12 Септември, 2024 08:44 670 19

Камелия Нейкова: ЦИК се придържа към изискванията на закона. Не бива да се ползва за арбитър по партийни въпроси

  • камелия нейкова-
  • цик-
  • закон-
  • изисквания-
  • арбитър-
  • партийни въпроси

"Никой не ми е оказвал по никакъв начин натиск не само за тези избори, но и назад във времето.", коментира още председателят на ЦИК

Камелия Нейкова: ЦИК се придържа към изискванията на закона. Не бива да се ползва за арбитър по партийни въпроси  - 1
Снимка: БНТ

Не бива ЦИК да се използва за арбитър за разрешаване на партийни въпроси. Това заяви Камелия Нейкова, председател на ЦИК в студиото на "Денят започва".

"ЦИК се придържа към изискванията на закона и това е било водещо в решенията на ЦИК. Не бива ЦИК да се използва за арбитър за разрешаване на партийни въпроси. В крайна сметка участието в изборите е предоставено на политическите партии, които са свободни сдружения на гражданите. Ръководствата на тези политически партии трябва да вземат решения за участие в избори, така че да бъде в интерес на техните избиратели", заяви Нейкова.

Тя коментира първоначалния отказ на ЦИК да регистрира двете крила на ДПС и последващата регистрация на ДПС - Ново начало след решение на съда.
Централната избирателна комисия по отношение на заявените регистрации на двете коалиции Коалиция „Движение за права и свободи“ - Ново начало и Коалиция „Демокрация, права и свободи – ДПС“ взе аналогични решения, а именно отказ да регистрира коалициите, тъй като и в съставите на двете фигурираше една и същата политическа партия, партия „Движение за права и свободи“, която беше посочена и в двете коалиции като партия, която ще отговаря за приходите, разходите и отчетността по повод предизборната кампания, със съответната банкова сметка. Това е съгласно изискванията на Изборния кодекс, че една партия може да участва в изборите самостоятелно или в състава само на една коалиция."

"Електронното заявление, което е подадено от Коалиция „Движение за права и свободи - Ново начало“, малко след полунощ на 2 септември, постъпило по електронната поща на Централната избирателна комисия, е докладвано на заседание на ЦИК на 3 септември от колегите, но към него не са били приложени никакви документи и не е било вписано във входящия регистър, съгласно условията и реда, по който се извършва подаването на документите и регистрацията за участие в изборите."

От думите ѝ стана ясно, че заявлението е било подписано от двамата представляващи коалицията „г-жа Михайлова и г-н Байрам, мисля, че бяха двамата представляващи коалицията, но към заявлението не е било приложено нито коалиционното споразумение, нито останалите документи, които изисква Изборния кодекс."

"В крайна сметка решението на съда е окончателно и ние го изпълнихме така, както ни бяха дадени указания“.

Относно възможността за електронно подаване на заявление за участие в изборите, Нейкова каза:

„ЦИК в своето решение предвиди всички варианти, които са изрично посочени в Изборния кодекс. В Изборния кодекс е предвидено електронно подписване само и единствено в подписката на избирателите, които заявяват своята подкрепа за регистрация за участие на партия или коалиция в дадени избори. Няма друг текст в Изборния кодекс, който да предвижда подаване с електронен подпис. Да, и не забранява. В същото време има Закон за електронното управление. Има и регламент на Европейския съюз. Така че, може би тук, законодателят трябва да прецизира съответните разпоредби, така че да има съответствие на нормативните актове, защото възниква и спорът кой е общ, кой е специален, всеки има различно разбиране по този въпрос. Но Централната избирателна комисия до сега в своята практика винаги е бил реда за приемане на документи, така както предвижда Изборния кодекс."

Попитана дали е имало политически натиск върху ЦИК, Нейкова отговори:

"Не членувам в нито една политическа партия. Никой не ми е оказвал натиск по никакъв начин не само за тези избори, но и назад във времето за вземане на решение в една или друга посока."


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нейкова

    9 3 Отговор
    Още по- цинична? По кой закон се предържаш или поддържаш? По закона « магията на парите»
    Ех, тия финикийски знаци, какво ли не правят от човеците.

    Коментиран от #3

  • 2 Мнение

    8 0 Отговор
    Ако се разплете казусът КТБ, Пеевски е аут. А може би и Борисов...
  • 3 Напротив!!!

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Нейкова":

    А ВАС по кой закон се предържат или поддържат, май по-скоро те се придържат по закона на парите!
    ЦИК не отваря в 00:00 ч., когато е подадено електронното заявление на пеевската партийка, освен това са подали САМО заявление, без пълния набор от документи, което е нелигитимно! По КОЙ закон се ръководи ВАС, че отсъди ЦИК "незабавно" да регистрират "ДПС - Ново начало"??????
  • 4 БгМафия

    2 7 Отговор
    тази се разхождаше из сараите на доган ............

    Коментиран от #10

  • 5 6нтщ5ж

    9 1 Отговор
    Пеевски не се спира пред нищо и разчита на СТРАХА на хората!!!!

    Коментиран от #19

  • 6 Гост

    5 0 Отговор
    ЦИК е подразделение на мафията! А както знаем мафията закони не спазва

    Коментиран от #8

  • 7 По-точно

    8 1 Отговор
    Ако избирателите на Доган покажат червен картон на Пеевски, с него е свършено!
  • 8 Истината!

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    ЦИК е съставена от политически квоти:
    ГЕРБ - 4-ма
    "Има такъв народ" (ИТН) - 3-ма
    БСП - 3-ма
    "Демократична България" - 2-ма
    ДПС - 2-ма
    "Изправи се! Мутри вън!" - 1
    Продължаваме Промяната НЯМАТ представител в ЦИК, а също и Възраждане!!! Затова им КРАДАТ гласове!
  • 9 Питам само?!

    5 0 Отговор
    На кои партии принадлежи ЦИК??? На ГЕРБ, на ДПС- Пеевски или ДПС-Доган....????.
  • 10 Реалист

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "БгМафия":

    Не е хубаво да се лъже! Разпространяваш неистинно твърдение, с цел въвеждане в заблуда на хората!
  • 11 Обектив

    4 0 Отговор
    Сега цялата съдебна "власт" в лицето на юристите, трябва да излязат пред Съдебната палата и да си посипят главите с пепел, че са позволили " Магнитски " да ги командва! Знам, че има много почтени и честни юристи в с-мата и се надявам да се противопоставят на този цирк в с-мата който продължава много време. Ще сме доволни и ние гражданите , а и работещите в Съдебната система!
  • 12 Разочарован

    4 0 Отговор
    За какво мръзнахме и подскачахме на площадите?! Да живеем в тази ко.ч.ина? Един ден няма да остана в тази корумпирана страна, ако бях на 20!
  • 13 Цитат

    2 0 Отговор
    "Турсокезичното население на България никога няма да предпочете Пеевски, дори да беше харизматичен, а ние знаем колко "харизматичен" е той".
  • 14 Лично мнение

    4 0 Отговор
    ЦИК бяха прави, че не регистрираха нито едно ДПС! ВАС нарушават закона според мен, защото заявлението на "ДПС - Ново начало" е подаденото по електронен път заявление е в 00:05 ч., но ЦИК не работи в 00:05 ч., а работното време е от 9:00 ч. Освен това от "ДПС - Ново начало" е подадено САМО заявление, а не целия набор от документи, така, че това "изпреварване" от "ДПС - Ново начало" е НЕЛИГИТИМНО!!!! ВАС не отсъдиха Законно, като принудиха ЦИК да регистрира НЕЗАБАВНО "ДПС - Ново начало"!
  • 15 А ако ЦИК

    2 0 Отговор
    Откаже да изпълни това позорно решение на ВАС, какво става?

    Коментиран от #17

  • 16 Корупция!!!

    1 0 Отговор
    Коалицията "Движение за права и свободи - Ново начало" е подала онлайн само 1 от 9-те нужни документа за регистрация електронно!!!!
    Това е НЕЛИГИТИМНО!!!.
    Как тогава ВАС отсъди, че "Движение за права и свободи - Ново начало" на Пеевски била първа регистрирана????
  • 17 Размисли

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "А ако ЦИК":

    И аз това се чудя???
    Защо ЦИК изпълнява това безумно решение ва ВАС?!
    ЦИК си имат Правилник и трябва да го спазват!
    Те утре ВАС могат някакво друго безумно решение да ги задължат и ЦИК като марионетки ли изпълняват?
  • 18 1111

    0 0 Отговор
    Ако не се справяте - подайте си оставките!
  • 19 хмм

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "6нтщ5ж":

    По-скоро разчита на простотията им. 33% избирателна активност на последни парламентарни избори.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол