31 Август, 2024 07:47 9 585 22

Д-р Петко Николов: Всяко отлагане на пълното ни приемане в Шенген води до по-големи пропуснати ползи

  • д-р петко николов-
  • шенген-
  • икономика

Министърът на икономиката и индустрията участва във видеоконферентна среща с икономическите съветници в Службите по търговско-икономическите въпроси (СТИВ) на България в цял свят

Д-р Петко Николов: Всяко отлагане на пълното ни приемане в Шенген води до по-големи пропуснати ползи - 1
Снимка: Патентно ведомство

"Дейността на Службите по търговско-икономическите въпроси (СТИВ) трябва да бъде насочена приоритетно към насърчаване на българския износ и към привличане на чуждестранни инвестиции, които да способстват за ефективното преструктуриране на икономиката, устойчивото развитие на българския бизнес и повишаването на жизнения стандарт и качеството на живот у нас".

Това каза министърът на икономиката и индустрията д-р Петко Николов на видеоконферентна среща с икономическите съветници в Службите по търговско-икономическите въпроси (СТИВ) на България в цял свят, предаде ФОКУС.

В рамките на онлайн заседанието бяха обсъдени икономическите приоритетите на правителството, начините за подобряване на работата на търговските представители зад граница, както и резултатите, които постига страната ни във външноикономически план.

Акцент в дейностите на Службите по търговско-икономическите въпроси министър Николов постави върху идентифицирането на нови пазарни възможности, създаването на нови връзки и подпомагането на българските компании в навлизането им на чужди пазари и разширяването на присъствието им на традиционни такива.

Министър Петко Николов отбеляза, че следва да се търси нов проактивен подход, за да се възобнови интересът към изнасяне на производства и услуги в България, особено във високотехнологични и иновативни сектори. "С оглед предизвикателствата пред големите европейски икономики, отварянето на нови пазари за българския бизнес, извън ЕС, ще ни донесе много ползи", каза д-р Петко Николов. На видеоконферентния разговор с търговските аташета той обърна внимание на необходимостта от полагането на максимални усилия за промотиране на възможностите на страната, за разширяване на контактите и за отключване на нереализирания потенциал на множество близки или далечни дестинации.

Като водеща цел на Министерството на икономиката и индустрията, той очерта превръщането на СТИВ, която е към ведомството, в реален фактор за генериране на предложения и възможни решения при изпълнение на приоритетите на външноикономическата, инвестиционната и търговската политики.

Министър Петко Николов обърна внимание и на необходимостта от ускоряване на процесите по приемане на страната ни в Шенген и за присъединяването ѝ към ОИСР, което ще даде значителен стимул и тласък на българската икономика. "Всяко отлагане на пълното ни приемане в Шенгенското пространство ще е причина за по-големи пропуснати ползи, както за българската и румънската, така и за икономиките в региона", зави министър Николов. Той посочи данните на различни доклади и изследвания, според които общият ефект от пълното присъединяване на България към Шенгенското пространство се оценява на над 1 милиард лева годишно.

Д-р Петко Николов подчерта важността на работата на икономическите съветници в СТИВ в чужбина. "От изключително значение е активизирането на усилията за утвърждаването на страната ни като разпознаваем, стабилен и надежден инвестиционен и търговски партньор, както и за разширяването на възможностите за българските предприятия зад граница", подчерта икономическият министър.

В рамките на онлайн срещата бяха споделени добри практики и опит за стъпването на България в иновационните и високотехнологични пазари и вериги за доставка. Бяха обсъдени възможностите и инструментите за позитивно позициониране на страната ни чрез презентиране на нейните предимствата. В тази връзка бе взето решение за проактивен проактивен подход в посока участието на страната ни в международни изложения и панаири чрез национални щандове и с активното участие на българския бизнес.

В заключение той благодари на СТИВ за приноса им за създаването и поддържането на стабилни икономически отношения, както и за привличането на чуждестранни инвестиции в България.

В онлайн срещата взеха участие всички икономическите съветници в Службите по търговско-икономическите въпроси (СТИВ) на България в цял свят, заместник-министър Николай Павлов и представители на икономическото ведомство.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дядо Гъдю

    31 1 Отговор
    Докторе,като гледам как е оправена медицината няма начин да не оправите и икономиката.Впрочем Детската болница до кой етаж я построихте?
    Аа,още не сте я почнали.Нищо.Ще почакаме.
  • 2 Урсуса

    26 2 Отговор
    За Вас Шенген през крив макарон !
  • 3 Абе...

    25 2 Отговор
    ...що всяваш страх и паника -> излезе докладът на ЕУ за готовността ни, който казва, че с нашите темпове не по-рано от 2045-та година ще можете да направите каквото и да е било... валутният борд жалкари, не можете да гътнете и още само може да пипате обменният курс евро - лев, ама няма да е без санкции!
  • 4 САПУНЕН АКАДЕМИК

    32 2 Отговор
    Нали уж беше Шенген срещу върнати бежанци. Квко стана бе предатели!
  • 5 оня с коня

    7 28 Отговор
    не разбирам защо Глуповатите русофили изпадат в Ужас че след влизането ни в Шенген по Въздух и Море следва и "по суша",след като самите те са дълбоко убедени че ЕС е пред Разпад всеки момент.Сега...,ако ако са им заповядали от русия да лъжат за такива сериозни неща- добре е вече да си признаят,щото иначе няма Логика.
  • 6 Какъв Шенген?

    6 20 Отговор
    Руските шпиони си влизат от Турция както си искат!
  • 7 Кой "полезен" идиот от Брюксел

    4 13 Отговор
    взе това путинофилско племе в ЕС и НАТО ?

    Коментиран от #8

  • 8 Защото

    10 2 Отговор

    До коментар #7 от "Кой "полезен" идиот от Брюксел":

    там е пълно с идиоти !
  • 9 Петко Николов!! Поредния И Д И. О Т

    23 8 Отговор
    80%от Българите не желаят никакъв Шанген нито Еврозона!! Разбрали Петко!?

    Коментиран от #11, #18

  • 10 ТаУмВзе

    16 3 Отговор
    Евро съюзчето се Разпада от Санкциите, но да се набутаме Още по Зле е целта да!
  • 11 Така е

    8 4 Отговор

    До коментар #9 от "Петко Николов!! Поредния И Д И. О Т":

    нещем да плащаме за боклуци с €вро !!!
  • 12 Риторичен въпрос

    11 3 Отговор
    Как да очакваме някой да инвестира 1 евро тук след като нито сме в Шенген, нито сме в Еврозоната, нито се борим срещу корупцията, нито дигитализираме администрацията, нито има нито една магистрала дори в северна България? Е и аз да съм и аз няма да стъпя тука.

    Коментиран от #13

  • 13 Защото

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "Риторичен въпрос":

    това е територия !
  • 14 Събрахме се ... вече явно 🐖🎃

    12 1 Отговор
    Докато мафията Пеевски-Борисов владеят прокуратура, съд, служби, разузнаване ..., докато под тяхна защита Таки си има частна митница, никога няма да ни приемат в сухопътен Шенген и Еврозоната
  • 15 Българин

    5 11 Отговор
    Петата колона на Москва от национални предатели и българофоби обаче не иска Шенген.
  • 16 ЯЗИ

    2 2 Отговор
    Го знам тоа. Идваше в Лондон дегизиран да не го познаат ората. От кого се криеш бе Петкоооо. Крадец си ти. Знаеме те
  • 17 Георги Илиев Митев

    4 4 Отговор
    Пропуснати ползи за крадците , лъжците ,измамниците и за всички с големи доходи.
  • 18 Кои

    3 4 Отговор

    До коментар #9 от "Петко Николов!! Поредния И Д И. О Т":

    са тези 80%? Гласоподавателите на Възраждане?
  • 19 Скорпион

    2 1 Отговор
    Нали щяхме да ставаме "Швейцария на Балканите ".Защо ли Швейцария не е нито ЕС, нито Шенген?
  • 20 Аз Кочо

    1 2 Отговор
    С тази инфлация няма шенген! Ще го гледаме през крив макарон.
  • 21 Западна Европа, наложи на

    3 0 Отговор
    правителството на ППДБилит€, да подпишат договор в Париж, за въздушно-капков Шенген срещу връщане и задръстване на България със криминалните мигранти, които са са се подвизавали в Западна Европа и осъдени за извършени престъпления!!!!
  • 22 Нико

    3 0 Отговор
    Опашката от тирове за влизане в България от Румъния оня ден беше около 20 км
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове