост да има през 10 километра, както сега го покрива ТОЛ-а.


    Не може днеска карам с 90 на двупосочен да ме изпреварят 30 коли, това на път със завои.

    Колата ми е 150 коня, ако дам газ ще им трябва бинокъл на малоумниците!

    ПФУ!!!
  • 10 Абе

    10 0 Отговор
    Това околовръстно на София за внуците и правнуците ще е готово, но дотогава ще трябва отново да се отремонтират участъците построени по-рано. Не трябва да се разчита на него в обозримото бъдеще....
  • 11 Все едно

    11 0 Отговор
    Китайската стена ще строят. От години говорят, все сметки правят и накрая нищо. 1/3 от него още не е започната. Взе да става смешно...
  • 12 Савина

    17 7 Отговор
    София, та София! Абе я се разходете по пътищата в другата България, пътищата между малки градчета и китни селца, където няма ни път, ни рейс, ни такси, ни вОда,ни доктор, ни аптека, ни магазин за хляб поне! Омръзнахте ми с вашата София!!! И избори лиии?!!! Не, няма да стане! Всичко ще е същото! Нека си гласуват жълтопаветниците за джендарията - да се "оправят" както те си знаят със Софията и чуждопоклонните навлеци в нея! Нас, другата България, кучета ни яли!!!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Обаче

    5 0 Отговор
    Кръстовището на Околовръстното (Н.Петков) с бул.ЦарБорис3 е естествено обособено за две нива с детелина.
  • 15 Бочко

    5 0 Отговор
    В проекта пише ли, как той ще се сдобие с терените?
  • 16 да попитам

    6 0 Отговор
    Лошо участък между Сливен и Стара Загора и кой го построи калпаво и открадна парите? Моля мисирките да го оповестят!
  • 17 Хората вода

    0 1 Отговор
    нямат, те грабят като за последно служебното на ГЕРБ и ДПС. Кое е по-важното магистралите или водата.
  • 18 Охотник

    4 0 Отговор
    Вълчев? "Цялата магистрала Хемус" Господине, този път не е магистрала. Ако изобщо завършите проекта, може да е магистрала. НО! Магистрала с една активна лента, и дясна лента, която служи, за тестов полигон. И е генератор, за ПТП и аварийна лента. Не е магистрала. А главен път, който дори не е високоскоростен. Което е основната причина, за множеството ПТП. Постройте поне една магистрала, която да свързва да областни града. С три активни ленти, и аварийна лента. Най-важната да е само за тежкотоварни автомобили, и автобуси. Забранете им да се изпреварват, освен, ако не е за избягване на ПТП. И тогава ми пишете глупости. Отделно за 1 милиард крадени пари, пак ще получим скалъпен път. Построен от малоумни цигани. Пак ли Русия ни е виновна? Да живее България!
  • 19 УдоМача

    1 0 Отговор
    "По думите му, още не се знае колко ще струва проектът - може би между 600 млн. и 1 млрд." - за тези пари много други държави ще изградят чудеса и чудесии!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове