9 Септември, 2024 09:00 4 486 87

Любомир Каримански пред ФАКТИ: Основното нарастване на дефицита идва от безпринципното увеличение на заплати и пенсии

  • любомир-
  • каримански-
  • бюджет-
  • заплати-
  • ръст-
  • финанси

Ръстът на икономиката в страната е благодарение на потреблението, а не благодарение на производителността, казва финансистът

Любомир Каримански пред ФАКТИ: Основното нарастване на дефицита идва от безпринципното увеличение на заплати и пенсии - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От 1 януари 2025 година минималната заплата за страната ще бъде 1077 лева вместо досегашните 933 лева, което е ръст от 15%. Това предвижда проект на правителствено постановление, публикуван за обществено обсъждане. Как си изкарваме заплатите, какво става с бюджета… Пред ФАКТИ говори финансистът Любомир Каримански.

- Г-н Каримански, виждаме серия от драми в различни партии, а държавата си върви някак. Никой не говори за новия бюджет, а вие повдигате много въпроси. Какво ви притеснява най-много?
- Съгласно Закона за публични финанси и процедурата за съставяне на държавния бюджет на страната, би трябвало да се намираме в период на подготовка на Закон за държавния бюджет на Република България (ЗДБРБ) за 2025 година и приемане на средносрочна бюджетна прогноза. Едно от основните неща за съставянето на бюджета е какви политики ще бъдат разписани за отделните сектори в проекта на ЗДБРБ и дали едно служебно правителство има мандат и легитимност да планира необходимите мерки за изпълнението на тези политики. Предизборната кампания ще съвпадне с финалната фаза на изготвянето на държавния бюджет от сегашното служебно правителство. За мен е притеснително скоростта, с която нараства бюджетният дефицит през последните два месеца. В края на юли месец министерството на финансите (МФ) отчете отрицателно салдо в размер на 972 милиона лева по Консолидираната фискална програма (КФП). Само един месец по-късно, МФ отчете дефицит по КФП 1,6 милиарда лева, което е с около 628 милиона лева увеличение за един месец. Не бива да забравяме средствата по набирателните сметки от началото на годината, така че дефицитът на консолидирания бюджет ще бъде около 2,8 милиарда лева. Изключително предизвикателство пред сегашната служебна власт ще бъдат мерките, които ще заложат в бюджета и средносрочната бюджетна прогноза, за да вкарат бюджетния дефицит в рамките на 3 процента, не само за 2025, но и за четиригодишния период на планиране. Ако това стане за сметка на капиталовите разходи – обричаме държавата на застой, вместо да имам конвергенция в рамките на ЕС, ние ще имаме още по-голямо изоставане в сравнение с останалите страни, които инвестират средствата си в инфраструктура и условия за икономически растеж. Не бива да забравяме, че в България в момента няма извънредно положение, така че стремежът на МФ и правителството трябва да е към балансиран бюджет или такъв с дефицит 1%. Притеснително е, че процикличността в увеличението на минималната и средната заплата в публичния сектор и пенсиите ще допринесат още повече за задълбочаването на този проблем. Народното събрание все повече изземва функции на изпълнителната власт и се опитва чрез гласуване на различни решения да извършва оперативната работа на правителството. Това е изключително опасно за разделението на властите в България. Недопустимо е депутатите през специализирани закони да увеличават минималните възнаграждения за цели сектори, като ги свързват със средната работна заплата за страната.

- Вече стана традиция през есента да правим бюджет, а лятото да го актуализираме. Така ли се управлява държавата на два такта – есен и лято…
- Допустимо е, когато се налага да има актуализация. Смятам за голяма грешка включването на т.нар. Приложение 3 в ЗДБРБ 2024 година – то дефинира всички общински проекти, които ще се реализират и за които е необходимо да се сключат договори. Знае ли някой от журналистите, а защо не и от депутатите, колко средства бяха подсигурени в бюджет 2024 за изпълнение на проектите, за които се сключват договори?

Средствата бяха около 500 милиона лева, а с последната актуализация проектите се увеличиха на стойност над 6 милиарда лева.

Да не се получи така, че един ден следващо редовно правителство може да завари подписани договори без да са обезпечени с ликвидни средства?

- За първите седем месеца на 2024 година говорите за дефицит от близо 1,6 млрд. лева. Как е натрупан?
- Основното нарастване на дефицита идва от безпринципното увеличение на заплати и пенсии. Никога досега трансферите от държавния бюджет към тези на НОИ и НЗОК не са минавали повече от 50% от съответните бюджети. А сега именно това става.

- Дългът само за тази година е близо 10 млрд. лева. Какво означава това?
- Това означава, че в сегашната предизборна кампания гражданите трябва да се интересуват активно за какво са похарчени тези пари? Инвестирани ли са някъде, за да носят добавена стойност на поколенията или са изхарчени за покриване на увеличените разходи на държавата за заплати и пенсии. За второто тримесечие на 2024 година средната заплата в обществения сектор изпреварва средната заплата в частния сектор. А тепърва предстоят увеличенията на заплатите, гласувани в специализираните закони за МВР, МО и т.н. за 2025 година, които още повече ще увеличат разходите от страна на държавата, поне с още 1,2 милиарда лева.

- Държавата колко дълг може да понесе?
- Дългът на държавата е гласуван в ЗДБРБ за 2024, както и е заложен в средносрочната бюджетна прогноза. Дългът за 2024 година е прогнозиран да бъде 48,9 милиарда лева, 57 милиарда лева в края на 2025 г. и 66,5 милиарда лева в края на 2026 г. Нека да видим какво ще бъде разписано, след изчисленията на МФ в новата Средносрочна бюджетна прогноза, както и в проекта на ЗДБРБ за 2025 година.

- Синдикатите искат минимална работна заплата от януари от 1077 лева. Резонно ли е?
- Знаете ли, ръстът на икономиката в страната е благодарение на потреблението, а не благодарение на производителността. И това е притеснително за мен, тъй като ние намаляваме нашата конкурентоспособност както в рамките на ЕС, така и към трети страни. Като добавим към това, че сме едни от последните по внедряване на иновации в производствата – проблемът се задълбочава.

- Ще печатаме ли пари, за да ги осигурим в бюджета?
- Не бива да забравяме, че сме в условия на паричен съвет и това е недопустимо. Изходите не са много – нарастване на дълга, намаляване на държавната администрация за сметка на дигитализация и реформи или вдигане на данъци.

- С този начин на управление мечтаната еврозона къде я виждате във времето?
- Необходимо е да бъде намален политическият риск, да се постигне устойчивост и предвидимост в управлението на страната, за да може да се планира определен срок. И едва ли някаква дата е най-важното нещо. По-важно е да имаме същински напредък в конвергенцията, а не да имитираме такава.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 уруд

    84 4 Отговор
    с колко пари изкарваш месеца ?

    Коментиран от #5

  • 2 0001

    77 5 Отговор
    Направо спирайте заплатите и пенсиите. Какви са тия пари дето се раздават ей така!!!
    Аман от некадърни управляващи!!!
  • 3 Глупаци, хайде да смятаме

    90 1 Отговор
    Като увеличавате безпринципно заплатите в МВР и на държавните служители не правите ли дефицит в бюджета . Пенсионерите 40 години внасят осигуровки за да ги ползват само 5 . Средната продължителност на живот е вече около 70г. Дори и пониска.

    Коментиран от #50

  • 4 Не може

    70 7 Отговор
    нищо да не произвеждаш с висока добавена стойност и да увеличаваш заплати в държавен сектор. Пример СОС увеличение 300% заплати, за сметка на драстично вдигане на местни данъци на българите. Над 80% от плодове зеленчуци, мляко, месо, хляб е внос от други държави. А България сама може да произведе храната си. За качество и намалени грамажи, спекулативно надути цени, да не говорим. Слагайте таван на цените. А от 2026 потребителите излизат на борса ток, идеята на Василев ПП, ДБ, след борса газ на Борисов ГЕРБ, СДС. Не дай Боже и евро. Двоен ценови шок. Домат в квартален магазин "уж градински" 7.50 килото. Да си го ядат. На село истински домати 2 лева. Държавата е абдикирала от функциите си. Над 50% за 4 години инфлация, стигаща до сто процента при жизненонеобходими стоки. Такова чудо не е имало след банковата криза 1997 на Тодор Вълчев.

    Коментиран от #46, #86

  • 5 Българин

    47 2 Отговор

    До коментар #1 от "уруд":

    Този Каримански не беше ли направил партия с Ива Митева? И тя много вярва в победата на Ахмед Доган срещу всичките му противници. Обаче и партията ѝ и Доган се сгромолясаха.
  • 6 Джаската

    61 4 Отговор
    много неприятен човек, хлъзгав, меркантилен, егоист, вижте му погледа какъв - жалък
  • 7 Здрасти

    54 1 Отговор
    Кажете, защо преди една седмица правителството на Главчев тегли нов държавен заем от 4.5 милиарда Евро? Какво наложи да се поеме този нов дълг и кой ще го връща с лихвите?
  • 8 Само Тоягата вдига стандарта

    68 3 Отговор
    Другарю Каримански Касви пенсии и заплати те измъчват Ами по същия начин работещите бедни ако откажат да робуват за мизерните си доходи трябва да свалиш костюмчето и да сложиш ти работните дрехи Заради такива безхаберници като теб България е страната на Работещите Бедни

    Коментиран от #10, #21

  • 9 Дедо

    53 7 Отговор
    Един милиционер със средно образование се пенсионира на 45 , а един кардио хирург на 65 години. Нещо не схващам логиката. Всеки трети пенсионер е бивш милиционер.

    Коментиран от #53

  • 10 ще откажат чушки да работят

    6 7 Отговор

    До коментар #8 от "Само Тоягата вдига стандарта":

    Ипотеката не чака.
  • 11 така ли

    50 4 Отговор
    а парите за бежанци,помощи за НЕРАБОТЕЩИ ромаленци и основно напоследък за урки би бяра,укри ли,те не са?Все работници,пенсионери и инвалиди са в устата ви...а такива като тебе отде вземат пари по 5 цифрени суми,не ви е грях
  • 12 ВИНОВЕН ПЕНСИОНЕР

    60 2 Отговор
    ПРОБЛЕМЪТ не са ОТКРАДНАТИТЕ МИЛИАРДИ,а левчетата на ПЕНСИОНЕРИТЕ!?!
  • 13 куку

    39 0 Отговор
    ами КОНПИ да почне да прави масови ревизии и след констатирани разминавания да конфискува и пълни хазната - как с една заплата някой се сдобил с 15 луксозни имота . В Родината на Мафията -Италия , това масово се практикува , пунежи там Мафията още не е завзела властта.
  • 14 Хохо Бохо

    35 9 Отговор
    Да не забравяме и помощите за 404 и укронацитата, които хрантутим по курортите
  • 15 Стойко

    36 1 Отговор
    В една пропаднала държава с един още по пропаднал град столица е пълно с експерти на държавна заплата или на хранилка от чужди НПОта а бегеецаБалък превива гръб
  • 16 Миризлив пор

    44 3 Отговор
    Производителността на труда е грижа на работодателя а не на работника! Да спрат да си купуват Бентли и яхти защото те не произвеждат! Да си сменят машините с по производителни и ще печелят повече! Така, че критиката към работодателите!
  • 17 БАЙ ---ХОЙ

    35 1 Отговор
    КАРИМАНСКИ, КАТО. ТЕ. ВИДЯХА. КАКЪВ. КАПАЦИТЕТ. ИСКА. ДА. ДА. СТАВА. ШЕФ. НА. БНБ,
    НЕ. ТЕ. ИЗБРАХА, И. ТИ. ОТ. ТОГАВА СИ. КАТО. ОСТРИЛКА. СРЕЩУ. ППДБ. МНОГО. СТЕ. ОТМЪСТИТЕЛНИ. ТОВА. КАРИЕРИСТИТЕ. ОСОБЕНО
    НЕКАДЪРНИТЕ.
  • 18 Любопитен

    6 29 Отговор
    Пенсионната система у нас е дълбоко несправедлива и тя причинява дефицит от поне 6 милиарда лева годишно. Парламента нехае за решаване на проблемите около нея и популистки вдига пенсиите за да купува гласовете на пенсионерите. Според мен скоро ще имаме първо увеличение на данъците за да се бори дефицита, после премахване на плоския данък и накрая ще видим падане на борда както стане през 2000 в Аржентина и хиперинфлация. България никога няма да покрие критериите за еврозоната и вместо това ще ни удари нов Жан Виденов...

    Коментиран от #34

  • 19 Каримана

    36 0 Отговор
    Бил е шеф на ИНВЕСТБАНК...НА КОЙ Е ТАЗИ БАНКА И С КОЛКО ПАРИ НА МЕСЕЦ ЖИВЕЕ..ДАЛИ С 700 лв
  • 20 ТаУмВзе

    17 0 Отговор
    Дефицитът е Умствен на крадливите! Сами сме си Виновни и тва е.
  • 21 Не случайно

    26 0 Отговор

    До коментар #8 от "Само Тоягата вдига стандарта":

    В работата го наричахме Карамански. Не му харесваше сравнението но изглежда е било вярно.
  • 22 Натегач

    44 0 Отговор
    Таварищ Каримански Търси парите другаде Кой открадна милиардите от КТБ и никой не ги търси Кой подари милионите на Вълка и пак никой не ги търси Безсрамно високите разходи и заплати в Парламента и Президенството и пак никой не взима отношения Там таварищ е проблема а не в минималните заплати и пенсии на работещите бедни
  • 23 Пацо

    30 0 Отговор
    Дефицитът е от това че управляващите яко крадат.
    Всичките са навързани в схеми да източват бюджета който е от нашите данъци

    Коментиран от #26

  • 24 Много давате,

    16 1 Отговор
    Давайте им по два лева на и ги бихте с камшик и да ви носят на носилки.
  • 25 Баце

    17 2 Отговор
    Моите шкафчета са пълни

    Коментиран от #29

  • 26 Глюпусти

    14 2 Отговор

    До коментар #23 от "Пацо":

    Само Борисов краде. Останалите са чиста водица ненапита.
  • 27 Васко

    11 25 Отговор
    Прав е Каримански, заплатите трябва да нарастват когато сме конкурентноспособни и произвеждаме.
    За съжаление от Еврофондове усвоихме едно голямо нищо и икономиката ни е неконкурентноспособна и енергоемка.
    Държавните постове точат много пари също както и пенсиите. Истината е,че сме доста застаряващ народ и линията в дългове ще става все по-голяма. Незнам защо хейтите човека когато ви казва истината. Изберете си по-големи данъци, замразени заплати или съкращения на държавните чиновници.
  • 28 Майора

    36 0 Отговор
    Каримански , ти удобно забравяш че беше финансист на Слави и пращате спестяванията му в ошфорни сметки! А според данни от други страни в ошфорни сметки българи държат над 54 млд долара! Да не говорим и за парите на олигарсите , които удобно за тях ги крият и не връщат! Така че стига се оправдава с пенсионери и заплати , ела и живей с 300 лв и да видим че друга песен ще запееш!
  • 29 изглежда

    4 21 Отговор

    До коментар #25 от "Баце":

    Според думите на финансистите, Борисов е бил прав да не вдига безконтролно пенсии и заплати. Но пък не вземаше държавни заеми.

    Коментиран от #41

  • 30 Некой си

    16 0 Отговор
    На тоя ще му разцепа овчата тиква с чук!
  • 31 Ей тук съм

    19 0 Отговор
    Другаря е пълен ЛИЦЕМЕР
  • 32 У р о д е

    22 0 Отговор
    Твойта пенсия колко ще е?
    Спрете да получавате и пенсии и заплати от държавния бюджет! Който иска заплата- да работи в частния сектор!
    Един клатиубавец в Националтото безследствие с такива с кукуригу на главата и и с присъдени коси, обърнати джуки и им се вирят зърната на гърдите, взимат по 7-8 000 лв ОСНОВНА заплата+ клас, прослужено време, категория труд, а повечето по над 3000 лв пенсия + над 5000 лв годишно за облекло??? + ДМС , а някои се набутват и по комисии и…. Колко взима един ЮРИЗЗЗ? Справедливо ли е?
  • 33 Краси Марков

    27 1 Отговор
    Очевидно в България заплатите и пенсиите са най-високи в ЕС. Откъде финансистът г-н Каримански получава заплата и колко е тя. Олигархията в България е безсрамна.
  • 34 Не е така,

    17 3 Отговор

    До коментар #18 от "Любопитен":

    дефицитът се дължи най-вече от големите пенсии на държавните служители които рано се пенсионират, НОИ им дава 20 брутални заплати и те продължават да работят пак държавната си работа. Освен това НОИ е натоварен със социални дейности като майчинство, инвалидни пенсии, обещетение за безработица, болнични и затова не стигат парите от пенсионни застраховки.
  • 35 То бива, бива

    21 2 Отговор
    ама чак толкова кръвожаднот не бива.Некадърни сте, продажни сте, ненуждни сте. Махайте се, изнезвете с вашето купено образование. Не ставате дори патки да пасете. Едно просто нищо сте. Ами страдаме ние, обикновенните хора.
  • 36 Аман от...

    17 1 Отговор
    Експерти...първо да каже с какви пари разполага месечно, какви са неговите приходи и разходи...защото повечето работещи на минимална заплата и пенсионери, живеят от заплата до заплата, и от пенсия до пенсия...спомням си навремето изказването на един бизнесмен, какво увеличение...нали ви наемам и ви намирам работа...по принцип е прав, че трябва да се развива икономиката, и да има приходи в държавата...но ако всички така наречени експерти са на мястото на пенсионерите и на хората на минимална заплата, друга песен ще запеят...

    Коментиран от #37

  • 37 хе хе

    3 7 Отговор

    До коментар #36 от "Аман от...":

    Размера на приходите зависи от образование, късмет и персонални качества на получаващия ги.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 е за 6 месеца 8 тлъсти заема

    5 1 Отговор
    и 2 атони централи да се платат за 50 г заробване . това провали всичко . куха политики . за боса 60 бона . за служитела 2 бона . единия висок европейски син на меркел с облаги . облажил и залебил . другия сиромах - нестига за бебе, за свадба няма, без кола и се вмирисва .
  • 40 ганев

    12 1 Отговор
    КАКТО ...САМО ФАКТИ КАЗАХА.......В ЕДИН ДИВ ..ВАРВАРСКИ ..КАПИТАЛИЗЪМ...САМО РАБОТНИЦИТЕ...И ПЕНСИОНЕРИТЕ....РАЗРУШАВАТ ДЪРЖАВАТА
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Тервел

    19 3 Отговор
    В съдебната система,всеки служител от съдията до деловодителя всяка година получава по 3000 лв.за облекло, като не се изисква да покажеш фактури за какво си ги изхарчил.
  • 43 Уса

    12 3 Отговор
    Кажете на европейците да си намалят заплатите,защото България е най бедната.Американските производители са в Китай,Тайван,Виетнам и др,но това не пречи на сащ да пълни гушата на зеленски
  • 44 КПСС БКП

    16 7 Отговор
    Честит Празник на всички българи ! Време е за народен съд и затвор за всички грабители които съсипаха страната ни през последните 25 години ! Слава на Русия !!!

    Коментиран от #55

  • 45 ганев

    15 0 Отговор
    ФАКТИ...ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ КАЗАХА ....ИСТИНАТА....ОЛИГАВЕНИТЕ..С ПАРИ И СУПЕР БОГАТСТВА....ОЛИГАРСИ...САМИ ПРАВЯТ ТАКА ЧЕ ДА ДОЙДЕ .....НОВ .....9 СЕПТЕМВРИ
  • 46 Европеец

    18 1 Отговор

    До коментар #4 от "Не може":

    Съгласен съм с твоя коментар....... Статията няма да я чета..... Ще кажа само че банкомата пуска вече банкноти по 100 лв, преди три-четири години пускаше по 10 и 20 лв..... Некадърни бг управници, които в стремежа за еврозоната ще разсипят хората.....

    Коментиран от #49, #52

  • 47 Уса

    22 1 Отговор
    Итн го довлякоха тоя бастун и спрях да гласувам за тях.Постоянно говори против увеличение на заплати и пенсии.Нека се поинтересува,как го правят на запад и да се научи
  • 48 Волгин....

    0 0 Отговор
    Хи.. хи.. хи🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣, здрасти значи🤣🤣🤣🤣🤣.
  • 49 благодари се на Валутния борд

    15 2 Отговор

    До коментар #46 от "Европеец":

    че банкомата не ти пуска по 1000 лева копюри.
  • 50 Европеец

    15 3 Отговор

    До коментар #3 от "Глупаци, хайде да смятаме":

    Няма нужда да смятаме..... Вече и за пеленачетата е ясно че сметките на финансовото министерство са грешни...... Няма държава на бг територията..... Вземат се кредити да се вдигат заплати ,пенсии и и се правят много необосновани разходи във всички направления...... Бг територията е на път към следващата финансова катастрофа.....
  • 51 солик

    28 1 Отговор
    Пенсиите и заплатите са ви проблема, а че окрадоха милиарди и си пълниха чекмеджетата с евро и злато, то не ви е проблем? Ктаб я ограбиха и окрадоха активи за 4 милиарда лева, по 150 милиона от ГЕРБ са раздавали на калпак на бандитите от СИК, Ин хаус и откраднати пари за ремонти без ремонти не са ви проблем и там милиарди. Че в народното събрание пърдят вече 34 г. с по 20 хиляди лева на месец без дори да ходят на работа не ви е проблем? Че има заплати на банкери по 40 хиляди лева на месец не ви е проблем? Че съдии и прокурори са с по 15 хиляди лева заплати а не са свършили работа за да хванат и вкарат в затвора крадците на България, облечени като министри и кметове не ви е проблем? НА пенсията от 500 на 560 ви е проблема? ДЕМ и прости лъжци. Дано ако е угодно на Господ Иисус Христос, на тая Караманска мутра да и даде да живее с пенсия от 560 лева на месец. Друго ще приказва тогава.
  • 52 Не се притеснявай....

    10 12 Отговор

    До коментар #46 от "Европеец":

    Еврозоната няма да разсипе хората, хората ще бъдат разсипани и в момента се разсипват от всякакви популисти, комунисти, копейки, възрожденци, мунчорадевци, руски агенти, крадци, разбойници и мафиоти в политическите партии, и всякаква гмеж докопала се до влас и станала супер богата, и цялата тази помия тика БГ към пропастта, еврозоната, еврото и ЕС нямат отношение към нашето самоубийство, пък ти мисли каквото си искаш.

    Коментиран от #56

  • 53 сикао

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "Дедо":

    Недей да лъжеш. Първо прочети закона и тогава пиши. Преди 55 г няма как никои да се пенсионира, а ако няма стаж изобщо няма как да стане.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Будала Червена

    11 1 Отговор

    До коментар #44 от "КПСС БКП":

    Ами народния съд трябва да ви осъди вас самите бе таварищ Нали вие направихте криминалната приватизация и взехте фабриките и заводите без пари
  • 56 Европеец

    7 2 Отговор

    До коментар #52 от "Не се притеснявай....":

    Не бъди толкова сигурен в това което си написал..... Написаното от теб ми прилича на изказванията на Пеевски, че за всичко случващо се в бг територията е виновна намесата на Путин( което буди смях)....

    Коментиран от #59

  • 57 ⚒️⚒️⚒️⚒️

    12 1 Отговор
    Като, го видя този, и Велев и ми става ясно за какво ще плачат единия за минималната заплата, другия заплата и пенсия. На, този от снимката, защо обвиняваш хората и доходите им, нима не ви, избираме в това число и теб в парламента и да направите лесни, бързи, инвестиции, ама чакате евро средства защото сте НЕ КАДЪРНИ.....
  • 58 разхищават се готови пари и после няма

    8 6 Отговор
    В него обаче Трифонов хвърли бомба - едни огромни държавни пари са отишли незнайно къде.

    Откакто Асен Василев е финансов министър в държавата хвърчат едни милиарди нагоре-надолу, заяви Трифонов и каза, че това го ужасява.

    "Имам достатъчно информация и ще ви дам факти: Никой не знае за какво се изхарчи най-голямата сума в историята на България - 9 милиарда лева за 9 дена през декември 2021 г.4 милиарда се източиха от енергетиката и се изхарчиха за текущи нужди. Тоест - вземаха се пари от енергетиката и се харчеха, защото няма достатъчно други приходи" - обяви слави Трифонов. И продължи: "Милиард и 200 милиона от държавните дружества се взеха, за да се купи зърно. Обаче зърно няма, а и милиард и 200 ги няма. Къде са?"
  • 59 Това е много важен щрих....

    5 4 Отговор

    До коментар #56 от "Европеец":

    В момента така се завъртат нещата в политическият водовъртеж че в новото НС да няма евроатлантически мнозинство, и тогава крачката към пропастта е много малка.
  • 60 хе хе

    2 1 Отговор
    Затъва ли България в дългове, след като изтегли рекорден заем?

    Въпросът с дълга на България става водещ за държавата. Миналата седмица българското правителство изтегли рекорден външен дълг. Затова Bloomberg TV Bulgaria попита експерти: „Какво говори за България трупането на дълг?“

    Левон Хампарцумян, финансист, председател на Българския форум на бизнес лидерите

    „Рискове в емитирането няма, рисковете са в това как се използват тези средства. Операцията е направена много професионално и таймингът е добър. Това означава и доста високо доверие на пазарите в българската икономика.“

    Петър Ганев, старши изследовател в Институт за пазарна икономика

    „Този дълг бе очакван, тъй като има заложен голям дефицит в бюджета и знаем, че предстои голямо плащане по външния дълг. Последната седмица коментирахме доста пъти, че най-вероятно предстои излизане на външните пазари и в крайна сметка имахме изтегляне над 4,3 млрд. евро външен дълг. Това трябва да насочи вниманието към дефицита, тъй като веднага след провеждане на изборите, предстои дебата за бюджета. Там е важно, ако не искаме да имаме такива новини за рекордни нива на нов външен дълг, трябва да се търсят мерки за свиване на дефицита.“
  • 61 Тома

    8 1 Отговор
    Ами да назначим пак тиквата който не пускаше никаква аванта на хората за сметка на чекмеджето
  • 62 737372722

    3 0 Отговор
    Заплатата си е заплата ,минимум да оцелее човек да задоволява биологичните си нужди.По-добре че в Конституцията записаха мининалната заплата е задължителна,браво на тия хора ,които го направиха ,защото са знаели какво би с случило ако го немаше този текст.
  • 63 Джуджето

    5 1 Отговор
    Този е финансист колкото аз съм Путин🤑🤑🤑🤑🤑🤑

    Коментиран от #73

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Ти и

    7 0 Отговор
    Други като тебе сте за народен съд. да казваш че заплатите и пенсиите са проблем . На хората които работят и на пенсионерите с техните пенсии . Не гласувайте за има такъв народ те са най големите популисти
  • 66 Проблема са

    7 0 Отговор
    Такива като тебе любчо че иядоха и продадоха държавата .
  • 67 хайде стига вече

    7 1 Отговор
    Писна ми от тази мантра, че пенсиите и заплатите са мнооооого увеличени.
    Достатъчно дадоха българските граждани от живота си в лишения, а това продължава все още, за да могат, ей такива, да си живеят в охолство. Не си знаят парите и имотите вече.
    Има една група, от добре живеещите в България, които разбират живота така - масово хората да са на МРЗ, пенсионерите да преживяват едва и да нямат изисквания, огромната част от народа да се лишава от качествен живот, за да могат заплатите на политиците и на всички висши администратори, да стигнат до небесата.
    Стига вече.
    Не ви ли е срам. Защо не анализиране заплатите, които се увеличават 4 -ри пъти годишно, с размера на една минимална пенсия, и другите заплати, които надминават всякаква нормалност? Тази държава да не е собственост на 200-300 човека, а другите да сме роби ?
    Не стига, че хората със семейства, работят на по две работи и едва оцеляват, а видиш ли, доходите им били високи.
    Я, иди във Франция и ги говори тези работи.......

    Коментиран от #81

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 ежко

    6 0 Отговор
    Наратсването на дефицита идва от хрантутене на нищо непроизвеждащи елементи.При това тлъсто хрантутене.
  • 70 Айде

    7 0 Отговор
    Важното е, че ограбването на България е пълно с принципи, но това е без значение за Каримански! Както и некадърниците на власт! Високите пенсии и заплати му пречат!
  • 71 Решението

    7 1 Отговор
    Нарастването на дефицита ще се преодолее чрез национализация и конфискация! Добре ще е да се отворят свинефермите в концлагерите като в Белене.
  • 72 мунчо

    7 0 Отговор
    Попитайте Този "всезнайко - икономист" какви са му месечните доходи и от къде идват!
  • 73 икономист

    10 0 Отговор

    До коментар #63 от "Джуджето":

    Този е финансист, колкото Боко Рапона е полиглот.
  • 74 бл.134 в Zап. парк

    1 1 Отговор
    Забогатяхме ! сСлава на Америка .Слава на българската армия .5000 бона стартова за войник и направо на фронта

    Коментиран от #78

  • 75 Мнение

    6 1 Отговор
    Увеличението на заплатите е само за тези, които са държавната хранилка. По два пъти в годината се увеличават заплатите в МВР, силовите структури, съд, прокуратура, учителите непрекъснато реват за по високи и по високи заплати, а деца няма и няма да има при такива политики, лекари, институции. Всички, които се издържат от нас. Пенсиите - на тези, които държавата им е внасяла осигуровките 3400 лева пенсия, на останалите каквото Бог даде. Няма такава държава по целия свят. И до кога така? Ще взимаме заеми, за да иддържаме тези, които не произвеждат нищо. А кой ще ги връща никой не казва. Караме я ден за ден.
  • 76 чекмеджарски:верно заради тях полупразни

    2 1 Отговор
    чекмеджета и офшорки и по малко лапане:
    Основното нарастване на дефицита идва от безпринципното увеличение на заплати и пенсии
  • 77 Факт

    6 0 Отговор
    А бе да ви ... На всички горе ..Как сега вие може да крадете милиони милиони всеки месец..обаче за народа парите били безпринципно увеличавани ..и щото сте ги увеличили реално със има няма 80 лв..но иначе да пълните къщите си с пари не е безпринципно ..а тези милиони които крадете безочливо тях от къде ги вземате и от кого ..за народа 100 лв е много за вас да крадете милиони на месец е Малки..а бе до кога ще ви търпим простотиите вие не се траете бе...на тоз давате милиарди на другия милиони ама стане ли въпрос за народа пари няма..ах да ви е.а п...та ма..на на всички депутати ..
  • 78 Забрави да напишеш че....

    1 1 Отговор

    До коментар #74 от "бл.134 в Zап. парк":

    Американците ни откраднаха и златото.

    Коментиран от #82

  • 79 куку

    4 0 Отговор
    ако ше са мерат заплати , има шефове на държавни болници с по 90 бона на месец - сградата , оборудването и поддръжката държавни . Като са толкоз способни , да си открият частни практики. Тия от финансовия надзор и те са с по15 бона нагоре , а постоянно ги издирват , след като вече са се скрили . Да не говорим , че застраховката бонус-малос вече я въвеждат7г от КФН , а тя допринася за намаляне на катастрофите . което уж е приоритет.
  • 80 анонимин

    4 0 Отговор
    Ако се поспрат кражбите,и се задължи частния бизнес да плаща реални осигуровки,ще се промени ситуацията в държавата!Има един тарикат-Велев се казваше по памет,все работниците искали много и все защитатава чорбаджиите,които богатеят на гърба на обикновените хора
  • 81 Събеседник

    2 0 Отговор

    До коментар #67 от "хайде стига вече":

    Човече, както тук се вижда, коментарите са повече от гневни. Твоят е и трезв, и смислен и действително от почти 20 години граждани казват "Хайде стига вече" именно за продължаващото БЕЗПРИНЦИПНО ПОЛЗВАНЕ В ДЪРЖАВАТА НА ПРАВИЛОТО ЗА БАЗАТА ПРИ ИЗЧИСЛЯВАНЕ НА ДЕПУТАТСКИТЕ И ВСЯКАКВИ ОБВЪРЗАНИ С ТЯХ ШЕФСКИ ЗАПЛАТИ- 3-ТЕ СРЕДНИ ЗАПЛАТИ В ПУБЛИЧНИЯ СЕКТОР!!! ЗАЩОТО ТАЗИ БАЗА БЕ ОБМИСЛЕНА/ СЪЗДАДЕНА/ВЪВЕДЕНА В КОРЕННО РАЗЛИЧНИЯ ПРОГРЕСИВЕН ДАНЪЧЕН РЕЖИМ, ПРИ КОЙТО ТАКИВА ВИСОКИТЕ ЗАПЛАТИ ИМАХА И ТАВАНА ЗА ОБЛАГАНЕ- ОКОЛО 37 % И ВСЪЩНОСТ "БАЗАТА" ПРЕДСТАВЛЯВАШЕ ПО-МАЛКО ОТ 2 СРЕДНИ ЗАПЛАТИ!? ВЪПРОСЪТ Е ЗАЩО НЕ СЕ САМОСЕЗИРАХА ПРОФСЪЮЗИ, СЪДЕБНА СИСТЕМА, ФИНАНСОВИ КОНТРОЛИ ТА ДОРИ И "ЛЕВИТЕ ЗАКОНОДАТЕЛИ"!?- ЗАЩОТО И ТЕ СА НА ХРАНИЛКАТА В ТАЗИ СИСТЕМА, докато този пишман банкер-финансист ПРОЗРЯЛ АНТИИСТИНИТЕ!!!
  • 82 ти да видиш!

    0 0 Отговор

    До коментар #78 от "Забрави да напишеш че....":

    Кога това?
  • 83 Българската коледа

    3 0 Отговор
    Искаме Шиши на кюфтета и Тулупа на пържоли!!!!
    Нищо друго няма значение. Заколим ли двете прасета ще има храна за целия български народ!
  • 84 БгТопИдиот🇧🇬

    0 0 Отговор
    Инфлацията винаги работи за длъжника.
    Заемите не са такъв проблем .

    А заробващите договори от различните ни политикани назад в миналото.
  • 85 Никой не те гледа момче

    1 0 Отговор
    Любо🖕мир Карим🖕ански
  • 86 безпартиен

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Не може":

    Много точно казано! Всяко административно увеличение на заплатите, води до увеличение на инфлацията!Това е допълнителна тежест за малкия и среден бизнес,доколкото има среден!Ще се увеличават осигуровки ДОО и здравни с което ще доведе до увеличаване на цените на стоки и услуги!Ще се увеличат заплатите на служителите в бюджетната сфера,а те са "само"над 700 000 души!!!!Отново ще се вземат ЗАЕМИ за да се покрие дефицитът! Истината е,че на световните пазари сме конкурентни единствено с ниските цени на зърнени култури и труд! Никакви високи технологии и производство на стоки с голяма принадена стойност! Прогноза? Кой може да смята колко от населението е зависимо от бюджета захранващ над 2.1 млн.пенсионери,над 700 хил.чакащи заплати от държавния и общинския бюджети,над 650 Хил. малолетни и непълнолетни и над 1 млн.неграмотни, без професионална подготовка и без трудови навици ц...,......и!Да виждате светло бъдеще?
  • 87 ДОЛУ КРАДЛЬОВЦИТЕ НА НАШИТЕ ПАРИ !!!

    0 1 Отговор
    Хасан Адемов - министър на МТСП !!!