30 Август, 2024 09:48 1 597 44

Пламен Димитров: Увеличението на заплатата на 1077 лева пак ни оставя последни в ЕС

  • пламен димитров-
  • увеличение-
  • заплата

Той изтъкна, че една от водещите причини за недостига на кадри у нас е именно ниското заплащане

Пламен Димитров: Увеличението на заплатата на 1077 лева пак ни оставя последни в ЕС - 1

Макар и с това предвидено увеличение, ние ще продължим да бъдем последни в ЕС по доходи. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров относно повишаването на минималната работна заплата в страната на 1077 лева от 1-ви януари догодина.

По думите му работодателите настояват да няма национална минимална заплата, а доходите да бъдат договаряни по отделни браншове. Според Димитров подобна идея няма как да се реализира по нашите географски ширини.

Няма как да договаряме с бизнеса различни цени на труда, защото най-малкото не сме федерация като Германия. Ние сме малка страна, за която са необходими четири часа, за да я преминеш от единия до другия край, разясни президентът на КНСБ.

Димитров изрази подозрение, че в някои региони на страната има договорки между местните бизнеси да бъде подтискана цената на труда на определени равнища, давайки за пример Северозападна България и района на Родопите.

Той изтъкна, че една от водещите причини за недостига на кадри у нас е именно ниското заплащане.

В Германия минималната заплата е над 2000 лева, а пътят до Германия е час и половина със самолет, напомни Пламен Димитров.

Синдикалистът обърна внимание и на брутния вътрешен продукт, който „расте доста бавно“ – още една причина размерът на доходите ни да не е този, който би трябвало да бъде.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КУПЕН ЛЪЖЛИВ ПРОФСЪЮЗ

    33 3 Отговор
    ТОЯ ЩО СЕ ПРАВИ НА ИДИОТ? ТА НИЕ С ТАЯ ИКОНОМИКА СМЕ ПОСЛЕДНИ И ЗА ТОВА Е БРЕ. ЗНАЕШ ГО АМА ИСКАШ ДА СЕ НАДСКОЧИШ АМА НЕ МОЖЕШ. ГОЛА ВОДА Е ТОЯ.
  • 2 Споко ве Пламенчо

    28 0 Отговор
    Сега с новите кредити ще има още много за държавните калинки
  • 3 Африка на Балканите

    23 0 Отговор
    Ние влака с европейските заплати отдавна го изтървахме ... Май по добре да следим африканските държави и да гледаме да сме поне там в златната среда
  • 4 електрошок

    23 1 Отговор
    Не само по заплати и пенсии България е на последно място в Европа,а и по всички останали социални дейности. Нямаме лекари,медицински сестри,детски градини,пътищата ни са оле-мале,по магазините е скъпотия до шия,как да живеят хората в България? Затова я напущат и територията се обезлюдява.Много българи умират от глад и болести. С едно изречение-трагедията е пълна. Но политиците си гледат само тях си.

    Коментиран от #13

  • 5 Боруна Лом

    12 2 Отговор
    А ЛЕБА КАКВИ ПАРИ ЩЕ Е? БОБА ВЕЧЕ Е НАД ОСЕМ ЛЕВА!
  • 6 Миризлив пор

    21 1 Отговор
    Заплатата трябва да се заработи от една страна, от друга за да има производителност на труда е необходимо работодателя да инвестира в нови машини и организация на труда. Пак стигаме до истината, че ако никой не подритва работодателите да инвестират, ще сме с ниски заплати поради ниска производителност.
  • 7 Мнение

    19 0 Отговор
    Пламенчо удобния на мафията се загрижил за стандартът на българите?!

    Ми нали ти се управИ бе Пламенчо???
    Нали пристана на Боко и на Шиши???
    Кво ти дреме, че бг работодателите издевателстват (в някои отношения) с работниците си???

    Ето например, има фирми които принуждават работниците си да заявят цялата си отпуска за годината предварително??????
    То утре не се знае какво ще стане, камоли предварително за цялата година???!!!

    Коментиран от #14

  • 8 ти кажи чисто

    19 2 Отговор
    кво се получава от 1077.....срам и позор, на балканите сме последни не в европа
  • 9 БраТ ПиТ

    16 1 Отговор
    Е, защо да не се договарят по отрасли минимум заплащане...??? Ето пример от Италия. Аграрен сектор-мин. 900€....производството мин. 1300€....машиностроене мин. 1600€... и т.н....
    Защо трябва общака например да получава 1077 лв. както например и един работник, който работи на 3 смени и отговаря за качеството на продукцията и правилната работа на машината, която го произвежда...???

    Коментиран от #27

  • 10 долу ЕС

    14 5 Отговор
    за родените след 1990. В онзи предния блок ссср, България не беше последна по нито един показател, напротив, челно място. В този блок ще сме винаги по всичко на последно място От вас зависи дали ще е завинаги, или докато не го напуснем
  • 11 Тома

    14 1 Отговор
    Първо място от зад напред благодарение и на вас профсъюзите
  • 12 Сталин

    15 0 Отговор
    Абе тъпунгер ,кога ще се въведе в България заплащане на час ,както е в нормалния свят,само лъжите робите да ви плащат членски внос
  • 13 вие си ги избрахте

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "електрошок":

    без коментар
  • 14 БраТ ПиТ

    12 0 Отговор

    До коментар #7 от "Мнение":

    Това за отпуската е така в цяла Европа. Пак пример от Италия... До средата на месец февруари трябва да заявявиш кога ще ти бъде основната/лятна отпуска, като средната седмица на август е затворена цялата фирма, а ти можеш да избереш първите или последните две... А много фирми затварят по 3,4 седмици за всички работници.... Това се казва планиране, за да знаят кога трябва да правят техническа поддръжка и обслужване на поточните линии...
  • 15 ТаУмВзе

    15 0 Отговор
    Само на територийката ни има термина Работещи Бедни! Натам е повече от ясно, че сме Приключили Вчера и тва е!
  • 16 Ние сме малка по население страна

    3 6 Отговор
    И 500 години сме произвеждали само храна индустриализацията беше подпомагана от СССР за които изнасяхме храни а те ни даваха и помагаха за индустриални предприятия
    Европа е с големи по брой население държави и си има всичко и ние не можем да предлагаме стоки от които да печелим
  • 17 НА кой му е зор

    4 0 Отговор
    ако ги дигнат повече ще им остане по малко за кражба
  • 18 Кой ще ги изработва

    7 1 Отговор
    тези заплати? Като срещу тези фиатни пари не стоят реално произведени стоки и услуги. Пак ли ще теглите заеми, за да им плащаме лихвите? Слагайте таван на цените!!!!! Както направи Хърватия. Малък и среден бизнес фалира, качват се осигуровките. Слагайте таван на цени и намалявайте заплатите на депутати, министри, държавни администрация по високи етажи на властта. Нов заем тегли служебното. Докога ще заробвате данъкоплатците със заеми и лихви? Докога ще помпате инфлацията. А борса ток, какво ще правите от януари 2026?
  • 19 Радев и Борисив са руски еничари

    5 7 Отговор
    С Борисов-Пеевски начело, винаги ще сме на опашката в ЕС. Само зависимата от рашистите Унгария на орбан са по зле от нас.
    Що се отнася до останалите страни в Европа, които са извън ЕС, получават в пъти по малко. На сърбите мечтата им е да ни настигнат по догоди до 10 години - думи на Вучич.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 гробар

    9 1 Отговор
    1077 лева значи дефакто 750 лена и не лъжете. другите пари ги изяжда скапаната държавичка
    С тия пари.дори погребение неможе си на равин затова гизаравяме служебно в плитки трапове. и след година 2 и изразяване чарковете и хвърляме на боклука или за декорация.
  • 22 един

    10 1 Отговор
    И тоя мошеник се "загрижил" за народа,я да каже какви доходи има лично той на месец?какво е заработил срещу парите които получава?Или взема пари за да приказва,наясно ли е,че много в България получават такива пари без труд полезен за обществото!И какво като се вдигнат заплатите?Ще се вдигнат съответно и цените,защото производството е малко,а готовановците като тоя са много!
  • 23 Всяко покачване

    4 1 Отговор
    на заплати е теглене на заеми и покачваща се инфлация. Няма държавна политика, която да наложи таван на цените, който да спре спекулантите на храни и стоки, ток, вода, мобилни, парно. Държавата да си влезе в ролята на РЕГУЛАТОР. Защото дълговите спирали и лихвите по заемите натоварват отново данъкоплатците.
  • 24 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 2 Отговор
    Кога сте били 1ви в ес та искате и сега???Сигурно не сте крадливи,нямате раздут държавен апарат и произвеждате мерцедес,бмв ,ауди и фолксваген и порше и какво ли не.гледайте себе се.С 933 лв на един човек,може да живее.Познавах истински богати хора,които живееха много по скромно от вас и си изкарваха парите сами и то по много!Не чакаха да им ги определя този тъпунгер!

    Коментиран от #33

  • 25 Шерлок Холмс

    6 2 Отговор
    Глупости на квадрат! В България никой /или почти никой/ не работи за МРЗ. Само ще напомпате сивия сектор, защото осигуровките ще съсипят не един и двама които са на ръба! По добре да се справите с вечно мрънкщащите "хотелиери" и "ресторантьори" които вечно са бити, е..вани и опозорени! Заведенията се пукат по шевовете, онея крият и с г.за си, вие обаче ще лашнете цялата държава. А малко да понатиснете тях, а? Както и "професионалните" безработни, за които сме наясно, че са под масата! Спрете с глупостите!
  • 26 Копейка

    5 3 Отговор
    На нас ни казаха да викаме че ще ни вземат розовият домат!
  • 27 замислен

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "БраТ ПиТ":

    Тук вече е до акъла на работника не мислиш ли? Познавам много хора, които като чуят какво се иска от тях и като чуят заплащането просто казват "а бе аз тези пари мога да ги изкарам много по-лесно и с по-малко отговорности, или даваш по-добра заплата или отивам на по-спокойно място". Тук вече идва договарянето и това кой е повече на зор, обикновено точно тези които реват "няма хора" са обявили заплати които не отговарят на изискванията.
  • 28 Реалност

    4 9 Отговор
    Реално има много малък процент, които са на минимална заплата. Само най некадърните стоят на тази заплата, то и нея не могат да изкарат.
    Всички вземат допълнително на джоб. Работник под 1800 лв. няма !

    Коментиран от #35

  • 29 Язе да ти кажа

    0 5 Отговор

    До коментар #20 от "Заплата иска, а нищо не работи":

    В България няма безработни.
  • 30 Научете се!

    1 0 Отговор
    Научете се! Да Работните!

    Така заплати не се Формират! Какво остава да се Повишават!
    Защо изключвате Хората с Увреждания като контингент от Работната сила! Има Закон който Държавата системно Нарушава и Отнема тяхното право на Труд! - Това са специфичните Помощи и Помощни средства които правят Човека пригоден за Работа!
    Всички хора със Зрителни Увреждания са Тотално изключени от Системата на Обществото!
    Без съответните помощни средства Които Държавата НЕ ЩЕ да Осигурява! Те са подложени на Репресия и Геноцид!
    Без Труд! Социална стабилност Няма!

    За Какви Синдикати Става Въпрос!
  • 31 Руски боклук

    8 2 Отговор
    Абе глупако така напълно ще унишожиш дребния бизнес ела ти да плащаш осигуровки да видиш как се изкарват,вместо да говориш как държавната администрация да започне сама да си плаща осигуровките а не държавата ти мачкаш бизнеса
  • 32 Дрън, дрън ... съветски чугун

    6 1 Отговор
    Синдикатите в България са част от мафията.
    Ако искаха да направят нещо, първо щяха да изсветлят хотелиерския и ресторантьорски мафиотски бизнес.
    Там и в строителната мафия стават най-големите извращения с работниците.
  • 33 Просто Всеки Драпа За Заплата!

    3 1 Отговор

    До коментар #24 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Просто Всеки Драпа За Заплата!

    Колкото По-Гляма!... По- Добре!

    Особено тези от Обществените и Държавните Организации!

    Коментиран от #40

  • 34 __!__

    4 1 Отговор
    Базикате се с хората тука от две три години,но радвайте се ,че няма истински хора,които вече им е дошло до гуша и не са грабнали пушките и брадвите.Късметлии сте големи,че българския дух и непримиримост са само мит и легенда.ако това се случваше в Гърция Турция или Сърбия до сега щяхте да висите по дърветата да се ветреете.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Един не-трол

    2 1 Отговор
    Добре кой ще работи по малките населени места и селата като не могат да избият осигуровките и заплатата на служителите си? Тук веднага ще има инфлация 10%. После в България е скъпо на запад е по-евтино. Да защото там има хора и обороти. Ще има съкращения май май ми се струва.
  • 37 Анита

    1 2 Отговор
    Този до кога ще се прави на луд???? Увеличаването на минималната работна заплата облагодетелства само президент, депутати и т.н., на които възнаграждението се определя спрямо размера на мин. работна заплата. В реалния живот не познавам нито един човек, който наистина да работи на мин. раб. заплата.
  • 38 Тоя

    5 1 Отговор
    наглец лапа като изоглавен и от работодатели и от работници , полза от него държавата и хората нямат !
  • 39 Мъдрият

    5 3 Отговор
    Стига с това изкуствено вдигане на минималната работна заплата, че и все ви е малко!

    Направете я тогава 10 000 лв и теоретично ще сме най-богати от целия свят!
  • 40 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 1 Отговор

    До коментар #33 от "Просто Всеки Драпа За Заплата!":

    Не са научени да Ценят труда и Парите,които изкарват защото те ги ПОЛУЧАВАТ....Такива хора не могат да вземат РЕШЕНИЯ!Те са като Ахил и Хектор в бг-дс вариант!ПС..Наедин младеж му казах,че като имам свободно време правя на компа от залагания между 15-35 лв средно....за около 3-5 часа работа , наистина работа....а той.....много малко.....Той на хазарт една стотинка не мож им дръпне,но........Младост е синоним на ,ГЛУпост!
  • 41 Ерсте банк

    4 1 Отговор
    Тук всеки разбира от икономика, а основен проблем му е заплатата на председателя на профсъюза, който настоява за по-високи доходи.

    40% са хората на минимална заплата в България по официални данни. Как решихте, че са малък процент не смея и да питам.

    Разбира се, че трябва да има висока производителност на труда, но тя се постига с производство, инвестиции в машини, в технологии, а не на касата в "Лидъл", където всичко е същото като в Германия.

    Лошото е, че на българската икономика не й достига конкурентноспособност и фирмите се състезават предимно по цена. Ако се изнасяха разпознаваеми български продукти навън, както швейцарските "Милка", "Ролекс" и т.н., щяхме да имаме възможност да научим европейците да купуват нашето.

    Такива български продукти почти липсват.
  • 42 българин

    4 0 Отговор
    Ами прекалено много сте крадците и лапачите на държавна софра, на базата на какво да се увеличи благосъстоянието на хората, като крадете и с г@за си.
  • 43 Камала

    3 0 Отговор
    Няма ли някой луд да се престраши в името на бедните ,най-после да свьрши каквото е нужно с евроатлантическите лакеи за назидание ..
  • 44 стоян георгиев

    0 1 Отговор
    Явно се оправяме щом си мерим минималната заплата с немската.преди в германия минималната беше 10000 лева а у нас 3.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове