9 Септември, 2024 10:41 1 169 15

Александър Андреев: Не е добър знак толкова дълго ЦИК да забавя регистрацията на участник в изборите

  • александър андреев-
  • цик-
  • регистрация

Все пак 11 септември е крайната дата за регистрация на партии и коалиции. Ако бъде отказана регистрацията на някоя от коалициите, тя има и допълнителен срок до 35 дни преди изборите

Александър Андреев: Не е добър знак толкова дълго ЦИК да забавя регистрацията на участник в изборите - 1

Не е добър знак толкова дълго време ЦИК да забавя регистрацията на един участник в изборите. Това заяви пред БНР бившият председател на Комисията адв. Александър Андреев относно проблема с регистрирането на двете фракции на ДПС за предстоящите предсрочни избори.

"Всички очакват ЦИК в крайна сметка да вземе своето решение във връзка с регистрирането или не на двете коалиции. Достатъчно дълго време този въпрос стои открит. Все пак 11 септември е крайната дата за регистрация на партии и коалиции. Ако бъде отказана регистрацията на някоя от коалициите, тя има и допълнителен срок до 35 дни преди изборите. Не дава добър знак работата на Комисията от тази гледна точка – толкова дълго време да забавя регистрацията на един участник в изборите. Би следвало ЦИК в днешния ден да заседава и да даде отговор на въпроса коя от двете и дали ще ги регистрира или не, за да може оттук нататък да бъдат предприети от участниците съответните действия, за да могат да защитят своята позиция", коментира той.

ЦИК е колективен орган, който взема решенията си с 2/3 от присъстващите на заседанието, напомни Андреев в предаването "Преди всички". При липса на такова мнозинство в Комисията – това е решение за отхвърляне, посочи той и обясни: "При решение за отхвърляне се отхвърля самият предложен проект на решение, който е обсъждан в рамките на заседанието на ЦИК. То също е решение с номер и подлежи на обжалване пред ВАС".

"Сами по себе си указанията са част от цялостното производство по регистрация и би следвало самият краен акт на регистрация или отказ от такава да подлежи на самостоятелно обжалване, а не междинните действия, които ЦИК извършва в рамките на това производство", отбеляза още експертът.

"Указания, дадени в отрицателен аспект, т.е. някой да бъде изваден от определена коалиция, независимо дали става въпрос за ДПС или за друга политическа партия, е нещо, което само по себе си считам, че не би следвало да бъде правилно от гледна точка на това да се иска да се извади една политическа сила", изказа мнението си Александър Андреев, като отбеляза обаче, че липсва достатъчно информация и мотиви, които са довели до това решение. По думите му по скоро се очаква указанията да дават позитивни насоки за това как да се допълнят или поправят документи, за да могат да бъдат съотносими към закона.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    10 10 Отговор
    Знакът отдавна е ясен, за тоя, който има очи да види. Парламент 50 беше последният.
  • 2 взеха 100 милиона и се надуват

    2 2 Отговор
    то няма партия да налапа толкова . по 11 кинта на електоратен барутник са 3 милиона за герберите . другите с по малко се опросяват . а цика се обогати отраз . не са това цика от преди 6-7 години . германски цик е това . шолцов .
  • 3 Град Симитли

    4 0 Отговор
    ".... Указания, дадени в отрицателен аспект, т.е. някой да бъде изваден от определена коалиция, независимо дали става въпрос за ДПС или за друга политическа партия, е нещо, което само по себе си считам, че не би следвало да бъде правилно от гледна точка на това да се иска да се извади една политическа сила", изказа мнението си Александър Андреев,.."
    .... И сам се учуди какво каза!
  • 4 ТаУмВзе

    5 1 Отговор
    Интересно е, за кви Уж изборчета на територийката се дудне! Квото ни монтира Галя от Посолоството, тва ще врътка шаващите все още и тва е. Друга е темата, кво стана след 40 годин Изборчета, освен Последна Национална Катастрофа, без да сме нация де.
  • 5 Българин

    10 1 Отговор
    В ЦИК е пълно с простаци. Затова не им върви с решенията.
  • 6 Демократ

    9 1 Отговор
    Поредният знак, че ЦИК е орган на мафията, а не професионален. Мафията явно не е решила окончателно кой кой да е и естествено ЦИК изпълнява. Мафията си има държава. Това трябва да разберат хората най-после и да се борим за смяна на цялата система, като се започне от нов изборен закон за честни избори и честен парламент.

    Коментиран от #7

  • 7 Технократ

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "Демократ":

    Да се борим, ама сме овце
  • 8 българка

    4 3 Отговор
    Наименованието на "партията" на Пеевски "ДПС - ново начало" е с внушение, че ДПС на Доган е заличена. Но ДПС явно не е заличена и регистрацията на "новото начало" излиза, че е незаконно. Някаква криминална каша преди изборите и се чудя какви закони имаме, та не може да се реши такъв казус? Тази битка не трябва да се решава от ЦИК, защото те си имат правилник и се опитват да го спазват. Случаят е за съда!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ДПС да бъде забранена завинаги!

    9 1 Отговор
    Това е анти-българска партия! А през последните години стана и анти-турска партия

    Коментиран от #13

  • 11 Да не е Лесно!

    2 1 Отговор
    Да не е Лесно! Нещата да се наредят според интересите на Гладните за Власт Политици и ония които им Дърпат Конците!
  • 12 Ами да

    4 0 Отговор
    Няма добри знаци! Всичко произлиза от несменяемите партийни вождове! Това им е нивото!
  • 13 Тя е Анти човешки партия от самото Начал

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "ДПС да бъде забранена завинаги!":

    Тя е Анти Човешка партия от самото Начало! Само лозунга им е Уж Човешки! С Нейна помощ се прокламират Противозаконни и Противоканституционни решения на Народното Събрание! Дори и Закони! Насочени срещу Всички Граждани на България! Не само срещу тези от Българския етнос.

    Не знам Само кога Циганчетата с мюсулманка Вяра ще прозрат това!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Адвокат

    1 0 Отговор
    ЦИК трябва да откаже регистрацията и на двете депесета, защото в съда няма регистрирани партии с такива (нови) имена. А и нямат физическо време да се регистрират - така че единственият законен вариант за ЦИК е да прати двете депесета на заслужена почивка.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове