2 Септември, 2024 06:29 10 111 34

Пращаме наш военен контингент за участие в операцията на НАТО в Косово

  • косово-
  • контингент-
  • тържество-
  • ритуал

Тържественият ритуал ще се проведе на днес от 11:00 часа на площад „Академик Николай Хайтов“ в град Асеновград

Пращаме наш военен контингент за участие в операцията на НАТО в Косово  - 1
Снимка: БНТ

Тържествен ритуал за изпращането на български военен контингент за участие в операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR) в състава на Регионално командване „Запад“ ще се проведе на днес от 11:00 часа на площад „Академик Николай Хайтов“ в град Асеновград. Това съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната, цитиран от БТА. В него ще участва началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

В контингента са включени военнослужещи от 4-и артилерийски полк, 101-ви алпийски полк и 110-и логистичен полк от състава на Сухопътните войски, както и от Мобилната комуникационна и информационна система на Съвместното командване на силите. Те ще изпълняват задачи, свързани с подпомагане на сигурността в района, патрулиране и наблюдение в зоната за отговорност и др.

Национален командир на контингента е подполковник Цветомир Деянов от Съвместното командване на силите. Командир на националния поддържащ елемент и помощник-национален командир на контингента е майор Милен Златев, а командир на маневрената рота е капитан Калоян Димитров. И двамата военнослужещи са от състава на 4-и артилерийски полк.

Участието на Въоръжените сили на България в Стабилизиращите сили на НАТО в Косово започва през февруари 2000 г. През годините задачите и числеността на контингентите са променяни като досега в операцията на НАТО в Косово са участвали над 1800 военнослужещи.

Към настоящия момент в операцията участват над 200 военнослужещи - щабни офицери и национален поддържащ елемент в щаба на операцията в Прищина, маневрена рота с национален поддържащ елемент и комуникационно-информационен възел в състава на Регионално командване „Запад“ в Печ и механизирана рота, национален поддържащ елемент и щабни офицери в състава на 2-ри многонационален батальон към оперативния резерв на операцията в Печ.

В края на август контингент от Въоръжените сили на България получи оценка „Готов за изпълнение на задачи“ за участие в операцията на Стабилизирaщите сили на НАТО в Косово – KFOR.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Б а с и

    84 4 Отговор
    Имали сме алпийски полк, направо цепиме мрака

    Коментиран от #3

  • 3 НИ МОЖЕ ДА Е РОДОПСКи

    57 3 Отговор

    До коментар #2 от "Б а с и":

    РИЛСКИ ПИРИНСКИ БАЛКАНСКИ А АМИ АЛПИЙСКИ...?!!!!!
  • 4 Специални части

    79 6 Отговор
    Всяка активност на бг армията напоследък, е пълна излагация и посмешище. От поръчката на "нови" изтребители, през "новия" кораб на професор Пингвинов до подводницата "Слава".
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 дядото

    83 7 Отговор
    членуването в една или друга организация или военен блок не е достатъчна причина държавата да рискува между съседски отношения със съседни държави,особено на балканския полуостров.твърде опасно е за националната ни сигурност,но явно на управляващите изобщо не им пука за българия.

    Коментиран от #26

  • 8 знаем добре че нато е просто един нож

    69 5 Отговор
    в ръцете на тъмните сили за потискане и убиване на всяко мнение различно от приетите правила ,затова нато е враг на всички свободни хора
  • 9 ЧИТАТЕЛ

    72 6 Отговор
    Там ли ще е новата американска война?
  • 10 Верно ли

    75 7 Отговор
    Чий ще го дири "алпийският" ни полк в Косово? Нямаме никаква работа там, да се дръгнем със сърбите, ама на - пак сме хванали кривата лопата!
  • 11 познавам хора били над задгранични

    57 6 Отговор
    операций на армията ,след като се върнаха бяха превъртели и напълно други хора ,те повече не се оправиха

    Коментиран от #34

  • 12 НАТО

    51 5 Отговор
    само пилее парите от вноските на страните членки , билиони !
  • 13 БА защитава

    48 4 Отговор
    националната сигурност на БГ в Косово .. Плаща българинът.
  • 14 Тхор

    57 6 Отговор
    Да не ги върнете в ковчези като от Кербала.Докога ще се бием за чужди интереси???

    Коментиран от #23

  • 15 ГЕНЕРАЛ ВАЗОВ

    53 2 Отговор
    Бреййй, ама ние и Алпийски полк сме имали. Алпите вече и в България ли са или свършиха българските планини.
  • 16 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    49 5 Отговор
    На 🇺🇲🇺🇲🇺🇲 пак им трябва ПАРАВАН ‼️ Нали в Косово създадоха най-голямата си нова военна база в Европа ‼️ Те затова и създадоха Косово ‼️
  • 17 Бате боби

    35 3 Отговор
    Тиквата да не праща сикаджии да ходят там? Нормални войници не останаха.
  • 18 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    23 3 Отговор
    Тези ли опряха до нашите 20-30 тю-флека :
    Базата Бондстийл е разположена близо до Феризово в източната част на Косово. Базата служи като щаб на НАТО за Многонационалната бойна група Изток. Тя е кръстена на щабния сержант от армията Джеймс Лерой Бондстийл, герой от Виетнамската война, удостоен с Медал на честта

    Базата започва да се строи през 1999 г. след бомбардировките на Югославия и въвеждането на мироопазващ контингент на НАТО в Косово и Метохия. Базата заема площ от 3,86 км2. При изграждането на съоръжението са изравнени два хълма и долината между тях е запълнена. През август 1999 г. в западния периметър на съоръжението са построени 52 хеликоптерни площадки за обслужване на хеликоптерна авиация. Периметърът е защитен от 14 км ограда от бодлива тел и 11 наблюдателници.

    Базата разполага със собствен водопровод и електрозахранване, голяма трапезария, пожарна станция, военен полицейски участък, телевизия, кино, търговски център, футболно, баскетболно, волейболно и голф игрище, 2 фитнес зали, библиотека, закрит басейн, бетонови бомбоубежища, параклис с различни религиозни служби и дейности, арест, и др., общо около 300 обекта. За персонала е изграден жилищен квартал с 250, основно от дървени, полупостоянни сгради, заобиколени от 2,5 м висока земна стена. По някои параметри се счита за най-голямата военна база на САЩ в Европа, заедно с военновъздушната база „Рамщайн“ в Германия.

    ТЯ Е НАЙ-ГОЛЯМАТА И НАЙ-СКЪПАТА ЧУЖДЕСТРАННА ВОЕННА БАЗА, ПОСТРОЕНА

    Коментиран от #19

  • 19 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    18 1 Отговор

    До коментар #18 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    ТЯ Е НАЙ-ГОЛЯМАТА И НАЙ-СКЪПАТА ЧУЖДЕСТРАННА ВОЕННА БАЗА, ПОСТРОЕНА ОТ САЩ В ЕВРОПА след ВОЙНАТА ВЪВ ВИЕТНАМ, КАТО МОЖЕ ДА ПОБЕРЕ ОКОЛО 7000 ВОЙНИЦИ И ЦИВИЛНИ СЛУЖИТЕЛИ.
    🥸🥸🥸
  • 20 1111

    14 2 Отговор
    Никой не е пратен насила,плащат в долари
  • 21 отан

    22 2 Отговор
    За Ф- 16 милиарди,за членство в нато 2% и за косово ли ще плаща БЪЛГАРИНА
  • 22 Българин

    5 21 Отговор
    Блатните тролове на МитроХуьова скоро ще клатят решетките в Централния за заплаха за националната сигурност и информационна война. Която не носи нищо, освен харчене на копейки. Българската армия брани изконно българската земя Косово и я пази от ноктите на сърбоманите. Теорията за "славянството" и другата за "християнските" братя издишаха отдавна и не хващат дикиш. От съветското посолство да сменят плочата, скоро Сърбия ще бъде прегазена, като за последно от НАТО.

    Коментиран от #24, #29

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    10 1 Отговор
    " КОЛУМБЕ, ЙЕ.Б.ЕМ ТИ ОТК.РИТИ.ЕТО!"
    / точките са мои/
  • 26 Спиро

    21 1 Отговор

    До коментар #7 от "дядото":

    Да така е , от дядо ми знам приказката на косово поле...
    Ще търсят майка си нашите там , да ни намразват сърбите , не че още им е минало от бонбандировките преди години .
    Сламени хора , меки политици , за никакъв не стават
  • 27 Защо

    16 0 Отговор
    не изпратят дерибеите там а ?!
    Много интересно нали
  • 28 Ива

    15 0 Отговор
    Започна се!
    Господи,опази България и нейните чеда!
  • 29 Гост

    5 1 Отговор

    До коментар #22 от "Българин":

    Пак ли си се напил бе, Бюрхане?
  • 30 това са лесно управляеми

    9 0 Отговор
    психично слаби и отчаяни хора ,те и без това с нищо не са полезни за нацията
  • 31 бл.134 в Zап. парк

    13 0 Отговор
    А така ! Днес в Косово , утре в Украйна .
    Слава на Америка
    8 милиарда заем , 2/3 за оръжие .Изроди
  • 32 ЮНАЛ

    3 1 Отговор
    МАЙТАПИ МАЙТАПИ ВСЕКАКВИ
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Кондьо

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "познавам хора били над задгранични":

    Пише се операции...... Неграмотник
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове