13 Септември, 2024 06:22 1 206 10

Светлин Танчев: Раздаването на кредити увеличава инфлацията

  • светлин танчев-
  • кредити-
  • финанси-
  • жилища

БНБ закъсня с по-строгите мерки за отпускане на жилищни кредити, смята финансистът

Светлин Танчев: Раздаването на кредити увеличава инфлацията - 1
Снимка: Bulgaria ON AIR

С нови критерии БНБ опитва през банките да затегне жилищното кредитиране.

"Трябва да се знае, че раздаването на кредити увеличава инфлацията. В България дълго време се забавихме с тези мерки, това допринесе инфлацията да е по-висока от това, което желаем и от критериите за влизане в Еврозоната".

Това коментира финансистът Светлин Танчев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му хората нямат много големи ресурси и резки движения на Централната банка в тази посока биха увредили сериозно икономическата среда не само за банките, но и за строителите.

"В България почти нямаме фиксирани лихви, предвид че е сравнително ниска финансовата грамотност на обществото - когато всички банки започват политика с оскъпяване на паричния ресурс, хората продължават да бият рекордите по кредити", предупреди Танчев.

В ефира на Bulgaria ON AIR финансистът подчерта, че няма икономика, която да не е засегната от глобалните процеси, но прогнозите са оптимистични.

"В следващата една година мерките, които предприемат централните банки за овладяване на инфлацията, ще ти изтласкат от дъното. Ще започнат да вървят в другата посока, ако сме взели правилните мерки, за да се възползваме от този цикъл на възход следващите няколко години", убеден е Светлин Танчев.

Финансистът коментира също, че през годините Българската банка за развитие (ББР) не е покривала целите, за които е създадена.

"Това е механизъм, който трябва да подпомага български производители и проекти, трябваше да се грижи за създаване на този сектор - малки и средни предприятия. В последните години видяхме, че банката не изпълняваше тези цели", заяви гостът.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 истина ти казвам

    6 3 Отговор
    Колко ли млади семейства ще се откажат от мечтата за дом? И ще коментираме демографският срив!
  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    11 4 Отговор
    Не кредитите помпат голямата инфлацията, а износът на инфлация от 🇺🇲🇺🇲🇺🇲 през $$$ и принудата да се прехвърлят свежи пари неизвестно къде , уж в помощ на Украйна‼️

    Коментиран от #9

  • 3 Инфлацията

    16 1 Отговор
    Безобразно увеличение на заплати на държавни служители, за сметка на повишаване на цени и данъци, осигуровки, акцизи на нормалните българи. Увеличена спекула на цени храни повишени с от 60 до сто процента. Повишени данъци и осигуровки, консумативи ток, вода. Теглите заеми, за да покриете текущи разходи. Неправилна финансова политика на правителствата от 2020. Плюс санкциите от скъпи горива газ, купуваме с 30-40% по-скъп втечнен. Унищожаване на енергетика ток, като частни ВЕЦ-ве са продавали на печалба 70%, фото и перки. Водата за 2 поредни години, печалба над 3 милиарда лева. Спекулантите и увеличени заплати на държавни чиновници попмат инфлацията. Имаме антибългарска и геноцидна икономическа политика. Имаме дни в България борса ток, в които ползваме най-скъпата енергия в Европа, и по-скъпи храни от Британия, Германия, Дубай. Легализирано от държавата ограбване на българите.
  • 4 дядото

    9 2 Отговор
    и накъде отиваме.доходите увеличават инфлацията,кредитите - също.като в индокитай- две купички ориз на ден,два чифта джапанки и два дочени костюма годишно.това да не е обратното лице на западната ви демокрация
  • 5 Банките

    7 1 Отговор
    и строителните балони са обвързани тясно.. Но не проверяват кредитите на строителните фирми. Това е изкуствено създаден балон, облагодетелстващ обръчите от фирми на властта. Отделно тече подготовка за прием в еврозоната и цифрово евро. Вече са на последен етап, в който обединяват база данни имоти, коли-глоби, собственост, хранителни навици, консумативи, здравни досиета, лекарства рецепти, здравето и ваксинации на децата ни, банкови досиета. Някой вече разполага с огромен обем база данни. Който в даден момент ще бъде използван във вреда на европейците. Сега искат ново поскъпване на вода, с 20%. Дянков ни е подготвил повишаване такса смет Наредба април 2024, която според слухове ще вдигне цените от 3 до 8 пъти. Русе обжалват във ВАС новите такси смет, там също са мафиотски структури. След драстично повишение на местни данъци. След 1997 г. имаме легално ограбване на българите, на никой от политиците не пука как 80% от българите се изхранват. Всяко 4-то семейство не се отоплява. Концесията на Софиянски вода е скандална, доскоро без Концесионна такса, без изпълнение на инвестиции, залегнали в Договор, за 2 поредни години печалбата на Вода надхвърля 3 милиарда лева. Така е и със златото. Същото е с ток и храни. Добре са НПО-та, съсловни олигархати, чиновници. ПП ДБ са внесли предложения за ЛГБТ и деца, смяна на пол. Решенията взети в НС са замазване на очите. Изключително продажен, алчен и некомпетентен "самоизбрал се" елит. А ДБ, СДС, ДПС, ПП, БСП, ГЕРБ са прок
  • 6 питам се

    6 1 Отговор
    а защо се раздават толкова лесно бързи кредити на безимотни лица и с лош ЦКР.
    Как се събират после?
    На един наемател , който го няма 2 години му дойдоха писма от 20 фирми за взети пари.
    Сега започнаха да идват покани за дела.
    Какъв е смисъла да даваш пари на хора без работа и доходи?
  • 7 Грешка

    6 3 Отговор
    Денков, а не Дянков. Любимият на евроатлантиците Денков ПП ДБ с Наредба от април 2024 ни е подготвил с от 3 до пъти повишаване такса смет. И отново ППДБ повишиха драстично местни данъци, без пазарна логика. Защото не може 30 г. сграда да е с един и същи данък, като нова. И като чуя как НПО-тата и твърдите ядра хвалят чорбаджиите, да се смееш ли, да плачеш ли? Денков стана известен с вноса на осъдени мигранти, и докато в ефир отричаше фактите, австрийците потвърдиха. Това са хора докопали се до властта, които системно унищожават българите. Същото беше и с Нинова, Станишев, Борисов, Пеевски, Доган, Ристьо Иванов, Василев, Петков.
  • 8 Дедо Джо

    4 0 Отговор
    Свърши се с банковите гимнастики. Без производство нема хлеб.
  • 9 Баламосване свише

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    СМЕШНИК МЕНТАШКИ! ПОМОЩИТЕ ЗА УСРАИНА ПОМПАТ ИНФЛАЦИЯТА. СКЪПИЯ ТОК И ТОЙ. КО НИ МЕНТАШ ЧЕ СА ЗАЕМИТЕ? НО СЕ МЪЛЧИ ЗА ПРАВДАТА.
  • 10 М..А

    0 0 Отговор
    ΗΕ ΜΕ ИНТЕРЕСУВА УКРАЙНА. ИНТЕРЕСУВА МЕ БЪЛГАРИЯ. БЪЛГАРИТЕ ЖИВЕЕМ НА МИЗЕРНО В ЕС. ЩЕ ДАВАТЕ КРЕДИТИ, ЩЕ ПОМАГАТЕ НА БЪЛГАРИТЕ. ПРЕСТАНЕТЕ ДА ТОРМОЗИТЕ БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД МОЛЯ??
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове