9 Септември, 2024 21:25 1 879 40

Пламен Димитров: Ние сме една от държавите с най-скъпи хранителни стоки. Искаме минимално 10% увеличение на доходите

  • пламен димитров-
  • държава-
  • скъпи хранителни стоки-
  • увеличение на доходите

„Доходите растат наистина. Над 17% е ръстът на средните доходи през второто тримесечие на 2024 година, спрямо второто тримесечие през 2023 година. За съжаление обаче една трета от българите получават заплата до 1000 лева, което скандално само по себе си, при положение, че минималната заплата е 933 лева“, уточни президентът на КНСБ.

Пламен Димитров: Ние сме една от държавите с най-скъпи хранителни стоки. Искаме минимално 10% увеличение на доходите - 1
Снимка: NovaNews

„Искаме минимално 10% увеличение на доходите на българите. Българите сме с най-ниска минимална работна заплата, това не е новина. Знаем го много отдавна. Дори в евро или в лева, както и да ги мерим – все сме си там.“ Това заяви в предаването „Лице в лице“ по bTV президентът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от novini.bg

„България е една от най-скъпите държави по хранителни стоки. Абсурдно е да твърдим, че в страни като Франция, Германия и Великобритания получават повече, защото им е по-скъпо – храната им не е по-скъпа. Това е факт“, каза още Пламен Димитров.

„Доходите растат наистина. Над 17% е ръстът на средните доходи през второто тримесечие на 2024 година, спрямо второто тримесечие през 2023 година. За съжаление обаче една трета от българите получават заплата до 1000 лева, което скандално само по себе си, при положение, че минималната заплата е 933 лева“, уточни президентът на КНСБ.
„Трябва да погледнем в общото равновесие на доходите. Хубаво – всички твърдят, че образованието е приоритет. Сега заради войната и армията стана приоритет. Разбира се – това също е важно. Но как да реагира един преподавател, когато в момента началната заплата на учител е малко под 2000 лева, но сега изглежда малка на фона на 2300 лева за войник, което е заложено от 1 януари“, допълни Димитров.

По думите му пазарът „диктува“, че увеличението на заплатите на учителите е ниско, щом има липса на кадри в сферата.

„Бизнесът твърди, че около 250 хил. работни места остават незаети в България. За съжаление са по-ниско квалифицирани и с по-малки доходи. Проблемът е там, където нормата на печалба на добавена стойност е изключително ниска. В някои сектори като хотелиерството, строителството, търговията – там сме направили каквото е нужно. Бизнесът може да внася работници“, уточни още Пламен Димитров.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 От Великобритания

    35 4 Отговор
    Овцете в БГ-то обичат да ги мачкат и да се гаврят с тях. Заслужават съдбата си щом като си мълчат и кротуват.
  • 3 БСП-Милионерите

    4 3 Отговор
    Не може.
  • 4 оня с коня

    24 7 Отговор
    Тоя ГЛАВАНАК ...дето хем отчита че БГ е държава с най-скъпите хранителни стоки - хем иска увеличение на Заплатите/не на Доходите,щото "Дохода" е строго индивидуален и съвсем не е винаги Деклариран и законен/,хем не прави сметка че тия 10% ще нагнетят съответно и 10% Инфлация и решително ще ни направят Лидери по скъпотия.Естествено ако това стане ще го отнесе съответното Правителство което му е Уйдисало на Акъла,докато Димитров ще си остане непокътнат на Длъжността си.

    Коментиран от #10, #37

  • 5 Искаш един як шут

    28 4 Отговор
    Що не искаш да изхвърлят тия западни вериги, които ни продават боклуци на високи цени. 10% на заплатите и два месеца преди това 20% на цените.
  • 6 Да,бе

    32 2 Отговор
    Пламенчооуу,не е само проблемът,че са скъпи.Отровни са и ни убиват,недраги...Онкоболниците ще се пръснат по шевовете,а гробищата преливат.

    Коментиран от #15

  • 7 В Европата храната е 30-40%

    34 0 Отговор
    По евтина и качествена. Субсидира се реално количество производство. В БГ се субсидират хора по партийна линия за производство , писано на хартия.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Просто и ясно

    37 2 Отговор
    Доходите растат, но цените растат много повече заради Българските мошеници търговци. От 2019, цените на храни са скочили двойно т.е. 100% увеличение, а заплатите не са се удвоили освен ако не сте крадлив евроатлантик от номенклатурата.
  • 10 ако можеше

    7 8 Отговор

    До коментар #4 от "оня с коня":

    да четеш щеше да разбереш че иска увеличение на ДОХОДИТЕ а не на заплатите …

    Коментиран от #24

  • 11 Сталин

    28 2 Отговор
    Абе хайванин кога най сетне ще въведете почасово заплащане в България както по белите държави,само лъжете цървулите да ви плащат членски внос, безполезен тъпунгер
  • 12 00001

    38 1 Отговор
    Заплатите се увеличават заедно с увеличена производителност на труда и на доходите.Цените в България са високи , и по високи от други западно европейски страни. Причината за високите цени са мафиозите в НС които регулурат кой може да внася и кой не може да внася харнителни стоки и техните изпълнители, те са и тези които убиват селското стопанство и малкия и среден бизнес в България. За да могат малък кръг от хора да благоденствуват за сметка на целия народ, и депутатите са тези които благоденствуват а целия народ живее в мизерия.В България нямасвобода, свободна пазарна икономика,демокрация или пазарна конкуренция, има монополи, олигополи и картели,Всеки един свободен българин станал успешен земеделетс или бизнесмен е тероризиран от държавни агенции и мафиоти. за това в България няма кой знае какви нови предприятия. Българската държава обслужва малкък кръг Българи, другите важат само колкото да им се вземат данаците и никой не го е грижа за тях,
  • 13 гост

    25 4 Отговор
    Най-скъпите и НАЙ-НЕКАЧЕСТВЕНИ ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ ! Във веригите изрезки и отпадъци от Западна Европа - по-скъпи от тамошните качествени продукти !
  • 14 хххх

    20 2 Отговор
    Какви доходи се увеличават и за кого? Има 1 млн. хора останали без работа!!! Държавата се срива много бързо.
  • 15 Браво

    14 1 Отговор

    До коментар #6 от "Да,бе":

    Това са те:Отровителите на Съвременна България!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Хмм

    16 1 Отговор
    А, като се вдигнат с 10% доходите на производителите, дистрибуторите, продавачките и т.н. какво ще стане с цените на храните бе "икономисте" от комунистически тип?

    Коментиран от #19

  • 18 дон

    10 5 Отговор
    Мръсен комунистически подлец. Беше изпратен да каже едно изречение: "Градската десница е представлява само заможните хора".

    Долен агент
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 безпартиен

    13 2 Отговор
    Каква е разликата между времето преди 10 ноември 1989 и сега 35 години по-късно? Разликата е че заплатите преди 10.11.1989 се определяха от ЦК на БКП а сега от ДЕЦАТА И ВНУЦИТЕ НА тези предишните!Всяко административно определяне размера на заплатите няма нищо общо с ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ НА ТРУДА както и с ПАЗАРА НА ТРУДА!!!Това само повишава инфлацията и е от значение само и единствено за заети в БЮДЖЕТНАТА СФЕРА!! Всички останали реално плащащи осигуровки и данъци ще трябва да повишат цените на стоки и услуги за да издържат на повишените ДОО и здравни! Когато някой поиска увеличение на заплатите,нека каже ОТ КЪДЕ ЩЕ СЕ ВЗЕМАТ ПАРИТЕ,ОТ КОЙ СЕКТОР ИЛИ ОТНОВО ЗАЕМИ??????
  • 21 Хмм

    11 2 Отговор
    Да видим:
    Покачване на доходите с 10% ще доведе до по-високо търсене да кажем с 10%.
    Повишените разходи за труд с 10% ще доведе до по-малко предлагане с 10%.
    Цената е мярка за търсене отнесено към предлагане.
    Тоест очаквайте ръст на цените от към 20%.
    По-богати ли станахме?
  • 22 В РБългария

    20 0 Отговор
    най-добре са платени безделниците на държавна работа.
  • 23 Хахаха

    13 0 Отговор
    Те затова са скъпи стоките, защото не престанахте да по пате заплатите на публичния сектор баламурници.
    Всичко е ясно обаче, прави се преди избори за да се гласува за статуквото !
  • 24 оня с коня

    0 10 Отговор

    До коментар #10 от "ако можеше":

    Ако можеше да разбираш прочетеното щеше да си наясно че Профсъюзите НЯМАТ ДУМАТА относно увеличаване или намаляване на Доходите както съм написал.Та ще си договоря аз Наема примерно с Квартиранта,Рентата с Арендатора и таман да стиснем ръцете,най-изненадващо се се изцепя:Да,амавърху тая сума за която се разбрахме искам още 10% щото профсъюзите така казаха?!И се знайте че сте Глуповати и необразовани,и ПАК вземате думата без да сте вдигнали ръка?:)

    Коментиран от #35

  • 25 Ъхъъ

    16 1 Отговор
    За тези които плачат че са отровни храните, препоръчвам да спрете да плюскате въглехидрати и обработвани храни.
    Гответе си вкъщи и не яжте боклуците по ресторантите !
  • 26 Дедо Джо

    13 1 Отговор
    Хехе. То с вдигане на доходи ако се бореше инфлация лесно щеше да е. Печатаме парите и раздаваме. Аман от пишман експерти.
  • 27 Бандит МетодиеФ БуРисОФ

    14 0 Отговор
    Когато аз управлявах,всичко беше цветя и рози.Цяла Европа ме даваше за пример,хората бяха богати,пенсионерите ходеха на море в Гърция, Испания и френската Ривиера.И кво,дойде 2019г с черепа не се разбрахме за рекета, шиши пък поиска целия му бизнес,и аз между чука и наковалнята..Ако не бяха снимките от спалнята ми,който моя ортак шиши прати на черепа още щях да си царувам и да строя най-скъпите и най-скапаните магистрали във вселената...

    Коментиран от #39

  • 28 аз И вие

    7 0 Отговор
    МАХНЕТЕ ШВЕЙЦАРСКОТО ПРАВИЛО НЕЗАБАВНО И С РЪСТА НА ДХОДИТЕ УВЕЛИЧАВАЙТЕ ПЕНСИИТЕ! НАПРАВО СТЕ СЛАГАЧИ! ДОСЕГА СИНДИКАТИТЕ СЛЕДВАШЕ ДА ГОВОРЯТ ЗА ТОВА, А НЕ ДА СЕ НАГАЖДАТ НА ВСИЧКИ УПРАВЛЯВАЩИ! НАХАЛНИЦИ!
  • 29 Бай Киро

    12 0 Отговор
    Къде бяхте досега,когато българите се гърчеха от мизерния си живот?Увеличените цени изяждат подхвърлените няколко лева към заплатата.Българите работят и едвам свързват двата края.Къде е прословутия Ви синдикат?
  • 30 Даниел

    8 0 Отговор
    МОНОПОЛА,МОНОПОЛА Е ПРОБЛЕМА!
  • 31 Перо

    12 1 Отговор
    А кой ще плаща издръжката на украинците? Най-бедната страна с най-скъпите хранителни продукти!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ганев

    8 0 Отговор
    НЯМА КОНКУРЕНЦИЯ.....ДА СЕ ИЗГРАДЯТ ДЪРЖАВНИ ВЕРИГИ МАГАЗИНИ НА ПАЗАРЕН ПРИНЦИП.РАЗБИРА СЕ И ЦЕНИТЕ ПАДАТ....ОТ 43...ДО 86пр....ТОВА Е КОНКУРЕНЦИЯТА
  • 34 ганев

    10 0 Отговор
    АЛООО...НЕ САМО ХРАНИТЕ.....ЗАБРАВЯТЕ...НАЙ СТРАШНОТО ...ЛЕКАРСТВАТА.....БЪЛГАРИЯ Е ЛИДЕР В ЦЯЛА ЕВРОПА...И НЕ САМО ЕВРОПА....ЛЕКАРСТВО В АНГЛИЯ 48 ПАУДА....СЪЩОТО ТУК.............1476ЛВ
  • 35 ганев

    5 0 Отговор

    До коментар #24 от "оня с коня":

    АБЕ...ЧУХ ЧЕ ПРОФСЪЮЗИТЕ....ТИ ВЗЕЛИ КОНЧЕТО И ЗАТОВА ....СИ ПЕШ.....ЕЕЙ..ЛОША РАБОТА
  • 36 Таван на цени

    6 1 Отговор
    Цените на храните за 4 години за скочили с над 60% до сто процента. След като Банкянският ни вкара в ERM2, без удловия, като Дания например. Един градински домат на село 1.50, 2 лева килото, в квартален магазин и пазари 7.50, некачествена гума, внесена отвън. Престанете да помпате инфлацията, чрез неоправдано вдигане на заплати на държавни служители. Цените на ток, вода, данъци, осигуровки, акцизи растат безобразно. За да си вдига СОС и некадърните депутати заплатите в НС с 300%. Имаме траен спад в индустриално производство. Всяко минимално вдигане на заплати води до скок на цени и данъци с 20-30%. Взимате заеми, за да покриете тещущи разходи и плакане на заплати. Цените ви за по-високи от тези Дубай, Британия, Германия на храни. Лобист на мутренските транспортни и хринителни фирми. Защо не иска намаляне цени ток? Един ден месец август, България е ползвала най-скъп ток в Европа. Защо не настоява българските потребители да не излизат на борса ток от януари 2026, проЗтотията на Асен Василев ПВУ, след борса газ на Банкянският???? Каква спекулативна инфлация идва на всичко по веригата след борса ток е ясно. За бизнеса, който излезе на борса ток има отстъпки, за потребителите една нула, да нямаш собствено жилище, да нямаш среден доход. Бедните ще плащат на богатите частните ВЕЦ, фото и перки. Заради тях оставиха един милион българи без вода.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 О л и гофрен Пламенчо,

    2 0 Отговор
    Заплатите не растат по дърветата, трябва да се изкарат с ТРУД, безделнико
  • 39 Много си т@п,

    0 2 Отговор

    До коментар #27 от "Бандит МетодиеФ БуРисОФ":

    Вече 4 години без ББ и като се опънаха едни магистрали, едни мостове над Дунав, тунели под Шипка, спряха 8 милиарда от кражби... абе не е важно ние да сме добре, важно е ББ да е зле.
  • 40 Ццц

    2 0 Отговор
    Ние сме една от държавите с най голяма спекула в търговията без отчетност на покупки и продажби знам го от опит
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол