27 Август, 2024 07:09 4 516 38

40% от получилите разрешение за работа в България бягат в страни на ЕС

  • разрешение-
  • работа-
  • българия-
  • ес

Проблемът, за който се разбра след изчезването на сезонни работници от Слънчев бряг, е от няколко години и вече притеснява бизнеса

40% от получилите разрешение за работа в България бягат в страни на ЕС - 1
Снимка: shutterstock

40% от получилите разрешение за работа в България не остават да работят в страната. Данните цитират работодателите, като се позовават на статистика на МВР.

Проблемът, за който се разбра след изчезването на сезонни работници от Слънчев бряг, е от няколко години и вече притеснява бизнеса. Затова оттам обмислят мерки, които да регламентират наемането на работна сила от трети страни и очакват от държавата да регулира по-добре процеса.

Най-често работниците с работни визи от България заминават за Европа. Визата може да им предостави право да се движат на територията на Европейския съюз, но разрешението за работа е само за страната, за която е издадено.

Това създава проблем както за наетите, така и за работодателите и за страните-членки, обяснява Мария Минчева - заместник-председател на Българската стопанска камара.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 бушприт

    93 5 Отговор
    Не само чужденците бягат от България. Българите също. В България заплатите са много ниски,а работните условия,работно време,настаняване са лоши. Но това работодателите не го мислят.

    Коментиран от #10

  • 3 Галигео Галигей

    84 5 Отговор
    Що тека?Та българските работодатели са толкова щедри!🙉🐷🙉

    Коментиран от #8

  • 4 Загрижен

    88 3 Отговор
    Ганьо и работодател... Та това е зверски оксиморон.
    Ганьо е всичко друго не и нормален работодател. Всички, които са некоректни, до фалит.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ПРОЛЕТАРИАТ

    101 0 Отговор
    Територията няма представа колко западна последните 35 години. Като работиш за някой неграмотен тулуп забогатял чрез кражби бързо разбираш къде е пътя за Европа.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ще бягат

    69 3 Отговор

    До коментар #3 от "Галигео Галигей":

    Няма нормален човек, който да не бяга от феодализма, където и да е по света. Условията на труд и заплащане тук са малко по-лоши от феодализма.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 🎃+🐷+👮=🇹🇷🗳️

    27 3 Отговор
    само ганчето търпи да има за ко да реве у сайтовете, в природата му е
  • 12 Немаора

    22 0 Отговор
    А Шенген е все по-близо.
  • 13 Гост

    60 1 Отговор
    Супер с а дано на 100% да бягат …За какво са ни тука да ни подбият още повече иначе високите заплати които взимаме..

    Коментиран от #18

  • 14 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    54 0 Отговор
    Държавата да регулира?!
    Частни трудовоправни отношения?!
    Държавата може само да направи финансова ревизия на всички мутрохотелиери по бетономорието!
  • 15 Читанка

    6 1 Отговор

    До коментар #10 от "cкиф":

    Защото думата е в началото на ново изречение?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Ученика

    43 3 Отговор
    Алибегов веднага да моли Урсула фон дер Лайен да ги депортират обратно в България...
  • 18 Дааа

    33 0 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    Взе ми думите! И навсякъде да разправят, че в България е много зле! Само така ще ни подмине тази напаст!
  • 19 Уан уей

    27 0 Отговор
    Фирмите да си внесат гаранционен депозит няма ние да им берем гайлето като ги върнат обратно. Но пък е по лесно за робовладелците да организират лов на избягали
  • 20 Тома

    31 0 Отговор
    Ами и те като българите.Трябва им само един месец работа при мутрите да си бият камшика на запад
  • 21 Гйклъг

    33 0 Отговор
    Ми нормално ,кой ще им работи за без пари!!!???? Тия с нагли ...цени до небето а заплати нула.
  • 22 Българска работа

    22 0 Отговор
    В другите държави заплащането в реалния сектор бизнес е всяка седмица седмично в България лъжат кажат и не плащат.
  • 23 двама бяха избягали

    8 1 Отговор
    непалец и друг . общо сигурно са 5 дошли, щом са 40 процента двамата . как са избягали без дрехи, пари, ядене . търсят ги . защо да обикалят бедния ЕС . източния блок не е надежден за работни места . в швейцария, норвегия е друго . източна германия, румъния, българия са бедни . почти нищо не плащат . тази тема е от 90 те . шивачки, пеперудки и трафик , берачи на портокали , градинари . бригади за овошни градини . много трудно било работници от виетнам, перу и сингапур с визи . Интересно .
  • 24 Шумен

    18 1 Отговор
    Ами на готвачите от Таджикистан в Китен им дават по 1000 лв на месец за по шест дневна работна седмица, плюс една малка стаичка наречена квартира, и аз да съм ще драсна като видя възможност, то това е подигравка!!
  • 25 Перо

    20 0 Отговор
    Мутрите по морето гризнаха дръвцето! Талибаните ги употребиха и избягаха на запад, без рискове по прескачане на граници! КНСБ също гризнаха дръвцето с подбудителството за внос на евтина работна ръка, намаля им членската маса и доживотните постове, станаха несигурни! Олигарсите се пренасочиха към българските потребители на Халкидики! Започват фалитите по бетономорието! Това е резултата от 34 г. криминален преход и криво разбраната демокрация. Лошото е, че цялата държава гризна дръвцето, освен престъпниците, заради криминалните държавници!
  • 26 +++++++++

    21 1 Отговор
    Българските капиталисти ще ликвидират държавата. В квартала сме поне петдесет човека дето си намираме работа без да работим за някой сървул. Нормална заплата е поне 3к. Ония ти викат дванайсет часа на ден за 1,5к. Е кой нормален ще отиде. Да го .ухат всички бг. ,,работодатели,, Да им бачкат жените ,децата ,родата на тези условия. В ЕС мияч в кухнята - 3к.
  • 27 Мухаа ха!

    15 1 Отговор
    Това,че са бедни и идват от бедни региони,не означава,че са прости.Нашите сами си повярваха,че ако им дават трохи,ще ги гледат буквално" в очите",ще им бият чело в пода,и ще бачкат 30/ 30 дни в месеца от сутрин до вечер.Нашите пишман хотелиери( това е бранш,който иска наследственост поне три поколения) живеят още във времената от 90-те.Когато нагло декларираха: Или започвай- или отвън чакат за твоето място,още петдесет човека! И хората работеха,за да изхранват семействата си.Но сега идват техните деца и внуци.Пред тях,тези номера не вървят.Защо тук не искат да работят,а навън са едни от най съвестните и добри работници,служители,а? Защото там работодателите са профита.Печели,но и
    плаща достатъчно,според длъжността.Тук ще му седи шерпата за мижави 5-600 евро,докато навън ще получи поне три пъти повече,за същата работа

    Коментиран от #31

  • 28 Хей

    7 0 Отговор
    Носърите избягаха от тръстиката.... Това си е законен трафик на мигранти. Платен предполагам .
  • 29 Хлъц

    22 2 Отговор
    От първо лице: мой братовчед, е заварчик.Както се казва,заварчик от Бога.От обикновен шев,до заварки в арго нова среда.Работеше тук,( преди десет години) за един такъв тулуп - бизнесмен.Шест дни в седмицата за хиляда лева.Уж го направи бригадир,много задължения,за още 200.лв.Братовчеда случайно попада на инфо,че в Скандинавия ( не посочвам къде) търсят заварчици с опит.Кандидатсва с триста зора( превод на документи и т.н ) И получава самолетни билети .Замина самичък.Без да знае и сричка от чужд език.Там го посрещат,и на обекта- ( пристанищен град,с огромни кораборемонтни докове) Намерили и преводач- руснак.Директно му казва: Такава заварка можете ли да извършите? Обличат го,и нашия ги слисва за броени минути.Тогава,стартира със 27евро/ч.В тяхна валута,приравнена в евро.Изтегли семейството си.Осигурено жилище- безплатно вкл.консумативи.Хране безплатно,по време на работа.Жена му работи в стола,като мияч.За десет години е в космоса,в сравнение с тукашните си колеги.
  • 30 мдаа

    16 2 Отговор
    При 2 милиона цйгани да наемате родата им от Индия и Пакистан направо ме разби!!
  • 31 гост

    12 0 Отговор

    До коментар #27 от "Мухаа ха!":

    Помня зимата на 97 ма, интервю за работа в хотел на много известен наш курорт. Търсеха се хора за всички длъжности.Навън минус 5 градуса,сняг и лед,тълпата задръства една малка уличка в големия град.Имаше минимум 200 човека ,ако не и повече. реда ми за интервюто дойде около 15 часа следобед. Със седем години стаж и два западни езика ,в него ден разбрах че не ставам за ,,височайшия хотел,, и да си търся късмета другаде. Сега реват за персонал.Да ама няма. Ние ,,неставащите,, си намерихме работа и се реализирахме успешно. Но техния ,, късмет,, от ония времена дето за едно място имаше по 20-30 души,излетя БЕЗВЪЗВРАТНО..
  • 32 явер

    16 3 Отговор
    Ние българите сме мизерници във всяко отношение, не държавата, защото държавата сме всички ние. Смях сме за цяла Европа, защото не ни е мястото в ЕС и по-бедните от нас държави ни се смеят. Огледайте се около себе си и ще видите, фалшиви новини и телевизии, президент слуга, парламент от крадци и некадърници, съдебна система и полиция без аналог в света защитаваща престъпниците и работодатели търсещи роби и мн. др.

    Коментиран от #33

  • 33 мммм

    6 5 Отговор

    До коментар #32 от "явер":

    Аверчо, България сме в това положение заради тези дето ни командват евреите чрез американското посолство и НПО - тата им! Ако това не го знаеш, значи не знаеш в какъв свят живееш
  • 34 Оракула от Делфи

    6 0 Отговор
    Всички, които са туристическия бизнес , са наясно с проблема, къс туристически сезон, бедни туристи
    и лошо управляван менъджмън !
    Още при построяването, на много от тези хотели, се втурна "кьораво и сакато" , да строи хотели и хотелчета!
    Хотелите които са на групировките като ВИС и СИК, получиха , силна конкуренция от" Златевите" и
    "Велчевите" "мега сарай" , изкушени от печалбите на мафията, застрояването беше тотално, и брутално,
    министерсвота на културата и спорта , продаваха , "чуждо имущество" и парцели на корем, замаскирано,
    като държавна собственост! Много "Зайци Вальовци" се облажиха до живот , от държавната спортна баница!
    Цели къмпинги и заливи се присвоиха от министри на Икономиката и Разни" поставени" собственици под път и над път!
    Тези които имаха някаква собственост се втурнаха във втората вълна на застрояване," близо до водата"
    крайбрежието се окичи с хотелчета и вили, и никой тогава ,не се запита кой ще работи за 500 лева,
    за два месеца в годината, " на морето"???
    Днес стоят и се чешат по главата и се чудят ,защо хората, които пристигат от Непал и Виетнам да им работят
    не остават в България???
    Отговора е елементарен ," ти си ми мил ,но аз съм си по мил", а и времето на робовладелския строй безвъзвратно отмина! А сега вкарайте децата и жените ви , да видят как се изкарват пари , че и " държавната баница "свърши!!!!
  • 35 Путинофил

    2 1 Отговор
    Нали ви казах, че сме троянският кон в Европа,?
  • 36 интересно

    2 0 Отговор
    Ама защо никой не иска да работи за назначените милионери на комунистическата номенклатура? Все пак ви защитават интересите и назначените синдикати
  • 37 Зулус

    3 0 Отговор
    Аз си взема паспорта от дерибея и аз в ЕС .
  • 38 От комунист работодател не става

    1 0 Отговор
    Изходът е един Да има адекватно заплащане на нашите работници и да няма работещи бедни
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове