11 Септември, 2024 10:41 1 349 18

Свиленски: Зафиров, Гуцанов и Вигенин подариха БСП на олигархията и задкулисието

  • георги свиленски-
  • зафиров-
  • гуцанов-
  • вигенин-
  • бсп

Два часа преди решението на съда от ИБ на Зафиров, Гуцанов и Вигенин заявяват: „След един час ще има решение, което ще бъде в наша полза“. Те откъде знаят?

Свиленски: Зафиров, Гуцанов и Вигенин подариха БСП на олигархията и задкулисието - 1

„Решение на Върховен съд няма да си позволя да коментирам. Само ще кажа: по същия казус - оставка и конгрес, същият този съд през 2022 се произнася, че оставката трябва да бъде констатирана на конгрес. По-малко от две години по-късно казва, че оставката не трябва да бъде констатирана“.

Това заяви Георги Свиленски пред Nova news и припомни:

„Когато Кирил Добрев и Калоян Паргов бяха наказани, те обжалваха своите наказания, стигна се до ВКС, стигна се пак до оставката на Нинова, която не беше приета от Конгреса на БСП, не беше констатирана. Тогава ВКС каза, че когато е подадена тази оставка, по Устав тя трябва да бъде констатирана и след като не е констатирана, няма подадена оставка. Това казва ВКС през 2022 г. Сега същият този ВКС казва, че оставката не трябва да бъде констатирана. Хората да си направят извода – има ли въздействие, подарява ли някой партията, прави ли заложник новото, старо или самонастанило се ръководство на някои среди? Защото, аз мога да кажа, че може да го прави заложник на Борисов или Пеевски“, посочи Георги Свиленски и подчерта:

„Защото БСП беше единствената независима партия довчера. От вчера БСП е зависима партия. Защото Прокуратурата вчера в съдебно заседание казва, че е незаконосъобразно вписването в СГС – когато има подадена оставка и когато тя не е констатирана от конгреса. И само за 6 часа решението излиза. Два часа преди това представителите на ИБ излизат и казват: „След един час ще има решение, което ще бъде в наша полза“. Те откъде знаят? Всичко е било подготвено предварително, ясно предварително. Заради такива решения българското общество няма доверие в съдебната система“, коментира народният представител.

И в отговорите на въпросите в студиото посочи: „Да, БСП е поставена в зависимост от Пеевски. И когато преди една седмица имаше плакати на „Позитано“ - „БСП без Пеевски“, ние се чудехме откъде дойде това, провокация ли е. Оказва се, че хората са го усещали“.

По думите му на Пеевски и Борисов им трябват партии, които когато се обърнат и намигнат – да изпълняват. „За съжаление, ако до момента е имало такива единични депутати в парламентарната ни група, вече ще си имат цяла парламентарна група Ще ги видите в новия парламент, цяла група, зависима от ръководството си, от това ръководство, което подчини БСП и я подари на олигархията и задкулисието“, заяви Свиленски и се обърна към водещата Лора Нойков:

„Питайте г-жа Манолова, като представител на „другото“ ляво - каква ѝ е позицията за влиянието на ДПС – тя, нейната партия биха ли подкрепили правителство с Борисов и Пеевски“.

Социалистът бе категоричен: „Обединението, което ни представят не е ново ляво – то е друго ляво“.

По думите му БСП, партиите, формациите – това са хора. Ако има хора, които искат да тръгнат по нов, изчистен, справедлив път, различен от това, което им предлага досегашното ръководство, вероятно ще се случи.

„Да, телефоните ни прегряват, хората казват: Кажете какво да правим? Ние не сме от тези, които искат да цепят и разделят БСП. Затова призовахме и социалистите преди седмица, когато ни изключиха нашите другари, да не напускат партията. Не са виновни те за безумията на Зафиров, Гуцанов и Вигенин. Лошото е, че тези хора предадоха партията, промениха пътя, посоката на БСП“, посочи Свиленски като подчерта:

„Отговорността е много голяма – и от Нинова, и от другите другари, които бяха изключени. Трябва да се вземе правилното решение, да не погубим голямата ,социалистическата идея. Защото усилията, които се полагат в тази посока са много, от всички страни. Ако се появи нещо ново, то трябва да стане от хората, отдолу – няма как да стане по изкуствен начин, поне при нас. Това, което става по изкуствен начин го виждате в момента“, заяви народният представител.

За 7 години мандат на Нинова са изключени двама души – Кирил Добрев и Георги Гергов, отговори Свиленски на въпрос в студиото.

„Незаконно изключен от БСП“, така Свиленски коригира водещата при представянето си в началото на разговора. „Подал съм жалба до Общопартийната контролна комисия, не очаквам положително решение, тъй като тази ОПКК с последните решения, които взе - и по казуса дали Нинова има право на втори мандат, и по казуса със софийската градска организация, показа ясни зависимости. Едни и същи хора в рамките на няколко месеца гласуваха с разлика от 180 градуса, което показва, че тази комисия няма да се произнесе в дух на законност и Устава. Но аз съм длъжен от името на всички социалисти, които са ме избрали и изпратили в НС да защитя и техния интерес, не съм там случайно попаднал, сам човек, зад мен има хора и тези хора гледат с неразбиране това, което се случва“, заяви Георги Свиленски, по подчерта:

„Аз усещам подкрепата на другарите ми, на хората, на членовете на БСП и това ми дава сила да продължа напред“.

Свиленски влезе повторно в студиото, за да опровергае говорещата по това време Мая Манолова:

„Първо: Георги Свиленски не е предложил Пеевски. Когато г-жа Манолова беше зам.-председател на парламентарната група, аз бях депутат на 3 дни, нито съм предлагал Пеевски, нито съм го познавал. Второ: Георги Свиленски никога не е преговарял да е министър в нито едно правителство на ГЕРБ“, заяви социалистът и на репликата на Манолова „Говорят го“, реагира: „Няма говорят. Ето, аз съм тук и заявявам официално“.

Свиленски продължи, опровергавайки Манолова: „Не говорете лъжи. Валери Жаблянов сам напусна парламентарната ни група и седна на последния ред. И не е изключен от Националния съвет и от Нинова, а на конгреса от Зафиров, Таско Ерменков и делегатите на конгреса“, посочи социалистът и се обърна към Манолова на излизане: „С лъжи „новото“ ляво доникъде няма да стигне“.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    21 9 Отговор
    Заради Турски поток 2 Козяк унищожава русофилските партии.След БСП и ДПС идва ред на ГЕРБ.

    Коментиран от #3, #8

  • 2 Град Козлодуй

    15 1 Отговор
    ВСИЧКИ п партии СТЕ ЗАДКУЛИСИЕ
  • 3 Град Козлодуй

    11 6 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Посмали лъжите
  • 4 ккк

    13 7 Отговор
    бега ли кокала та толкова виеш
  • 5 Миризлив пор

    12 9 Отговор
    А бре хора, председателят ви госпожа Нинова много ясно си хвърли оставката. Сега какво ревете? Като си знае подопечните що им дава властта? От 7 години какви успехи има на избори? Само бой яде и вече сте 5-та! Политическа сила! А едно време даже бяхте първа и управлявахте? Много ясно че при това управление на много хора не им харесва и по демократичен начин си ви изгониха докато все още имате над 4%.

    Коментиран от #12

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 От Варна

    17 3 Отговор
    Гуцанката си мисли, че хората са забравили золумите, които направи във Варна в своя полза!? Корнелия Нинова го взе под крило в София. Как пърхаше около нея и вечно заставяше до дясното и рамо. Човекът “заякна” много финансово. Естествено, че ще се строи до олигарсите. И той е от тях. Във Варна се говори под сурдинка-нещо заведения по плаж “Южен”, нещо за 14 етажна сграда на мястото на съборената баня “ Гъбата”, за някои общински имоти, странно преобразувани за закупуване. Нещо за стари автобуси в градския транспорт, заплатени за нови и разликата в парите приватизирана! Нинова напоследък е предавана, от Божанков, Добрев, Елена Йончева, Манолова и Дончева,Зарков, сегашните отцепници? Не и е било лесно!
  • 8 Идва ред

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    на възраждане

    Коментиран от #9

  • 9 Последния Софиянец

    4 2 Отговор

    До коментар #8 от "Идва ред":

    Възраждане нямат пари и власт да реализират Турски поток 2.Не са заплаха за Козяк.
  • 10 Галя от ПосолствоТО

    4 1 Отговор
    Ще има и конгрес, ама първо да прокарам Истамбулската конвенция, че из аз имам шефове, работа трябва да отчитам
  • 11 Бита карта си

    4 1 Отговор
    Заложи на губещата, която разиграва всички с години, е този път не й мина номера.
  • 12 Не е вярно

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "Миризлив пор":

    Дори, когато беше първа не управлява. Добрев свали гащи и предаде властта на сдс. А след 20години Станишев беше в коалиция.
  • 13 Иван

    3 5 Отговор
    Стига сте ривали тази партия отдавна трябваше да бъде забранена има ли комунисти да ходят в Русия тука място нямате
  • 14 Някой

    4 0 Отговор
    Как може БСП да бъде продадена на олигархията при положение че олигархията произлезна от БКП , БСП
  • 15 Промяна

    0 2 Отговор
    Заедно с Нинова и Настимир подайте документи хахахахаха
  • 16 Бойкот на алчните от О-Л-Х

    0 2 Отговор
    Този Цвиленски да спре да цвили и бързо да се скрие пид полата на кУрнелата...
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Папеса Корнела

    1 0 Отговор
    И нейните кардинали срещу Черният (Брадатият) Папа и неговите !!!
    А Господ Бог отгоре гледа тих , невъзмутим , ВЪТРЕШНОТО УБЕЖДЕНИЕ НА СЪДА... което съда повърнал върху стъписаните леви електорални единици...
    Е ми така е , който е имал депозит в КТБ с 9-10% годишна лихва по времето на О , Решарски , той ПРЕЦЕНЯ , ДЪЛБОКО БРЪКНАЛ ВЪВ ДЖОБА НА ВЪТРЕШНОТО СИ УБЕЖДЕНИЕ ....СЪЩОТО. КАТО. ВЪВ ВАС !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове