13 Септември, 2024 06:43 1 023 15

Калфин: "Сглобката" не бива да се повтаря

  • ивайло калфин-
  • политика-
  • правителство

Само стабилно правителство може да поеме ангажимент за следващите няколко години, заяви изпълнителният директор на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд

Калфин: "Сглобката" не бива да се повтаря  - 1
Снимка: БГНЕС

Пред България има много проблеми, много въпроси, много възможности, които могат да се използват, само ако има стабилно правителство, което може да поеме ангажимент за следващите няколко години.

Това каза пред "Фокус“ изпълнителният директор на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд Ивайло Калфин.

По думите му политическите сили в България упорито не показват възможност да организират управлението на държавата, което продължава вече доста дълъг период и се превръща в много тежък хроничен проблем. "Няма достатъчно политическа отговорност и няма достатъчно политическа воля, за да се заемат под контрол нещата в държавата. И след като това продължава толкова дълго време, човек си задава въпроса дали пък на някой не му е по-удобно по този начин да бъде държавата, вместо да има ясно политическо управление.“

Според него ще бъде много лоша идея, ако се повтори "сглобката“ по някакъв начин и под някаква форма. Необходими са няколко стъпки за създаване на едно работещо правителство са, посочи още той, като според него държава се управлява с мнозинство в Народното събрание. "И след като една партия не може да спечели голямо мнозинство, това предполага създаването на коалиция с ясно разписано коалиционно споразумение, споделени отговорности, ясни цели пред обществото, така че да бъде на всички ясно какво се случва и какво ще се случва,“ каза Ивайло Калфин.

Бившият министър изрази съмнение, че ще се случи нещо по-различно от предишните 6 опита, тъй като това са същите играчи и същите партии, в които той не вижда особен потенциал. "Надявам се в един момент някакво просветление да дойде в основните политически партии и да разберат, че те са създадени не само, за да създават скучни сериали по медиите и в парламента, а да управляват, и то да управляват добре държавата, да отговарят на това, което хората очакват от управлението,“ сподели той и добави, че докато партиите не изпълняват функцията си и не носят отговорността, за която са избрани, каквато и избирателна система да измислим, изборите за парламент са безсмислени. "Това не е от системата, това е от материала".


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе

    14 7 Отговор
    То май и демокрацията не бива да се повтаря 🎉🎉🎉
  • 2 А тя се оформя още преди изборите,

    11 2 Отговор
    пак същите муцуни ще гледаме в новият парламент!?

    Коментиран от #4

  • 3 към заглавието

    4 4 Отговор
    Е не бива ама как да накараме гъбарите и рибарите да си дотътрят пър....е до урните ? Всъщност има как ама май на обичайните властимащи не им е изгодно .

    Коментиран от #7

  • 4 кюмюра от Драгалевци

    7 4 Отговор

    До коментар #2 от "А тя се оформя още преди изборите,":

    Ами ако отидем същия % на избори ,съответно същата картинка ни чака и след тях !
    Умните хора се учат от грешките , глуп@ка и иди-ота не !
  • 5 Палоян Каргов

    13 1 Отговор
    "... изпълнителният директор на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд Ивайло Калфин...."
    ...... Това пък, какъв бардак е?!
  • 6 Георги

    8 3 Отговор
    БСП и ДПС НЕ БИВА ДА СЕ ПОВТАРЯТ ПОД НИКАКВА ФОРМА ТОВА СА ДЕМОДЕ ПАРТИИ!
  • 7 Георги

    6 5 Отговор

    До коментар #3 от "към заглавието":

    Това не е начинът! Трябва "млада кръв"в политиката но, старите бабички не отстъпват! Има шанс с приемането на Еврото, тогава ЕЦБ ще преследва същите за далавери, затова опеват колко е лошо Еврото!
  • 8 Изказва се министър

    12 0 Отговор
    който беше в сглобка с Борисов и нищо не направи за социалната и пенсионната система. Бла Бла Бла!
  • 9 Артилерист

    8 1 Отговор
    Калфин добре ги говори нещата, но не казва най-важното. България е подчинена държава. Тя имаше чудесни енергийни проекти, но не ни разрешиха да ги реализираме(знаете какво имам предвид и нарочно не го изписвам, за да не ме изтрият). Който и да дойде на власт, каквото и мнозинство да има в парламента, той/те са ограничени от необходимостта да се съобразяват с господаря ни. Сглобката имаше достатъчно мнозинство в парламента, но по нареждане от "горе", разпиляваше милиарди за оръжия и помощи за войната и на практика нищо съществено за развитието на страната не направи. Ако, разбира се, не броим укрепването на доверието на господаря към именно такава власт на България...
  • 10 ха ха

    6 1 Отговор
    изпълнителният директор на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд Ивайло Калфин. / с тоя пост го наградиха за 65 + , смятайте какви възможности "вижда" за българите
  • 11 шефа

    6 0 Отговор
    Некадърни,алчни и жалки чиновнически недоразумения на природата като теб също не трябва да се повтарят !
  • 12 АРЕС Z

    6 0 Отговор
    На снимката виждате един нищо правещ и нищо можещ чиновнически п.ъх който само гледа къде е държавната хранилка да напълни тумбака.Лъжец и некадърник.
  • 13 ВЪН циони$тит€ ОТ БЪЛГАРИЯ!

    3 1 Отговор
    НЕ ВЯРВАЙТЕ НА €в р€й $ка та $ви ня к а л ф и н!

    ADOLF БЕШЕ АБСОЛЮТНО ПРАВ И ВИНАГИ ЩЕ Е В СЪРЦАТА НИ!
  • 14 "ВРАГ НА НАРОДА"

    1 1 Отговор
    РАЗБИРАТЕ ЛИ БРАТЯ БЪЛГАРИ, $Л€Д 35г. КоРОКРАЦИЯ , КОЛКО ПРАВ Е БИЛ ДРУГАРЯТ СТАЛИН, КАТО Е УПРАВЛЯВАЛ пролетария С ЖЕЛЯЗНА РЪКА! ТОВА Е НУЖНО И НАМ!
    ЦАРСКА РУСИЯ БЕШЕ ИЗОСТАНАЛА И РАЗСИПАНА ИМПЕРИЯ, И МАКАР ,ЧЕ €в р€й $ка та р€волюция ПРЕЗ 1917г. БЕШЕ ВНЕСЕНА ОТВЪН ОТ Германия С ЗЛОВРЕДНА ЦЕЛ, ТО ИМЕННО ЖЕЛЯЗНАТА РЪКА НА СТАЛИН СПАСИ РУСИЯ/СССР ОТ ВЕКОВНИТЕ западни Врагове!
    БЪЛГАРИЯ БЛАГОДАРЕНИЕ НА €вро-дж€ндърът фердинанд ИЗЖИВЯ ДВЕ НАЦИОНАЛНИ КАТАСТРОФИ,
    СССР НИ СПАСИ ОТ ТРЕТА!
    Ч€РВ€НО-РОЗОВИТ€ К о п € л € т а (като €в р€ инът к а л ф и н) $Л€Д 10-ти НОЕМВРИ НИ РАЗ$ИПАХА-ПР€ДАДОХА/ПРОДАДОХА В УГОДА НА западнит€ го$подари-циони$тит€ $ащ(нато), И ЗА ЛИЧНОТО $И ОБЛАГОД€Т€Л$ТВАН€!

    НЕ СЛУШАЙТЕ €в р€й $ка та $ви ня к а л ф и н!
  • 15 АНТИКОМУНИ$Т!

    1 0 Отговор
    ОБИЧАМ ОТЕЧЕСТВОТО,МРАЗЯ ПО$ТКОМУНИ$ТИЧ€$КАТА "държава" НА ЗАДКУЛИ$И€ТО!
    ВЪН ПР€ДАТ€ЛИТ€ РОДООТ$ТЪПНИЦИ РОЖБИ НА БКП и КД$ - (Б$П, ДП$, Г€РБ)!
    ВЪН $ЛУГИТ€ НА циони$тит€ $АТАнато - ДБ, ПП, А$Б...!
    СПЕШНО АНТИКОМУНИ$ТИЧ€$КА РЕВОЛЮЦИЯ! НОВА КОНСТИТУЦИЯ!
    НОВ НАРОДЕН СЪД! ФАТМАКЪТ ОСЪДЕН ПРЪВ! ЛУСТРАЦИЯ!ЛУСТРАЦИЯ! ЛУСТРАЦИЯ!
    РЕФЕРЕНДУМ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ $АТАнато!РЕФЕРЕНДУМ ЗА €ВРОТО!
    ОСТАВКА ЗА КАРМАЗЪ ФАТМАК! 80г. комунизъм СТИГАТ! СТИГАТ!
    ДА ЖИВЕЕ СВОБОДНА ОТ циони$ти($луги на $АТАнато) БЪЛГАРИЯ !
    ДА ЖИВЕЯТ СВОБОДНИТЕ БЪЛГАРИ С ГЛАВНО "Б"! ВЪН Ч€РВ€НИТ€ Б О К Л У Ц И!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове